feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka)


Gå till senaste inlägget#1  Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Sthlmjesper
2005-08-23 09:40:27

Jag tycker att MK77 tar upp ett viktigt ämne i tycka så jag citerar MK77´s inlägg här :

"
"Nära hälften av alla elever på gymnasiet upplever verbala eller fysiska sexuella övergrepp som ett problem i skolmiljön, visar en studie baserad på en nationell enkätundersökning bland ettusen gymnasieelever år 2001."

Blir så förbannad när jag läser det här. Har inte skolan något som helst ansvar? Och hur kommer det sig att det är rätt accepterat att hälften av eleverna känner sig trakasserade? Det börjar bli uppenbart att barn och ungdomar tvingas stå ut med en massa saker som skulle få omedelbara följder om det handlade om en arbetsplats i stället för skolan. "
Slut citat (tog inte med hela inlägget).

Är helt enig med MK77 om reaktionen med ilska. Har faktiskt varit med om exakt samma sak som henne när det gäller att utsättas för klotter på skåpet. För mig stod det naturligtvis inte hora, utan annat mindre smickrande.
Hur folk behandlar varandra i de flesta högstadieskolor är mycket riktigt något som aldrig skulle accepteras på någon annan arbetsplats. Själv fick jag vara orolig varje dag och passa mig för folk som ville jävlas. Jag var ett lämpligt offer eftersom jag både var blyg och ''plugghäst''.
Inga lärare brydde sig minsta lilla.

Det värsta är att skollagen tvingar folk att gå till skolan trots att de blir trakasserade där.
Jag tycker att lagen borde göras om så att folk har rätt att stanna hemma om de riskerar trakasserier i skolan. Sådant ska ingen behöva tolerera. Det är skolans f-bannade uppgift att rätta till missförhållanden och inte blunda för det som är obekvämt.

Tror dock inte att trakasserierna i skolan är speciellt könsbunda.
De som vill jävlas väljer ut sina offer beroende på hur dåliga de är på att försvara sig. Min erfarenhet är att det var mest killar som jävlades med andra killar.
Det verkade vara mer tabu för killar att jävlas med tjejer, även om det också förekom ibland. Det verkade mer som att killarna som mobbade gjorde det för att imponera på tjejerna och vinna i popularitet hos dem. Desvärre verkade det fungera också.
''Värstingarna'' var alltid de som drog till sig flest tjejer.

Kort sagt verkar skolmiljön ligga mer nära det rent djuriska än i det vuxna livet. Det hela påminner om rangordningsstrukturen hos en flock apor som bråkar med varandra om honornas gunst.

#2  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Fabian
2005-08-23 10:08:52

Det var mitt bestamda intryck nar jag var barn att killar utsattes betydligt mer för trakasserier an tjejer. Mest fran andra killar, men ibland ocksa fran tjejer.

#3  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) KarlFredrik
2005-08-23 10:57:07

Så som det var på min skola så mobbade pojkar främst andra pojkar samt flickor flickor. Sedan fanns det riktiga offer som var utsatta för allas påhopp. Tyckte också att andelen manliga mobbingoffer var större men det kan bero på att jag såg dem mer då pojkmobbning tenderar vara mer fysisk. De flickor som blev utsatta var mer utfrysta och ignorerade än direkt utsatta för påhopp ... (börjar glömma bort mycket av högstadietiden så jag är inte ens säker själv på att det var såhär eller en efterhandskonstruktion från min sida).

"Värstingar" får flickor inte för att de är "värstingar" utan pga att de tar initiativ på tjejfronten. Själv var jag blyg och tillbakadragen och gjorde inte så mycket väsen av mig. Fick inga flickor av förståeliga skäl.

#4  Sthlmjesper charlie
2005-08-23 11:14:26

lite ot: trevlig och informativ pres, tackar!

#5  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Sthlmjesper
2005-08-23 18:45:49

#4 charlie :

Tackar själv för berömmet !
Trodde dock att den skulle uppfattas som provocerande för feminister..

#6  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Sthlmjesper
2005-08-23 18:58:57

#3 KarlFredrik
Citat "
"Värstingar" får flickor inte för att de är "värstingar" utan pga att de tar initiativ på tjejfronten. Själv var jag blyg och tillbakadragen och gjorde inte så mycket väsen av mig. Fick inga flickor av förståeliga skäl."

