feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Bob" vi män böhöver män som nära vänner


Gå till senaste inlägget#1  "Bob" vi män böhöver män som nära vänner billie
2005-08-25 13:57:23

Läs här så förstår ni vad han säger hoppas jag.
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,…

"Vi som varken är direktörer eller fotbollsproffs, vi känner inte igen oss i den bild feminismen målar upp, att det är män som tillåts framgång. Vi som står där på krogen och inte har fått vara nära en kvinna på månader eller år, hur överlägsna känner vi oss? Vi som inte klarar av att se en kvinna i ögonen och säga att vi är kåta, av rädsla för att uppfattas som desperata drägg som bara tänker på en enda sak. Vi som blir skräckslagna när någon vän bryter ihop eller går in i väggen, och det enda vi kommer på att göra är att bjuda på en öl.
Det behövs fler manliga nätverk än de som handlar om sport eller karriär. Det behövs manliga nätverk som gör vår längtan tydlig. Längtan efter den trygghet som inte försvinner när man får sparken, längtan efter den kraft som inte smulas sönder om kvinnan lämnar en eller inte ens dök upp.

Jag har varit med i ett par mansgrupper. Vi har inte sprungit i skogen och slagit oss på bröstet. Vi har helt enkelt satt oss ner och varit där, rakt upp och ned med allt vad det innebär att vara man, alla dessa förväntningar man inte har en aning om var de kom ifrån men ändå försöker leva upp till.
Är du en av dem som trots att du satt alla bollarna i krysset, tjänat in miljonerna och lägrat kvinnor i långa rader inte klarar av att blotta din osäkerhet för andra män, så föreslår jag att du gör samma sak. Det är dags att vi möter varandra. Att vi tar del av varandras erfarenhet. För jag tror att vi behöver den.
Bob Hansson
poet
Publicerad: 2005-08-25"

Jag tror också eller känner inom mig? att jag behöver män att tala med. Inte män som missionerar med sin övertygelse utan att vi tillsammans förutsättningslöst föröker lyssna till varandras berättelser och förstå hur man tillsammans kan se lösningar eller vägar ut ur det som hindrar oss att vara människor med många sätt att förhålla oss till livet och varandra.

#2  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner MartinK
2005-08-25 14:18:14

Jag känner mig lite kluven till hans text, å ena sidan är det naturligtvis trevligt med nån som pratar om annan manlighet än den som feminister tenderar att fokusera på, å andra sidan känns det ändå som att han nånstans ändå vill skilja på kvinnor och män. Själv har jag svårt att se varför jag skulle söka nära vänner bland just män? Jag lär nog att fortsätta söka mina vänner bland människor i allmänhet och inte bara bland män.

#3  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner KarlFredrik
2005-08-25 14:58:22

Håller med MartinK om att det viktiga är att ha vänner och inte vilket kön de har. Bobs text är annars bra och tar upp en hel del bra poänger. Att existera i ett sammanhang och känna gemenskap är viktigt för den psykiska hälsan, om än att det kan ta andra former än rena mansgrupper.

#4  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner billie
2005-08-25 17:50:37

Jo både och är väl bra. Men för att kunna tala om sånt som prostatabesvär så går det väl inte så bra med kvinnliga vänner?

sen är inte kvinnor så bra på manliga hierarkier eller hur det känns som kille av att vara omanlig. Vad ska hon svara? Hon har inte upplevt det själv.

en massa annat. Kvinnliga vänner är mycket bra men de är inte män.

Man behöver både och.

#5  billie olaberg
2005-08-25 17:56:44

Ja, och gärna vänner av lite olika åldrar och nationaliteter och så åsså.

#6  olaberg billie
2005-08-25 20:28:16

Men lite olyckligt är det väl dock att han kände sig tvungen att ge en spark i arslet på mig som "fjolla"?

"Och om vi går över gränsen behöver vi män som står där och ser till att vi skärper oss. Som ser till att vi får ta konsekvenserna och sluta fjolla runt."

Kul att många eller alla? i Tycka tyckte att Bob hund var ok.

#7  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner Fabian
2005-08-26 09:33:44

Jag ar saker pa att om man hade tillatit sig sjalva att vara som kvinnor, hade maskulinismen varit lika stark som feminismen.

#8  Fabian, berätta mer hur du tänker billie
2005-08-26 10:13:23

Fabian, berätta mer hur du tänker.

Menar du att uttrycka känslor tillsammans eller att framställa oss som ofer för strukturer eller vad?

