feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Maktstrid i F! ?


Gå till senaste inlägget#1  Maktstrid i F! ? Robert
2005-08-23 13:36:15

Ebba Bratt-Wittström annonserar att hon avgår ur F!´s styrelse eftersom hon är besviken på det sätt som styrelsearbetet har fungerat och på grund av att det har förekommit samarbetssvårigheter. Hon motiverar sitt avhopp med:

"Det finns ett demokratiskt underskott i styrelsen. Besluten fattas på andra håll."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042…

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…


Samtidigt annonserar även Cecilia Chrapkowska att hon också hoppar av. Officiellt på grund av att hon blivit gravid. Men hon har tidigare sagt att det finns åsiktsskillnaderna inom styrelsen vilka skulle kunna leda till splittring. Hon har tidigare sagt till TT:

"Det kanske blir så att Tiina Rosenberg får gå ur partiet eller att jag går ur partiet."

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…


Är det en pågående maktstrid som vi just nu bevittnar?

#2  Sv: Maktstrid i F! ? Kalle
2005-08-23 16:06:53

Inga kommentarer på hela dagen??
Inga spekulationer?
Inga åsikter varför Gudrun Schyman lämnar ut uppgiften om Ebbas avhopp, trots att Ebba inte ville att det skulle komma ut före årsmötet?
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042…

Ska Fi bli Schymans solocirkus trots allt?

#3  Sv: Maktstrid i F! ? sidekick
2005-08-23 17:01:00

http://www.aftonbladet.se/ettor/webb/789_norm…

Sorgligt om det är jantelagen som drabbar kvinnor hårdare än män som går igen här. Samtidigt så är det ju som du säger bara spekulationer..

Även om jag är skeptisk till att kvinnor ska dominera eller höjjas över andra kvinnor så tror jag det är nödvändigt i detta läge att en strävan mot platta strukturer inte leder till att för smarta eller välutbildade kvinnor tystas av andra kvinnor. Det gäller att ta tillvara de resurser och kunskaper som finns. Från alla håll.

Klart det finns maktkamper inom F!, som inom alla partier, organisationer, föreningar etc. Kvinnor är också maktsugna. Nu gäller det att stanna upp och tänka efter om det går att kompromissa mer, att inte vara för stolt, att inte tro att den enda rätta åsikten är ens egen alltid eller att det bara finns ett perspektiv och att tänka på att feminismen behöver perspektiv på patriarkatet från alla håll och kanter för att förstå dess utbredning och hur det tar sig till olika uttryck i olika sammanhang.

#4  Sv: Maktstrid i F! ? DavidM
2005-08-23 17:06:06

Sanningen är väl att ingen vet vad feminism är.
Därför leder det till att många olika människor med helt skilda åsikter leds till partiet av anledningen att de råkar kalla sig feminister. Eftersom feminism inte betyder nåt (förutom egentligen tron på könsmaktordningar) går alla omkring med "det här är feminism för mig" tankar vilket gör att det kommer svårigheter när de som anmält sitt intresse till partiet helt plötsligt ska utforma gemensam feministisk politik. Det finns nämligen ingen.

#5  Sv: Maktstrid i F! ? sidekick
2005-08-23 17:10:07

eftersom inget egentligen betyder nånting alls eftersom vi har olika definitioner på vad det innebär för oss i vår världsbild och i vår vardag så kan vi lika gärna lägga oss ner och dö...

Men det känns ju inte så konstruktivt liksom!

Så därför, är det bättre att alla dessa "det här är feminism för mig" snackar ihop sig och kommer fram till att det är bättre med lite kompromisser än att inget alls händer. Och sedan en stor dos respekt på allt detta för olikheter och så kommer allt gå fint. Det är viktigt att lära sig ta plats som kvinna men lika viktigt att lära sig lyssna aktivt på andra kvinnor.

#6  Sv: Maktstrid i F! ? Alvunger
2005-08-23 17:10:10

Jag vet inte om det är så mycket att spekulera kring än. Styrelsen var ju tillfällig. På de F!-möten jag varit med på har det varit tydligt att ingen ledning är bildad än, utan det kommer.

Att vissa väljer att hoppa av den tillfälliga ledningen säger ju egentligen ingenting alls. De kanske laddar för nya uppdrag? Det kanske är ett medieutspel? Det kanske är en slump?

