feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur skall vi göra man lyckligare?


Gå till senaste inlägget#1  Hur skall vi göra man lyckligare? Fabian
2005-08-30 14:30:42

Nu ar det dags för mig att komma med ungefarlig statistik igen utan kallhanvisningar.

Det ar nastan en platityd numera att man ar betydligt mindre lyckliga an kvinnor. Det visar sig inte bara pa medellivslangden och det faktum att betydligt fler man begar sjalvmord an kvinnor, utan i ett flertal undersökningar dar psykologer, i psykometrins anda, försökt kvantificera detta koncept.

Detta fenomen stracker sig till och med till arbetslivet - betydligt fler kvinnor sager sig vara nöjda med sina jobb an man.

Nu till min fraga: hur skulle en feministisk analys av detta lata? Hur kan vi tackla detta problem? Det viktigaste av allt, lyckan, ar orattvist fördelad. Hjalp oss.

#2  Sv: Hur skall vi göra man lyckligare? Alvunger
2005-08-30 15:59:42

Hur mäter du lycka då?

Att fler män än kvinnor tar livet av sig behöver inte betyda att de är olyckligare än kvinnor. Det kan lika gärna betyda att män inte är lika uthålliga som kvinnor, tacklar motgångar sämre, ger upp snabbare.

Men jag kan nog ändå tänka mig att du har rätt. Män är förmodligen olyckligare än kvinnor. De förväntar sig mer. Föds in en värld av förväntade hjältedåd, medan kvinnor redan vet att av dem förväntas i princip ingenting. De är bifigurer och kan bli så mkt nöjdare av att lyckas med det lilla. Eller gud förbjude, lyckas med det stora och lämna en hel värld av gapande män som snuvats på konfekten och får acceptera att de slagits av en kvinna. En sån som inte ens skulle vara med i matchen utan stå på läktaren och heja. Hela vår historieskrivning vilar på att berätta om vad män har gjort, tänkt, velat, skrivit, uppfunnit, vunnit... Historiens huvudperson.

Manlighetens överordnande skördar manliga offer också. Nog är män olyckligare. Det är ett stort problem, och en lösning som jag ser det vore att krossa genusen.

#3  #2 MartinK
2005-08-30 16:11:46

Snarare tror jag det handlar om att mäns värde är tätt knutet till hur dem presterar, en man som inte presterar är ingenting värd. Det ger ju ett konstant stressmoment och prestationsångest som kvinnor inte har, även en ful kvinna har ju ett värde. Det förklarar ju också varför män inte är nöjda med sina jobb, man kan ju alltid prestera lite bättre och dessutom finns alltid risken att tappa det man uppnått, ingen sitter högt nog för att kunna försäkra sig mot att falla ända till botten..
Män är huvudpersoner därför att dem är därtill tvungna att vara det, inte för att det är så kul.

#4  Alvunger bengtboman
2005-08-30 16:12:18

Krossa genusen och släpp de verkliga problemen fria!

Med det menar jag att vi inte har en aning om vad som kommer efter ett sådant genomförande. Tror vi på paradiset?

#5  MartinK bengtboman
2005-08-30 16:13:59

"Män presterar och kvinnor relaterar" har någon sagt det.

Lätt att se vad som förr eller senare händer med den som drivs av prestation. Prestationsångest.

#6  MartinK Alvunger
2005-08-30 16:20:52

Ja jag tycker vi verkar vara överens.

Sen om män tycker det är så kul eller inte... Jadu, gräset är alltid grönare på andra sidan. Män har ju också valet att delta i den feministiska kampen för att försöka göra något åt det.

#7  #6 Alvunger MartinK
2005-08-30 16:36:06

Den feministiska kampen är fortfarande för mycket av en kvinnorörelse för att utgöra en bra plattform för män. Där är man fortfarande för fokuserad på att kvinnor skall få bli bedömda efter vad de presterar för att förstå kravet på att inte behöva bli dömd efter vad man presterar... Inte minst tycker jag skillnaden är tydligt i hur olika vi två formulerar samma(?) problem.

#8  Alvunger Gullegubben
2005-08-30 16:38:09

Feministisk kamp?

Nej tack!

Det är alldeles för prestationscentrerat för mig.

#9  Alvunger billie
2005-08-30 16:44:23

"en lösning som jag ser det vore att krossa genusen. "

Nu är jag ökänt dålig på att tolka text.

Hur ska det gå till då? Krossa genusen?

Männen ska avstå från att prestera så de släpper fram kvinnorna på de högre posterna. Män ska ta mindre initativ så kvinnorna hinner uppvakta dem?

Men om du inte presterar och visar upp att du har något att erbjuda henne så tar hon heller inget initiativ för då ser hon dig inte som attraktiv som man.

Det blir en ond cirkel.

Det som kan ändras ändras bara om det fungerar rent praktiskt.

Om massor av män som är manliga märker att det är de omanliga männen som är mest attraktiva och de själva blir utan gång på gång och ser de kvinnor de vill ha sex med aktivt gå fram til lde omanliga männen då eventuellt kan de tänka sig att prestera mindre och vara mer passiva i jakten på den snyggaste kvinnan.

