feminetik.se feminetik.se

Just nu 27 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om manlig och kvinnlig litteratur


Gå till senaste inlägget#1  Om manlig och kvinnlig litteratur Golem21
2005-09-16 15:56:04

http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Peggy anser att "Män läser väldigt sällan kvinnliga författare. Inom litteraturen ses manliga författare som grunden, och de kvinnliga som överkurs (och enbart intressanta för kvinnor).
Nu hämnas jag. De manliga raderas ut från min litteraturhistoria, de är ointressanta. "

Ha Ha, väldigt intressant inställning. Öga för öga, tand för tand.
Nå, jag kan ju inte hämnas på Peggy eftersom jag då måste rensa mina bokhyllor med böcker av Karin Boye, Sara Lidman, Karin Fossum, Mare Kandre, Kerstin Ekman m fl.

Men bortsett från det till synes kontraproduktiva och barnsliga att hämnas på det sätt som Peggy gör så undrar jag ändå:
brukar ni män läsa kvinnliga författare?
Läsar ni kvinnor på det här forumet manliga författare (eller väljer ni Peggys strategi)?

#2  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur elu
2005-09-16 17:09:02

Egentligen för lite. Kollade igenom vad jag läst det senaste året typ, och det var bara runt 25% kvinnliga författare. Bokhyllan hemma ser inte speciellt bra ut ur det avseendet.

#3  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur DNA
2005-09-16 17:52:13

Korkat!

Jag väljer litteratur efter genre - om det är en man eller kvinna som författat boken är fullständigt ointressant. Sedan kan man givetvis ha favoritförfattare och där måste jag säga att merparten är män.

#4  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Fosfolipid
2005-09-16 18:03:32

Räknar man 1900-talsförfattare är det hyfsat jämnt. Innan det är det givetvis annorlunda.

#5  Jag måste.. Foretagarsvinet
2005-09-16 20:54:51

...erkänna att jag kan räkna de böcker skrivna av en kvinna jag läst på en hand. Men det har inget att göra med kön, utan mest om ämne. Jag läser mest deckare eller äventyr och där har man ju stött på sina Ngaio Marsh, Elizabeth George och Agathor, men inom andra genrer som intresserar mig är dom mer sällsynta. För att inte säga obefintliga.

Om valet står mellan Dickens och Austen, så blir det Dickens. Eller en underbar McBain om 87:e Polisditriktet eller Elizabeth George så blir det McBain...:-)

#6  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Fosfolipid
2005-09-16 21:08:30

Skrev Dickens förväxlingskomedier eller haltar den där liknelsen lite?

#7  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Michea
2005-09-16 21:10:20

Ganska jämnt för mig också, skulle jag tro.

#8  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Foretagarsvinet
2005-09-17 23:17:16

"Skrev Dickens förväxlingskomedier eller haltar den där liknelsen lite? "

Tänkte mest på eran. Men nej, dom är inte så lika. Inte för att jag vet - jag har aldrig läst Austen, bara sett alla triljoners filmatiseringar:-)

#9  foretagarsvinet charlie
2005-09-18 00:38:11

om du inte läst austen, hur kan du då välja dickens framför henne? och jag håller med fosfolipid, det haltar en aning...

personligen har jag lite svårt för dickens.

i min bokhylla är nog var tredje bok skriven av en kvinna. då räknar jag inte in klassikerna, där dominerar herrarna av förklarliga skäl.

#10  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-18 17:10:14

Det finns ju SJUKT mycket kvinnliga deckarförfattare, herregud!

#11  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Jpn
2005-09-18 19:12:06

Nästan bara manliga författare i bokhyllan men jag läser mest historia, det är ont om kvinnliga författare i ämnet.
Föresten har jag ju lite poesi också Bellman Baudelaire och fröding.
Undrar om det finns någon kvinnlig diktare jag kan tänkas tycka om?

#12  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-18 19:19:18

Shit vad mycket ursäkter ni har för att välja bort kvinnor!

Face it, ni har gjort ett val: att inte läsa kvinnor.

