feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka)


Gå till senaste inlägget#1  Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) TantMarcus
2005-08-27 01:50:30

Eftersom det finns vissa regler här på sidan så får jag inte skriva vad jag tycker i Tycka. Så då får vi starta en ny tråd här.

http://www.feminetik.se/diskutera.php?sub=4&a…

Herregud! Det här låter som en klockren diskriminering. Anmäl! Eftersom det handlar om könsdiskriminering av kvinnor så tror jag det har goda chanser att få gehör i rättssystemet. Isi, du kan maila mig så kan jag lotsa dig vidare i rättssytemet. mittelmacher@yahoo.se

#2  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-08-27 02:03:40

Ja, det är diskriminering. Men det är inte möjligt att göra en anmälan i detta fall på grund av bevisning. Jag fick detta berättat av en kollega idag som arbetat länge på arbetsplatsen och som ville exmplifiera hur det gick till tidigare på arbetet...dvs innan de överhuvudtaget anställde kvinnor... Det är tyvärr inte det enda hon berättade, en kvinnlig anställd vars förälder var sjuk behövde vara hemma för att hjälpa fick veta av chefen att hon fick beskedet att det var dags att välja Jobba eller sluta.
Jag är ganska luttrad i rättssystemet men vet att jag inte kan göra något då jag själv riskerar framtida arbete.

#3  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-08-27 02:14:08

Det som jag kan sakna i debatten om jämställdhet är att det talas för lite om diskriminering som verkligen sker. Där individer skadas och behandlas oerhört illa pga tex att de har barn, är gravida, vill vara pappalediga etc. Det talas mer i termer som "lika lön för lika arbete", vem håller inte med om det. Men hur många tycker det är ok att en kille har huvudansvaret för att vara hemma med sjukt barn. På min sambos jobb klagas det rejält när han är hemma med vårt barn, de tycker att det är mitt jobb...och då hör det till saken att alla hans kollegor är kvinnor... Innerst inne verkar det som om många har en åsikt om vad som "egentligen" är mansgöra och kvinnogöra -

#4  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-08-27 02:30:06

På min pappas arbetsplats, en vanlig advokatbyrå förväntas man arbeta till 8-9 på kvällen varje dag. detta är helt omöjligt att förena med ett familjeliv. Trots att det finns lagstadgad arbetstid kan inte de anställda säga ifrån om sin arbetstid för att arbetsplatsens struktur är uppbyggt kring ett system där man avancerar endast om man följer dessa oskrivna regler. Finner man sig inte i arbetstiderna kommer man inte vidare i karriären. Man kan kanske tycka att "ger man sig in i leken får man leken tåla". Men och andra sidan - när vi har lagar som styr hur mycket vi ska arbeta - hur kommer det sig att de som arbeta med att upprätthålla lagarna inte föregår med gott exempel? Och är inte detta en form av dold diskriminering? Det ses inte med blida ögon när en kvinna får barn på denna arbetsplats och det längsta männen varit föräldrarledig är två månader (dock jobbat på kvällarna). Är detta inte något som debatten borde kretsa kring? Att det finns arbetsplatser som stänger ute främst kvinnor men och så män som vill förena arbete med familjeliv. Det är en form av dold diskriminering. Vem skall man hänga? Arbetsgivaren som inte uttalat att man skall jobba över? De anställda som inte har barn som jobbar för glatta livet för att göra karriär?

#5  #4 (Isi) Robert
2005-08-27 11:49:22

Ja, visst är det konstigt att det just inom advokatyrket verkar vara oerhört vanligt med väldigt långa arbetsdagar - som helt strider mot de arbetsrättsliga principerna som vi har i Sverige. Just advokater borde väl om några känna till vad lagen säger om arbetstid.

Sedan kan jag ju inte låta bli att undra om din far. Jag antar att du själv i vart fall är i minst gymnasieåldern om du skriver här. Det borde innebär att din far åtminstånde är 45 år gammal (han kanske är ännu äldre egentligen). Vid det laget så borde han ju ha hunnit bli parter och delägare i den firma som han arbetar i och borde därför själv vara en av dem som är ansvarig för hur advokatbyrån driver sina yngre anställda till oerhört långa arbetsdagar, ofta utan någon form av övertidersätting. Delägarna brukar också vara de som tjänar de stora pengarna och har de höga lönerna - det är ju det som är drivkraften till att få de yngre att jobba så oerhört mycket! Målet att en dag bli parter och delägare och därmed själv kunna casha in storkovan!

Så du kanske borde ta ett snack med din far. Han kanske borde påminnas lite om vad arbetstidslagstiftningen säger om övertidsarbete!

Och dessutom borde du ju med en far som är advokat har långt mycket större möjligheter att driva en process mot din egen arbetsgivare än någon annan. Eller att hjälpa de kvinnorna vars arbetsansökan, enligt ryktet, ska ha blivit kastad i papperskorgen.

#6  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) PerSiflage
2005-08-27 14:52:35

Isi: Orginalinlägget i Tycka är ju hemskt! Går det inte att kolla upp kvinnornas meriter bland de som missat jobbet pga detta och jämföra med den eller de män som fick jobben? Jag gissar IOFS att anmälningarna bör komma från dem.