Eller ja, de kanske grälar så stickor och strån ryker i den där styrelsen. Oavsett vad så är det ju bara av godo att de som inte vill vara med längre hoppar av. Varför ha ickemotiverade människor på plats, när det finns ett helt land med driftiga och sugna feminister som gärna vill jobba?

Vi får väl invänta och se vad som händer efter F!s årsmöte helt enkelt.

#7  Sv: Maktstrid i F! ? DavidM
2005-08-23 17:14:19

sidekick:
Det du sa är en sanning med modifikation, om ens det. Visst, saker får den betydelsen människor ger den men, och det är ett viktigt men, vissa saker har en vidare betydelse än andra. Kring majoriten av alla ord har vi en bestämt betydelse i bestämt sammanhang. Feminism är ett ord som egentligen inte betyder någonting. Därav problemet.

#8  Alvunger Kalle
2005-08-23 17:31:15

Jag tolkar det inte direkt som att hon avgår pga bristande motivation. Snarare att de andra (vissa?) i styrelsen gått bakom ryggen på henne.

Men visst, det leder ju säkert i förlängningen till bristande motivation... ;-)

#9  Sv: Maktstrid i F! ? Alvunger
2005-08-23 17:35:39

Hon säger väl själv att det beror på att det blivande partiet inte verkar gå i den riktning som hon hade önskat? Nåt sånt.

Så nej bristande motivation behöver det väl inte vara. Snarare att hon inte kan stå för det de framför. Hon säger ju att det feministiska arbetet alltid kostat mer än det smakat, och där kan jag ju skriva under på en gång.

#10  Oj, glömde! Kalle
2005-08-23 17:39:55

"men det centrala som har gjort att jag gått ur är att jag tycker att styrelsens arbete inte varit demokratiskt.

- En del beslut har tagits av grupper inom och utanför styrelsen. Det har varit väldigt frustrerande för mig från första början att bli gisslan i en organisation som jag själv varit med och startat, men det gick inte att ändra på."
(Från min länk i #2)

Hon kan väl svälja besluten, men inte sättet de fattats på, typ. Tolkar jag det.

Hon kanske inte fick vara med i "bastun"... ;-)

#11  Sv: Maktstrid i F! ? Alvunger
2005-08-23 17:50:24

Ah, jag följde aldrig den länken.

#12  #11 mansgrisen
2005-08-23 19:23:26

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#13  Sv: Maktstrid i F! ? Alvunger
2005-08-23 21:59:54

Äh, men skärp dig.

#14  # 12 mansgrisen (skadeglädjen kan vara kort!) norrifra
2005-08-23 23:16:44

Media förstorar som vanligt. Det är bara en interimstyrelse och en ny ledning/företräderi kommer att väljas. Så där spelar saker och ting inte så stor roll.

a) vänster är för det mesta mera odemokratiska i sitt agerande än borgerliga. Lojalitet och ändamålen helgar medlen är historiska deviser och metoder som alltid funnits hos vänstern. Ebba gillade inte detta.

b) Tiina (och hennes supportrar) som förespråkar en mer isolerad, sekteristisk och särintressegrupp vann över Ebbas som vill ha ett större bredare parti (feministiskt). Konstellationernas kvantitet i styrelsen. Media gjorde sken av detta i alla fall att så var fallet.

c) Vid alla nya partibildningar som mp, nd och även hos andra landstingskommunla partier så dyker det upp klättrare som plötsligt ser det ekonomiska paradiset öppna sig. Som upptäcker att det är väl värt att satsa tid, manipulation och se vart vinden blåser för att komma med på åtråvärda poster.

Dessa tre punkter tyckte jag ganska klart framgick utifrån vad Ebba sade i de olika medierna. Nu sänder ju medierna ut redigerade varianter så om verkligheten är exakt så är vet man aldrig förrän facit kommer.

Nu är det ändå ganska spännande vad som komma skall med F!. Trots att Ebba är en förlust för F! om hon lämnar det hela så brukar det oftast vara så att de medlemmar (drygt 1700 tydligen i F!) som finns ute i landet besitter ännu bättre kunskap och förstånd än vad interimstyrelsen/initiativtagarna kan prestera.

Kan F! röra runt och komma in i riksdagen så är det positivt bara det. Så den skadeglädje du känner kanske fastnar i halsen.

(skrattar bäst som skrattar sist) kanske en del feminister kommer att utbrista.

Vi får väl se. Fortsättningen följer för den som vill följa med.