Ja, det stämmer nog bra, även om det finns en liten minoritet tjejer som dras till kriminella killar just på grund av att de är kriminella.
Det är nog sällan just det kriminella som lockar, utan just som du säger att de etablerat sig som ''tuffa'' och oblyga.
De riskerar inte på samma sätt att göra bort sig och riskera glåpord från omgivningen om de stöter på någon tjej och får nej, eftersom de står högre upp i hackordningen....

Angående mobbning av tjejer så syns det nog ofta mindre än mobbning av killar eftersom mobbning tjejer emellan oftare verkar handla om sofistikerade metoder att frysa ut och verbalt jävlas med ''offret''. Håller med där.
Min högstadietid var också lite som du beskrev. Killar trackade i första hand killar och tjejer trackade tjejer.
Undantag förekom om någon tjej på något sätt stod ut från mängden, tex genom ett speciellt utseende eller så.

Jag är fortfarande mycket irriterad över att ingen lärare eller ansvarig brydde sig ett dugg om mobbingen, utan blundade för allt.
Där var det total jämlikhet, all mobbing accepterades oavsett drabbat kön...

Just sexuella trakasserier verkade dock vara mycket ovanligt där jag växte upp. Fast sådant sker ju iofs sällan inför publik.

#7  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Nettan
2005-08-23 19:14:25

Det här är ju ett ämne som upprör rätt många, förhoppningsvis alla som kommer i kontakt med det, oavsett inställning till feminismen. Kopplingen till feminism är inte heller så knivskarp, men jag skulle tycka att det vore intressant om vi kunde gå ihop allihop som berörs av detta ämne och utse nån verbal rackare som kan föra allas vår talan och skriva en insändare eller nåt som vi alla skriver under. Göra uppror. Protestera. Skicka nåt till ansvarig minister eller whatnot. De allra flesta av oss har nån form av negativa upplevelser från skoltiden och jag kan tänka mig att lite påtryckning från feminister och ickefminister tillsammans, enade i gemensam sak, kan få folk att lyssna. Jag skulle ta på mig uppgiften om jag hade mer energi och mindre att göra. Finns här nån som tror att det är nån idé? Och nån som har orken att genomföra det?

#8  Vad göra? billie
2005-08-23 19:31:42

Nu kan jag ha fel men när jag läser " Det värsta är att skollagen tvingar folk att gå till skolan trots att de blir trakasserade där.
Jag tycker att lagen borde göras om så att folk har rätt att stanna hemma om de riskerar trakasserier i skolan. Sådant ska ingen behöva tolerera. Det är skolans f-bannade uppgift att rätta till missförhållanden och inte blunda för det som är obekvämt." så kommer jag att tänka på en bok om "Mobbning" av Gunilla Björk
http://www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=…
"Mobbning ses här som en informell maktstrategi. Utifrån fyra autentiska fall analyserar och beskriver författaren ett antal olika nyckelsituationer. Hon visar bl.a. vad som utmärker en mobbningssituation, vad som gör att den växer fram och fortsätter, samt på vilket sätt mobbaren använder sig av sin speciella kompetens. Boken diskuterar också hur man kan bryta en begynnande offerutveckling."

Att lärararna inte för något förlars också av teorin om jag minns den. Jag äger inte boken utan lånade den från Universitetet.

Finns troligen som fjärrlån från de flesta bibliotek.

#9  Nettan billie
2005-08-23 19:35:12

" Kopplingen till feminism är inte heller så knivskarp, "

nja det handlar ju om en slags social makt. ett slags maktspel.

Så på det sättet stämmer det mycket bra med Feminismens utpekande av män som överordnade. De kallar flickorna Horor och de killar de ser ner på som Fittor eller Kärringar så nog har det beröring med feminism och etik.

Anna Wahl verkar ha läst Michel Crozier enligt Susanna Popova.

#10  billie Nettan
2005-08-23 20:10:45

Jodå, visst finns det gott om feministiska vinklar. Jag var mer inne på att eftersom detta är ett problem som de flesta upprörs över så behöver man ju inte lägga ideologi bakom det om vi nu ska samarbeta över ideologigränsen. Det går ju att ge fan i könsanalysen och fokusera på det faktum att skolorna inte uppfyller barnens mänskliga rättigheter.

#11  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-23 21:02:32

Många av offren får psykiska besvär och dåliga betyg som de får dras med resten av livet, medens förövarna får stödgrupper om de råkar driva någon in i döden. Kanske är detta ett extremt exempel, men har ni någon gång hört om att en mobbare fått något mer än en symbolisk smäll på fingrarna?

