feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman.


Gå till senaste inlägget#1  Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. Agrippa
2005-08-25 12:12:14

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#2  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. billie
2005-08-25 12:28:24

"Konspirasjonsteorier dør ikke

Det har aktivistene fortsatt med, selv om de har møtt stadig mer motgang. En god, ideologisk velegnet konspirasjonsteori dør ikke, den blir bare trukket inn i lukkede kretsløp til samfunnet eventuelt igjen blir moden for den.

Tiden er tydeligvis ikke moden for at samfunnet nok en gang skal ta opp myten om den store satanistsammensvergelsen. Det får sosiologiprofessor Eva Lundgren oppdage (igjen) nå.

I forlengelsen av at svensk fjernsyns "Dokument inifrån" fikk lokket henne til å gjenta sine gamle påstander om hundrevis av overgrep og ofrede barn, har hun møtt storm over hele Sverige. "

Ska verkligen våra skattepengar gå till spridande av myter och konspirationer? Som jag ser det så missbrukar hon den fria forskningen till att sprida fantastiska tolkningar.

Axel Mörner gör likadant med sina övertolkningar av slagrutor mm.

Kan någon bekräfta det här? ""Dokument innifrån" fikk lokket henne til å gjenta sine gamle påstander om hundrevis av overgrep og ofrede barn, " Jag har hört henne säga så. Och många andra har hört henne säga så men själv säger hon att vi missförstår vad hon egentligen sagt.

Antingen har hon svårt att finna ord för vad hon vill säga.
eller förstår hon inte medvetet vad hon själv säger.
Eller för hon oss bakom ljuset helt medvetet.

Jag återger bara vad mina informanter har berättat. Jag vil latt vi tar deras berättelser på allvar. enligt deras berättelser så tror de att det finns manliga nätverk som har unga kvinnor som våldtas tills de blir med barn. Dessa hålls fågna och ingen anhörig vet om att de är fågna och de föder barn som offras inom nätverket och detta manliga nätverk skyddas av högt uppsatta tjänstemän och Poliser och Massmedia som solidariskt med Patriarkatet tiger o mdetta. så uppfattar jag att hon nu vill att vi tolkar det hon sagt. Men som jag minns har hon hävdat att detta inte bara finns i berättarnas berättelse utan sker där ute i verkligheten. Det är sant at det sker.

Men non kanske inte förstår att det är den mest rimliga tolkningen av hennes ord. Hon kan ju vara så annorlunda at hon inte använder ord så som vi andra gör. Men Iree von Wachenfeldt trodde likadant som den här killen i Norge och han har ju hört henne på hennes eget modersmål för en tretton år sedan.

#3  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. mansgrisen
2005-08-25 19:30:23

Jag tycker de ska slänga ut henne direkt, universitet är inga åsiktsfabriker, de ska vara tillhåll för vetenskapliga studier.

#4  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. elu
2005-08-25 22:52:22

Så vad räknar en mansgris till vetenskap då?

#5  Sv: Mansgrisen (#3) Linus
2005-08-25 23:16:23

Mansgrisen skriver: "Jag tycker de ska slänga ut henne direkt, universitet är inga åsiktsfabriker, de ska vara tillhåll för vetenskapliga studier."

Allt som de ansvariga på Uppsala Universitet vet idag om Eva Lundgren visste, eller i alla kunde ha tagit reda på om de varit intresserade, innan SVT-dokumentären "Könskriget" och annan media intresserade sig för henne. Gissningsvis så lämnar Lundgrens forskning en del att önska, men om hon skulle bli utslängd så skulle det uppenbarligen vara en följd av mediaintresset, vilket vore en beklaglig grund för att slänga ut någon.

#6  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. mansgrisen
2005-08-26 20:32:36

Det är ju samma sak som att säga att rånare åker i fängelse för att polisen får tag i dem, inte för att de rånat någon. Sant förvisso!

#7  Sv: Mansgrisen (#6) Linus
2005-08-26 20:44:20

Mansgrisen skriver: "Det är ju samma sak som att säga att rånare åker i fängelse för att polisen får tag i dem, inte för att de rånat någon. Sant förvisso!"

En sådan analogi kan eventuellt kännas intuitiv om man tycker att våra massmedia ska ha makt att avsätta professorer. Men för oss som tycker att massmedia inte ska ha sådan makt är en bättre analogi att mitt inlägg #5 är analogt med att säga att en rånare som polisen haft full vetskap om och ignorerat, men som börjar utredas först när media intresserar sig för fallet, utreds pga mediaintresset.

