feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnliga poliser


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnliga poliser TantMarcus
2005-08-26 23:33:20

Vad är era känslor för kvinnliga poliser? Jag tänker på att intagningskraven på polishögskolan är lägre när det gäller fysik för kvinnliga aspiranter.

Att samma krav inte ställs på kvinnliga poliser som manliga kan såklart göra kvinnliga poliser till B-poliser och att kvinnliga poliser inte har samma lön som manliga, men hur påverkar det här KÄNSLAN ni får när ni möter en kvinnlig polis? Är det samma respekt som för manliga poliser?

Jag börjar: jag har svårt för människor som utnyttjar fördelar dom får pga kön. En kvinnlig polis är fysiskt svagare än en manlig polis, och därför inte lika bra, men det är inte det som är min största invändning, utan att dom faktiskt valde att söka sig till ett yrke där deras kön gjorde att lägre krav ställdes på dom. Vad tyder det på när det gäller personlighet? Enligt mig tyder det på personligheten "jag accepterar att andra krav ställs på mig för att jag är kvinna, jag tänker dra fördel av att lägre krav ställs på mig för att jag är kvinna". Min slutsats: ej lämplig polis, please don't come near. Skrämmande att personer med den personligheten får förtroendet att vara polis.

Jag antar att andra inte instämmer i det här. Kan inte ni då säga hur stora krav vi ska ställa på kvinnliga poliser? 97% av dom som gäller för männen? Eller 91%? Eller 85%? Säg en siffra för kraven så ska jag säga en siffra för förväntningarna.

#2  Sv: Kvinnliga poliser Sthlmjesper
2005-08-26 23:44:44

Svårt det där.
Om man vill att det ska vara lika många kvinnliga som manliga poliser så måste de kvinnliga poliserna ha lägre fysiska krav för att kunna antas.
Dock betyder ju inte den fysiska styrkan allt. De har ju vapen också. Fast med vardagsbråk och sådant så kan de ju inte använda dem hursomhelst och det är väl då styrkan kommer in.

Man kanske ju ställa sig frågan :
Är det viktigare att det finns fler poliser av kvinnligt kön än att ha starkare poliser ?

Ska kön och etnicitet spela roll vid antagningen av poliser ?

Här kan jag faktiskt ha viss förståelse för de som anser det.
Det finns många människor med fördomar i världen, tex ritade mot män, kvinnor, svarta osv.
Därmed kan det i bemötandet av dessa vara bra med personer med samma bakgrund/kön/klass osv. som dem själva, så att de inte känner den där "vi mot dem" känslan de lätt drabbas av.

#3  Sv: Kvinnliga poliser sidekick
2005-08-26 23:46:29

Sätt en gemensam nedre gräns.

Sen tror inte jag att vara polis enbart handlar om fysisk. Det handlar om att kunna förhindra att situationen övergår till att handla om våld och fysik. Att kunna snacka för sig och lugna ner personer och få ordning och reda på situationen.

Klart jag har samma respekt för kvinnliga poliser.

#4  Sv: Kvinnliga poliser SophieG
2005-08-26 23:48:29

Frågan är hur mycket polisarbete bygger på fysisk styrka.

Hade ditt exempel varit brandmän, exempelvis, då hade jag varit med dig på din linje helt och hållet.

Jag håller med om att det är fel att det finns olika intagningskrav, om det nu stämmer som du säger. Men i det här fallet skulle jag åtminstone inte ha något emot om de allmänna kraven för killar sänktes till tjejernas nivå.

Polisyrket handlar om mycket mycket mer än fysisk styrka. Och, och här skiljer sig jobbet från exempelvis brandmän, det är mycket viktigt, tycker jag, att alla grupper i samhället representeras där.

För demokratins och trovärdighetens skull.


Därmed inte sagt att tjejer ska kvoteras in.

#5  Sv: Kvinnliga poliser SophieG
2005-08-26 23:50:32

WOW. Jag tror att jag nästan håller med Sidekick... :-)

#6  Sv: Kvinnliga poliser Jpn
2005-08-26 23:51:37

"jag accepterar att andra krav ställs på mig för att jag är kvinna, jag
tänker dra fördel av att lägre krav ställs på mig för att jag är kvinna"

Nja det är väl ändå inte så som dem flesta tänkt när dem valde polisyrket, utan en genuin vilja att vara polis och göra något bra.
Håller dock med dig i sak det borde inte olika krav för samma tjänst.
kanske kunde finnas en uppdelning så att kvinnor (och men) som inte riktigt når upp till fys-kraven men ändå skulle göra stor nytta kan få mer utredning och mindre patrullering?