#9  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner Fabian
2005-08-26 10:18:23

Lite förenklat, ja...

Det lag inga djupa tankar bakom, bara att om man var lika bra som kvinnor pa att identifiera förtryckande strukturer, skulle maskulinismen vara mycket stark.

#10  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner fataru
2005-08-26 11:13:30

Visst är mångfald bra, men poängen med mansgrupp är att det inte tar lång tid innan man inser, utan minsta tvekan, att män är kompletta varelser med full uppsättning av känslor, längtan, behov. Oavsett om det är slipsnisse, hantverkare, biker eller bodybuildare som kliver in genom dörren så är vi lika när maskerna lagts åt sidan.

Utifrån min (hittills) begränsade erfarenhet av mansgrupp finner jag inget stöd för patriarkalt vidmakthållande av mäns överordning. Däremot finner jag stöd för att inuti är vi alla (ganska) lika.

#11  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner Fabian
2005-08-26 11:17:50

Om jag ar RIKTIGT arlig med mig sjalv, maste jag ocksa medge att det ar mest kvinnor (eller bögar) som jag tyr mig till nar jag vill prata med nagon. Jag har fortfarande svart att förestalla mig ett kanslosamt samtal med en bodybuildande hantverkare...

#12  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner HSThompson
2005-08-26 11:46:05

Fabian- jag med. Fan, jag tror inte jag hade valt bort mitt kön idag om jag fått valet. Visst, ni män uppfostras till en massa saker som av det pengagenererande samhället uppskattas mer, men till vilket pris? Efetr att ha läst en hel del inlägg här på JÄIF verkar män precis lika sura över sin tilldelade könsroll, men på olika grunder. Frågan är ju förstås var man tar vägen med missnöjet.

#13  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner Fabian
2005-08-26 12:00:53

Det ar just det som ar problemet. Man lider sakert en hel del under sin könsroll och kanner inte alls av den överordning som feminister patalar, men de talar inte om det. För de skall vara starka och sjalvstandiga. Och om de klagar, förlöjligas de. Bade av andra man och av kvinnor.

#14  HSThompson Kalle
2005-08-26 12:01:32

Vart man tar vägen?
För att citera Peter Apelgren-kvist-berg(?) i P3's "Rally":
"Bit-ihop-å-kom-igen-då..." ;-) ;-)

#15  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner HSThompson
2005-08-26 12:08:37

hahah. billie, jag satt just och funderade över det. Jämställdhetssträvan (feminism) behövs. Nu när vågen tippat lite mer åt jämvikt är BÅDA könen missnöjda. Män kan ibland vara helt rasande på feminismen, har jag märkt- men jag tror inte längre det beror på att de inte vill ha jämställdhet(generellt talat), jag tror precis som du säger att de är låsta, men vet inte vad man ska göra åt det. Snacka om det verkar inte gå, som sagt. Jag tror det ger sig. Tror det borde hända något inom en snar framtid.

#16  # 13 sidekick
2005-08-26 13:41:44

Kanske för att feminister lever under trippelkrav? Dels könsrollens begränsning, och sedan dels motarbetandet som feministisk= samhällsförändrande tänkare och sedan dels alla attacker på feminister att de ska vara glada och positiva och inte arga och ilskna på orättvisor, dvs ett enormt krav på just feminister att vara självständiga och stå emot dessa trippelkrav och alltså av nödvändighet vara mycket starka och inte låta sig tystas.
Att vissa feminister då kräver att omgivningen åtmindstonde ibland kan känna samma press att vara lika starka och självständiga som feministen tvingas vara är inte konstigt. Att varit normen länge och aldrig behövt reflektera över hur en beter sig och lever och ens val har varit normen är ett privilegium. När nu män börjar ifrågasättas som norm blir de så tvärilskna, privilegiet att ha sin självklara plats som norm försvinner något och det blir stora utbrott av motvilja. Men detta ifrågasättande, dessa krav, dessa dubbelbestraffningar har vi som inte varit normen levt med hela tiden. Välkommen till vår verklighet! Sluta klaga.

#17  #16 sidekick MartinK
2005-08-26 14:16:11

Vad får dig att tro att män inte utsätts för ifrågasättande, krav och dubbelbestraffningar?