#8  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. mansgrisen
2005-08-26 20:47:23

Nä, nu missuppfattar du mig, jag menade mer som att det var otur för rånaren att han åkte fast liksom det var otur för den där norskan, OK?

#9  #4 mansgrisen
2005-08-26 20:49:00

elu,
tex. matematik, räcker det eller vill du att jag skall räkna upp alla???

#10  Sv: Mansgrisen (#8) Linus
2005-08-26 20:56:59

Mansgrisen skriver: "Nä, nu missuppfattar du mig, jag menade mer som att det var otur för rånaren att han åkte fast liksom det var otur för den där norskan, OK?"

OK.

#11  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. SophieG
2005-08-26 20:59:09

Linus skrev:
"En sådan analogi kan eventuellt kännas intuitiv om man tycker att våra massmedia ska ha makt att avsätta professorer"

Massmedia ska inte avsätta någon. Men om massmedia luskar fram fakta som gör att andra ska avsätta personer så har jag åtminstone nga problem med det.

#12  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. mansgrisen
2005-08-26 21:44:09

Förresten elu, jag fattade aldrig ifall du var för eller emot att universitet var åsiktsfabriker?

Är det många feminister som är "för"?

#13  Mansgrisen billie
2005-08-26 21:51:18

svårt att veta men jag misstänker att de flesta radikalfeminister är mycket nöjda med att universiteten är ett slags ideologiska indoktrineringscentra. Margareta Winberg såg mycket nöjd ut vid intervjun när hon talade om hur stort inflytande de fått. Nu ska samma läras ut i varje skola och på kurser på varje arbete. Helt orimligt.

#14  Sv: SophieG (#11) Linus
2005-08-26 22:31:32

SophieG skriver: "Massmedia ska inte avsätta någon. Men om massmedia luskar fram fakta som gör att andra ska avsätta personer så har jag åtminstone nga problem med det."

I det här fallet har massmedia luskat fram fakta som folk på Uppsala universitet redan kände till, eller i alla fall kunde ha tagit reda på om de var intresserade. Om denna information gör det berättigat att avsätta Eva Lundgren, så har i så fall hennes överordnade gjort ännu större fel.

#15  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. SophieG
2005-08-26 22:34:36

Linus:

Jag håller med. I det här fallet.

#16  mansgris Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. elu
2005-08-26 22:59:45

Inom ett universitet ska det vara ganska högt i tak. Visst ska forskare få ha ganska kontroversiella åsikter, och forskning, speciellt inom humaniora och samhällsvetenskap kan gott få utgå från en viss "åsikt" eller teoribildning. Jag ser inga problem med att ha marxistisk sociologi eller feministisk våldsforkning eller nyliberala teoribildningar inom universiteten. Däremot ska det inte finnas något krav på att alla ska samma "åsikt" på en instituion eller dylikt.

#17  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. mansgrisen
2005-08-26 23:07:46

Det håller jag verkligen inte med om, det äcklar mig snarare. Att några få extrema åsikter skall få ta del av våra gemensamt ägda resurser kan jag inte ha sympati för alls.

Gäller ditt ställningstagande alla åsikter tycker du eller är det bara de som du själv gillar som duger? Är det OK för dig ifall rasbiologiska institutet slår upp portarna i statlig regi igen exempelvis?

#18  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. Sthlmjesper
2005-08-26 23:15:28

#16 Elu

Jag skulle iallafall se det som ett problem om folk ägnade sig åt
marxistisk sociologi eller feministisk våldsforskning.
Det skulle dock kunna vara ok, beroende på hur man framför/motiverar det.
Säger man att "Om vi antar att marxismen är det rätta sättet att se på samhället så skulle det följa att bla bla...". Då kan det man kommer fram till vara av visst intresse som en tankelek.
Dvs som en tankelek där man ser allt ur ett visst perspektiv och ser vad det leder till.
Då kan man dock inte samtigt hävda att slutsatserna man kommer fram till är sanna om man inte utgår från sin åsikt (marxismen i det här fallet). Hävdar man det så är man ingen seriös forskare.

Jag tycker att all forskning som har sin utgångspunkt i politiska åsikter som man saknar belägg för bör läggas ner omgående.