#13  Peggy Jpn
2005-09-18 19:41:45

Menar du att jag har nån sorts undermedveten tankegång
kvinnliga författare=värdelöst nonsens?
Jag har ganska svårt att tänka mig det.

#14   Fosfolipid
2005-09-18 20:01:55

Heureka! Okunnighet är en ondskefull plan.

#15  Peggy el nån annan elu
2005-09-18 20:24:39

Vet ni om det finns statistik nånstans på hur väl manliga resp. kvinnliga författare finns representerade på bibliotek?

#16  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-18 21:03:59

Jag menar, Jpn, att du inte kan gömma dig bakom ett förment icke-val. Du har valt vilka författare du läser. Du vet deras kön. Du har valt bort kvinnor.

Med hänvisning till De Beavoirs filosofi, existensialismen. Den är även uttryckt av Sartre, så du kan ta det från en man om det känns bättre.

#17  Peggy elu
2005-09-18 21:54:21

Dessutom är det skillnad på valet och bedömningen av eget val. Exempelvis har jag antagligen valt bort kvinnor till viss del i litteraturläsning. Detta är inget som jag tycker är jättebra och som det ska vara, till skillnad mot som du skriver. Det jag reagerade mest på var inte själva bortväljandet av män i sig, utan försvaret för det.

#18  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-18 22:50:30

Det du reagerar mot är att jag inte handlar i "ond tro" (dvs förment icke-val), utan tar mitt ansvar som människa och gör ett val.

Som jag skriver i tråden, medvetenhet är bättre än medvetslöshet...

#19  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur elu
2005-09-18 23:24:23

Vad menar du med ond tro här egentligen?
Att du sen kallar alla bristfälliga val sedan för icke-val är ett tveksamt grepp. Man har ju då fortfarnade valt, även fast det sedan kan ha varit baserat på kontsiga antaganden eller okunnighet.

#20  Peggy Jpn
2005-09-19 05:28:45

Ja existensialismen säger väl ungefär,det finns egentligen ingenting som motiverar en handling, det finns visserligen skäl och grunder men det är jag själv som måste ge dessa skäl och grunder kraft. Handlingen är grundlös, den är mitt eget val.

Jag tror helt enkelt inte på det där och du kan väl knappast kräva att jag skall se en viss filosofi som absolut sanning.

#21  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Sthlmjesper
2005-09-19 07:55:48

Jag trodde faktiskt att jag inte hade en enda bok skriven av en kvinna bland mina böcker. Till slut fann jag dock en bok om meditation som jag fått av min mamma (som dock är en mycket bra bok jag haft mycket glädje av).

Som de flesta människor struntar jag fullständigt i författarnas kön.
Att välja bort författare på grund av sitt kön är inte bättre än att välja bort färgade författare på grund av sin hudfärg (sexism respektive rasism).
Det är dock manliga författare som har skrivit böckerna jag vill ha.
Om jag på samma sätt väljer att inte rösta på en främlingsfientlig kvinnlig politiker, så har jag på samma sätt valt bort en kvinna. Det har ingenting med individens kön att göra.

Att ständigt bedöma folk utifrån deras kön, trodde jag var något som feminismen var emot ?
Har jag fel ? Eller är Peggy inte feminist ?
(Eller får man välja sin egen definition igen ?)

Hursomhelst. Anledningen till att jag bara har en bok skriven av en kvinnlig författare är att jag i princip bara läser facklitteratur och faktaböcker i de ämnen som intresserar mig (som matematik).
Skönlitteratur tilltalar mig inte alls (förutom ett fåtal Sci-Fi böcker som har någon tänkvärd filosofisk tanke att förmedla).
Jag finner det tämligen meningslöst att sitta och läsa fullständigt påhittade historier om påhittade människors tråkiga liv, eller om något mord eller annat.
Det ger mig ingenting. Vill jag ha underhållning så går jag på bio eller så.

Det verkar som att många kvinnor skriver just inom skönlitteratur, vilket är en anledning till att jag inte läst många sådana "kvinnliga" böcker.