#18  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner sidekick
2005-08-26 14:25:40

Inte på samma sätt. eftersom män är och har varit normen, länge, även om det börjar luckras upp lite nu.. Och det är ju känsligt att inte vara norm. Den som är icke-norm blir extrahårt ansatt av "ifrågasättande, krav och dubbelbestraffningar". Självklart drabbas också de män som inte passat in i mansnormen, men det nya är nu, att även de män som förut tidigare passat in i mansnormen nu blir ifrågasatta. OCh det är det som är så himla känsligt. och nytt. och lovande eftersom det visar på en utveckling där alla tvingas reflektera över hur de beter sig i förhållande till andra och hur de är och besluta sig för om de trivs med det och om det funkar.

#19  #18 sidekick MartinK
2005-08-26 14:45:06

Det finns ingenting som säger att den som inte är norm behöver vara extra ansatt, det kan lika gärna vara så att just den som inte är norm kommer lindrigare undan. Där finns det ju en bra ursäkt..

Är du man?

#20  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner sidekick
2005-08-26 14:57:12

norm = normal den som är normal brukar inte direkt vara speciellt ansatt sedan så är ju inte normen absolut utan varierar från kontext till kontext.. men de män som inte passar in utanför majoritets populärkulturens normer brukar också akta sig från att beblanda sig med andra onormala män, och makten att göra detta aktiva särskiljande från de onormala männen är ett sätt för dem att upprätthålla sig själv som norm i en härlig cirkel...

#21  #20 sidekick MartinK
2005-08-26 15:09:18

Poängen är ju att normen inte drabbar alla lika, kvinnor förutsätts inte uppfylla samma normer som män och kan därför avvika från normen, män kan det inte om de utgör normen.

Fö besvarade du inte frågan om du är man? Har du erfarenhet av att vara man eftersom du så väl vet hur det är? Om inte tycker jag du skall låta män formulera sina problem utan en massa gnäll från din sida, för du vill väl också få formulera dina problem utan att nån tycker att du är gnällig?
Du är en del av problemen som nämns i #13.

#22  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner Kalle
2005-08-26 15:09:22

Ska vi inte skilja på norm och normal?

Är verkligen "normala" män, dvs någorlunda genomsnittliga män, normativa?? Är det inte toppskiktets 5-10% som är normgivande, snarare än Pelle på bandet på Volvo? Precis som toppskiktet bland kvinnor sätter normer för t ex utseende som 90% av kvinnorna inte kan leva upp till...

Normen är de som (aktivt?) särskiljer sig från de normala, och inte från de onormala. För om det normala vore norm, så skulle ju alla kunna uppnå den utan svårighet, eller hur? Och då skulle vi ju inte må så dåligt i jakten på den...

#23  Kalle Zeppe
2005-08-26 16:10:45

Gurra så bra formulerat!

#24  Kalle olaberg
2005-08-26 16:21:16

Trippel-word!

#25  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner sidekick
2005-08-26 16:35:03

Jag tror iofs inte pelle på bandet på volvo skulle bli så poppis bland de andra snubbarna där om han plötsligt började bete sig som toppskiktets 5-10 %.. det var det jag menade med att normen varierar från kontext till kontext..

#26  #25 Kalle
2005-08-26 16:53:41

Men isåfall kan du ju knappast påstå att mannen är mer norm i samhället än vad kvinnan är. Det borde ju finnas minst lika många sammanhang, eller "kontexter", där det kvinnliga är i majoritet och därmed norm.

Sedan får du ursäkta, men jag har lite svårt att hänga med i inlägg #20. "de som inte passar in utanför ... kulturens normer brukar akta sig för att beblanda sig med andra onormala.." osv. Det känns inte riktigt som att den meningen hänger ihop?

#27  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner Kalle
2005-08-26 17:03:50

Sen funderade jag på en sak angående kåseriet som startade tråden.

"Det behövs fler manliga nätverk än de som handlar om sport eller karriär. Det behövs manliga nätverk som gör vår längtan tydlig."
Men om jag inte vill gå med i något nätverk då, utan tycker att jag trivs som jag har det? Det låter som han försöker bryta normer, men samtidigt stramas det bara upp nya riktlinjer för hur man "ska" vara...

#28  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner sidekick
2005-08-26 17:04:05

det har inget att göra med om kvinnor är i majoritet, vi är ju 51 % av befolkningen vad jag hört. Det har med kultur att göra. Mannen ligger i vår kultur närmare definitionen av människa och mänskligt. Det gör mannen till norm. Kvinnan blir avvikaren. Därför finns det historia och kvinnohistoria. Och Fotboll och damfotboll. osv....