#19  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. elu
2005-08-26 23:16:07

"Är det OK för dig ifall rasbiologiska institutet slår upp portarna i statlig regi igen exempelvis? "

Nej , det finns gränser och det är när det strider mot en demokratisk värdegrund. Genusvetenskap gör inte det.

#20  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. Sthlmjesper
2005-08-26 23:24:10

#19 :
Jag är inte säker på att det är någon skillnad i princip där.

Antag att någon vill starta ett institut för rasbiologi, där han vill undersöka hur olika "raser" av människor skiljer sig åt.
På vilket sätt strider detta mot kravet på en demokratisk värdegrund ?
Och vad är skillnaden om en genusforskare vill studera hur de båda könen skiljer sig åt ?
I det senare fallet verkar det ju också än värre om forskaren utgår från sina egna åsikter/förutfattade meningar om den kvinnliga underordningen i sin forskning.

#21  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. mansgrisen
2005-08-26 23:34:00

OK, då var det som jag befarade då, bara åsikter som du själv gillar skall kunna premieras på detta sätt! Det är demokrati det!

#22  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. elu
2005-08-27 00:47:49

"Antag att någon vill starta ett institut för rasbiologi, där han vill undersöka hur olika "raser" av människor skiljer sig åt."

Det är möjligt att det inte i alla fall behöver göra det, beroende på hur det framförs. Däremot, i och med att du skriver rasbiologi antar jag att det skulle röra sig om nån naturvetenskaplig forskning, som bör vara åsiktsneutral helst, till skillnad mot samhällsvetenskaplig forskning och humaniora. Antagligen rör sig det då om dålig naturvetenskap.

#23  Sv: Elu (#22) Linus
2005-08-27 01:04:11

Elu skriver: "Däremot, i och med att du skriver rasbiologi antar jag att det skulle röra sig om nån naturvetenskaplig forskning, som bör vara åsiktsneutral helst, till skillnad mot samhällsvetenskaplig forskning och humaniora."

Varför bör inte samhällsvetenskaplig forskning vara åsiktsneutral? Vad är positivt med avsteg från åsiktneutralitet inom samhällsvetenskaplig forskning?

#24  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. elu
2005-08-27 01:14:13

Det kan bli svårt eftersom personerna är så involverade i det system de studerar. Detta stör givetvis åsiktsneutraliten också i vissa naturvetenskaper, om än i mycket mindre grad. Samhällsvetenskaperna är vanligtvis också flerparadigmatiska, varför det kan vara klokt att låta alla rimliga paradigm utvecklas. De samhällsvetenskapliga system är också betydligt komplexare.

#25  Sv: Elu (#24) Linus
2005-08-27 01:22:27

Elu skriver: "Det kan bli svårt eftersom personerna är så involverade i det system de studerar. Detta stör givetvis åsiktsneutraliten också i vissa naturvetenskaper, om än i mycket mindre grad. Samhällsvetenskaperna är vanligtvis också flerparadigmatiska, varför det kan vara klokt att låta alla rimliga paradigm utvecklas. De samhällsvetenskapliga system är också betydligt komplexare."

Inget av det har någon uppenbar koppling till frågan om samhällsvetenskaplig forskning "bör vara åsiktsneutral helst".

#26  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. Sthlmjesper
2005-08-27 09:56:11

Elu #24
" De samhällsvetenskapliga system är också betydligt komplexare."
njae..men de är annorlunda och komplexa på andra sätt än de naturvetenskapliga.

Elu #22
"Däremot, i och med att du skriver rasbiologi antar jag att det skulle röra sig om nån naturvetenskaplig forskning, som bör vara åsiktsneutral helst, till skillnad mot samhällsvetenskaplig forskning och humaniora. Antagligen rör sig det då om dålig naturvetenskap."

Jag vet inte om jag har förstått rätt vad du skriver här.
Åsiktsneutral forskning är ju det man eftersträvar inom naturvetenskapen.
Hur det är inom samhällsvetenskapen är jag inte hundra på, men jag skulle bli mycket förvånad om man eftersträvade "forskning" som bygger på åsikter och inte fakta.

Rasbiologi skulle rent teoretiskt kunna bli seriös vetenskap, om inte forskarna drog förutbestämda slutsatser, tex nazistiska sådana, rörande det de skulle forska om.
Såvitt jag vet fanns denna forskning, om än politiskt befäckad sådan, på 1900 talet.
Enligt vad jag hört från biologer så har man kommit fram till att det inte är meningsfullt att tala om olika raser av människor. De tänkta raserna skiljer sig åt mer inbördes än de gör mellan de tänkta "rasgränserna".
Tar man det i beaktande och ändå talar om raser, utan att definiera dem eller komma med nya belägg för detta, så kan jag hålla med om att det är dålig naturvetenskap.
När rasbiologin först kom på modet så visste man dock inte säkert att det inte var meningsfullt att prata om mänskliga raser.

