feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Lyxproblem


Gå till senaste inlägget#1  Lyxproblem LostTranslation
2005-09-14 16:08:14

Det svenska folket har aldrig myndighetsförklarats. Istället för att en gång för alla myndighetsförklara de svenska medborgarna tycks den feministiska idén, som jag ser det, vilja gå åt motsatt håll. Jag måste erkänna att jag känner mig mer och mer liberal ju mer text jag konsumerar på den här sidan.
Samhället kan inte lagstifta om strukturer och åsikter, men man kan se till att så många individer som möjligt får så stor frihet som möjligt att styra över sina egna liv. Jag får mer och mer intrycket att feminismen vill lagstifta in åsikter i andra människors medvetande.
I mina ögon känns FI:s detaljfrågor som lyxproblem. Lite grann som "Dagens I-Landsproblem" i HippHipp. Viktigare för en familj är att ha mat, vatten och tak över huvudet än att en person som redan har mat, vatten och tak över huvudet bestämmer att mannen och kvinnan i familjen måste vara hemma lika mycket!

#2  Sv: Lyxproblem Jpn
2005-09-14 16:17:19

Nja både dina och mina och alla andras problem här är väll visserligen lyxproblem eftersom vi tillhör dom 10% som har det bäst i världen.
Men det finns väll inget i det som gör att man måste vara nöjd.
Om man är helt nöjd förlorar man ju viljan att förbättra, och det vore väll synd?

#3  Sv: Lyxproblem Escapist
2005-09-14 16:37:50

Men nu har ju alla i Sverige sina grundläggande behov för överlevnad tryggade. Det är ju ditåt civilisationen har strävat sedan den skapades - att ge människor tid till annat än att överleva. Då blir plötsligt sådant som demokrati och jämställdhet möjligt och viktigt.

Som liberal borde du ha mer tolerans för andras åsikter och inte bara kräva tolerans för dina egna. Det finns ingen motsättning mellan att vara liberal och feminist.

#4  #2 LostTranslation
2005-09-14 16:38:06

Nöjd ska man aldrig vara, men det finns STORA problem och så finns det mindre problem (subjektivt, givetvis).

Sverige kan inte plocka hem en omyndig svensk medborgare från Etiopien (som själv inte har möjlighet att ta sig hem), men man kan bestämma minimistorlekar på gurkor och hitta på 2500 nya regler för småföretagare att rätta sig efter...

Politiker har för lite att göra och ingen kontakt med den vanlige medborgaren. Samma symtom tycks drabba även en del människor utan politiska uppdrag som är "alltför politiskt engagerade".

#5  Sv: Lyxproblem LostTranslation
2005-09-14 16:44:39

"Som liberal borde du ha mer tolerans för andras åsikter och inte bara kräva tolerans för dina egna. Det finns ingen motsättning mellan att vara liberal och feminist. "

Jag har hög tolerans för andras åsikter och jag ser heller ingen motsättning i att vara feminism och liberal.

Jag har dessutom ingenting emot feminsimen som grundtanke, bara att den tycks bli mer och mer extrem ("petig").
Liksom alla politiska rörelser kommer feminismen inte att avskaffa sig själv när dess nuvarande mål är nådda. Istället kommer den att lägga sig i mindre detaljfrågor när de stora frågorna är lösta.

#6  #5 LostTranslation
2005-09-14 16:45:30

"feminist och liberal" ska det givetvis vara.

#7  Sv: LostTranslation KalleAnka
2005-09-14 16:52:50

Anledningen till att Fi's åtgärder är "begränsande" som du tycker beror nog på att Fi numera består av ett gäng gamla vänsterpartister.

Jag tycker att Fi har rätt i tanke om mycket, men genomförandet är helt i nykommunistisk anda. Det skall införas nya ministerplatser, råd och departement, det ska styras, det ska förkrångligas.

Samma idé med en annan politisk väg skulle kunna erbjuda så mycket mer. Nu hoppas jag bara på FBI (feministiskt borgerligt initiativ). Vi kanske skulle starta det? =)

#8  #7 LostTranslation
2005-09-14 16:58:30

Problemet är att jag inte känner mig mer borgerlig än socialistisk...

#9  Sv: Lyxproblem Escapist
2005-09-14 17:05:09

Haha, FBI. Löpsedelsskaparna dreglar redan. :P~

Det är för tidigt att säga något om Fi. Om de inte ens kommer in i riksdagen är oron bortslösad. Om de kommer in med en stark vänsterpolitik lär de först och främst stjäla röster från vänsterblocket, och värre än vänsterpartiet eller miljöpartiet kan de inte bli. Jag tycker i alla fall att de har några solida poäng och kommer vara ett intressant tillskott i valet.