Ja orkar inte förklara mer.. det tar för lång tid...ursäkta

#29  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner Kalle
2005-08-26 17:10:03

Javisst, precis som du sa förra gången. Pelle på bandet är normen i kontexten "verkstan på Volvo", för där är hans typ i majoritet. Likaså är majoriteten fotbollsspelare i världen och Sverige män, så där blir också mannen norm.

Men om du går till såna områden som förskollärare, vårdbiträden, barnlediga föräldrar, områden där kvinnor har 10/1-majoritet. Påstår du att mannen är norm även i dessa områden?

Det går inte att säga att mannen är norm, för som du själv påpekar så varierer normerna med omgivningen. Och jag påstår att i områden med kvinnlig majoritet så är knappast mannen norm.

#30  PS. Kalle
2005-08-26 17:10:39

Zeppe och Olaberg, Tackar! *rodnar*

#31  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner sidekick
2005-08-26 17:18:22

Kalle: Ja mannen som norm dominerar också dessa yrken. Eftersom det som mannen arbetar med som är ett riktigt arbete så värderas de "kvinnliga" yrken sysselsättningar du räknat upp som mindre än de "manliga" yrkena i samhället, sån är kulturen.

Inom själva yrket så är kvinnan normen, men i ett större samhälleligt prespektiv är mannen normen också för dessa yrken. Att lyfta 100 kilo inom vården om dan är mindre värt än att lyfta 100 kilo i metallfabriken.

Inom kulturen komplicerar och utmanar män inom kvinnodominerade yrken denna hierarki och ogillas därför av de som stödjer rådande patriarkat, män som kvinnor.. osv

#32  Kalle olaberg
2005-08-26 17:20:30

Med "mannen som norm" brukar man bl a mena det offentliga rummet och samtalet. En delmängd av samhället. Kvinnor är norm i många sammanhang. En intressant fråga att ställa sig är hur vårt offentliga samtal ser på de sammanhang där kvinnor är norm, kontra de sammanhang som har män som norm.

Kvinnor är norm i "kvinnoyrken" (också en väldigt märklig term). Påfallande ofta omvårdnadsyrken... :-/

Näe, grabbar, let's reclaim the omvårdnad! Let's reclaim the känsla. Let's reclaim the svaghet, and the beroende av nära relationer.

(den här tråden gör mig så jätteglad. Har läst om den flera gånger)

#33  Sidekick Kalle
2005-08-26 17:46:57

Och vart leder detta oss, förutom till ett konstaterande att allting är relativt...?
Olika kontexter har olika normer, vad som blir normen beror ju på vad du själv väljer att ha som referens. Och så länge _du_ själv väljer att ha ett manligt majoritetssammanhäng som referens så är det ju självklart att det manliga blir norm. Cirkelresonemang...

#34  Olaberg Kalle
2005-08-26 17:51:30

"Med "mannen som norm" brukar man bl a mena det offentliga rummet och samtalet."
Ja, jag är mycket medveten om detta. Men som sidekick själv påpekade så varierar normen med sammanhanget. Om då någon säger att Mannen är norm, alltid, överallt, i evighet, amen. Trots att det bevisligen borde finnas lika många kvinnodominerade som mansdominerade miljöer (vi är ju trots allt ganska nära 50/50), då kan jga inte tolka det på annat sätt än att det är den personen själv som _väljer_ att blunda för vad kvinnor uppnått och åstadkommit på olika områden.


Och bilen går bra...? ;-) ;-)

#35  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner olaberg
2005-08-26 18:20:30

Jojojovisst. Jag läser vad du skriver. Måhända är jag otydlig, det jag vill säga är ungefär att talet om "mannen som norm" inte påstår att mannen är norm i alla sammanhang överallt amen utan att de sammanhangen där mannen är norm är påfallande många och har ett påfallande stort genomslag. Så att det "kvinnliga" är påfallande ofta det avvikande från det normala. Vilket är corny.

Sen, bara det att vi har den här diskussionen visar att det kommits en hel del framåt.

Och bilskrället kom från verkstaden idag efter att ha uppvisat stora trötthetssymptom. Men de väna mekanikerna lyckades gulla igång den. Pigg och glad.

#36  Olaberg Kalle
2005-08-26 18:29:06

Jovisst, jag förstår hur du menar. (Nu kommer väl snart och hoppar på oss för att vi är homosociala... ;-) ) Det är bara det att jag inte riktigt håller med om det där med påfallande många och påfallande stort genomslag. Jag tror att det kanske inte är så påfalllande, utan ofta handlar om att vi väljer att se det som vi vill se.