#22  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Fabian
2005-09-19 08:14:03

För det första tror jag inte att det ar sa stor skillnad mellan manliga och kvinnliga författare (om man nu inte jamför Barbara Cartland med Hemingway). Att skriva bra kraver bade traditionellt manliga och kvinnliga drag: en kansla för astetik, en förmaga att tillkannage och beskriva kanslor och dess otaliga nyanser, en utomordentlig sprakkansla; men ocksa disciplin, organisation, och en mycket, mycket stark vilja.

För det andra tycker jag att literaturen ar en av de domaner dar kvinnor syns mest. Jag uppskattar att runt en tredjedel av modern literatur skrivs av kvinnor, och det finns ett flertal kvinnliga författare aven fran den tiden da kvinnor inte syntes allt i den offentliga domanen.

Sa varför ar detta en sa viktig doman? Sjalv tycker jag det ar langt mycket viktigare att fa upp antalet kvinnor som forskar i atomfysik pa hög niva. Vad kan det vara idag? 1%?

#23  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur kezo
2005-09-19 08:31:08

Lite grand måste man se till vilket ämne/ genre en person föredrar. Den som mest läser faktaböcker om matematik och kvantfysik, kommer huvudsakligen att läsa av manliga författare, det är solklart. Det förvånar mig inte ett dugg.

MEN inom många genrer - främst skönlitterära - finns det minst lika många bra kvinnliga författare som manliga. Även deckare, äventyr mm. Där tycker jag det är lite konstgt att säga "jag läser mest manliga författare" och i nästa andetag haspla ur sig "jag skulle aldrig välja efter kön". Finns ett stort utbud av författare av båda könen, tror jag nämligen att det är precis vad många gör. Omedvetet.

Själv har jag ungefär 50/50 i bokhyllan, och i ärlighetens namn känner jag inte många män som har det. Det är alltid en övervikt på män, OAVSETT vilken typ av litteratur de föredrar! Sedan är kanske inte mängden böcker eller den exakta fördelningen, det enda som spelar roll. Min fd pojkvän läste till 80 procent böcker av män, men hans favoritförfattare var en kvinna. (Anne Rice - En Vampyrs Bekännelse).

#24  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Golem21
2005-09-19 09:02:51

Egentligen är det väl rätt ointressant hur fördelningen mellan kvinnlig och manlig litteratur ser ut. Jag har läst mest manliga författare, men har aldrig haft några problem att läsa böcker skrivna av kvinnor.

Det jag invänder mot är inställningen att de val vi gör ska dikteras utifrån könskriterier. Jag väljer böcker efter vad jag anser är intressant, inte efter kön.

#25  golem21 TheCarolinch
2005-09-19 09:08:32

så du tror att du "väljer" efter neutrala och rättvisa kriterier?
good for you.

vi andra, som inte riktigt har kommit till samma übermenschstadium som du erkänner att vi påverkas av omgivningens inställning och den kultur vi lever i.

tycker inte du att det är märkligt att "människans fria val" alltid har en tendens att falla ut till männens fördel?

#26  #25 ultraliberal
2005-09-19 09:28:47

"tycker inte du att det är märkligt att "människans fria val" alltid har en tendens att falla ut till männens fördel?"

Var försiktig med ord som "alltid". Peggys fria val är ju att välja bort manliga författare, F!-sexisternas val är max 25% män i styrelsen osv.

#27  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur bengtboman
2005-09-19 09:45:35

Karin Boye och Edith Södergran har jag alltid hållit högt. På deckarsidan har jag avnjutit många Maria Lang böcker.

#28  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-19 10:39:42

Jesper, jag vågar hävda att du har valt bort kvinnor.

Jag vet inte hur många böcker du har, men säg att du har 100 stycken. Som matematiskt intresserad antar jag att du då känner till att det innebär att 1% av dina böcker är skrivna av kvinnor. Även om män dominerar inom dina genrer, är dominansen knappast 99 mot 1. (Eller, snarare, total, iom att den aktuella boken inte hörde till dina favoritgenrer)

Om du inte hade valt bort kvinnor, borde du statistiskt sett ha fler böcker av kvinnor i din bokhylla.

Jpn, du skulle bara veta.