Varför ändra något som redan funkar. Varför ändra till något som inte visat sig funka för förlorarna de föraktar?

Verkar vara nåt jag inte får till ordentligt där.

#10  En vän till mig... Pigge
2005-08-30 16:48:28

...arbetade hårt för att göra sin fru lycklig. Vi möttes hastigt och han sammanfattade de senaste tio åren så här:
"Hon vill ha en sommarstuga och då jobbade jag så att vi hade råd med det. Sen klagade hon på att jag inte hade tid med barnen. Nu har barnen flyttat hemifrån och nu säger hon att jag är tråkig - jag har alltid varit tråkig"

Några månader senare hade han tagit livet av sig och jag kan inte riktigt skaka av mig hans berättelse. Jag funderar ofta över vad jag borde ha sagt till honom. Någonting med manliga ideal som han inte kunde leva upp till, eller borde ha struntat i?

#11  Pigge Kalle
2005-08-30 16:52:13

Först, jag beklagar att din vän tog den drastiska utvägen.

Sedan, lösningen på vännens dilemma verkar vara: Om en kvinna säger att hon vill ha någonting, säg till henne att arbeta så att hon kan skaffa det själv...

#12  #10 MartinK
2005-08-30 16:56:34

Knepigt, men han kanske borde ha funderat på vad han själv ville egentligen (vilket iofs också förmodligen hade inneburit att strunta i manliga ideal).. ? Å andra sidan är väl risken stor då att han fått leva ensam. Är det inte sånt som kallas dubbelbestraffning?

#13  Pigge billie
2005-08-30 16:56:50

Mycket sorgligt.

Gullegubben tror jag hade en text för två månader sedan om att vissa kvinnor har männen som ett slags göra om honom som jag vill ha honom projekt. Men det hon inte är medveten om är att om han gör som hon säger så tappar han i attracktion och hon ser sig om efter nästa projekt.

Hon har alltså inte tillräcklig självkännedom. Det är också ett slags test som inte är vad det ger sig ut för att vara. Det riktiga svaret som gör att han får behålla henne är att han visar vänlig men tydligt att han inte låter sig gå i ledband. Han har en egen vilja. Att vara helt utan kompromiss kan väl göra att hon ger upp också antar jag.

Lagom tämjbar om jag förstått.

#14  jag vet inte om historien.. Pigge
2005-08-30 17:06:51

...har någom moral eller är generaliserbar. Tror att det finns statistik på att kvinnor tar initiativ till skilsmässor i c:a 70 av fallen.
Jag ska fundera på det där med "lagom tämjbar".

#15  Sv: Hur skall vi göra man lyckligare? Fabian
2005-08-31 09:21:01

Man skall lagga av sig sin prestationsangest, sager vi.

Men samtidigt, som har pekats ut har, har kvinnor jag kanner, alla relativt valutbildade och motiverade, stora förvantningar pa man - vad galler utseende, utbildning, och jobb. I de flesta (men langt ifran alla) fall ar det mannen som tjanar battre; detta ar minst lika mycket ett resultat av kvinnans som av mannens val.

Om vi, för att ta till lite reduktionsevolutionism, utgar ifran att att finna en bra partner ar en av mannens grundlaggande drivkrafter, en av hans anledningar till att vara lycklig (vi har ju tidigare diskuterat hur mannen kanaliserar hela sitt sociala liv genom sin hustru), verkar det som om mannen inte har nagot val.

Slappna av, sager vi. Men faktum ar att en manlig sjukvardare har daliga kort i konkurrensen om kvinnor.

Kan det inte vara sa att det ar kvinnor som har den största makten att andra det har? Feminismen ger mig ibland inte sa mycket tröst, för den understryker ocksa vikten av att man tar mer ansvar. Gör mer för kvinnor. Nar det egentligen, i en viss utstrackning atminstone, borde vara tvartom. Samtidigt baserar den en stor del av sin argumentation pa antagandet att ett bra jobb ar nagonting efterstravansvart, ja till och med mer vardefullt an ett lyckligt familjeliv (ty annars haller inte tesen om mans överordning).

Helt fel signaler.

#16  Alvunger Fabian
2005-08-31 09:24:23

Du undrade om metodologin.

Jag kommer inte ihag, men jag har last lite pa andra stallen. En av de viktigaste testerna ar att fraga folk hur nöjda de ar, med familjen, jobbet, aktenskapet. Hur mycket de skulle vilja andra.

Psykometri ar inte en sarskilt exakt vetenskap, och det ar latt att angripa den. Men i det har fallet tror jag slutsatserna stammer överens med var intuition och vara erfarenheter.

#17  Sv: Hur skall vi göra man lyckligare? Fabian
2005-08-31 09:31:22

Jag gjorde en snabb google search, och den har artikeln verkar solid.

http://jfi.sagepub.com/cgi/content/abstract/2…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?