#10  Som ett.. Foretagarsvinet
2005-09-14 18:26:44

...mycket tydligt bevis på att makt och byråkrati korrumperar är Venezuela - där har folket blivit fattigare och fler svälter trots att landets oljeexporter ökar år för år. Däremot har statligt anställda fördubblats... Där har man FI i ett nötskal om dom skulle få regera: Kommunism i feministtappning och byråkratstyre - jag kan inte tänka mig nåt värre.

#11  Sv: Lyxproblem kezo
2005-09-14 19:53:33

Att klaga på feminister är faktiskt ett lyxproblem. Alla bittra män och andra feminist-kritiker, borde istället vara glada att de har mat på bordet, tak över huvudet och inte lägre behöver dra hela försörjningslasset själva.

#12  Sv: Lyxproblem metamorfos
2005-09-14 20:20:55

kezo, du tog orden ur munnen på mig.

#13  Foretagarsvinet Escapist
2005-09-14 20:24:16

Kritisera Fi för sig själv och blanda inte in Venezuela. Det är rätt lågt att göra påstådda anklagelser om samband mellan ett feministparti i Sverige och en korrumperad låtsasdemokrati i Sydamerika. Jag tror dessutom Chavez kallar sig socialist.

#14  #11 kezo feather
2005-09-14 23:33:07

:-D
Right on the money honey!!

#15  Sv: Lyxproblem Golem21
2005-09-15 08:36:24

LostTranslation har rätt. Feminister ägnar för stor energi åt en massa lyxproblem.

Dessutom för de i praktiken en kamp för särintressen. Det har de gemensamt med döda eller otidsenliga reliker som arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och väckelserörelsen. Inse att folkrörelsernas tid är över! En ny tid har kommit.

Därför ska vi hylla feminismen och kämpa för människan.

#16  Escapist DNA
2005-09-15 09:27:25

"Det är rätt lågt att göra påstådda anklagelser om samband mellan ett feministparti i Sverige och en korrumperad låtsasdemokrati i Sydamerika."

Men Glocalnet är lägre... *ler brett*

förlåt - kunde inte låta bli - det var bäddat...

#17  Sv: Lyxproblem Foretagarsvinet
2005-09-16 00:50:08

"Kritisera Fi för sig själv och blanda inte in Venezuela. Det är rätt lågt att göra påstådda anklagelser om samband mellan ett feministparti i Sverige och en korrumperad låtsasdemokrati i Sydamerika."

Öm tå? Organisatorisk påminner ju Fi om långt värre stater än Venezuela - och exakt vad har 6-timmars arbetsdag med feminism att göra? Ren populism alt. ett billigt försök att klistra på sig själva en politisk skrud som ska göra dem rumsrena i en framtida politisk miljö. Vem exakt är det dom tror sig kunna lura (annat än dom dom redan klått på 500kr i medlemsvagift, förstås)?

Nej, sanningen är mycket mer subversiv än så: Feminism a la Fi = kvävande av obekväma åsikter, alt. smusslande med den sanna agendan = totalitärism = klassiska vänsterhemvister.

Jag menar, en organistaion som röstar om dom ska 'tillåta' media att få komma på deras årsstämma och rapportera stinker ju tyranni och odemokratiska metoder till högan sky. Ert försvar av Fi blir ju mer och mer skrattretande patetiskt.

Grow a spine. Just say no to fanatics.

#18  Foretagarsvinet Escapist
2005-09-16 01:46:40

"Öm tå?"

Ska du bli personlig nu också? Räcker det inte med en halmgubbe? För övrigt låter du rätt fanatisk själv i din argumentation mot Fi. Kom med något annat än rena påståenden och åsikter så kan jag svara. Själv tänker jag inte rösta på Fi, så det där med "patetiskt försvar" biter inte på mig. Ska du kritisera Fi så gör det rationellt och sansat.

#19  Du får.. Foretagarsvinet
2005-09-16 21:23:14

...ursäkta att jag inte kan vara mera sansad än så när det gäller fascistoida organisationer. Jag baxnar bara inför allas krumbuktande och slå-knut-på-sig-själva-rättfärdigande av helt förkastliga sätt att bedriva politik. Nämn en annan organisation som skulle kunna driva samma typ av åsikter utan att bli totalt utfrusna?

Jag skulle inte vilja hålla någon av Fis medlemmar i hand nästa gång det börjar blåsa snålt på demokratitoppen. Jag vet att jag tar i nu, men vem av dess beundrare kan man lita på ska kunna stoppa nästa totalitära despot som vill överta landet när dom inte ens kan se strömmarna på närmare avstånd?

Man kan rätt sak här i livet och man kan göra fel sak - jag är säker på att dom flesta feminister vet vad som är rätt och fel i detta fall. Och det är dags att visa Fi vad som är fel.

#20  Curlingföräldrar Robert
2005-09-16 23:29:31

Ibland undrar jag om de som kallar sig feminister har haft s.k. curlingföräldrar?