#7  Sv: Kvinnliga poliser TantMarcus
2005-08-27 00:09:23

Om det inte spelar så stor roll med fysik när det gäller polisyrket så borde det såklart inte vara några krav på fysik. Och VAD är anledningen till att man har högre krav på fysik för män? VAD ÄR ANLEDNINGEN?? Någon j-la anledning utgår jag från att det är. "För att vara en bra polis så är det önskvärt att du kan springa si och så långt på den och den tiden". Finns det ingen koppling annat än att sålla bort personer och minska antalet kvalificerade så vore det ju helt sjukt.

När det gäller argumentet att poliser ska spegla vår befolkning så undrar jag. Måste en svart polis ha hand om brott mot en svart person? Eller en kvinnlig polis ha hand om brott mot en kvinna? Jag tror och hoppas verkligen att sådant här inte spelar roll, så att en vit, manlig, medelålders polis kan utreda ett brott mot en svart, 11-årig lesbisk flicka (hm, eller nått). Alltså att det inte ska spela någon roll. Jag kan tänka mig att det i ett fåtal fall spelar roll med kön, och då tänker jag på våldtäkt. Har en kvinna våldtagits så förstår jag mycket väl att hon kan tycka det känns bra att prata med en kvinnlig polis. En manlig polis kan och SKA göra ett lika bra jobb, men eftersom det kan ingå intima detaljer så förstår jag om en våldtagen kvinna hellre vill prata med en kvinnlig polis. Men det är undantagsfallet.

I vanliga fall tycker jag att vi måste ha en poliskår där vi vet att det ställts samma krav på alla oavsett kön eller hudfärg.

#8  Sv: Kvinnliga poliser Denius
2005-08-27 00:24:00

Från http://www.polisen.se/inter/nodeid=20460&…

"Koordinationstest, Harres test
Testet innehåller acceleration, kullerbytta, riktningsförändringar, hopp och snabba nedhukningar i ett visst mönster. Maxtid 15 sek för män och 16 sek för kvinnor.
Konditionstest
Coopers test: Löpning 2000 meter. Maxtid 9.30 min för män och 10 min för kvinnor.
Styrkeprov
Lyfta och förflytta en docka 15 m. Dockans vikt är 77 kg."

Kraven ovan gäller för antagningstesten hos Stockholmspolisen. Inga stora skillnader precis. Kraven på löpningen var mycket lägre än vad jag hade trott. 9.30 på 2 kilometer är inte speciellt fort, det klarar de flesta att springa på. Reagerade mer på att det inte var något tidskrav på att flytta dockan. Skulle nog gissa att det är ganska stor skillnad på att förflytta någons om väger 20 kilo mer än sig själv respektive ungefär samma kroppsvikt.
Med så små skillnader som de här så förstår jag inte varför de ens har dem.

Personligen respekterar tror jag att jag respekterar poliser lika mycket oavsett kön, men jag har inte varit i någon sådan situation så att jag verkligen vet.

#9  Sv: Kvinnliga poliser TantMarcus
2005-08-27 00:28:17

Denius: nej, det är inga stora skillnader. Ingångslön för män 18 400 kr och ingångslön för kvinnor 18 200 kr... det är inga stora skillnader det heller.

(hittade på lönesiffrorna)

#10  Sv: Kvinnliga poliser sidekick
2005-08-27 00:45:41

det blir stora skillnader i längden TantMarcus...

Du resonerar alltså så att de manliga poliser som löper snabbare än andra manliga poliser också ska ha högre lön än dem? För du måste väl vara konsekvent. Så alltså varje sekund som en springer långsammare på testet ska ge några en visst summa mindre kronor i lön, oavsett könet såklart?

Alla kvinnor är ju inte svagare än alla män, menar du att de ändå ska ha lägre lön? Om en kvinnlig polis springer snabbare än en manlig polis bör hon ju få mer i lön?

Ska samma lönesättning också sättas på verbal förmåga och att lösa konfliktsituationer utan fysisk styrka. Hur mäter vi det?

Vilken detaljnivå ska lönsättningen läggas på i såna fall?

#11  TantMarcus Denius
2005-08-27 00:45:46

Glömde skriva det, men visst tycker jag att det ska vara samma krav för både män och kvinnor. När jag såg kraven som var satta reagerade jag på att de var så låga, så mitt inlägg handlade mer om det.

#12  sidekick Denius
2005-08-27 00:52:56

Ditt sätt att tolka andras inlägg förvånar mig inte längre.

Nu kan jag ju självklart inte vara 100% säker, men är övertygad om att TantMarcus tyckte att jag glömde bort skillnaden i kraven på könen och gav mig en pik. Ett "Här är en annan liten skillnad som alla reagerar så starkt på, varför gör du inte det här?".