Isi #3: Pappaledighet eller VAB har inte setts med blida ögon på min arbetsplats heller tidigare, nu är det (mer) accepterat. På min avdelning kommer två av killarna att vara borta pga ppaledighet nästa år. Inte är det kul, de är bra på det de gör och svåra att ersätta, men det hade varit lika trist om de vore kvinnor så klart.

Jag inbillar mig att delad föräldraförsäkring kan hjälpa både män och kvinnor så att vi slipper sådant här i fortsättningen.

#7  #2-5 (Isi) Robert
2005-08-28 18:28:36

Isi - det hade varit kul att höra dina kommentarer om dt jag skrev i #5.

Du slängde snabbt in 3 inlägg i denna tråden, men har inte fäljt upp med några nya inlägg efter de kommentarer som kommit. Hoppas du tar dig tid att läsa och ge nya kommentarer. Speciellt intresserad är jag att höra om din far.

#8  Feministiska lögner? Robert
2005-08-30 09:00:18

Efter att ha läst ursprungstråden igen i Tycka (se länk ovan), så undrar jag om inte Henrik (#3 i ursprungstråden) har helt rätt - att hela historien är påhittad.

Isi har heller inte bemödat sig med att besvara de frågor och kommentarer som har kommit efter dennes inlägg. Varken om ursprungsinlägget eller om dennes fars advokatbyrå.


Personlig reagerar jag över att det då och då kommer inlägg både i Tycka och JÄIF om situationer "ur verkligheten" som verkar vara rena lögnerna. Till och med i Vildmark har jag noterat att det finns texter som inte hänger ihop på ett trovärdigt sätt.

Är detta tecken på feministiska lögner? Försöker enstaka individer som säger sig vara feminister ljuga ihop historier med syfte att svartmåla verkligheten och att få denna att framstå som mindre jämställd än vad den egetligen är? Eller gör dessa individer detta enbart för att själva få bekräftelse av andra feminister?

#9  Isi Fabian
2005-08-30 09:16:02

Arbetsplatser dar man jobbar mycket (och det ar kultur att göra sa) ar alltid familjefientliga. Jag tycker inte att vi kan lagstadga för att komma at det har problemet; dessa tjanster ar ofta attraktiva och valbetalda, och arbetsgivarna kan förvanta sig insatser som ligger över genomsnittet. Statens uppgift borde vara att varna om de fattiga, inte de rika.

Sedan har manga av de internationella konsultbyraerna och advokatbyraerna program för att locka in mera kvinnor. Se pa McKinsey. De har ocksa program för att se till att kvinnor kan kombinera arbete med barn.

Men i slutandan, maste man valja mellan en man som har visat 100% insats i flera ar för befordring, och en kvinna som har visat mindre av personliga skal, vore det inte rattvist att utelamna mannen. Eller hur?

#10  Isi MartinK
2005-08-30 12:19:22

Jag är nog inne på Fabians linje, jag har svårt att se det som diskriminering att man faktiskt prioriterar/belönar dem som satsar 100% på sitt yrke. Det är en prioriteringsfråga om man väljer familj eller karriär och jag har svårt att tycka att det är rättvist mot dem som satsar på karriär att det inte skall löna sig att läga ned extra tid..

#11  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 11:37:44

Jag har försökt svara på inläggen men mina svar försvinner - så detta blir en test...

#12  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 11:45:43

Hej alla ni med alla åsikter.
Jag ber om ursäkt att jag inte svarat innan - jag har inte så stor vana vid forum och inte varit inne här på ett tag.
Efter vad jag förstår reagerar ni på sanningshalten - med all rätt. Jag skall rensa upp bland mina lögner. Jag har ingen far som arbetar på byrå. Det är jag själv som gör det. I övrigt är allt sant.
En av de äldre sekreterarna på byrån jag arbetar på berättade för mig att innan de överhuvudtaget anställde kvinnor slängde de alla ansöningarna som kom från kvinnor då de ev kunde få barn i framtiden. När de större byråerna började anställa kvinnor kände sig byrån att de var tvungen att ta in kvinnor - en tjej som troligen inte skulle skaffa barn på ett bra tag anställdes. Hon blev också senare den förstadelägaren på byrån. Hon har inte heller skaffat barn - och börjar nu bli för gammal. Jag själv hade ensömnlös natt då jag precis fattat att jag inte skulle få arbete där mer, och att arbetet gått till två yngre män som inte har barn. Trots att jag har mer erfarenhet och bättre betyg. Jag kan inte jämoanmäla detta då jag själv hoppas på att få att en dag bli advokat och därför är beroende av god vilja hos dem som är delägare på byrån - och som sitter i advokatsamfundet ochbeslutar vem som får bli advokat etc.