Barn till curlingföräldrar har ju aldrig själv behövt kämpa och reda ut saker och ting. Det har deras föräldrar gjort åt dem. Föräldrarna har sopat banan för barnen och barnen har aldrig behövs lära sig att själva prestera, ta hand om sin egen situation och ta eget ansvar.

Många gånger låter det i mina öron som om det är just detta som feministerna gnäller över - att behöva ta ett eget ansvar och att själva prestera. Kämpa lite för att nå framgång. Mamma och pappa kan ju inte ta hand om allt.

Det kanske är dags att själva ta lite ansvar för ens eget liv? Och inte lita på att mamma och pappa ska fixa allt!

#21  #20 Robert feather
2005-09-17 01:03:40

Hela bidragssverige består av barn till curlingföräldern Staten.
Varför anser du att just feminister skulle vara extra bortskämda...?

#22  #21 (feather) Robert
2005-09-17 21:59:14

Jag tänkte närmast på feministernas ständiga ovilja att diskutera förslag på lösningar för de problem som de ser i samhället. Som jag uppfattar det så påpekas och diskuteras ofta dessa problem samt vem som är offer (nästan undantagsvis kvinnor) och vem som är gärningsman (nästan undantasvis män).

Men några förslag på lösningar ges i princip aldrig. Och olika förslag på lösningar verkar nästan aldrig diskuteras.

Jag får känslan att många feminister bara önskar peka på problemen och sedan, i gammal könskonservativ ordning, så förväntar de sig att männen ska lösa problemen åt dem. Ungefär som barn till curlingföräldrar är vana att deras föräldrar ordnar allt åt dem.

#23  #22 Robert feather
2005-09-18 03:45:25

Jag vet inte om feminister är så värst avvikande i den bemärkelsen. Jag tycker det hojtas väldigt mycket om en massa problem i diverse olika frågor utan att det alltid serveras förslag på lösningar i direkt anslutning. Hade lösningarna varit så självklara så hade ju problemet blivit löst för länge sedan. Själva anledningen till att ett problem ältas om och om igen är ju just för att lösningar saknas....?
Jag tycker jag läser evinnerliga dysterkvistrapporter om tillståndet i världen, Sverige och förorten. Och blir evigt deprimerad för att inga ljuspunkter finns att skåda, inga halmstrån att hugga tag i, inga patenterade lösningar som just håller på att sjösättas, bara nya uppdateringar om hur mycket värre och dystrare situationen börjar bli.

Att vissa män slår ihjäl sina fruar tex. Vad i all världen ska vi göra åt det? Det finns ju inga vettiga lösningar? Vi tvingas bara se eländet hända igen och igen och igen. Och pratar om det igen och igen och igen.
Algblomningen i Östersjön då? Vad ska vi göra åt det?
Sopbergen?
Växthuseffekten?
Den dyra bensinen?
Det höga skattetrycket?
Den fullständigt katastrofalt URUSLA ursäkt till vård vi har nuförtiden? (Färsk och personlig erfarenhet av exceptionellt deprimerande natur.)
De höga sjukskrivningssiffrorna? Där har jag en jättebra lösning, som dock inte är särskilt human och därför inte kommer användas.
Barn som slås ihjäl av sina föräldrar?
Barn som mobbas i skolan?
Terrorister som spränger bussar?
Skogar som skövlas?
Sojaplantagerna i Brasilien?
Fågelinfluensan?
Befolkningsexlosionen?
Korrupta regimer i bananrepubliker?
Fattiga indianer i Mexico?
Tjetjenien?
Hysterisk inflation av "beskyddarverksamhet"?
Maffioso-shoot outs på öppen gata?
Bröstcancer?
Rymningar från fängelser?
Fucked for life?
Tjuvjakt på varg?
Utfiskade hav?
Tjernobyl?
15-åriga tjejer som systematiskt kallas horor?
Poliser som bespottas?
HA som hotar vittnen till tystnad?
Mördarsniglar?
Hundvalpssmuggling?
Rabies?
Antibiotikaresistens?
AIDS-epidemi?
Amerikansk imperialism?
Darfur?
Indiska hustrubränningar och flickaborter?
Kurdiska hedersmord?
Nordkorea med kärnvapen?
Utrotningshotade isbjörnar?
Vänder golfströmmen?
Slavhandel i Sudan?
Barnprostitution?

Så länge problemet kvarstår finns ju en anledning att prata om det.
Eller ska man bara yttra sig om man redan har en bra lösning på problemet?
Ska vi strypa rapporterna om fågelinfluensan för att vi fortfarande inte har blivit vaccinerade mot den...?
Löneskillnaderna mellan könen (1.7%) inom samma yrken och befattningar tex - varför ska vi hålla tyst om den för att vi inte vet vad vi ska göra åt den?
Jag tycker vi envist ska peka på den och tjata om den tills den försvinner.
Samma sak med våld. Så länge det upprepar sig att unga kvinnor utsätts för groteska gruppvåldtäkter och unga män blir nersparkade av ungdomsgäng så tycker jag absolut det finns anledning att tjata om det.
Så länge folk dör i trafiken tjatar vi om det.
Varför skulle det vara konstigt?