#13  Denius sidekick
2005-08-27 00:55:36

Vem bryr sig om du blir förvånad eller inte?

#14  #10 TantMarcus
2005-08-27 01:16:01

"Du resonerar alltså så att de manliga poliser som löper snabbare än andra manliga poliser också ska ha högre lön än dem?"

Bra poliser ska ha högre löner än dåliga poliser. Fysisk förmåga spelar tydligen en roll (eftersom polishögskolan ställer krav på fysik). Då kan det ju vara rimligt att ha olika lön för olika prestationer. Nu har ju polisen utgått från att olika kön är samma sak som olika prestationer, så vi är inte inne på samma linje.

"Alla kvinnor är ju inte svagare än alla män, menar du att de ändå ska ha lägre lön? Om en kvinnlig polis springer snabbare än en manlig polis bör hon ju få mer i lön?"

Nej, alla kvinnor är såklart inte svagare än alla män. Det är ungefär det som är min poäng. Om en kvinnlig polis springer snabbare än en manlig polis så bör hon få mer i lön om a) det spelar in i hur bra polis man är och b) man ska låta olika bra poliser få olika lön.

Polisen räknar tydligen in det här med att springa fort i hur bra polis man är. Vi kan tjaffsa emot det, men faktum är att polisen tycker att det är en faktor att räkna med.

"Ska samma lönesättning också sättas på verbal förmåga och att lösa konfliktsituationer utan fysisk styrka. Hur mäter vi det?"

Ja, varför inte göra på samma sätt. Ge dom som har mindre verbal förmåga en lägre lön. Hur vi mäter det? Det får vi väl låta polisen avgöra.

Eller du!? Jag har en idé! Man låter dom fysiska och psykiska kraven vara lika för alla! Många kvinnor når inte upp till den fysiska nivån och många män når inte upp till den psykiska nivån. Så låter man det vara lika för alla. Helt orealistiskt och antifeministiskt, såklart. Men en utopi. Alla behandlas lika... fatta vad sjukt! Men bra!

#15  Sv: Kvinnliga poliser sidekick
2005-08-27 01:28:56

Att ha samma nivå för alla är ett feministiskt förslag. # 3

Men då bör också män ges möjlighet i samhället att utveckla sig verbalt mer och kvinnor att ha stora muskler och inte ha tvånget på sig att se så näpna och sköra ut hela tiden.

#16  Sv: Kvinnliga poliser TantMarcus
2005-08-27 01:39:38

sidekick: "Men då bör också män ges möjlighet i samhället att utveckla sig verbalt mer och kvinnor att ha stora muskler och inte ha tvånget på sig att se så näpna och sköra ut hela tiden."

Naturligtvis. Jag tror dock inte att polisens regler är ett steg i rätt riktning.

#17  Sv: Kvinnliga poliser Fredagsmike
2005-08-27 02:44:27

Poliser måste inte vara stora och biffiga för att göra sitt jobb.

Deras jobb är nog inte så mycket att bära ut folk från brinnande byggnader eller att brotta ner björnar med sina bara händer.

Däremot är det, som jag ser det, vanskligare med att de fysiska kraven är lägre för brandkvinnor än brandmän. Nu kanske inte deras primära uppgift är att bära ut folk via brandstege på ett hjältemodigt sätt (som man kan se i filmer.)
Men förmodligen händer det allt som oftast att de får bära/släpa ut folk ur brinnande byggnader, och där skulle åtminstone jag bli glad av att bli räddad av någon som orkar få ut mig.

Fast å andra sidan, om de fysiska kraven handlar om att kvinnor behöver springa 2 km på 9. 40 min. istället för 9.20 så känns det rätt ointressant.

Bara alla brandisar orkar släpa ut mig och mina trivselkilon är jag nöjd och belåten :-)

#18  Sv: Kvinnliga poliser TantMarcus
2005-08-27 02:55:40

Fredagsmike: "Poliser måste inte vara stora och biffiga för att göra sitt jobb.". Polisen håller uppenbarligen inte med dig. Dom HAR ju krav på fysik vid intagningen. Så något måste ju fysiken spela roll.

Jag tycker förresten att alla här som inte håller med mig borde maila till polisen! Skriv hur fan korkat ni tycker det är att dom har så LITE skillnad mellan könen. Det borde ju vara mer olika regler. För det vet man ju hur klena brudar är... Nej, lika regler är ojämställt. Ju mer olika regler desto mer jämställt.

Eller?