Angående bilen, så är det ett gammalt skämt på JÄIF. Just det här att män inte kan vara känslosamma och t ex kramas, utan den mest rörande känsloyttring han kan ge ifrån sig är att köra ner händerna i byxfickorna, dra upp axlarna väga på hälarna och fråga om bilen går bra... Hade en ganska lång och rolig dialog om det en gång. ;-) ;-)

#37  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner olaberg
2005-08-26 18:40:39

Skämta? Om bilar? Skaruhastryk!? Grunt-grunt!

#38  Kalle, jag är inte homosocial utan homofob :) billie
2005-08-26 18:58:14

Håller med flera att du hade en bra text där högre upp. Att fråga om bilen går bra är nog ett accepterat tricks att indirekt kunna berätta sånt som har att göra med hur man mår. Hundar fungerar bra också eller båtar om man vet att den andre har sånt. Eller om han är nöjd med uppdateringen av virusskydd och beandvägg med Trojan och adaware nåt. Det kan få en datornördig kille att visa känslor antar jag. Bli arg på Bill Gates typ. Känslor att dela.

Vem hitta få ett så tokigt ord som homosocial. Jag har "umgåtts" med massor av bögar men homosocial är ju fel ord typ. Får mig att vrida mig som masken på kroken innan Gammelgäddan hugger.

Du är ju homofob säger då den politiskt korrekte till mig. Brukar homofoba killar pussa bögar på kinden frågar jag då.

Hela den här PK biten står mig upp i halsen.

Men det är ju rätt logiskt förstås om jag tänker efter. Det är ett vi och dom polariserande. En sortering av vilka som går att lita på och vilka som ska ses som fienden. Jag har ett kompliserat förhållande till bögar det är uppenbart. Vissa av dem är så "missionerande". Hur kan du veta om du inte har provat på. säger de :) Det har jag och det var inget som stämde för mig. Du har inte provat med rätt person säger de då hoppfullt. Suck.

#39  #16 Sidekick fataru
2005-08-26 19:37:29

"Kanske för att anti-feminister lever under trippelkrav? Dels könsrollens begränsning, och sedan dels motarbetandet som anti-feministisk= samhällsförändrande tänkare och sedan dels alla attacker på anti-feminister att de ska vara glada och positiva och inte arga och ilskna på orättvisor, dvs ett enormt krav på just anti-feminister att vara självständiga och stå emot dessa trippelkrav och alltså av nödvändighet vara mycket starka och inte låta sig tystas."

Trot eller ej, det är inte ett skämt. Ovanstående passar perfekt på mig. Av alla de gamla vanliga skälen.
Jag kan inte se att samhället skulle vara orättvist mot kvinnor pga kön.
Våld är ett brott och mäns våld mot sina partners skall precis som kvinnors våld mot sina partners behandlas som brott, inte som könsmakts-propaganda.
Nån stans kring sekelskiftet lade feminismen (radikalfem?) i en högre växel och jämlikheten fick ge plats för vad jag uppfattar som hat riktat mot mig. Trots eller ej (2), står det att män är skitfarliga våldtäktsmän, galna barnmisshandlare och medlemmar i ett hemligt broderskap som gynnar varandra och trycker ner kvinnor, då tar jag åt mig. Jag avses väl rimligen då det hela tiden heter att "män" gör si och så. Och då inbegriper väl gruppen "män" även av min bror, mina killkompisar, mina söner...

#40  billie sidekick
2005-08-26 20:52:54

Informationsruta: Homo= samma Homosocialitet är att orientera sig gentemot samma kön och umgås helst med samma kön. Kan vara män som väljer män framför kvinnor eller kvinnor som hellre umgås med tjejer än killar.

#41  #40 Sidekick fataru
2005-08-26 20:57:48


Åldersdiskriminering eller?
"kvinnor som hellre umgås med tjejer"

#42  fataru sidekick
2005-08-26 20:59:23

"Våld är ett brott och mäns våld mot sina partners skall precis som kvinnors våld mot sina partners behandlas som brott, inte som könsmakts-propaganda."

Precis, och för att beskriva det våld som män utför mot kvinnor ska våldet kallas mansvåld eller mäns våld mot kvinnor. På samma sätt som det våld som poliser utför kallas polisvåld.

Tidigare användes uttrycker kvinnovåld för situationer då mannen misshandlat sin flickvän. Det döljer förövaren enbart pga att dess kön är MAN.