#24  robert TheCarolinch
2005-09-18 09:34:54

för att kunna lösa ett problem måste man först komma fram tlll problemets omfattning och orsak. du kallar det gnäll, jag kallar det att ringa in problemet.

#25  Feather Golem21
2005-09-18 13:27:50

Ja, det finns verkligen myckte skit och elände i världen. Och när man följer nyheterna så lyser de positiva sidorna med sin frånvaro. Men skit och orättvisor har alltid funnits och kommer säkert alltid att finnas.

Men det finns ju också ljuspunkter. Hade du levt på 1600-talet och uttryckt de värdereringar du har idag så hade du förmodligen blivit bränd på bål.
Om inte är risken stor att du hade dött ung (kanske i sviterna efter en till synes harmlös förkylning.

Under din korta levnadstid hade kyrkan, religionen och den världsliga makten tvingat på dig en ideologisk tvångströja som du inte kunde ifrågasätta eftersom du förmodligen inte kunde läsa. Du hade inte heller varit fri att välja vilket yrke som helst eller haft möjligheter att resa vart du ville.

Du hade säkert kunnat träffa trevliga män, men förmodligen inte så trevliga och sympatiska som Golem m fl på feminetik ;-)

#26  #24 (TheCarolinch) Robert
2005-09-19 11:12:49

Du skriver att för att lösa ett problem så måste man först komma fram till problemets omfattning och orsak.

Är det då inte väldigt märkligt att feminister redan har pekat ut orsaken? Det påpekas ju alltid att män är överordnade och kvinnor underordnade - att orsaken beror på könsmaktsordningen (eller patriarkatet).

Hur kommer det sig då att feministerna redan har pekat ut orsaken innan problemet är beskrivet?

#27  Sv: Lyxproblem LostTranslation
2005-09-20 15:58:51

Det var en fin lista du fick fram. Jag menar t ex att:

"Den fullständigt katastrofalt URUSLA ursäkt till vård vi har nuförtiden? (Färsk och personlig erfarenhet av exceptionellt deprimerande natur.)

De höga sjukskrivningssiffrorna? Där har jag en jättebra lösning, som dock inte är särskilt human och därför inte kommer användas."

...är viktigare problem än t ex:

"Hundvalpssmuggling?
Utrotningshotade isbjörnar?"

Nu kanske någon säger att "det är subjektivt". Men de övre problemen är av betydelse för hela den svenska befolkningen, medan de undre kanske är viktigt för några få.
Men då kanske någon påpekar att alla inte kan syssla med de stora problemen. Där håller jag med. Men det måste vara proportion på det hela. Hundvalpssmuggling och utrotade isbjörnar är, i mina ögon, inget man kan driva en hel partilinje på...

#28  #27 har anknytning till #23 LostTranslation
2005-09-20 15:59:47

!

#29  #28 LostTranslation feather
2005-09-26 23:36:13

Oh yeah?

I och med hundvalpssmugglingen från trakterna runt Europas sydöstra hörn riskerar vårt land att smittas ner av dvärgbandmask som via rävar, sorkar och smågnagare kommer sprida sig över hela vårt land och göra det livsfarligt att äta blåbär, svamp och hemodlade grönsaker.
Återkom gärna med en föraktfull fnysning för detta problem när din egen treåring ligger döende pga leversvikt efter att ha lekt i sandlådan och fått sand i munnen.

Och anledningen till att isbjörnarna mår extra tjyvens nyförtiden är att isarna över Nordpolen tar längre och längre tid att lägga sig om höstarna. Utsvultna isbjörnar vaggar runt på landbacken och väntar på en is som vägrar lägga sig - med mänskliga boningar precis runt knuten. Go figure.
Och anledningen till att de svälter är alltså samma globala uppvärmning som orsakat de allt svårare stormarna på senare år - som exempelvis Gudrun (hette den väl) som på en natt gjorde kaffeved av stora arealer skog samt orsakade ett antal dödsfall, då inte tala om alla översvämningar som dödar tusentals i allt från Bangladesh till Katrinas New Orleans - och värre lär det bli när öknarna breder ut sig och människor tvingas gå i krig om bördig jord och sötvatten.

Näeh, några svältande isbjörnar och smugglade hundvalpar är inget att oroa sig över jämfört med ankdammen Sveriges vårdköer och höga sjukskrivningssiffror...
Va...?