Varför stänger man helt enkelt inte av förövarna? Eller har det blivit så i dagens PK samhälle med alla dess curlingföräldrar att man inte längre vågar straffa förövarna? Indirekt med dagens sätt att hantera mobbning så straffar samhället offren och inte förövarna.

För djävligt.

#12  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) sidekick
2005-08-23 21:11:41

MickeC

ja det är fördjävligt... Men är du konsekvent, resonerar du på samma sätt vad gäller män som misshandlar och våldtar sina sambos år efter år? Ska samhället vårda dem eller straffa dem?

#13  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-23 21:35:05

Hade jag varit konsekvent så hade jag varit av åsikten att kvinnan ska spärras in så att den stackars mannen inte ska behöva slå henne mera.

#14  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) sidekick
2005-08-23 21:37:13

så du menar att de mobbade ska spärras in så att de stackars mobbarna inte ska behöva mobba mer?

#15  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-23 21:45:40

Väljer du att misstolka mig? Nä, jag menar att mobbarna ska stängas av ifrån skolan och kanske få lite sympatiträning under tiden. Precis tvärtom, jag menar att skulden ska läggas där skulden hör hemma.

Idag väljer vi att se mellan fingrarna och sympatiserar snarare med förövarna istället för offren. Får jag höra en gång till mobbarna ofta inte har det så lätt heller, så kräks jag. Vilket budskap sänder vi då till ungdomarna? Har du det taskigt så är det helt ok att ta ut det på andra?

#16  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) sidekick
2005-08-23 21:57:56

Micke C
nä jag misstolkar dig inte med flit. Du skrev att kvinnan ska spärras in - # 13 kanske var det ironi, men i såna här allvarliga ämnen finns det faktiskt tyvärr män som faktiskt tycker så på allvar. Och hur ska jag kunna veta att du inte är en av dom? alltså tar jag dig på orden.


Kan du alltså förstå de kvinnor som är så trötta så att de vill kräkas på att tvingas höra om att de män som misshandlat och våldtagit dem och andra kvinnor minsann inte har det så lätt eller haft det så lätt minsann? Och ska vååårdas. För att det är så synd om dem. Medan samma människor aldrig kämpat för att som blivit våldtagna och misshandlade ska få vård och stöd. Men de stackars männen, om nått sägs om dem, då jäklar blir det synd om dem? Det är stora likheter med hur mobbare behandlats.

#17  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-23 23:00:21

Sidekick.
Snälla, läs vad jag skrivit igen. Plocka inte ut fragment ur ett sammanhang och tillskriv mig egenskaper som jag finner vidriga.

Vi är ju för guds skull av samma åsikt.

Förutom möjligtvis att jag anser att kriminella av denna grova kaliber ska givetvis få fångvård, dvs fängelse och vård. Då menar jag de som våldtar och slår. Inte mobbarna, vilket är en helt annan fråga.

#18  Micke C sidekick
2005-08-23 23:14:05

Så du tycker alltså att..

män som misshandlar kvinnor ska få vård

MEN

män som misshandlar andra män (som mobbning) ska _inte_ få vård?

Jag förstår inte riktigt vad som är skillnaden, en misshandel är en misshandel. Möjligtvis att den misshandel som sker i en nära relation är mkt värre än den som sker av människor som inte står en nära.

Förutom att du gör skillnad på straffet beroende på könet på offret.

Antingen bör båda få vård, både mobbarna och våldtäktsmannen, eller ingen av dem. I båda fallen handlar det om att en person anser sig ha rätten att kränka en annan människa.

#19  #10 billie Nettan billie
2005-08-23 23:24:39

Nettan, nu har jag inte hunnit läsa varken Anna Wahl eller Susanna Popova men jag tror att hon intresserade sig för Crozier eftersom den tolkning han gjort kan förklara hur överordnade håller underordnade i schack med härskartekniker.

Det stämmer i samhället i stort och varför kvinnor kan ha svårt att få jobb högt upp i mansdominerade hierarkier. Men också förklara hur mobbning uppstår och fortgår och varför skolpersonal inte alltid klarar att stoppa detta eller själv deltar i mobbningen.

så jag tyckte det var relevant här i feminetik.

Jag kan ha fel. Men Anna Wahl är en mycket känd feminist.

