feminetik.se feminetik.se

Just nu 10 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Förklaringar till förtryck (från tycka


Gå till senaste inlägget#1  Förklaringar till förtryck (från tycka elu
2005-08-29 20:46:59

plommon skriver:
Med funktionella förklaringar menas att en hänvisar till de positiva effekterna ett förtryck av kvinnorna har i samhället i stort. Effekterna inträffar alltså efter förtrycket. Alltså, vi har ett förtryck av kvinnor som gör tex. att arbetsmarknaden blir uppdelad i en manlig och en kvinnlig som många, många därute tjänar på.
Här skulle jag kunna tänka mig feministiska teoretiker som är marxistiska/vänsterinspirerade (om en är ute efter en förändring alltså?) Vad säger ni?

Funktionella förklaringar brukar vara ett omtvistat område, om de ska vara giltiga i samhällsvetenskaperna. Förklaringsmodellen är inspirerad av Darwins teori om det naturliga urvalet, i detta fall då av kulturer. Det kan också ses som en kortform av en orsaksförklaring, med vissa ej utsagda och underförstådda bivillkor. Observera kravet att det vara positivt för samhället i stort sett, inte bara vissa grupper. Detta om då förklarar kvinnoförtyck med en funktionell förklaring leder det till att man hävdar att det är "ett bättre samhälle" eller mer framgångsrikt samhälle med kvinnoförtryck, något som skär sig ganska duktigt mot en vänsterutopi. Däremot, om man hävdar att gynnar vissa grupper leder detta snarare till en konfliktmodell, som i mitt tycke de flesta vänsterfeminister är anhängare av.

#2  elu billie
2005-08-30 12:43:25

Förlåt mig , jag visste inte om att du redan tagit upp denna Tycka tråd. Två timmar efter dig fick jag syn på den och tittade efter om den fanns men kände inte igen den, måste ha slarvat.

Ingen av oss lyckades få reaktion på den i jäif. Typiskt?

Du väljer ut en av de tre förklaringarna eg funktionella förklaringar för att kommentera den

http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…
Vi säger att det finns tre olika förklaringstyper;

Förklaringar till förtryck

1. orsaksförklaringar,
2. funktionella förklaringar och
3. ändamålsförklaringar.

plommon går igenom dem en efter en. läs länk.

Jag fick ut mycket av boken "Mobbning - ett spel om makt" av Gunilla Björk. Hon baserar sin tolkning på ett förslag av Michel Crozier och Erhard Friedberg men Crozier verkar vara den som alla hänvisar till.

Det som är intressant med den tolkningen är att den både referarar till hur individen handlar men också till hur en grupp funkar som spelplan för de individer som ingår där.

Finns det en bättre förklaring till spel om mankt än vad hon gjort i den boken så vil ljag gärna få reda på detta. Jag tycker hon gjorde det väldigt bra. Mycket synd att hon dog i en svår sjukdom. Tror hon var feminist så om hon fått leva kanske feminismen blivit mindre ensidig? Bara mina fördomar förstås. Varför skulle de andra feministerna bry sig om just henne?

#3  elu plommon
2005-08-30 22:32:05

"Detta om då förklarar kvinnoförtyck med en funktionell förklaring leder det till att man hävdar att det är "ett bättre samhälle" eller mer framgångsrikt samhälle med kvinnoförtryck, något som skär sig ganska duktigt mot en vänsterutopi. Däremot, om man hävdar att gynnar vissa grupper leder detta snarare till en konfliktmodell, som i mitt tycke de flesta vänsterfeminister är anhängare av."

Jag förstår din point, men jag tänkte tvärtom eller vad en ska säga. Alltså att vänsterutopin utgår från att samhället så som det är idag är fel, eftersom det just tjänar på kvinnoförtryck (som är sammanbundet med ekonomiska krafter som även dessa leder till ojämlikheter). Så alltså kan en säga att vänsterfeminister utgår från att kvinnoförtrycket gör samhället en tjänst? Och att detta är något som man vill förändra.
Iof har du rätt i att ojämlikheten grupper emellan kommer in på ett problematiskt sätt, för en funktionell förklaring krävs ju att samhället i stort får positiva effekter av något. Vänsterfeminism är tydliga med att vissa grupper är mer priviliegade än andra.
Därför undrar jag kring det här med makt i detta sammanhang. Vem tjänar mest när samhället i stort får positiva effekter av ett kvinnoförtryck?

#4  Sv: Förklaringar till förtryck (från tycka elu
2005-08-30 22:48:27

"Så alltså kan en säga att vänsterfeminister utgår från att kvinnoförtrycket gör samhället en tjänst"

Det tror jag inte, oftast är de ju ganska tydliga med att påvisa att vissa grupper tjänar på det och andra förlorar, och att det då finns en konflikt.
Dett leder också till ett samhälle som är sämre än vad det skulle vara. Om man vill förändra samhället påpekar man knappast att vissa saker (som förtryck) är som de är för att det är bäst för samhället som helhet. ("internationalen åt alla lycka bär")

I allmänhet brukar väl vänsteranhängare hålla sig rätt långt borta från funktionella förklaringingar. Det strukturfunktionalistiska teoribygget blev väl mer eller mindre totalsågat när vänstertankarna var som mest i ropet. Vanligast brukar väl funktionella förklaringar tilltala mest konservativa eller i vissa nyliberalers tänkande, då de osynliggör intressemotsättningarna och ger nån typ av konsensus tänkande.

"Vem tjänar mest när samhället i stort får positiva effekter av ett kvinnoförtryck? "

Jag har svårt att tänka mig vänster som säger detta. Det blir som att män måste gynnas eftersom att alla tjänar på det. Om män inte förtryckte kvinnor skulle samhället rasa i hop och alla skulle få det sämre. Fast om man skulle vara riktigt värdekonservativ skulle man nog gilla den argumentationen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?