feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo


Gå till senaste inlägget#1  Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo billie
2005-08-28 01:17:36

#1 Initiationsriter och deras värde Clajo
http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Jag tycker att Nollning är oerhört förnedrande och skadligt. Visst de flesta klarar av det men man offrar de som inte är psykiskt starka nog.

Ett slags andligt övergrepp som borde straffas. Men vi är ju alla olika.

#2  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo Vasadu
2005-08-28 01:34:46

De kan mycket väl vara förnedrande... och de kan också vara väldigt kul. Beror helt på hur de utförs. En väl utförd nollning gör de oftast lättare att prata in för dessa människor igen... och kan mycket väl ge dig mycket nya vänner när du kommer till ett nytt ställe.

Inte så mycket att diskutera. Görs de fel är de dårligt, görs de rätt är de riktigt bra.

#3  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo Clajo
2005-08-28 02:14:16

ja, nu var det ju inte nollning jag ville höra era åsikter om, utan manlig initiering

#4  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo Vasadu
2005-08-28 02:24:16

Vad betyder initiering?

#5  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo Clajo
2005-08-28 02:27:22

initiera: inviga l. införa (ngn i ett slutet samfund, i orden, krets o. d.); numera i sht rel.-hist. o. folklor. under vissa magisk-religiösa handlingar intaga (ngn) i ett slutet samfund; upptaga (yngling) i männens åldersklass.

#6  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo Vasadu
2005-08-28 07:29:57

okej, hade inte läst din tråd innan. Men antar att jag tycker som jag skrev rent generelt också. En väl genomförd initiationsrit är en bra sak. Lätt att känna gemenskap och kan tänka mig att de ofta ger ett stärkt skälvförtronde. Men de går att missbruka väldigt mycket, vilket antar alla är medvetna om.

#7  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo billie
2005-08-28 11:07:36

1. En för alla parter upplevd positiv manlig initieringrit kanske funkar bra. Har säkert fört folk närmare varandra men hur ofta är det så?

2. Det är så lätt att missbruka denna övermakt så jag undrar om man ska utsätta folk för den frestelsen. Väldigt få klarar av det. Se bara hur Poliser slår på helt oskyldiga som de tror är demonstranter. Som råkade passera och inte hinner förstå att de antas vara aggressiva demonstranter Total makt korrumperar totalt.

Att ha som tradition att initiera folk lockar fram sadisten inom folk.

Har inte vissa motorcykelklubbar att man ska begå hemska brott först. Knäcka knäna på nån som inte betalat för skyddspengar typ. Verkar inte vara bra förebild. Det kan gå hur snett som helst.

#8  Två aspekter.. Pigge
2005-08-28 15:01:30

Det blir fånigt med samma inlägg på två ställen, men jag är verkligen nyfiken på om det går att skilja ut dessa två aspekter:

1) Vi kan tycka väldigt illa om traditionell manlighet och alla riter som förknippas med att upptagas i denna gemenskap. risken är att vi tycker illa om gemenskap och reducerar livet till en serie individuella möten där det räcker med en kram och var som du är! De som inte gillar manlighet som begrepp kan väl knappast förstå värdet av ritualiserad gemenskap och då kanske diskussionen hamnar väldigt fel om vi börjar prata om olika former (snarare än funktion)

2) Initiering handlar av tradition om att ta steget från barn till vuxen. att bli en fullvärdig medlem av stammen. att ta sitt ansvar. Idag tror jag att många väljer att leva som barn under sitt vuxna liv (peter pan syndromet) En tydlig initiering skulle kunna stänga dörren till barndomen och tvinga fram ett vuxenjag - även hos de som gärna vill hänga sig kvar i ett ansvarslöst tillstånd.

#9  #8 Två aspekter.. Pigge billie
2005-08-28 15:20:35

Jo jag kan se mycket värde i det där. Du resonerar bra men hur många högt upp i de manliga hierarkierna klarar att hålla den balansen då?

Men helt klart dom gånger det funkar ger det väl bra resultat.

Nu kan jag för lite om just Exit men tanken att man lämnar en slags manlig gemenskap som går ut på att hata de som ses som mindre värda och att tas upp i en manlig gemenskap där man tillåts vara svag utan att nedvärderas verkar ju funka för flera av dem. De blir ju bättre människor av det. Mindre hatiska. Den slags manliga riter som möjliggör detta verkar ju värdefulla.

#10  Exempel tack Robert
2005-08-28 18:58:54

Skulle någon kunna ge lite praktiska exempel från verkligeheten? Vad är det du syftar på Clajo?