Andra populära uttryck har varit familjevåld, som också det döljt det faktum att det var mannen som slog kvinnan eller barnen.

DET är könspropaganda, när det är så tabu att skriva ut könet MAN eller MÄN i samband med något alls.

#43  #41 fataru, skämtet som försvann fataru
2005-08-26 21:00:08

Hmmm,

Jag lade in "taggar" för att markera att ovanstående var skämtets inledning samt avslutning. Tydligen var det otillåtna tecken för de togs bort när jag skickat inlägget.

#44  fataru sidekick
2005-08-26 21:01:33

oavsiktligt i såna fall :)

#45  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner elu
2005-08-26 22:34:12

"Homo= samma Homosocialitet är att orientera sig gentemot samma kön och umgås helst med samma kön. Kan vara män som väljer män framför kvinnor eller kvinnor som hellre umgås med tjejer än killar."

Ja, det borde användas så. I det första fallet (män) kallas det för homosocialitet och anses exkluderande och förtryckande mot kvinnor. I det andra fallet ( kvinnor) kallas det för solidariskt systerskap eller något liknande och anses mycket positivt. Om en man helst umgås med kvinnor anses han ha ett behov att kontrollera kvinnor och utnyttja kvinnors "kärlekskraft"

Hur ska det vara egentligen

#46  #42 Sidekick fataru
2005-08-27 02:19:40

Varför skall forna tiders "tabun" påverka dagens kommunikation från feministiska taleskvinnor/förespråkare.

Att du kallar mäns våld mot sina kvinnliga partners för mansvåld har jag inga problem med.

Det jag däremot har problem med är vad jag (och många med mig) upplever som hets mot "en väldigt stor andel av mänskligheten". Jag har ännu inte sett några konkreta oomtvistade BEVIS på att kvinnor diskrimineras eller behandlas som någon sämre sorts människor I SVERIGE. Mycket av det jag sett har istället motbevisats i andra undersökningar, t.ex. att de oförklarliga löneskillnaderna bara är 2% (även det kan säkert förklaras om man gräver ännu djupare i fakta). Jag tror inte på könsmaktsteorin, jag tror inte att misshandlaren är en helt vanlig svensk man och jag är jämrans trött på SCUM och "män är djur" mentalitet från personer som söker vägar att sko sig på den nya "bubblan", det rosaskimrande sagoslottet som jag tror ni föreställer er i fjärran. För en bubbla a´la IT-bubblan eller fastighets-bubblan är jag övertygad om att det är.

Jag har läst här på feminetik i ca ett halvår. Reggade mig ganska nyligen. En uppfattning som jag har (ej fakta) är att många av forumets användare är studerande som i sin utbildning kommer i kontakt med pro-feministiskt utbildningsmaterial. Eftersom jag själv är lite äldre så har jag personlig erfarenhet av följande. "Den som inte är radikal i sin ungdom har inget hjärta. Den som inte är konservativ när h*n mognat har ingen hjärna". Det är lätt att brinna för saker när man är ung. I mitt fall var det kommunism och solidaritet med Chile, Argentina och andra offer för diktaturer. Men...där vi ville stödja hela landets befolkning vill ni bara stödja hälften. Påstående som, "Lilla gubben, det är för din skull också som vi gör det här" köper jag inte. Jag ser nämligen inte problemen och varför det skall bli bättre när man lagat nåt som inte var trasigt förstår jag inte.

Vad gäller trippelkraven så begränsas även anti-feministen av könsrollen.
Eftersom det inte är PK att vara anti-feministisk i Sverige idag så motarbetas man inte bara av aktiva feminister utan känner även att staten valt sida MOT anti-feministens åsikter på oriktiga grunder.
Under den tid jag varit aktiv på forum har jag upprepade gånger attackerats med osakliga och oskäliga påhopp av personer som påstår sig vara feminister. Man hävdar bl.a. att man jobbar för att göra mitt liv bättre, något som jag inte kan instämma i varför jag i samma utsträckning måste vara självständig och stå emot dessa trippelkrav och alltså av nödvändighet vara mycket stark och inte låta mig tystas.

#47  fataru billie
2005-08-27 09:25:12

"Under den tid jag varit aktiv på forum har jag upprepade gånger attackerats med osakliga och oskäliga påhopp av personer som påstår sig vara feminister."

Beror väl troligen på "Vi och Dom" känslan?

Vi är då de som är goda och dom de som är onda.

Fataru och Billie mfl jäifare ses som onda som ska behandlas illa.