#13  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 12:03:18

Jag vill gärna ge min syn på det som Martin och Fabian skriver i inlägg 9 och 10. Gällande att det är svårt att se det som diskriminering att man faktiskt prioriterar/belönar dem som satsar 100% på sitt yrke.
Jag håller med i princip...men jag anser inte att en 100% satsning skall räknas i antal timmar man arbetar.
På advokatbyrån är incitamentet för hur man värdera en arbetsprestation styrd av pengar. Man betalar inte övertidsersättning. Detta innebär att ju mer juristerna arbetar, ju mer debiterar man kunden och ju mer blir det över för delägarna att dela på efter att man betalt av lönerna till juristerna. Om en jurist påstår att han/hon kan arbeta och få minst lika mycket gjort på normal arbetstid värderas det inte lika högt - man drar ju in mer pengar ju mer tid man är där - naturligtvis skall man vara effektiv också men tyngdpunkten ligger på antal debiterade timmar.
Jag anser att detta är helt galet. Man värderar inte arbetsprestationen utan sätter den i relation till hur många timmar man arbetar.
Därtill kommer hela aspekten på utbrändhet, att man arbetar sämre om man inte vilar att man arbetar långsammare och med sämre kvalitet efter kl 7 på kvällen.
Jag tror hela knuten ligger i den nuvarande ledningen - delägarna som själva fått slita hundår och där flera anser att även de nya skall arbeta sig in. Detta är inte förenligt med svensk lag - jämställdhet och mänsklighet överhuvudtaget.

#14  Isi Gullegubben
2005-09-20 12:13:21

Ta det lugnt, snart kommer någon eller någon av de kollegor som märker att de inte är delägarmaterial att hoppa av och starta egen byrå med annan policy och ta med sig några yngre biträdande jurister. Fast fråga dig själv: om du skulle starta eget, skulle du rekrytera kvinnor strax under barnfödaråldern då? Advokatbyråer har mycket stora fasta kostnader per kostnadsbärare, lite grann som maskiner i processindustrin.

#15  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 12:35:44

Det du skriver om har redan börjat hända, senaste året har tre byråer startats med 6 jurister från vår byrå och ytterligare 5 har försvunnit till andra byråer, det hänger ett obehag i luften...som får folk att söka sig därifrån.
Vilket gör din fråga ganska viktig: om jag skulle starta eget - skulle jag rekrytera kvinnor i barnafödaråldern? - Ja det skulle jag göra. Alternativet är att starta eget och ge byrån en tuff attityd mot barnafödandet - vilket skapar en obehaglig arbetsatmosfär - vilket gör att man förlorar sina anställda och deras kompetens-vilket kostar mycket mer pengar.
Får jag fråga dig - vilket är barnafödaråldern för kvinnor? 20? eller 25? eller 30? eller 35? eller 40?
Själv har jag fått mitt första barn i 35 årsåldern... är jag borträknad nu då eller har jag varit det hela tiden?
Jag undrar också om du anser att killar i barnafödaråldern också är en ekonomisk börda? De kan ju också vara hemma ett år...och bli pappa under en betydligt längre tidsperiod än vad kvinnor kan.
I princip förstår jag att du är medveten om kostnaderna men om dina åsikter kommer fram vid ett anställningsförfarande kan du råka ut för en regäl stämning då de varken är förenliga med lagen eller politiskt korrekta.

#16  #13 Isi MartinK
2005-09-20 13:08:38

I slutändan är det ju de debiterade timmarna som är intressanta för arbetsgivare, att däremot dra ut på tiden för mycket brukar ju inte kunderna tycka om så det gäller ju att hitta en avvägning. Själv jobbar jag som it-konsult och vi har samma typ av värderande. Debiteringen är viktigast men eftersom vi har rätt långa projekt så märker ju kunden vilka som faktiskt producerar nått vettigt och vilka som bara debiterar utan resultat. Och i längden vill man ju ha hög debitering och nöjda kunder..

#17  #15 (Isi) Robert
2005-09-20 13:17:43

Synd att du började hela din karriär på Feminetik med att uppenbarligen ljuga i dina inlägg. Jag har svårt att se varför en person väljer att göra det. Du är lika anonym här som de flesta andra av oss (mindre anonym än Alvunger själv, men trots allt mer anonym än de av oss som åtminstone väljer att skriva under eget namn). Jag har svårt att förstå vad du hade tänkt dig vinna genom att ljuga om förhållandena i din berättelse?

Så bra att det nu börjar knoppa av nya byråer från din nuvarande. Det visar ju att konkurrens och valfrihet fungerar även inom advokatområdet. Och att du ser vinsten i att behandla sin personal på ett bra sätt.

Själv har jag aldrig förstått varför just jurister accepterar de förhållanden som verkar råda inom advokatbyråerna, med långa arbetsdagar och obetald övertid för de unga juristerna. Själv tror jag att det är de stora pengarna som hägrar - många är villiga att satsa åtskilliga hundår för att på sikt bli upptagen som delägare och partner. Många jurister och advokater verkar i mina ögon vara väldigt status och pengafokuserade. Till och med så fokuserade att de inte längre bryr sig om de lagar som gäller, vilket ju är minst sagt förvånande i sig!

Men alternativet att starta eget finns ju alltid. Och av din berättelse att döma så finns det ju hopp om en bättre moral bland dagens och framtiden jurister och advokater! Förhoppningsvis kan även du hjälpa till att bidra till detta.