#15  Sv: Maktstrid i F! ? MartinK
2005-08-24 11:56:25

Kanske blir det så att F! största bidrag till jämställdheten blir att visa att sk kvinnliga, platta organisationer genomsyras av samma makthunger, intrigerande och härskartekniker som någonsin de manliga hierarkierna gör...

#16  #15 MartinK norrifra
2005-08-24 12:38:08

Om F!´s medlemmar inte är ytterligt uppmärksamma så blir det nog som du säger.

Fortsättning följer. Vi får info genom media.

#17  #15 JaAEinteFarlig
2005-08-24 20:05:08

Du menar som grisarna i "Djurfarmen" , sååå förvånad jag blir..

#18  Sv: Maktstrid i F! ? Alvunger
2005-08-26 14:05:08

Styrelsen kommenterar:

http://www.feministisktinitiativ.se/

#19  Vi är inga avhoppare Alvunger
2005-08-26 15:09:18

En text publicerad i SvD

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_10…

#20  Sv: Maktstrid i F! ? TantMarcus
2005-08-26 15:15:25

Nu när det utbrutit en maktstrid i en kvinnlig styrelse där vissa känner sig åsidosatta och där beslut fattats i korridorerna och inte i styrelserummen, så kan jag tänka mig hur förklaringen lyder. Det är att manliga maktstrukturer når överallt, och att inte ens kvinnliga styrelser står fria från detta. Partiet, eller vad man nu ska kalla det, står inte fritt från övriga samhället utan lyder under samma regler som allt annat i samhället.

Suck. Jag tycker det här är jobbigt och dessutom skadligt. Jobbigt för att män alltid får skulden. Även om inga män är närvarande så får dom skulden för att dom kvinnor som är närvarande "betér sig som män" eller "arbetar utifrån manliga strukturer".

Skadligt för att makthungriga och helt enkelt duktiga kvinnor anses beté sig som män (och därmed inte som en kvinna ska). Vafan, en duktig kvinna är en duktig kvinna. En duktig kvinna är inte en kvinna som betér sig som en man. Och en kvinna som betér sig som ett svin betér sig inte heller som en man, utan som ett svin!

Jag tror vi måste se FI:s styrelse för vad det är. Det är en samling mycket duktiga och kompetenta människor (kvinnor) som alla vill uppåt och framåt. I den kampen kan det bli lite si och så med hänsynstagandet till andra. Dom kan såklart samarbeta, men förr eller senare så blir det en maktstrid.

Jag tror inte Gudrun Schyman eller någon Wallenbergare skiljer sig särskilt mycket åt psykiskt. Och tack och lov. Inte förrän vi alla förstår att det här har mer med makt och maktbehov att göra än med kön så kommer vi att komma längre med jämställdheten.

#21  TantMarcus UppåtEmma
2005-08-26 15:31:26

"Nu när det utbrutit en maktstrid i en kvinnlig styrelse där vissa känner sig åsidosatta och där beslut fattats i korridorerna och inte i styrelserummen, så kan jag tänka mig hur förklaringen lyder. Det är att manliga maktstrukturer når överallt, och att inte ens kvinnliga styrelser står fria från detta"

Men var har du läst en sån förklaring från feminister ang detta???
Har du nån länk eller sitter du och fabulerar ihop "feministiska" åsikter för att kunna basha dem? Varför?

#22  #21 UppåtEmma TantMarcus
2005-08-26 15:45:21

Japp, jag sitter och fabulerar. Jag har fördomar om feministiska tolkningar av verkligheten. Min eviga disclaimer är: jag kan ha fel.

#23  Sv: Maktstrid i F! ? olaberg
2005-08-26 15:54:55

Det är alltid lättare att enas om att vara emot ngt än sen vara enade kring vilket håll man ska gå.

Visst var det liknande när Miljöpartiet bildades? Och liknande falanger, en liberal miljörörelse, och en mer vänstersinnad.

En helt vanlig organisation, alltså. Födelsesmärtor. Lite maktkamp, och revirpinkning och olika förväntningar som ska samsas.

#24  #23 TantMarcus
2005-08-26 16:03:13

"En helt vanlig organisation, alltså. Födelsesmärtor. Lite maktkamp, och revirpinkning och olika förväntningar som ska samsas."

Exakt. Inga manliga härskartekniker eller manliga maktstrukturer eller kvinnlig oförmåga att samarbeta. Utan lite vanlig, hederlig (?) maktkamp.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?