#19  Sv: Kvinnliga poliser josephine
2005-08-27 08:04:24

"Fredagsmike: "Poliser måste inte vara stora och biffiga för att göra sitt jobb.". Polisen håller uppenbarligen inte med dig. Dom HAR ju krav på fysik vid intagningen. Så något måste ju fysiken spela roll."

Haha, man behöver inte vara stor och biffig för att klara av fystestet. Det är en lägstanivå. För naturligtvis kan man inet vara i hur dålig form som helst. Jag tror att polis är ett mestadels psykiskt mn även fysiskt påfrestande arbete. Jag skulle önska samma fyskrav för alla och en noggrannare sållning med intervjuer.
Och apropå respekt för kvinnliga respektive manliga poliser har jag nog egentligen mer respekt ör kvinnor. Förmodligen för att jag träffat på så många kaxiga maktgalna okänsliga poliskillar, men inte dito tjejer.

#20  Sv: Kvinnliga poliser CeNedra
2005-08-27 11:16:17

Det här är en sån där skum grej som jag bara inte förstår. Det är väl bara att sänka kraven för killarna (eftersom det skiljer så lite och uppenbarligen inte behövs högre krav).

#21  #20 (CeNedra) Robert
2005-08-27 12:02:59

Ja, det är väl helt i enlighet med svensk vänsterpolitisk ordning. Vi anpassar kraven efter den sämste. Alla SKA klara sig - för alla ÄR ju lika duktiga.

Ungefär som i skolan alltså. Förr fanns det särskild kurs i matematik och engelska i högstadiet (för de duktigare eleverna som gärna ville lära sig mer), men den tog man bort och alla fick läsa allmän kurs istället. Bråkige Bengt och Skolkande Sonja får sätta nivån på hur mycket Ambitiöse Anders och Duktige Doris ska få lära sig.

Så går det som det går också. Högskolorna skriker i högan sky över att de nyintagna har allt lägre kunskaper, men vänsteregeringen blundar och håller för öronen. Och Sverige glider sakta men säkert ner i välfärds-, kunskaps- och rikedomliga.

#22  Sv: Kvinnliga poliser PerSiflage
2005-08-27 14:58:27

Sidekicks #3 sammanfattar mina åsikter helt. Det är många aspekter som avgör om man är en bra eller dålig polis, och fysiken känns inte som den viktigaste för mig.

#23  Sv: Kvinnliga poliser Zeppe
2005-08-27 15:10:36

Har hört att kvinnliga väktare har bättre förutsättningar än manliga, eftersom de trots att de är svagare kan handskas med våldsamma människor (i regel män) bättre. Har att göra med att väldigt få män är beredda att slåss med en kvinna, i synnerhet inte kvinnor de inte känner. Rimligtvis borde detta också gälla poliser i viss mån, och styrka blir då genast mindre viktigt.

(anekdot, jag vet, men jag hittar inte på det utan har läst det nånstans)

#24  tillägg Zeppe
2005-08-27 15:18:46

Kom på, jag läste det inte utan hörde det av vakterna på en krog där jag brukade jobba. De pratade om att det var mycket lättare för tjejerna att lugna bråk osv.

#25  Fysiskt krävande jobb Elsa
2005-08-27 15:42:42

- Bära människor ut ur brinnande byggnader
- Springa ikapp och brotta ner bovar
- Hjälpa en kraftigt överviktig och gravt handikappad människa mellan sängen och rullstolen, rullstolen och toan, rullstolen och duschstolen etc.
- Bära och lyfta barn många timmar i sträck, ständigt växla mellan barnnivå (alltså golvet typ) och vuxen stå upp-nivå
- Städa en hel arbetsdag

De två första exemplen är, och rätta mig om jag har fel, förhållandevis exotiska inslag i en brandsoldats respektive polis vardag. De tre följande exemplen däremot är situationer som uppstår flera gånger varje dag om du är vårdbiträde, barnsköterska eller städerska. Fler män än kvinnor är brandsoldater och poliser, fler kvinnor än män är vårdbiträden, barnsköterskor och städerskor.

Jag vill hemskt gärna att brandsoldaten som ska rädda mig ur det brinnande huset klarar av att bära mig. Men jag ser det också som viktigt att personalen på min gammelfasters vårdhem inte tappar henne i golvet och att mina hypotetiska barns dagisfröknar inte tappar barnen eller ständigt är sjukskrivna pga ryggproblem.