#18  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 13:54:27

Synd tycker jag med men jag har mina skäl och de är oerhört starka. Jag är mån om att vara anonym därför att om någon listar ut vem jag är kan man med hjälp av lagen om allmän handling begära ut vissa handlingar där det också kommer att framgå vilken byrå jag arbetar på. Jag erkänner att jag var lite för paranoid den där natten. Ville helst inte att det skulle framgå att jag arbeta på en byrå överhuvudtaget.
Jag ville egentligen bara berätta om hur ojämställt det är - vilket jag själv är förvånad över. Jag hade den natten insett att min framtid där troligen var över - därför att jag fått barn och byrån valt att anställa två män istället för mig. Trots att jag arbetat där i 5 år och har hela tiden visat framfötterna, trots mina otroligt bra studieresultat och tidigare arbetserfarenhet så har yngre killar med mindre erfarenhet och sämre betyg fått mitt jobb. Och jag kan inget göra, jag måste bita ihop - gå dit och arbeta, se kontraktet ut för jag behöver meriten och referenserna. Jag är ledsen om du blev sårad.

#19  #18 Isi MartinK
2005-09-20 14:06:17

Jag förstår att det är surt att behöva välja, men jag förstår inte att du är så överraskad. Om jag skaffar barn så är jag också inställd på att det kommer att inverka negativt på karriären (eller snarare jobbet i mitt fall:) därför att jag prioriterar barnet. Man kan inte både ha kakan och äta den.

Ibland får jag intrycket att kvinnor får lära sig att karriär gör man därför att man vill, inte därför att man jobbar häcken av sig.

#20  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 14:35:48

Jag skulle önska att jag höll med dig. Men jag tycker det är självklart att man skall kunna förena karriär och barn. Framförallt vill jag ha ett samhälle som anser att man kan ha kakan och äta den. ( Det har vi också i alla fall på pappret dvs lagen).
Ett av många exempel från arbetslivet på att man visst kan äta och ha kakan är bla SE-bankens nya kvinnliga chef som har en bäbis.
Jag är inte så överraskad över din åsikt då jag tror att många tycker som du - vilket är skälet till att det finns en jämställdhetslag - för att förhindra den sortens diskriminering.

Man gör karriär för att man presterar ett bra resultat och avancerar på grund av detta - inte för att man arbeta många timmar. Det bästa i kråksången är att de arbeten där man har möjlighet att mäta resultaten (tex seb) har man kommit fram till att övertid inte lönar sig på grund av kvaltitetssäkningar och har därför som policy att inte arbeta över....

...jag fick en sådan där känsla av att jag är en dålig mamma för att jag inte prioriterar mitt barn utan även vill ha karriär... en karriär som mer har med min vilja av självförverkligande av mig själv att göra...

#21  Isi Gullegubben
2005-09-20 14:54:40

SEB-chefen har dragit massor av stålar till SEB på ett jobb med mycket lätt mätbara prestationer. Hon har också väntat med att skaffa barn till mycket sent. Som jag ser det är karriärjobb familjeovänliga oavsett om det är män eller kvinnor som har dem. Felet är att karriärkvinnor sällan attraheras av lågpresterande män medan karriärmän har lägre krav på sin partner. Karriärjobb är karriärjobb just för att få klarar av dem och många som skulle klara av dem avstår av omsorg om sig själva och sina nära.

#22  #20 Isi MartinK
2005-09-20 15:11:50

Som sagt så håller jag inte med dig, jag tror inte karriär och barn går speciellt bra ihop just därför att båda kräver för mycket. Och lika lite är det nån självklarhet att det skall gå att kombinera som det går att kombinera långa jordenruntresor med en karriär.
Ett fåtal människor klarar av det därför att de är hyperproduktiva och har mycket energi, men vi andra dödliga får välja.

Personligen har jag inget problem med det därför att jag rätt tidigt insåg att framgång kostar och jag är inte så intresserad av karriär eller tillhöra toppen. Men kanske är det så att kvinnor inte lika tidigt lär sig den läxan och att det bäddar för besvikelser.

#23  MartinK Gullegubben
2005-09-20 15:17:45

Jag tror att en förklaring kan vara att vi sällan får läsa om vad karriärmän har försakat för att lyckas i sina karriärer. Vi inser inte hur mycket de skiljer sig från oss andra, utan ser till de delar av deras liv vi också gillar eller skulle klara av.

#24  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 15:19:08

Jag förstår uppriktigt inte riktigt Gullegubben vad du menar...
De flesta arbeten är för mig karriärsjobb - jag kan bara i stort sett tänka mig en arbetsplats där man inte kan göra karriär - lärare - de kan på sin höjd avancera till studierektorer och rektorer... Som ekonom beroende på inriktning, finansiering, redovisning etc har du alla möjligheter att göra karriär som kan skilja sig åt beroende på vilken arbetsplats du hamnar på. Jurister också, domarbanan, departementen, firmorna, företagen, statliga verk. Skulle de män/kvinnor som avstår karriär av omsorg om sig själva och sina nära vara hänvisade till lärararbetena? Eller kanske de arbeten som inte kräver någon arbetslivserfarenhet - servitrisjobb, städare, etc. Är de arbetena mindre krävande än de akademiska arbetena rent tidsmässigt. Det är fysiskt krävande att arbeta som servitris med jobbiga arbetstider etc som inte alls är förenligt med omsorg om nära och kära. Dessutom är de arbetena dåligt betalda så att man måste extraknäcka för att klara sig eller förlita sig på att man har en partner som drar hem mer pengar eller jobbar över.
Jag förstår inte vad du menar med att SEbankens chef har väntat till sent med att få barn betyder det att hon inte kan förena sitt arbete med barn...eller vad menar du.
Hon är inte ensam - SBC´s VD Franke har gjort sin karriär under det att hon fött två barn. Hon anser att det inte är några problem med att förena karriär och barn.
Huruvida karriärskvinnor attraheras av lågpresterande män har jag ingen aning om...varifrån har du fått de uppgifterna? När jag träffade min man var han arbetslös och studerade på komvux. Inte kan man väl styra sina känslor och sin attraktion utifrån hur dan karriär personen har. Fast du har kanske rätt, målmedvetenhet attrahera och skrämmer. Vi kanske är kvar i de där förutfattade meningarna att kvinnor är svaga och behöver hjälp av männen därför attraheras karriärskvinnor av män som är starkare karriärsmässigt och tvärtom karriärsmän attraheras av svagare kvinnor (med mindre karriär). Och de flesta män blir då rädda för kvinnor med karriär... eller nått sånt