#20  billie Nettan
2005-08-23 23:43:27

Jo, som jag skrev, jag vet att det finns en massa feministiska perspektiv på den här frågan, men jag tyckte att det kunde vara intressant att lägga de perspektiven åt sidan för en stund. Detta för att alla på feminetik.se inte är överens om hur man ska se på detta ur ett könsperspektiv. Om vi nu, som jag föreslog, skulle samarbeta (feminister och ickefeminister tillsammans) med en insändare eller ett brev till nån minister så kanske man istället skulle kunna fokusera på barnens mänskliga rättigheter. Men min idé slog inte rot så det verkar inte vara aktuellt.

Det jag säger är inte på något sätt att du har fel. Jag bara föreslog en vinkel på problemet som alla skulle kunna samsas om. Det var inget underlag för diskussion. Det var ett förslag på aktion.

#21  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-23 23:49:19

Sidekick.
Vad man ska göra med mobbarna är en fråga som jag inte tänkt speciellt mycket på, förutom det faktum att jag anser att de ska tas bort från den miljön där de utsätter andra för mobbning. Spontant kan jag även tycka att någon form av påtvingad terapi skulle vara önskvärt.

En annan fråga, jag har ingen större koll på hur skolplikten är utformad idag, men är det möjligt att stänga av en elev eller tvinga denna att byta skola? Någon som vet?

#22  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Tabris
2005-08-24 04:41:41

Sthlmjesper - "Det verkade vara mer tabu för killar att jävlas med tjejer, även om det också förekom ibland. Det verkade mer som att killarna som mobbade gjorde det för att imponera på tjejerna och vinna i popularitet hos dem. "

Jag tror det beror på vart i landet man är uppväxt. Jag är uppväxt i Tornedalen, där var det inte alls tabu för killarna att jävlas med tjejer. Jag har varit med om att bli knivhotat, sparkad, slagen av killgäng jag gått i skolan med. Lärarna lyfte inte ett finger för att åtgärda problemet, men alla visste om det... det snackades i fika rummet om "hur synd" det var om mig...
Jag fick ta till "fulknep" som att bitas, rivas, luggas för att ha minsta lilla chans... jag var alltid minst i klassen och allmänt fysisk svag... svårt att försvara sig mot ett gäng på 4-5 killar då.
Tjejerna var också djävliga fast på ett annat plan, mest psykisk terror från deras sida och ryktesspridning.
Killar skrek hora efter mig på mellanstadiet...
hora verkar alltså kunna vara en synonym för ambitiös ung flicka som tar seriöst på skolgången och studierna och vågar ta för sig och ställa frågor på lektionerna.
Det blev lite av en kulturchock för mig när vi flyttade neråt landet... några killkompisar retades med mig tills jag bad dem sluta, då sa en av dem... "ville bara se hur långt jag kan gå innan jag får en smäll?" ... jag svarade att jag inte slåss och om jag skulle göra det så skulle jag väl hursom helst åka på en smäll tillbaka... "vi slår inte tjejer" ... VAAAAA?
Jag var van att tjejer som stack utanför mallen tyst och söt och inriktad på att behaga fick räkna med att åka på däng...

#23  #12 Fredagsmike
2005-08-24 05:15:06

"MickeC

ja det är fördjävligt... Men är du konsekvent, resonerar du på samma sätt vad gäller män som misshandlar och våldtar sina sambos år efter år? Ska samhället vårda dem eller straffa dem?"

Sidekick, jag är, helt ärligt, så in i döden trött på personer som likställer kvinnor med barn, barn med kvinnor, och av någon obskyr anledning så är det mest feminister som gör detta!
Varför?
Det är inte första gången jag ser denna, för mig, oheliga koppling!

Eller för att vända på det hela, personer som likställer barn med män, män med barn....

MickeC må ha sagt en å annan dumhet i sitt liv, men i så fall är jag och han en grupp, för vi är åtminstone två stycken som gjort det :-)

Och du ska inte smutskasta oss för vi kämpar för barn och kattungar!

Och Sidekick..... DU har väl inget emot barn och kattungar?
Eller??

Såå var konsekvent nu, ÄÄÄR du emot barn och kattungar, för vi är för dem serru...

#13
J-vligt konstigt inlägg MickeC, men ibland blir man provocerad, och känner sig så där irooonisk som di kallart.
Kanske var det det du blev och kände dig?

#24  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Sthlmjesper
2005-08-24 08:38:45

Nettan #7 #10,

Bra talat ! I denna fråga borde vi alla kunna enas och stå upp för mänsklilga rätigheter i skolan.
Kan vi/någon på något sätt på allvar få fram debatten och påverka politiker, rektorer och lärare att verkligen göra någon så vore det en oerhört god gärning.