Olika krav känns unket, det håller jag med om, men jag tycker det är intressant var fokus ligger i denhär debatten. Om nu män är starkare än kvinnor (vilket de olika kraven i antagningsprocesserna och flera skribenter här antyder), varför ägnar vi inte mer tid åt att slussa in dem i andra fysiskt krävande jobb? Chansen är större att jag behöver bli hjälpt ur sängen när jag är gammal än att jag ska hamna i en situation där en polis måste springa ifatt och brottas med någon som begått ett brott mot mig, och det känns därmed bra mycket viktigare att ha starka människor med bra fysik där.

(Sorry, det här kanske är OT - fast jag tyckte ändå att det har med saken att göra...)

#26  förtydligande Elsa
2005-08-27 15:44:05

"(...) viktigare att ha starka människor med bra fysik där." - syftar på exempelvis vårdhem, alltså.

#27  Sv: Kvinnliga poliser CeNedra
2005-08-27 17:38:57

Robert:

Jag säger inget om att släppa in folk som inte platsar, jag syftar mer på att krävs det inga högre krav är det ju bara att sänka kravet för killarna. För mig personligen skiter jag fullkomligt i om man går efter tjejernas eller killarnas intagningskrav, jag är nöjd så länge kraven är detsamma och personerna som anställs klarar jobbet.

#28  vinklade ickerepresentativa mätningar får mannen till den starkare? sidekick
2005-08-27 21:09:20

Elsa: Bra poäng! Håller verkligen med.


Sedan är det det där med om kvinnor nu verkligen är svagare än män, det brukar ju heta att kvinnor är mer uthålliga, och det borde vara lika viktigt som nått inom brandkår och polis.
Tänker på 5 barnsmamman Pam Reed på 40 år som sprang i dryga 40 graders öken i flera timmar och vann över alla karlar och fruntimmer, flera år i rad i ungefär världens mest krävande tävling. Att lägga märke till var också att det enbart var karlar som hoppade av tävlingen för att det var för krävande, samtliga kvinnor fullföljde. Är vårt troende på den starkare mannen beroende på att vi jämför styrka med en manlig norm där framförallt explosiv styrka under mer normala förhållanden räknas? JAg tänker vidare på att djupdykningsrekord utan syrgas hålls ( fortfarande?) av en kvinna som alltså slagit både kvinnor och män i denna extrema sport. Är det så att när det kommer till riktigt extrema förhållanden klarar kvinnor det generellt, såklart inte på en individnivå, det bättre, pga större fettreserver annat? Kvinnor lever ju längre också, är alltså segare? Kvinnor kan föda barn i timtals. Så är det inte bara mkt konstiga biased mätningar som får det till att kvinnor är svagare.

#29  Sv: Kvinnliga poliser sidekick
2005-08-27 21:10:50

vilket ger att om jag skulle anställa någon helst till brandman skulle jag mkt möjligen anställa Pam Reed eller någon av hennes medsystrar som klarade tävlingen i extrem värme och under lång tid bäst. Uthållighet och att tåla extrem värme ska inte underskattas inom också brandkårsyrket, och där verkar kvinnor ha ett övertag?

#30  Sv: Kvinnliga poliser Marit
2005-08-27 22:18:39

Jag tycker att det ska ta ett s.k. berömt helhetsgrepp när det gäller antagning till polisutbildning. Samma krav och målnivåer ska gälla för såväl män som kvinnor och ska omfatta allt ifrån fysik till förmåga till att ta hand om människor på ett respektfullt sätt, stresstålighet, uthållighet osv osv.
Lön ska man få efter hur bra polis man är med dessa kriterier och annat som kan betecknas som relevant som grund.

Ja, och så om man har sex med rätt överordnad förstås, precis som vanligt :-D (ironi, om någon undrar.)

#31  #21 Fredagsmike
2005-08-28 02:49:05

"Ungefär som i skolan alltså. Förr fanns det särskild kurs i matematik och engelska i högstadiet (för de duktigare eleverna som gärna ville lära sig mer), men den tog man bort och alla fick läsa allmän kurs istället. Bråkige Bengt och Skolkande Sonja får sätta nivån på hur mycket Ambitiöse Anders och Duktige Doris ska få lära sig."

Hörrududu Robban, jag gick i allmän klass i matematik och hade fortfarande svårt för att få godkänt, och då ska vi ha klart för oss att jag med största sannolikhet hade mindre frånvarotimmar i skolan än vad du hade.
Jag var inte Bråkige Mike/skolkande Mike, jag fattade helt enkelt inte, och har fortfarande svårt att ta till mig mer avancerade saker än de fyra räknesätten.

Sen kan jag för all del erkänna att jag valde allmän engelska, fast det berodde mest på att jag ville vara bäst i klassen och få en 5:a utan att kämpa allt för mycket :-/

Så jag hoppas att du inte faller allt för hårt när du landar i verkligheten, men vissa saker ÄR svåra för en del människor, även fast de inte skolkar, bråkar eller smygröker på rasterna.