#30  #29 LostTranslation
2005-09-27 09:41:25

Jag anar en viss ironi i ditt inlägg... :-)

Den globala uppvärmningen är ett JÄTTEPROBLEM, om den nu finns. Jag tycker att det är dumt att chansa - vi måste göra något åt våra utsläpp nu!
Men parallellen till isbjörnarna är väl lite långsökt? Isbjörnarnas väl och ve är väl inte primärorsaken till att vi borde motverka den globala uppvärmningen. Det är snarare en av många positiva bieffekter vi skulle få om vi satsade på att lösa problemet...

#31  Sv: robert TheCarolinch
2005-09-27 10:27:51

feminismen är en förklaringsmodell som kan hjälpa en att förstå varför samhället ser ut som det gör.

men feminismen erbjuder inga färdiga lösningar eller förklaringar på allt, därför diskuterar vi. just för att vi inte vet svaret på allt, och för att det kan finnas olika feministiska tolkningar av samma fenomen.

om vi hade svaret på allt skulle vi ju inte behöva "tycka" här på feminetik.

#32  #30 LostTranslation feather
2005-09-28 05:23:33

Så perceptivt av dig...
:-)

Nej, men när jag ser dokumentärfilmer som avbildar svältande isbjörnar som vaggar runt och desperat väntar på att isen ska lägga sig, samt får mig en liten bonusredogörelse om växthuseffekten i anslutning till denna rapportering så blir jag exceptionellt dyster till sinnes.
Isbjörnarnas predikament är för mig en stark symbol för den potentiella undergång som hotar.

Lite som Påskön.
Visste du att Påskön en gång i tiden var täckt av skog, med häckande fåglar i trädkronorna?
Till Påskön seglade människan, förökade sig, skövlade skogen för fulla muggar tills fågelsången dött ut och inga träd fanns kvar. I brist på bättre födämnen blev de kannibaler. Åt upp varandra på en ödslig jättestor gräsmatta mitt ute i Stilla Havet.
Också ganska symboliskt för vad som håller på att hända med hela klotet.
Jag tänker inte att jag gör Påskön en tjänst när jag källsorterar - jag gör mitt bästa för att fördröja att hela Jorden ska få röna samma destruktiva öde.

Sett ur ett globalt miljöperspektiv förvandlas plötsligt ansatserna att försöka förse enstaka familjer med mat, vatten och tak över huvudet som rena rama lyxproblemen, jag menar herregud vi har betydligt viktigare saker att tänka på.

Men BÄST av alla lyxproblemdefinierare är vetskapen om att SOLEN KOMMER SLOCKNA OM FEM MILJARDER ÅR!!!
Vem tusan bryr sig om lite globala miljöproblem sett ur DET perspektivet.
Bah!
Lyxproblem.
*Viftar föraktfullt med ena handen*

Jag hoppas du fortsätter ana ironin... ;-)

#33  #32 LostTranslation
2005-09-28 09:50:39

Brukar inte ha några problem att uppfatta ironi... :-)

Men, faktum kvartstår, av dina ironiska kommentarer kan jag bara utläsa att du finner det ointressant att diskutera "lyxproblem" helt enkelt därför att begreppet "lyxproblem" är väldigt subjektivt?

Visst, det kan tyckas... Om vi diskuterar på en subjektiv nivå då? Jag tycker att den globala uppvärmningen är en större fråga än om män ska få heta Cecilia eller inte. Vad tycker du?

#34  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 10:07:16

LostTranslation: Gäller fortfarande det du skrev i första inlägget, nämligen "Samhället kan inte lagstifta om strukturer och åsikter, men man kan se till att så många individer som möjligt får så stor frihet som möjligt att styra över sina egna liv." ?
Varför sätter du då global uppvärmning mot just namnlagen?
Att ändra namnlagen är en viktig fråga för transgenderpersoner - och knappast svårt att genomföra, eller särskilt dyrt, och syftar just exakt till att ge individer frihet att styra sitt liv.
Det är ju inte så att man tar resurser från jobbet mot den globala uppvärmningen för att ge folk möjlighet att heta vad de vill i förnamn.

#35  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 10:11:38

Tillägg om namnlagen: Snarare borde effekten bli att en hel del byråkrati rensas bort. Lyssnade på en dokumentär på radion för några år sedan där en man som var mitt i sin könsbytarprocess fick gå oändliga vändor till myndigheterna för att få byta namn. Jag minns att jag blev helt chockad över detta förmynderi. Det var helt extremt, verkligen.

#36  Soffan Golem21
2005-09-28 10:18:33

"Att ändra namnlagen är en viktig fråga för transgenderpersoner - och knappast svårt att genomföra, eller särskilt dyrt, och syftar just exakt till att ge individer frihet att styra sitt liv."

Bah, jag tror att majoriteten faktiskt skiter i att några snyftande transgenderpersoner tycker synd om sig själva. Det finns en jäkla massa galna människor som skulle välja att ge sina barn vilka namn som helst om de hade möjlighet till det. Lyxproblem!