Du nämner en bok, utan att ge några exempel.

Du nämner misshandel för att bli välkomnad i hockeylaget eller i lumpen. Låtert helt absurt i mina öron. Själv har jag aldrig hört talas om någon som blivit misshandlad när de börjat i ett nytt hockeylag eller när de började i lumpen.

Kan du inte ge några riktiga exempel från verkligheten istället för en massa generalisernaden?

#11  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo elu
2005-08-28 20:01:39

"ja, nu var det ju inte nollning jag ville höra era åsikter om, utan manlig initiering "

Hur ofta förekommer det könsseparatistiska initiationsriter egentligen. De flesta som kan kan komma på nu i vårt samhälle brukar ske i blandade grupper (nollning på gymnasie och universitet, konfirmation. De enda jag kan komma på nu är i lagidrotter ( som jag inte har varit med i och inte vet så mycket om) och i viss mån inryckning i lumpen.

#12  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo elu
2005-08-28 20:02:44

För det andra kan jag inte se att nollningen har varit förnedredande eller skadligt, bara kul hela tiden. Såg knappt några trakasserier över huvudtaget.

#13  Robert Clajo
2005-08-29 10:21:39

Det finns knappt någon manlig initiering i vårt samhälle, därför är det svårt att nämna några exempel.

Det var kanske ett dåligt exepel att ta upp hockeylagsinitiering, då den inte handlar om att bli upptagen i vuxenvärlden, utan i hockeylaget. Att det förekommer både upskattad och mindre upskattad sådan initiering är väl ganska tydligt. Fråga runt bland lagspelare, hur behandlas rookien?

Det är pojkens medlemskap i vuxenvärlden som främst intresserar mig. När får en pojke veta att han ses som man? Behöver han få veta det?

#14  Clajo billie
2005-08-29 10:34:23

"Det är pojkens medlemskap i vuxenvärlden som främst intresserar mig. När får en pojke veta att han ses som man? Behöver han få veta det?"

Och vilka rättigheter och skyldigheter upptagandet i vuxenvärlden ger honom. Ökat ansvar och ökad uppskattning om han lever upp till detta.

#15  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo Pigge
2005-08-29 13:25:52

Jo det är tveksamt om rättigheter och skyldigheter är något som värderas högt av ungdomer. Min poäng är att bilden av vuxenhet (manlighet?) idag har en högst tveksam laddning och att många därför väljer att stanna kvar i ett ansvarslöst tillstånd.
vi behöver inte dra det till diskussioner om ungdomsbrottslighet och andra extremfall, men tanken på att det finns en kopplingf mellan vad jag ger och vad jag får är inte självklar för alla.

#16  Sv: Tyckatråd #1 Initiationsriter ... värde Clajo billie
2005-08-29 15:56:45

Pigge det där håller jag med om. Frågan är om eller hur en initieringsrit skulle ge detta. Kanske som när man blir svensk? Kungen skakar hand med en. Hej jag heter CarlGustaf men du kan kalla mig Tjabo. Nu är du vuxen och bör köra bil på ett ansvarsfullt sätt :)

#17  Billie... Pigge
2005-08-29 17:22:04

....lite allvarligare får det nog bli om någon ska få en stark känslomässig upplevelse av riten. en del av oss är mottagliga för ritualer - andra vill helst markera individualitet genom att göra allt på sitt eget sätt. (Gifta sig på havsbotten osv)

Allvarligt talat så bör vi nog skilja på de meningsfulla samhälleliga riterna (som inte är så många idag) och de mer påhittade som mer handlar om att bevisa saker för mig själv (Jag kan cykla nerför Mount Everest barfota)

#18  Pigge förlåt att jag skoja billie
2005-08-29 18:44:27

Här lite allvarligare. De hade ett reportage om Nollning i Gymnasierna.
Anton Klepke som är elev på "Rytmus" gymnasiet har skapat

"Våga vägra nollning" http://www.sydostran.se/002.lasso?id=30112&am…

De har en egen hemsida nu. Jag är dålig på att söka hemsidor så jag misslyckades. Han berättade att massor av polisanmälningar kommer in till VVN? De får in massor av mail som berättar om nollningar som går snett. De som kände sig kränkta tar igen på årets nollor. Det blir e nond cirkel av kränkningar.

Men visst finns det skolor där de har bra nollningar. Det tror jag också men alltför många blir kränkta.

clajo vill väl ha en rit som man kan vara stolt över hoppas jag.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?