Men visst, vänsterpolitiker kan nog ha problem med att ALLA inte är lika duktiga och får vara med och leka. Ungefär på samma sätt som högerpolitiker har problem med det här som kallas empatisk förmåga.
"Vadå dyslexi? Han får väl för bövelen ta och försöka, han är bara bråkig och ouppfostrad."

#32  Sv: Kvinnliga poliser Fabian
2005-08-29 09:00:14

Kraven pa kvinnorna ar ju inte bara lagre under antagningen, utan under sjalva jobbet ocksa.

Det ar man som far aka och rensa upp knarkarkvarter och ta hand om aggressiva uteliggare.

Kvinnor vill ofta ta hand om manniskor som har det svart. Manga kommer in med en önskan att ta hand om kvinnor som utsatts för vald, bara för att marka att detta ar en relativt liten del av polisarbetet.

En man som skulle vilja ta pa sig dylika utgifter skulle skrattas ut. Han förvantas göra riktigt arbete. Hos en kvinna accepteras det.

Inom poliskaren kallas kvinnliga poliser ofta skamtsamt för polisattrapper.

#33  Sidekick #29 Kalle
2005-08-29 09:16:11

"vilket ger att om jag skulle anställa någon helst till brandman skulle jag mkt möjligen anställa Pam Reed eller någon av hennes medsystrar som klarade tävlingen i extrem värme och under lång tid bäst. Uthållighet och att tåla extrem värme ska inte underskattas inom också brandkårsyrket, och där verkar kvinnor ha ett övertag?"

Tja, jag skulle möjligen välja att anställa den där killen Anatoli som har banrekordet, ungefär 2 timmar och 45 minuter snabbare än Reed, eller någon av de andra "gubbarna" som varit snabbare än henne...

#34  Sv: Kvinnliga poliser Marit
2005-08-29 09:17:35

Och hur skämtsamt är "polisattrapper"? Det verkar i mina öron bara synnerligen kränkande.

Och så undrar jag var du har dina uppgifter ifrån Fabian.

#35  Sv: Kvinnliga poliser Kalle
2005-08-29 09:19:08

Fast det är klart, anställa brandbekämpare som är duktiga på att snabbt springa så långt bort från elden som möjligt, kanske inte är så lyckat. Möjligtvis om det gäller att släcka skogsbränder?

#36  Marit Fabian
2005-08-29 09:28:01

Uppgifterna kommer fran vanner. Men om det ar nagon har som har jobbat inom poliskaren och vill bestrida eller lagga till nagot har jag inte problem med det - jag ar inte nagon evangelist och har ingen som helst stravan efter att framsta som 'expert' i detta amne.

Krankande ja, men stamningen inom poliskaren ar nog ratt grabbig. De killarna sager sinsemellan till varandra ar nog betydligt mer krankande an det. Dessutom har jag intrycket av att tjejerna nog far ratt hard hud med tiden; om man kanner sig krankt av det ar polisyrket tyvarr inte det basta.

För mig personligen vore det inget.

#37  Sv: Kvinnliga poliser sidekick
2005-08-29 10:12:39

Och det är det här ständiga "försöka trycka ner kvinnors självförtroende" ( # 29) som har gjort mig till feminist som framförallt män sysslar med, eftersom de som "icke-kvinnor" då får den psykologiska vinsten att tjäna sig så jävla fantastiskt överlägsna. Glöm inte, männe är vår tids nya häxor, det märks så tydligt i inlägg 29, så himla synd om män!


Om att hjälpa våldsutsatta kvinnor skriver Fabian # 32 :
"En man som skulle vilja ta pa sig dylika utgifter skulle skrattas ut. Han förvantas göra riktigt arbete. Hos en kvinna accepteras det."

Jamen verkligen, riktigt arbete är sådant som enbart män utför och speciellt då arbete till gagn enbart till andra män! Vilket leder till att som Fabian konstaterar, det arbete som kvinnor utför och allra mest speciellt då det arbete som hjälper kvinnliga medborgare, som våldsutsatta kvinnor, är ett arbete utan nått egentligt värde. Och hur dumt av kvinnor att vilja arbeta och lyfta fram just de våldsutsatta kvinnorna som tydligen män bryr sig SÅ mycket om att de nedvärderar allt arbete som riktar sig till denna utsatta grupp.

Hur läskigt är det inte att verkligheten ser ut såhär:

"Inom poliskaren kallas kvinnliga poliser ofta skamtsamt för polisattrapper."