#25  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 15:36:37

Jag blir lite smått irriterad av tonen i inlägg 22. Generalisering av kvinnor är onödigt de finner jag mig inte i. Jag är en individ och har aldrig känt mig tillhöra någon grupp utan alltid gått min egen väg.
Det är klart att jag är besviken när jag står med 5 års utbildning och flera års arbetserfarenhet och inser att jag sollas bort på grund av att jag har barn. Skulle jag ha struntat i att utbilda mig och kanske stuntat i att arbeta också för att jag i framtiden kanske skulle vilja bilda familj, eftersom bildandet av familj innebär att man måste ge upp karriär och möjligheter till arbete. Att detta sedan skulle vara mer uppenbart för män än för kvinnor??? Och att vi kvinnor då inte lika tidigt som ni män lär oss denna livets läxa... Menar du verkligen detta Martin K eller är du bara road av att få mig ledsen

#26  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Gullegubben
2005-09-20 15:42:59

Jag har massor av kompisar som har sadlat om från krävande till mindre krävande jobb när de har fått barn, typ från projektledare i konsultföretag till ekonomichef på kommunalt bolag, från advokat på Vinge till advokat på nystartad byrå, från McKinsey-konsult till ekonomichef på reklambyrå, från affärsområdeschef till egen konsultfirma hemma i villan, från advokat på storbyrå till översättare på EG-institution (högre lön fast tråkigare jobb) eller stannat kvar på jobb de egentligen vuxit ur, för att jobbet passat bra med dagis/skola/bostad.

Jag vet också många som har skilt sig för att jobb och familj varit svåra att förena och som klarar av detta bättre när de är "lediga" varannan vecka.

Det är bara att välja perspektiv "rädda för kvinnor med karriär" eller "ratade av kvinnor med karriär". Karriärkvinnor måste verkligen känna den biologiska klockan innan de slänger in handduken och plötsligt kan bli attraherade av lägre presterande män (min chef är ett exempel). Hur troligt är det att män är mer rädda för 25-30-åriga karriärkvinnor än 35-40-åriga? Vilket är det vanligaste, att 25-30-åriga karriärkvinnor blir ihop med lägre presterande män eller att 35-40-åriga blir det?

#27  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Gullegubben
2005-09-20 15:55:38

En kompis som jobbade som jurist på en statlig myndighet hade med sig matlåda till jobbet eftersom han och hans förskolelärare till fru hade det rätt knapert när de hade fått barn. Hans kvinnliga kollegor var alla gifta med delägare eller nästan-delägare på storbyråer och använde sin lön som fickpengar medan maken betalade alla vanliga utgifter, och de roade sig bland annat med att äta lunch på de bästa krogarna. Hade dessa kvinnor haft otur med män som varit rädda för dem för att de är högutbildade eller ligger det kanske något annat bakom deras partnerval?

#28  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-20 16:24:19

Jag har inte svaret på attraktionen som du verka tycka vara självklar. Jag tror att det är som de flesta arbeten där man samlar en viss arbetskår innom samma väggar tex lärare, advokater, läkare, skådespelare - de träffas under utbildningen och gängar - sen får de jobb på olika byråer/ skolor/ sjukhus och därför ser det ut som det gör. Det är inte ovanligt att lärare hänger ihop - inte är det av strategiska karriärsskäl? Intresset spelar roll, bakgrunden de har kanske pluggat ihop -träffats på grund av vänner bekanta... Det är inte så konstigt tycker jag - sen att det går snabbare för killarna att bli delägare och nästan delägare är ju något som jag ville belysa från början. Jag är inte gängad med en delägare eller jurist för den delen heller utan en finansieringsekonom, som från början var arbetslös skådespelare.
Jag tror inte dagens män är rädda för starka kvinnor, det är lika dumt som att påstå att kvinnor föredrar män av syniska skäl dvs på grund av deras karriär. (Det där att män inte är rädda för starka kvinnor baserar jag på egen erfarenhet, min sambo är inte rädd för mig och jag kan vara jättefarlig och jag är stark)

#29  Cyniskt Gullegubben
2005-09-20 16:53:07

Jag tycker inte att det är mer cyniskt att attraheras av ekonomi än av utseende, intelligens eller personlighet. För mig är skönhet det viktigaste för attraktionen, jag är själv vacker men jag kommer inte från en rik familj. Eftersom de flesta kvinnor inte värderar skönhet lika högt och eftersom kvinnor som ligger högt på både skönhet, intelligens, ekonomi och personlighet, så hade jag vid mina studier på en prestigeutbildning inte tillräcklig framgång hos mina vackraste studiekamrater. Till slut gängade jag mig med en vacker kvinna som var medel i övrigt och som tur var också hade skönhet som det viktigaste hos en partner.