#37  #34 LostTranslation
2005-09-28 10:19:55

Global uppvärmning mot namnlagen är väl kanske inte en klockren jämförelse... :-) Jag tog bara exempel som hade droppats.

Namnlagen kan väl diskuteras, även om min åsikt faktiskt är att man inte borde kunna döpa sina barn till vad som helst.
Frågan är väl kanske snarare varför F! låter denna idé ha en framträdande roll i ett partiprogram. Jag tycker det finns viktigare saker att diskutera - å andra sidan kommer jag inte rösta på F!.

Att lägga resurser på en sak behöver givetvis inte utesluta en annan sak.
Men för mig är "Fru Gåman" resursslöseri. Iaf om man tänker sig att det går till som det brukar; när det kommer ett beslut så byter man ut alla skyltar i Sverige på en gång till en kostnad av X antal miljoner.
"Fru Gåman" är ett lyxproblem i mina ögon. Äldre människors rätt till ett drägligt liv mot slutet är ett viktigare problem. Liksom jämställda lönekrav. Liksom arbetslöshetsfrågan.

Vi har (numera) begränsade resurser i Sveriges statskassa.

#38  soffan Golem21
2005-09-28 10:21:20

Jag tycker att könsbytarproblematiken är ett typiskt lyxproblem. Samhället betalar enorma kostnader för att hjälpa människor att byta kön. Fattar du hur många tiotusentals kronor detta kostar? Jag skulle mycket hellre skänka dessa pengar till förmån för verkligt sjuka människor (varför inte till anorexisjuka tjejer).

#39  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 11:07:51

Till LostTranslation: Namnlagen har ingen mer framträdande plats än något av de andra typ 90 förslagen som har lagts fram. Det är bara media som har valt att lyfta fram detta och ett par andra förslag.
Antagligen för att de tycker att det är kul att det retar gallfeber på en del vilket också syns i denna tråd:-)

Och Golem21: Jag tycker inte att könsbyte är ett lyxproblem. Om det vore det, tror jag inte de som byter kön frivilligt skulle gå igenom de krävande operationer och de påfrestande hormonbehandlingar som operationen kräver. Plus den enorma byråkratin (processen tar flera år)
I allmänhet så skulle alla ni som ställer problem mot varandra bli mycket trovärdigare om ni lade upp en fullständig samhällsekonomisk kalkyl och inte bara snackar löst om vad saker och ting kostar. Själv anser jag mig inte ha förmågan att göra det, och därför avhåller jag mig från att hålla på och jämföra förslag och ställa saker mot varandra. Golem21: "Fattar du hur många tiotusentals kronor detta kostar?" Nej, ge mig gärna uppgift tack och jämför med anorexiavården, är du snäll.
Jag tror att ekonomi på den här nivån är lite mer komplicerad än bara "Jag köper glass istället för en kvällstidning". För det är den nivån ni ligger på.

#40  Soffan LostTranslation
2005-09-28 11:14:17

Jag har ingen statistik. Men "många bäckar små" gäller nog i det här fallet...

I övrigt hade jag ingen aning om att könsbyten var statligt subventionerade... Det är ju lite märkligt faktiskt, dock inte förvånande i dagens svenska samhälle. Statskassan lägger som en sönderskjuten hink!

#41  soffan Golem21
2005-09-28 15:56:11

ok, jag var kanske lite väl elak när jag kallade det ett lyxproblem. Det är det inte för det lilla antal som är transsexuella och upplever sig vara i behov av att byta kön (enligt en uppgift från 2004 har 477 personer genomgått operationen).
Men det känns inte som något större problem...

Golem21: "Fattar du hur många tiotusentals kronor detta kostar?" Nej, ge mig gärna uppgift tack och jämför med anorexiavården, är du snäll.
Jag tror att ekonomi på den här nivån är lite mer komplicerad än bara "Jag köper glass istället för en kvällstidning". För det är den nivån ni ligger på.

Nej, jag har inga siffror. Men enligt en läkare som jag har kontakt med handlar det hundratusentals kronor (inte tiotusentals) som jag tidigare skrev. Och det låter rimligt. Könsbyte är jäkligt tidskrävande och komplicerat.

Men när allt kommer omkring så är nog folk i allmänhet trötta på allt tjat om Queer och transor och från normen avvikande sexuella läggningar. Hela den utåtagerande kultur som dessa står för har blivit något av en pinsam freakshow som har ersatt gårdagens föreställningar med gycklare. Alla skrattar åt narren - ingen orkar bry sig om hur han mår.