Och med det stödet och den positiva peppningen lär ju fler kvinnor känna sig mogna att ta på större och farligare uppgifter. För det vet ju alla, det bästa sättet att få människor att våga mer är att trycka ner dem riktigt ordentligt i skorna.
Härligt också Fabian att du bara konstaterar att denna diskriminering sker utan att samtidigt fördömma den.

Den all-män-na inställningen är ju så härlig. Bara vidareföra lite mysig information utan att reagera, eller tänka själv, eller kritisera, bara vara som en liten manlig robot som vidareför patriarkala synsätt utan hjärta och känslor.. Klart som fan att jag är feminist, vi är dom enda som vågar säga ifrån till sån här skit när det väl kommer till handling. Resten tiger eller konstaterar hjärndött att det är si eller så men sitter sen och gör inget såvida ingen ifrågasätter dem, då det blir ett himla gnäll och "vi män är dom nya syndbockarna i samhället"... buhu...

sånt här gör mig verkligen så arg..

#38  Kalle sidekick
2005-08-29 10:20:54

en sträcka behöver inte vara åt ett håll enbart, den kan ju utgöras av att löpa fram och tillbaka mellan räddningsplats och in i skogen/huset upp och ner för trappor för att hämta och rädda personer..

#39  Sidekick Fabian
2005-08-29 10:59:31

Jag raknade med att andra kommer att ta hand om fördömandet....

Men som polis rakar man dagligen ut för betydligt varre smadelser an det - som man i större utstracking an som kvinna, men anda. Dessutom har jag intrycket av att manga av kvinnorna inom poliskaren ar tillrackligt hardhudade för att kunna skratta och ge igen.

Du skrev ocksa att det nedvarderas att ta hand om kvinnor. Jag har som sagt lite aning om det har, men jag tror att den förklaringen ar pa tok för enkel. Jag tror att det finns för manga som vill göra den sortens uppgifter, nar den stora delen av polisens uppgifter ar betydligt farligare och smutsigare.

Jag ar sjalv sakert inte lampad för att bli polis. Jag skulle inte ma bra av den harda stamningen dar. Och jag skulle inte vilja vara med att ta hand om knarkarkvartar i Hallonbergen, ofta med risk för mitt eget liv. Bestammer jag mig emellertid för att bli polis, maste jag vara beredd att ta konsekvenserna. Det ar inte ratt att jag, om jag vore kvinna, understalls betydligt lagre krav.

#40  fabian The Carolinch
2005-08-29 11:07:32

du skriver: Men som polis rakar man dagligen ut för betydligt varre smadelser an det

men det är väl en himla skillnad på att bli förolämpad eller kränkt av en missbrukare eller misstänkt brottsling och på att bli det av sina egna arbetskamrater.

#41  observation The Carolinch
2005-08-29 11:15:58

jag tränar en del, bland annat nåt som kallas body pump. det är styrketräning i grupp med skivstänger. jämfört med att lyfta skrot på gymmet, så använder du lite lägre vikter som du gör fler repetitioner med istället. du tränar allltså snarare upp muskelns uthållighet än direkt råstyrka.

hursomhelst, min observation är, att så fort vi lämnar råstyrkan bakom oss, så verkar skillnaden i muskelprestanda minska mellan könen.

jag är inte muskulöst byggd, tvärtom, men jag har kört body pump regelbundet ett tag nu och tränar ofta med samma eller tom tyngre vikter än killarna på passen. (om man bortser från biceps, där jag alltjämt är lite svag. men när vi tränar benböj spöar jag de flesta killar. )

#42  The Carolinsch Fabian
2005-08-29 11:24:08

Visst ar det det. Det ar lattare att blocka det en missbrukare sager. Men jag talar ocksa om det grabbiga stamningen poliser emellan. Dar faller saker ratt grova smadelser. Förkladda som skamt, mest - men det stammer ju ocksa pa begreppet 'polisattrapper'...

#43  Sv: Kvinnliga poliser LillAnders
2005-08-29 11:26:50

TantMarcus skrev:
"Jag börjar: jag har svårt för människor som utnyttjar fördelar dom får pga kön. En kvinnlig polis är fysiskt svagare än en manlig polis, och därför inte lika bra, men det är inte det som är min största invändning, utan att dom faktiskt valde att söka sig till ett yrke där deras kön gjorde att lägre krav ställdes på dom. Vad tyder det på när det gäller personlighet? Enligt mig tyder det på personligheten "jag accepterar att andra krav ställs på mig för att jag är kvinna, jag tänker dra fördel av att lägre krav ställs på mig för att jag är kvinna". Min slutsats: ej lämplig polis, please don't come near. Skrämmande att personer med den personligheten får förtroendet att vara polis."