Jag antar att det låter cyniskt att beskriva attraktion och förutsättningar för lyckade förhållanden på ett så krasst sätt men i oftast stämmer kalkyler av detta slag mycket bra.

#30  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Gullegubben
2005-09-20 16:54:59

"... och eftersom kvinnor som ... är mycket eftertraktade och mycket kräsna, så hade jag ..." skall det vara.

#31  #24 Isi MartinK
2005-09-20 17:07:23

De flesta jobb kan man mycket riktigt göra karriär i, men det innebär inte automatiskt att man gör karriär bara för att man har ett sådant jobb. Och det är väl det som GG säger tror jag. Att göra karriär handlar om att jobba häcken av sig för att nå nya och högre positioner, hela tiden.
Personligen så har jag ett jobb som man kan göra utmärkt karriär i men skall man det så måste man ligga i, jobba mycket, gå ut och vara social med kollegor, bli chef etc . Eftersom jag inte är intresserad av att göra de uppoffringarna så skiter jag i att göra karriär, jag jobbar hellre mindre och umgås med vänner i stället för kollegor. Det är det vi pratar om när vi säger att vi väljer bort karriären.
Det handlar alltså inte om att byta jobb utan bara om hur mycket jobb man lägger ned på jobbet.. :)

#32  #25 Isi MartinK
2005-09-20 17:25:06

Det var inte meningen att göra dig ledsen, men ibland måste man kunna generalisera (inte minst feminister generaliserar ju ofta kring män) och min erfarenhet är att män mycket mer medvetet prioriterar bort karriär (bland mina vänner då).
Om jag skall spekulera fritt så tror jag många killar har lärt sig i unga år när dem sportat att det dels kostar att ligga på topp och dels att man ibland måste prioritera bort tränandet för att man hellre vill göra annat. När man väl börjar jobba så är man van att välja bort/prioritera och se andra springa om därför att de satsar mer, så det kommer inte som nån överraskning.

Och jag förstår inte riktigt, om karriären är så viktig för dig varför då inte vänta med att skaffa barn?

#33  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Gullegubben
2005-09-20 17:38:42

"Och jag förstår inte riktigt, om karriären är så viktig för dig varför då inte vänta med att skaffa barn?"

Eller, riktigt elakt, varför inte se till att mannen fortsätter vara arbetslös.

Återigen, karriär och barn går inte ihop, inte ens två heltidsarbeten och barn går riktigt ihop, om man vill att barnen skall få en riktigt utvecklande och trygg barndom.

#34  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) DavidM
2005-09-21 03:43:40

En fråga.

Gör man inte samma sak som i detta hemska fall när man i annonsen skriver : "Vi ser helst kvinnliga sökanden" eller liknande?

Då kommer ju högen med kvinnor automatiskt värderas högre och de andra slängs i papperskorgen. Jag vet även att en del företag t ex direkt slänger ansökningar som ser dåligt gjorda ut. Är inte det diskriminering mot dem som inte kan t ex språket om det är det som gjorde CVn dålig?

Ni ser vart jag vill komma. Självklart är det som detta företag gjorde helt sjukt. Speciellt om man ser snabbt på det. Men går man in i djupet så kan inte diskriminering vara det man ropar så fort man dömer en sökande utan att ens läsa CVn av olika skäl.

#35  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) DavidM
2005-09-21 03:54:54

För övrigt kan jag också säga att om jag hade eget litet företag där varje anställd räknades så skulle inte jag anställa en gravidtjej. Det skulle jag faktiskt inte.

Sen beror det på vad det är för tjänst. Är det enklare uppgifter där det går fort att lära upp ny vikarie så är det lugnt för mig att anställa tjejer som planerar barn. Men om det är t ex chefsposition där man måste jobba dygnet runt, då skulle jag bli mycket tveksam. Men jag vet inte.

Och till er som tycker det är diskriminering att man "tvingas" jobba mycket ifall man ska ha samma chanser som alla andra. I vilken värld lever ni egentligen? I nästan alla välbetalda jobb finns ingen övertidsersättning. Det ingår i den höga lönen. Mer lön betyder också mer ansvar. Man går hem när jobbet är gjort eller under kontroll, inte klockan fem. Iallafall om man vill bli mer en än medelsvensson med ekonomiska bekymmer.