Undrar om de som gör så här som du beskriver om de inser att det kan uppfattas så som du gör. Den som kämpar för en god sak har svårt att se sig själv som osaklig och oskälig. Deras självbild är tvärtom. De är alltid sakliga och attackerar på sakliga grunder.

Jag blir själv förvånad varje gång någon känner sig påhoppad av mig. Jag känner mig helt oskyldig. Nu kan man ju inte generalisera utifrån sig själv men hur ska jag alls förstå att de gör så annars?

Då skulle jag få börja tänka att de hoppar på dig av illvilja eller elakhet. eller ännu värre, att de inte förstår bättre.

Det för mig enklaste är att tänka att vi är främlingar på deras torva, det här är deras hemmaplan och de vill vinna matchen. De försöker fälla varje spelare som siktar på målet. Därför gör de ojusta tacklingar. Alla medel helgar målet tycks de tänka.

#48  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner fataru
2005-08-27 11:04:06

Jo, visst kan det vara så att vi är den store fi som F! skall sätta på plats :-) Och vice versa förstås. Det finns inget som är svårare än att se sig själv från någon annans perspektiv.

Kunde man någon gång få se BEVISEN som fått de idag övertygade feministerna att tro och missionera så starkt vore mycket vunnet tror jag. Som det är nu går mycket kraft åt till käbbel som är kontraproduktivt. För feminister som skulle kunna fokusera på sin mission om bl.a. jag slutade motarbeta för att jag blev övertygad och för mig som skulle sluta ödsla tid på något som bygger på blindhet för den faktiska situationen i dag i Sverige. ELLER PRECIS TVÄRTOM. (Att FN nån gång i tiden har sagt si eller så har föga bäring på Sverige idag enligt min mening.)

Är jag kanske post-feminist, inte anti-feminist? http://susning.nu/Postfeminism
Jag är för rättvisa och jämställdhet. Lagar och gamla traditioner skall inte tvinga vissa människor till sämre förutsättningar för att leva det liv man önskar än vad andra ges. Men jag kan idag inte se att det finns fog för den upprördhet och den ilska som riktas mot den anonyma grupperingen "män" i pressmeddelanden, på webbsajter, i tidningar, i tv och radio. Som sagt, jag är man, ingår därmed i gruppen män, jag tar åt mig av varje angrepp som riktas mot sagda grupp.

Att i kommunikation med omvärlden påstå att gruppen "män" gör si eller så är inte ett dugg bättre än att säga gruppen "folkmusiker" eller "muslimer" gör si eller så. Såväl folkmusikern som muslimen kommer reagera negativt om det påstås att "det är vanliga folkmusiker/muslimer som misshandlar och våldtar kvinnor". Fast man kan ju tänka sig att det finns en plan med det hela. Att reta upp både män och sk. maninnor för att få deras uppmärksamhet i det enorma mediabruset. "Vi måste höja våra röster för att höras" fast i massmedial modern tappning...

#49  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner sidekick
2005-08-27 11:11:32

"Som sagt, jag är man, ingår därmed i gruppen män, jag tar åt mig av varje angrepp som riktas mot sagda grupp. "

Om du är så post som du säger så borde du inte hänga upp dig på din könstillhörighet som du gör...

Och det där att du ska ta åt dig som du gör är mer en personlig psykosocial fråga än något som män generellt känner inför feminismen. Det finns många jättevettiga feministiska män som fattar vad feminismen menar och som därför inte tar åt sig som om de personligen var attackerade när det är ett samhällssystem och en kultur som kritiseras.

#50  #49 Sidekick fataru
2005-08-27 11:16:09

Du skriver "Det finns många jättevettiga feministiska män"

Jag undrar, hur många på ett ungefär? Är dom i enorm majoritet i gruppen män?

#51  Sidekick billie
2005-08-27 12:32:08

"Det finns många jättevettiga feministiska män som fattar vad feminismen menar och som därför inte tar åt sig som om de personligen var attackerade när det är ett samhällssystem och en kultur som kritiseras."

Vill du med det säga att fataru eller jag inte är jättevettiga?

" som därför inte tar åt sig som om de personligen var attackerade när det är ett samhällssystem och en kultur som kritiseras."

Men om "samhällssystem och kulturer" bärs upp av individer som fataru och mig så är det ju oss som kritiseras. Då bör vi väl ta åt oss. Vem ska annars ta åt sig.

Borde inte du ta åt dig? Reproducerar inte du den rådande strukturen. Du ingår väl i könsmaktsordningen?