Man kan vända på steken. Män och kvinnor har inte samma fysiska förutsättningar. Att ställa fysiska krav gynnar därför män. Det är extremt sällan en polis tvingas göra kullerbyttor eller springa två kilometer, ändå ställs detta som ett krav. Om kraven är lika, ger det män en fördel. Om jag då vänder ditt resonemang, så kan man undra vad det tyder på för slags personlighet bland manliga poliser. De valde ett yrke där fysiska prov gjorde att de fick fördelar på grund av deras kön. Skrämmande att personer med den personligheten får förtroendet att vara polis.

#44  Fabian # 39 sidekick
2005-08-29 11:29:09

"Jag raknade med att andra kommer att ta hand om fördömandet...."

Ja "rabiat feminist" är ju det värsta du skulle kunna bli kallad om du vågade säga ifrån? Skönt att alltid kunna räkna med att nån annan städar upp efter en... räkmacka


Jag har inte sagt nånstans att det ska vara mindre krav på kvinnor.

#45  Kvinnliga polisers fysiska styrka norrifra
2005-08-29 11:48:22

De första poliser som först rekryterades var från samma grupper som de skulle hålla årdning på. Busar, slagskämpar, kriminella våldsverkare. Inte mycket hjärna - i huvudsak muskler. Under åtskilliga decennier hade man problem med hur man skulle hantera det hela. Skadan var dock redan skedd.

Andan och kulturen har levt kvar in i våra dagar. Med de olika kampsportsstrategier, vapen, tekniska hjälpmedel osv så verkar det vara ett ganska förlegat krav med olika fysiska krav för män och kvinnor till polisyrket. Bra och nödvändigt är väl om de har en någorlunda god kondition.

Mitt förhållningssätt till polis (man ller kvinna sak samma). Det viktigaste är att personen agerar profesionellt. Som i alla andra sammanhang.

#46  Sidekick #38 Kalle
2005-08-29 12:40:47

Visst, men 28 timmar i sträck...?

#47  men om fysiken nu är så viktig? The Carolinch
2005-08-29 12:41:25

då borde ju poliser genomgå nya test regelbundet, och de som har slappat till för mycket få avsked? eller?

eller kan det vara så att du i det praktiska polisarbetet inte har någon större nytta av att kunna löpa en halvmil med tung ryggsäck, och att fysproven finns kvar av gammal vana/för att behålla machostämpeln på yrket/för att det är ett kriterium som kan gynna män.

#48  LillAnders Kalle
2005-08-29 12:45:31

"Om kraven är lika, ger det män en fördel."

Visst, men nu är ju inte kraven lika, så då förstår jag inte hur du kan få det till att manliga poliser gynnas pga sitt kön?

#49  48 LillAnders
2005-08-29 14:19:45

Jag påstår inte att manliga poliser gynnas p g a sitt kön. Det är absurt att påstå att kvinnliga poliser har en viss typ av personlighet för att de söker ett jobb där deras fysiska krav är aningen lägre än männens. Skulle man inte ha olika krav så skulle det göra att män gynnas, eftersom man skulle sätta upp fysiska hinder som sorterar bort flera kvinnor.

#50  Lillanders Fabian
2005-08-29 14:34:47

Rent praktiskt tycker jag det ar ohallbart att ha olika intradeskrav för olika kön.

Daremot skulle man kanske kunna sanka den fysiska ribban generellt och höja den pa andra stallen.

Ar det nagon som vet vilka fysiska krav galler för kvinnor och man? Fysiska styrkekrav kan sakert inte vara likadana, till exempel.

#51  Sv: Kvinnliga poliser TantMarcus
2005-08-29 15:13:46

Det är många som diskuterar huruvida det är relevant med att ställa krav på god fysik när det gäller poliser, och hur mycket en god/dålig fysik påverkar polisarbetet. Det är nog ingen som kan säga en exakt siffra för det här. Låt oss bara konstatera att polishögskolan själv anser att det har någon betydelse eftersom de ställer sådana krav vid intagningen.

Man skulle självklart kunna ha olika krav för poliser när det gäller det psykiska. Vid ett psykiskt lämplighetsprov så skulle man kunna låta 90 poäng för kvinnor räcka medan det för män krävdes 100 poäng. Eller varför inte ett IQ-test? 110 i IQ för kvinnor och 120 för män. Tycker ni det vore rimligt? (häng inte upp er på siffror och om det skulle vara högre eller lägre för kvinnor, utan det faktum att det är OLIKA för könen, och LÄGRE krav för ett kön)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?