#36  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Isi
2005-09-21 09:46:28

Jag måste beundra alla er som har den här inställningen då den inte är representativ för vad samhället i stort försöker verka för. Det är ingen slump att vi har lagstiftning på att man inte får behandla kvinnor och män olika vid anställningsförfarande, att man inte får förbigå kvinnor lönemässigt etc när de är hemma med barn. Detta beror på att man vill komma åt den dolda diskrimineringen som sker hela tiden - och som tydligt och klart är mer utbredd bland dagens unga män än vad jag kunde tänka mig.
Att det står "vi ser gärna kvinnliga sökande" är endast ett led i denna utveckling att få in mer kvinnor i mansdominerande yrken - vilket också är enligt lagen.
Däremot har vi ingen lag som säger att det är förbjudet att kasta bort högar med ansökningar som ser slarviga ut, så för att det skulle vara diskriminering får man nog lämna in en motion om det - hur man nu skulle definiera den gruppen. Kanske "människor med dålig handstil" eller kanske "människor som inte äger stavningsprogram och lätt halkar på tangentbordet". - Däremot får man inte diskriminera invandrare.
Efter att ha hört era åsikter så måste jag säga att jag har fått en ny inställning till vad som måste göras med föräldrarledigheten - jag har alltid tyckt att man inte skall lägga sig i den eftersom alla föräldrar har det olika och om man delade den skulle det kunna slå oerhört hårt mot föräldrar där endast den ena har ett arbete. Jag tror inte detta längre, den måste delas lika och det skulle vara bra om man även lagstiftade om tvång för den manliga delen att ta ut sin tid under barnets första år. På så sätt kommer man faktiskt ifrån hela denna diskrimineringen som slår hårdare mot kvinnor och män idag.
Jag skulle kanske väntat några år till med att skaffa barn, men med tanke på min ålder 35 så har den biologiska klockan tickat ett tag.
Vad gäller tolkningen av karriär - Det spelar ingen roll riktigt för läser man vidare var ni alla skriver så skulle ni varken anställa en kvinna med åldern inne för att skaffa barn (20-40 år gammal) och inte heller tycker någon av er att det går att förena en karriär med barn. - Detta är precis vad jag upplever just nu -jag är helt utestängd från arbetsmarknaden. För överkvalificerad för att arbeta på MC Donalds. Får inte fast anställning på grund av att jag har ett barn.
Tänk att det är ett sådant sammhälle vi lever i och som ni uppenbarligen vill ha.

#37  Sv: Arbetsplatser som diskriminerar (från Tycka) Gullegubben
2005-09-21 10:14:49

De flesta av exemplen som jag gett på personer som bytt till mindre krävande jobb eller stannat kvar på jobb de har vuxit ur är faktiskt män. Jag kan ge fler exempel: från bolagsjurist till domare, från advokat till jurist på LRF-Konsult, jag har en kompis som har tackat nej till att bli chef för sin avdelning av familjeskäl, min exfrus bästa väninnas man fick magsår (och testikelcancer, fast där är sambandet inte lika tydligt) av att kombinera, familj, husrenovering och jobbet som divisionschef för en fabrik med 500 anställda, och hans fru jobbade ändå halvtid. Min systers ex-man stannade kvar på ett statligt juristjobb han inte trivdes med, för att han "kunde det" och att det låg bra till med tanke på bostad/dagis/skola.

Privat företagsamhet går ut på att tjäna pengar. Små företag med få anställda och höga fasta kostnader måste få ut så mycket som möjligt av var och en.

#38  #36 Isi MartinK
2005-09-21 10:18:01

Jag tycker inte det är nån dold diskriminering att faktiskt premiera den som prioriterar sitt jobb. Tycker tvärtom att det vore högst orättvist att inte göra det...

Vad som däremot är ett problem är att kvinnor inte har fattat att karriär kräver uppoffringar, de vill ha hela föräldraledigheten och samtidigt få samma karriär och lön som dem som faktiskt jobbat i stället.
Däremot håller jag med dig om att individualiserad föräldraledighet vore bra, på så sätt tvingar man mammorna att korta av sin föräldraledighet och ge papporna en chans att komma in. För det är ju så det ser ut idag, mammorna vill bara ha fördelarna av både lång mammaledighet och samma lön som om de jobbat. Att släppa in männen i föräldraledigheten är de däremot inte intresserade av..

#39  #36 Isi MartinK
2005-09-21 10:20:23

Fö så kunde du ju ha givit din man all föräldraledighet om nu karriären är så viktig. Då hade du hamnat i samma sits som män gör idag, dvs varit den som tvingas jobba mer för att betala för inkomstbortfallet som följer av att en är föräldraledig..

#40  Klippt från Isis på Tycka Gullegubben
2005-09-21 11:13:09

"Hej udd - diskutionen fortsatte på andra forumet - jäifarnas
och spårade ur ganska bra tycker jag. Pratade med min man om dessa åsikter som kommer fram och han sa att de inte var representativa för honom eller hans vänner(män). Jag vet inte åldern på de som skrev men inte har väl dagens unga killar sådana här åsikter? Det har jag aldrig stött på tidigare."

Vi får väl hoppas att dessa män startar företag som som är mer familjevänliga men där man ändå kan göra karriär eller åtminstone tar största delen av föräldraledigheten, VAB etc, så att deras barns mor kan göra karriär.

#41  Rättigheter.. MartinK
2005-09-21 11:26:47

Jag skulle vilja påpeka rent allmänt att karriär inte är nån rättighet, som många (framförallt kvinnor och allrahelst feminister, är mitt intryck) verkar tro..