#42  Golem21 soffan
2005-09-28 16:30:53

meh, det sista är väl fullständigt irrelevant argumentation i sammanhanget! Eller är du för pöbelvälde? Det handlar väl om rättigheter, inte om populism inom politiken? Eller har jag fel?
I såfall är väl konsekvensen att vi alltid ska folkomrösta om alla frågor och skippa representativ demokrati. Det tycker i alla fall jag är en olycklig utveckling.
Varför? För att majoriteten inte alltid har rätt, och det finns det otaliga exempel på genom historien.
Eller avsåg du bara att redogöra för fakta? Isåfall tror jag folk som känner eller själva är människor med s.k "avvikande sexuell läggning" mycket väl vet att det där helt enkelt är falskt. Vissa är utåtagerande, andra inte. Som precis överallt annars.
Precisera dig, om det ska bli intressant att diskutera.

#43  soffan Golem21
2005-09-28 19:35:02

Rättigheter till vad? Ja, man skulle kunna kalla det en rättighet om könsbyte handlar om sjukdom. En del menar det, andr inte. Om man inte menar att det är en sjukdom kan man förstås med rätta invända mot att samhället bekostar könsoperationer.
På samma sätt är det med subventioner av mediciner. Feminister tycker nog överlag att det är jäkligt skönt att inte Viagra längre subventioneras av samhället. De tycker inte att impotenta män lider av en sjukdom. Nå, i vilket fall som helst så finns män som lider av impotens och de anser att denna påverkar deras livskvalitet. Deras lidande kan mycket väl jämföras med andra gruppers lidande (t ex transssexuella)

Varför du börjar yra om folkomröstningar och demokrati kan jag inte begripa? Såvitt jag vet gör sjukvården prioriteringar utifrån vilken resurstilldelning den har fått. För prioriteringar måste göras. Frågan är vilka problem som bör prioriteras?

#44  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 20:26:36

När jag diskuterade pöbelvälde menade jag
"Men när allt kommer omkring så är nog folk i allmänhet trötta på allt tjat om Queer och transor och från normen avvikande sexuella läggningar. Hela den utåtagerande kultur som dessa står för har blivit något av en pinsam freakshow som har ersatt gårdagens föreställningar med gycklare. Alla skrattar åt narren - ingen orkar bry sig om hur han mår."
Kunde inte se vad detta hade med diskussionen att göra - om du inte antyder att det bara är de som majoriteten tycker förtjänar hjälp, som ska ha den? Aah! jag hör ekon från 30-talets Tyskland...
Kanske syftet bara var att få passa på att uttrycka hur provocerad du personligen blir av "denna utåtagerande kultur"? Antifeminister brukar ju ha en del ömma tår...(för att köra med din egen retorik Golem)
Ett annat inlägg av dig:
"Bah, jag tror att majoriteten faktiskt skiter i att några snyftande transgenderpersoner tycker synd om sig själva."
Men du har fortfarande svårt att fatta vad jag menar med pöbelvälde??
Rättigheter har vi för att skydda oss mot just pöbelmentalitet.

När det gäller Viagra har jag personligen ingen åsikt.
Jag håller med dig om att politik delvis om prioriteringar, självklart. Det var detta jag syftade på i mitt förra inlägg, när jag bad dig plocka fram siffror på vad saker och ting kostade. (det där med hundratusentals kronor säger mig ingenting om det inte ställs i relation till något) Att bara lite vagt ställa grupper mot varandra så där på en höft är inte seriöst i min mening. Och exakt, du ser ju själv hur absurt det blir att ställa exempelvis sjukdomar mot varandra när det är sjukvården som prioriterar. Och detta tycker jag är vettigt - jag anser att de är mer experter än du och jag.

#45  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 20:28:02

Rättelse: ..."om att politik delvis handlar om prioriteringar" ska det stå förstås.

#46  Pöbelvälde Robert
2005-09-28 20:37:49

Tja, pöbelvälde kan man ju retoriskt kalla det.

Men det är ju trots allt pöbeln som får betala kalaset i slutändan. Varför ska inte pöbeln då få bestämma vad deras pengar ska användas till?

Brukar vi inte kalla det demokrati med ett lite finare ord?

#47  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 20:48:34

Jag sa i mitt tidigare inlägg att jag är för representativ demokrati.
Men jag tycker inte att det är OK att låta ett argument som "majoriten skiter i detta" vara det enda argumentet mot en sån grundläggande grej (kalla det rättighet) som att låta folk ha vilket namn de vill.

#48  Soffan Golem21
2005-09-28 21:10:51

"Kunde inte se vad detta hade med diskussionen att göra - om du inte antyder att det bara är de som majoriteten tycker förtjänar hjälp, som ska ha den? Aah! jag hör ekon från 30-talets Tyskland..."

Glöm det där med tysklandsjämförelser. Du talar med en man som är 100% demokrat och liberal samt anser att yttrandefriheten är en av demokratins grundpelare. Pöbelvälde? No fucking way!