Elu, "ond tro" är i sammanhanget ett begrepp som innebär handlingen att försöka avstå från att göra ett val, att låtsas som att man inte väljer, att vara feg, ungefär. Det är kanske lite svårdefinierat, men det är en man som har hittat på det och de kan ju vara lite flummiga, med alla sina hormoner och så vet du. Vi får inte hålla det emot dem.

#29  The Carolinch Golem21
2005-09-19 11:18:09

Carolinch skriver

"vi andra, som inte riktigt har kommit till samma übermenschstadium som du erkänner att vi påverkas av omgivningens inställning och den kultur vi lever i. "

Jag säger inte att vi påverkas av vår omvärld och kultur. Tvärtom är det förändringar i min omvärld som har gjort det möjligt för mig att få läsa kvinnliga författare. Hade jag levt på 1800-talet hade situationen varit en annan.
Jag kan inte begripa varför du måste raljera över min inställning att jag faktiskt tycker om och läser många kvinnliga författare. Vad vill du säga med detta? Varför skulle jag inte kunna välja böcker utifrån vad som intresserar mig framför om bokens författare är kvinnlig eller manlig? Du verkar vara väldigt begränsad och bör i så fall försöka befria din från denna begränsing.

Carolinch skriver:
tycker inte du att det är märkligt att "människans fria val" alltid har en tendens att falla ut till männens fördel?

Varför? Det finns väl mängder med framgångsrika kvinnliga författare som täljer guld dessa tider. Och jag tror faktiskt att de får fler och fler manliga läsare. Det gäller förstås främst de författare som väljer "könsneutrala" ämnen (t ex deckare).

#30  Peggy Golem21
2005-09-19 11:28:51

Män väljer bort kvinnliga författare om de skriver om ämnen som inte intresserar dem. Och kvinnor gör val utifrån samma enkla kriterium.

När du väljer bort manliga författare p g a deras kön så innebär det att du använder liknande metoder som samhället använde mot kvinnliga författare under 1800-talet. Att skriva uppfattades som okvinnligt. Och kvinnors erfarenheter var ointressanta (eller farliga!) - så varför låta dem skriva böcker?

Att välja bort manliga författare för att de inte anses förmedla något till dig då de inte vet hur det är att vara kvinna, är att bekräfta argumentet att män och kvinnor inte kan förstå varandra.

#31  Ond tro bengtboman
2005-09-19 11:38:09

Är "Visste eller borde ha vetat".

Ond tro är alltid "ond tro" i alla sammanhang eftersom det är en juridisk term. Vardagligt; "Uppsåtligt"

God tro är "Visste inte och borde inte ha vetat".

#32  Peggy elu
2005-09-19 11:51:17

Att man gjort ett brsistande val betyder inte att man påstår sig ha gjort ett icke-val. Det är fullt möjligt att ha gjort val man inte försvarar. Alltså är det möjligt att ha valt bort kvinnor ex utan att tycka att det är rätt. Detta skiljer sig från att totalt ha valt bort män och tycka att det är rätt.

#33  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Snorkeln
2005-09-19 11:58:48

Peggy får väl välja bort manliga skribenter om h*n vill, jag väljer ju bort kvinnliga.

#34  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Sthlmjesper
2005-09-19 19:28:04

#28 Peggy
"Jesper, jag vågar hävda att du har valt bort kvinnor.

Jag vet inte hur många böcker du har, men säg att du har 100 stycken. Som matematiskt intresserad antar jag att du då känner till att det innebär att 1% av dina böcker är skrivna av kvinnor. Även om män dominerar inom dina genrer, är dominansen knappast 99 mot 1. (Eller, snarare, total, iom att den aktuella boken inte hörde till dina favoritgenrer)

Om du inte hade valt bort kvinnor, borde du statistiskt sett ha fler böcker av kvinnor i din bokhylla."

Jag har kanske totalt 25 matematikböcker som är mina egna.
Av dessa är ingen skriven av en kvinna.
Om jag skulle valt böcker utifrån könsfördelningen hos alla matematikboksförfattare som existerar så skulle jag med största säkerhet ändå inte fått med någon kvinna.
Vet inte med säkerhet hur stor andel av författarna till högre matematikböcker som är kvinnor, men jag skulle bli överraskad om det var fler än 1 på 100.