Jag ser fortfarande inte vad som i princip skiljer rasbiologi från genusvetenskap. Det förstnämnda ger naturligtvis mindre trevliga associationer till nazisterna, men jag talar om den eventuella principiella skillnaden.

Genusvetenskapen verkar i högsta grad åsiktsstyrd och även politiskt styrd. De utgår från, enligt vad jag hört, från att feminismen är sann och att alla kvinnor är underordnade alla män osv.
Alltså motsvarigheten till att en tidig 1900-tals rasbiolog antog att det fanns raser när han började forska.

Jag säger inte att rasbiologi och genusvetenskap nödvändigtvis är lika illa, men jag kan inte se den principiella skillnaden om nu genusvetenskapen verkligen fungerar så illa som jag hört.

#27  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. MatsL
2005-08-28 19:27:01

Frågan är kanske hur de kunde "gjøre de mest ideologisk overstyrte kjetterne til forskningsledere."

Det har något med feminismen att göra, det är jag helt övertygad om.

#28  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. billie
2005-08-28 19:48:17

Margareta Winberg beskrev det väl rätt bra i intervjun. Nu minns jag inte ordagrannt men som jag minns det gick det fram väldigt tydligt att hon ville att genuskunskap skulle bli obligatorisk överallt.

Jag fick inte intrycket att det var grundforskning utan syftet var att genusforskningen skulle föra ut det de redan trodde på.

Det kan inte jag stödja. Forskning ska vara förutsättningslös. Inte politiskt styrd. Rena Lysenkoismen

#29  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. elu
2005-08-28 20:10:07

Jag kan inte se att genusforskningen är så styrd som vissa vill påstå (åtminstone inte svensk). Däremot har mycket av den forskningen sitt ursprung i feministiska idéer och uppenbarligen har en hel del funnit feminsimen som ett användbart perspektiv inom forskningen. Vad jag hört av den som gått genusutbildningar samt av de workshops som man deltagit i ordinarie utbildning har det också presenterats mycket kritik av feminismen där.

#30  Elu billie
2005-08-28 20:24:12

"det också presenterats mycket kritik av feminismen där. "

har du någon länk till en svensk genusforskare som kommit med kritik av likhetsfeministiska ideer?

#31  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. Kire
2005-08-28 21:03:49

Om alla som någon ansåg inte är vetenskaplig skulle slängas ut från universiteten skulle inte många bli kvar. På universitet i USA finns många professorer som delar de åsikter som Eva Lundgren har om existensen av rituella övergrepp. Jag för min del anser att mycket som Dyrendal skrivit är vetenskapligt tvivelaktigt, se min artikel på http://ww2.hemsida.net/kiremaj70/nyheter/medd… men jag skulle inte drömma om att föreslå att han ska stängas av från sin akademiska position.

#32  Sv: Eva Lungrens forskning kommenteras av en landsman. billie
2005-08-28 23:02:07

Här en bättre länk.

http://www.skepsis.no/english/subject/folklor…

Asbjørn Dyrendal:
Media Constructions of 'Satanism' in Norway (1988-1997)

The promotion of stereotypical images of 'Satanism' in Norway started late. For a short time, the Norwegian press followed examples from England and the US in pressing claims of widespread Satanism involved in ritual abuse, but this unleashed few of the same reactions. At the same time as reports of "survivors" peaked, the phenomenon of black metal "Satanism" reached the public. Soon teenage arsonists and killers made new headlines, and contributed to another image being constructed.

skepsis.no är Norska motsvarigheten till Svenska Vetenskap och folkbildning och Amerikanska CSICOP. Så de skulle knappast tillåta Dyrendal att skriva hos dem om de inte litade på hans bedömning.

Troligen finns texter på norska också för er som hellre läser honom på orginalspråket.

#33  #32 Kire
2005-08-30 16:15:23

De s.k. skeptikerorganisationerna har i såväl USA, Norge som Sverige tragiskt nog allierat sig med falska minnesrörelsen. Om svenska Vetenskap och Folkbildning se http://ww2.hemsida.net/kiremaj70/nyheter/medd…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?