Man behöver inte bli insållad i ett extremfack bara för att man tycker att queerrörelsen (som för övrigt kan vara antifeministisk!) och transsexuellas rättigheter har fått för stor plats i samhälls- och kulturdebatten. Därav mina retoriska uttryck. Kvinnor som Schyman och T Rosenberg är bara intresserade av att vinna billiga politiska poänger på en rörelse som för närvarande har en hög hippfaktor.

Du tycker att det är fel att jag ställer två grupper mot varandra. Men det är ju det som feminister gör dagligen! Ställer kollektivet män mot kollektivet kvinnor. Måste man göra prioritering så krävs ibland att olika grupper ställs mot varandra. Tyvärr är det så.

#49  Soffan Golem21
2005-09-28 21:16:59

Soffan skriver:

Jag sa i mitt tidigare inlägg att jag är för representativ demokrati.
Men jag tycker inte att det är OK att låta ett argument som "majoriten skiter i detta" vara det enda argumentet mot en sån grundläggande grej (kalla det rättighet) som att låta folk ha vilket namn de vill."

Jag menar inte att frågan är oviktig. Vad jag menar är att det är en jäkligt liten fråga som av naturliga skäl inte intresserar och engagerar särskilt många människor. Förmodligen är det också en fråga som F! inte borde driva särskilt starkt om de hoppas på ett starkt stöd från många kvinnor.

Sedan använder du begreppet "rättighet" i namnfrågan. Jag får ofta kritik i detta forum för att jag står för uppfattningen att sex kan vara en rättighet. Men skulle det vara en rättighet att få vilket namn som helst så kanske vi får höra alla möjliga tänkbara bisarra förslag. Det tror jag inte heller du vill.

#50  #47 (soffan) Robert
2005-09-28 21:21:39

Tja, det är ju inte så enkelt som "att låta folk ha vilket namn de vill". Barn namnges och döps långt innan de ens kan tala och än mindre har hunnit skapa sig en uppfattning om vad de verkligen skulle vilja heta, så i de flesta fall handlar det inte om att "låta folk ha vilka namn de vill" utan om "vilka namn mamma och pappa vill ge sitt barn".

Men vad vet jag? Kanske finns det folk som vill heta "Snorunge" eller "Skrikmaskin"?

#51  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 21:30:00

Ok- bra. Nu fattar jag mer vad du anser. Framförallt, talar du om vad DU anser (och hänvisar inte hela tiden till "majoriteten"). Kanske behövdes det en liten provokation för det?. ...
Jag har inte sållat in dig i ett extremfack. Då tror jag inte du skulle vara här på forumet och tycka utan hålla till i mörkare hålor. Jag avsåg argumentationslinjen, enbart. Jag drog konsekvensen av den (vilket jag tyckte var tydligt i ett tidigare inlägg). Du svarade inte alls på detta inlägg.
Jag håller dock inte med dig om dina åsikter. Tvärtom anser jag att det är dags att deras rättigheter också får ta plats i debatten. Och jag tycker nog att du varit extremt nedlåtande i ex.vis inlägg #36. Jag tycker inte det passar en liberal och 100% demokrat att köra den stilen.
Jag vill nu veta EXAKT på vilket sätt det är ett problem att lyfta upp transsexuellas rättigheter. Argument, tack. Inte några påståenden om Gudruns och Tiinas eventuella bevekelsegrunder - det vet du nämligen inget om.

#52  Sv: Lyxproblem soffan
2005-09-28 21:47:08

Sorry Golem, satt och skrev på #51 och såg inte att du redan hunnit först (#49)
Nu har jag ju redan berättat i ett tidigare inlägg att det finns massa politiska förslag inom F!. Detta är bara ett av dem. Det är media som valt att belysa det. De prioriterade politiska förslagen är inte beslutade ännu.
Ok, ska vi nu gå in riktigt på principer (vad gäller rättigheter) så kan jag hålla med om att jag inte vet om det finns i någon konvention att man ska få heta precis vad man vill. Men "rätten till ett namn" tror jag finns med. Min poäng var din allmänna argumentation.
Sen tycker jag förstås inte att man ska döpa barn till kränkande namn, Robert.
För mig är poängen med förslaget att man i vuxen ålder ska kunna döpa om sig till ett namn som passar en själv och ens könsidentitet, och inte, som jag beskrev i ett tidigare inlägg, behöva valsa runt hos en massa myndigheter och behöva försvara sig för att man vill heta Anders istället för Anna.
Jag tror att föräldrar själva kan ta ansvar för vad man döper sina barn till. Det här att barnen skulle kunna bli mobbade och utsatta är ett vanligt argument annars mot den här sortens förslag (se homoadoptioner). Personligen anser jag att det finns tusen grejer föräldrar har full frihet att göra mot sina barn (förutom att slå dem) som är tusen gånger värre. Ska vi då detaljreglera allt samliv med barnen?
Men kom gärna upp med fler argument emot om ni kan, jag är inte omöjlig:-)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?