Man får ofta vara glad om någon överhuvudtaget skrivit en bra bok , eller någon bok överhuvudtaget, inom det område man är intresserad av. Man har då inte "lyxen" att kunna rata någon bok på grund av författarens kön...

Den som ratar en mycket bra bok inom sitt område på grund av författarens kön, gör bara sig själv en björntjänst och ingen annan.
På det viset kan personen inte dra nytta av det som står i den.

Däremot har jag förmodligen fler artiklar skrivna av kvinnor, än vad jag skulle ha om jag följde könsfördelningen. Det finns nämligen en kvinnlig professor inom mitt område.
Kanske skulle jag börja rata en del av vad hon skriver för att jämna ut könsfördelningen.....eller inte.

#35  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur elu
2005-09-19 19:28:18

Visst får hon det, men framför man det offentligt som ett exempel på vettig handling, får man vara beredd på att möta kritik om varför det skulle vara bra.

#36  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-19 21:01:35

bengtboman
Nu snackar du juridik, jag snackar filosofi. Ond tro (mauvaise foi) är ett begrepp hos Sartre. Också.

Jesper, jag får inte ihop det...

Du skriver att du har en överrepresentation av artiklar inom ett visst område skrivna av kvinnor, eftersom det finns en kvinna som är professor inom sagda område. Va? Räknas inte hon?

Sorry för att jag överskattade ditt bibliotek. Jag är gift med en litteraturvetare och van vid större.

#37  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Sthlmjesper
2005-09-19 21:26:53

#36 Peggy
"Jesper, jag får inte ihop det...

Du skriver att du har en överrepresentation av artiklar inom ett visst område skrivna av kvinnor, eftersom det finns en kvinna som är professor inom sagda område. Va? Räknas inte hon?"

?
Förstår inte vad du menar.
Jag har en överrepresentation av artiklar skrivna av kvinnor i detta område just därför att en kvinna råkar vara verksam där och skriver en del som är intressant för mig.
Räknas hon inte då, eller vad menar du ?

Peggy :
"Sorry för att jag överskattade ditt bibliotek. Jag är gift med en litteraturvetare och van vid större."

Det känns oftast inte nödvändigt att köpa sina böcker om man har tillgång till ett bra bibliotek med obegränsad lånetid...

#38  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-19 21:45:43

Jag förstår om du inte förstår för jag har grymt svårt att uttrycka mig tycks det som.

Men grejen är, att om det inom ett visst område finns relativt mycket artiklar av kvinnor iom att det finns relativt många kvinnor inpm det området, så är ju kvinnorna inte överrepresenterade som artikelförfattare, utan det hela stämmer.

Ditt resonemang verkade gå ut på att det normala vore om inga artiklar skrivna av en kvinna fanns på detta område, då inga kvinnor är verksamma som författare inom det. Och det är ju helt fel iom att det finns en kvinnlig professor. Alltså är det ju inget konstigt att det finns många artiklar av en kvinna, och det är inte fråga om en överrepresentation.

Gör jag sense nu?

#39  Peggy bengtboman
2005-09-20 09:48:44

"Mauvaise foi" borde heta "Mauvaise foi" och inte vara översatt till "ond tro" eftersom det är en juridiskt viktigt term. "Mauvaise foi" handlar mer om hur det undermedvetna styr ens handlingar och att vi inte är så fria i våra val som vi egentligen tror oss vara. Termen "ond tro" indikerar ju på det rakt motsatta egentligen. I den ligger det som Sartre benämner "lögn".

Jag skulle nog hellre kalla "Mauvaise foi" för "undermedveten styrning". Tycker översättarna och tillämparna har hamnat litet snett.

#40  Sv: Om manlig och kvinnlig litteratur Peggy
2005-09-20 18:56:33

Det kan du ju tycka, men det är den vedertagna översättningen. Lev med det eller skriv en bok.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?