#42  #36 (Isi) Robert
2005-09-21 11:58:47

Arbetsliv och barn går i de allra flesta fall att kombinera. Visst kan det ibland vara svårt att få tiden att räcka till, speciellt om man är ensamstående med barn. Det blir lättare när man är två föräldrar som kan hjälpas åt.

Den stora massan av alla som förvärvsarbetar har antingen fasta arbetstider eller någon form av flextidssystem. Med helt fasta arbetstider vet man på minuten när arbetet börjar/slutar och all övrig tid är fritid, som man själv fritt kan planera över. Oftast behöver man inte ens tänka på jobbet när man går ut genom dörren om man har ett yrke med fast arbetstid. Med flextidssystem så finns både för och nackdelar. Ibland är man tvungen att komma lite tidigare än vad man tänkt sig för att vara med på ett tidigt möte. Och ibland kan man unna sig en sovmorgon, eftersom man själv har möjlighet att styra delar av sitt arbete. Oftast finns flextidssystem inom yrken som är mer tjänstemannainriktade och där det finns möjlighet att själv styra över stora delar av arbetet. Man förväntas själv kunna avgöra när man behöver lägga någon timme extra för att bli klar med sina arbetsuppgifter.

De allra flesta jobbar också endast de lagstadgade 40 timmarna per vecka. En del jobbar viss övertid under perioder när arbetsgivaren så kräver. Inom de flesta yrkena så regleras också övertidarbete strikt och du kan själv välja om du vill ha ut ersättningen i pengar eller ledighet.

Sedan finns det en del yrken där många avtalar bort sin övertidersättning och istället får en lite högre lön och en 6:e semestervecka. Eftersom jag själv är civilingenjör så vet jag att detta blir allt mer vanligt inom min yrkeskår. Idag är det omkring 40% av alla civilingenjörer som inte har övertidsersättning, om jag kommer ihåg siffrorna rätt från CF. Bland civilingenjörer som är företagsledare, chefer, projektledare eller jobbar inom marknadsföring/försäljning (med mycket resor) är detta väldigt vanligt. Det skiljer dessutom från bransch till bransch. Det är vanligare att avtala bort sin övertid inom nyare branscher (typ IT) än inom äldre (typ verkstad).

De flesta som har avtalat bort sin övertid klarar trots detta oftast av att kombinera arbete och barn. I praktiken så jobbar de flesta civilingenjörer som inte har rätt till övertid inte mer övertid än andra civilingenjörer.

Dock finns det alltid vissa positioner inom ett företag eller en organisation som är långt mer krävande än andra. Speciellt ledande chefspositioner och positioner som innebär ett stort ansvar för både personal och budgetar. Det är väl oftast denna typ av positioner som förknippas med att göra karriär (i vart fall i min tankevärld). Hur väl personen som innehar dessa positioner gör sitt jobb påverkar ofta direkt företagets/organisationens framtida utveckling och vinst. Av detta följer också att innehavarna av dessa positioner är väl avlönade. Och att de kräver ett fulltidsengagemang av den som innehar positionen.

För de människor som vill göra karriär och som vill uppnå denna typ av positioner gäller det naturligtvis att ständigt visa framfötterna. Visa att man klarar av att prestera och visa resultat. Och visa sitt fulla engagemang. En följd av detta kan då inom vissa yrken och branscher vara att tidsmässigt jobba långt mer än de flesta andra. Precis som en egen företagare är tvungen att jobba långt mer än vanliga förvärvsarbetare för att nå de mål och resultat som krävs för att verksamheten skall bli lönsam och utvecklas.

De flesta civilingenjörer som jag känner är inte speciellt lockade av att göra någon karriär. De är nöjda med att göra sina åtta timmar och sedan komma hem till familjen. Visst söker de ibland nya jobb och får lite högre lön. Vissa accepterar erbjudanden om att bli gruppchef eller projektledare för mindre projekt, men något mål att bli högre chef har de flesta inte. Just eftersom det kräver ett så stort tidsmässigt engagemang och att det är oerhört svårt att kombinera med ett vanligt familjeliv.

Jag har själv sett yngre civilingenjörer som snabbt har klättrat förbi mig i karriärstegen (både män och kvinnor). Många av dem har helt enkelt varit jäkligt duktiga - säkert duktigare och mer engagerade än mig. Och många av dem har varit väldigt fokuserade på att bli chefer och att göra karriär. Långt mer än mig. De har också varit beredda att lägga ner mer tid på jobbet än mig. Jag hade faktiskt väldigt bra betyg när jag tog min examen. Säkert bättre än många av dem som sprungit förbi mig i karriärstegen. Har jag då blivit diskriminerad anser du?

Visst kan vi tycka att det borde gå att kombinera karriär och barn/familj på ett bättre sätt. Men sanningen är ju att varje företag drivs av konkurrens och lönsamhetskrav. Precis som många konkurrerar om karriärpositionerna i företag och organisationer. Och sanningen är ju att den som lägger ner mycket tid och engagemang har bättre möjligheter att lyckas i sin ambition att göra karriär. Tycker inte du att det ska vara konkurrens även på detta område? Ska inte individer själva få välja om de är beredda att till fullo satsa på sin karriär och välja bort andra saker (som t.ex. barn)?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?