#52  Från tråden i Tycka #15 Henrik sidekick billie
2005-08-27 12:55:49

Sidekick, bra det du skrev där. Som jag minns har de ju gjort statistik på mäns ensamhet och Henrik har helt fel. män är fruktansvärt ensamma. eller sagt på ett annat sätt. Män verkar ha svårt att fördjupa relationer oavsett vilket kön det gäller.

#53  Fruktansvärt ensamma människor Henrik
2005-08-27 17:35:15

Varför dessa generaliseringar: män är fruktansvärt ensamma. Det finns män av alla personlighetstyper och alla levnadssätt. Dom flesta har hustru, barn, syskon och föräldrar och är inte ett dugg ensamma.

#54  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner billie
2005-08-27 18:55:36

Tyvärr har jag ingen statistik men jag fick intrycket att antalet ensamhushåll är majoritet i stora städer? Jag har fel då?

Har du statistik.

Alltså en man kan vara gift och ha kompisar.

Det som frågan gällde att om han förlorar hustrun så var hon den enda han kunde prata förtroligt med. Kompisarna kan han bara prata ytliga saker med, eller opersonliga fakta rörande jobb eller samhälle. Hon var den enda han kunde ta upp sånt som känsla av ensamhet eller att vara svag som man, rädsla för att dö ensam?

Vi kanske missuppfattar varandra.

#55  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner fataru
2005-08-27 19:04:29

http://www.unitedminds.se/aktuellt.asp?id=67

Hälften av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll. Närmare 600 000 av ensamhushållen är mellan 25 och 40 år. Av dessa 600 000 ensamhushåll består närmare 400 000 av män och runt 200 000 av kvinnor.

http://64.233.183.104/search?q=cache:opOQbfnr…

Av det totala antalet hushåll i Sverige (3 830 037) vid förra Folk- och bostadsräkningen 1990, fanns totalt 319 371 hushåll, som varken bestod av gifta/sambor (1 995 011 hushåll) eller ensamhushåll (1 515 655 hushåll).

#56  #55 fataru fataru
2005-08-27 19:06:45

Hmmm, något tecken får feminetiks server att ändra i inläggen.
De trasiga länkarna i mitt inlägg ovan var ursprungligen en google-cash av en sida från riksdagen.se.

#57  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner billie
2005-08-27 21:24:14

Troligen skulle man behöva veta följande.

Av alla män mellan säg 18 till 118 och
av alla kvinnor mellan 18 till 118 hur

hur många av dessa har en nära vän.

Vad menas med en nära vän?

En nära vän kan man prata med om sånt man inte kan ta upp med arbetskompisar. Som troligen man inte kan tala med föräldrar om.
Som man inte kan tala med grannar om eller ytliga kompisar.

Rädsla att det går förtidigt eller aldrig går för en eller impotens tex.

#58  Tyckatråd samma ämne billie
2005-08-28 11:59:30

#19 Evon

"typ att män och kvinnor inte kan vara vänner med varann för att "men hallå, alla är ju självklart hetero liksom och den där sexualiteeeten gör att vi inte kan umgås som vänner utan måste ha bakomliggande motiv"... Såklart kan sånt sätta käppar i hjulet på riktigt, jag vet. Men det måste inte göra det! Jag vill att det istället ska pratas om att VÄNSKAP är viktigt för ALLA oavsett kön och oavsett vem en är vän med. Och att en lätt kan vara vän med en som har nåt annat mellan benen än en själv UTAN att automatiskt vilja knulla med varann."

Jo det kan väl gå men det är eller kan var oerhört svårt. Kanske lättare för en kvinna att känna så.

Jag är närmast asexuell om jag ska lita på min egna förmåga at bedöma mig själv och ändå känner jag sexuellt för de flesta kvinnor så att bara vara kompis blir då problematiskt.

Hennes nästa älskare kommer väl inte att acceptera att hon och jag har långa studner där vi talar om livet. Det är väl sällsynt med så generösa män. De finns men är väl ovanliga.

#59  #49 Sidekick fataru
2005-08-28 23:22:21

Du skriver "Det finns många jättevettiga feministiska män"

Jag undrar, hur många på ett ungefär? Är dom i enorm majoritet i gruppen män?

#60  Sv: "Bob" vi män böhöver män som nära vänner olaberg
2005-08-29 09:22:23

Feminister är inte i majoritet oavsett grupp. I synnerhet inte i grupperna män och kvinnor.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?