Kommer från grundskoletiden ihåg att vi någon gång hade någon dag då det informerades om mobbing, bara för att det skulle verka som att skolan brydde sig om det.
Sedan var det ingen ansvarig som brydde sig om den faktiska verkligheten i skolan och relaterade det där med mobbing till den.

Det borde finnas minst en person på varje skola som hade som uppgift att prata med eleverna och höra hur de mår och att vandra runt och se om något misstänkt förekommer.
Ofta är det ganska lätt att identifiera potentiella mobbare och offer.

#25  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Sthlmjesper
2005-08-24 09:00:38

Tabris #22

Tråkigt att höra hur du blivit behandlad under skoltiden.
Förutom det direkta obehaget att leva under sådana förhållanden så sätter det spår av rädsla långt efteråt. Vågade själv inte riktigt lita på folk länge efteråt, trodde att folk ville mig illa.

Intressant(?) att notera att det verkar finnas skillnader i landet på hur killar förhåller sig till tjejer i skolan.
Att bete sig som de som trackade dig och ge sig på en liten tjej i en större grupp killar låter fruktansvärt fegt.
Där jag gick hade sådana killar betraktats som mycket omanliga och fega och även de värsta mobbarna skulle förmodligen tagit avstånd från det.
Hade jag själv sett något sådant hade jag förmodligen försökt göra något åt det, även om jag var oförmögen att göra något åt mina egna problem.
Jag försökte faktiskt ta ett initiativ mot sådan mobbing häromåret.
Jag såg på pendeltåget att några elever från en skola steg på. Två killar höll gemensamt på att trakassera en tjej genom att ta hennes saker och säga glåpord.

Jag ringde då direkt till rektorn för deras skola och berättade vad jag sett, att det förekom mobbing på dennes skola och att de borde göra något åt det.
Rektorn verkade bekymrad över detta i sitt tonläge, men jag misstänker att hon egentligen inte hade för avsikt att riktigt bry sig på allvar...

Kanske har det där med tabu:et för killar att trakassera tjejer släppt även härnere i Stockholm på senare år..tråkigt nog.

#26  Sidekick Fabian
2005-08-24 09:31:48

Angaende ditt inlagg om varför man skall skilja mellan om offret ar en kvinna eller en man.

Nu spelar jag visserligen lite av djavulens advokat, eftersom jag inte sjalv tycker att man borde göra nagon skillnad.

Men jag tror att sjalva tanken bakom detta ar att det ar nagot normalt att sla andra man, medan det ar onormalt att sla kvinnor (och barn för den delen). Kvinnor som grupp ar svagare, och de skall beskyddas. Samma galler för mobbingoffer naturligtvis, men de betraktas inte som grupp och atnjuter inte detta samhalleligt accepterade skydd.

#27  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Tiriq
2005-08-24 11:11:50

Ni som ogillar resonemangen kring att mobbare borde få vård för att det låter som om det är mest synd om mobbarna: Vården är ju till för att de ska sluta mobba folk. Ett straff _kanske_ avskräcker dem, men det är svårt att göra sig av med gamla beteendemönster bara sådär. Det är knappast lättare att genomgå behandling än att få ett vanligt straff. Dessutom tror jag att en hel del av alla mobbande hårdingar skulle betrakta vården som ett oerhört kränkande straff. De kanske skulle ha föredragit att betala skadestånd. Eller att bli flyttade till en annan skola.

Sthlmjesper: I många skolor finns det personer som har ansvar för mobbning. Min högstadieskola körde med systemet "kamratstödjare". En kille och en tjej i varje klass utsågs till kamratstödjare (HUR de utseddes vet jag inte - det var meningen att vi skulle rösta, men det slarvades en hel del med elevdemokrati på skolan, vilket kanske i just det här fallet kan ha varit bra eftersom de som blir framröstade i en sjua en vecka in på terminen när folk inte känner varandra helt enkelt är de med flest kompisar från sin gamla skola), och lite då och då fick de sitta i möten med elevvårdsteamet (skolsköterskan + några - vi visste inte vilka som ingick i teamet). Det var meningen att vi skulle kunna gå till dem om vi kände oss mobbade. Det fanns en brevlåda där man kunde lämna lappar anonymt. Det här systemet fungerade givetvis inte alls och jag har aldrig träffat nån elev som har gått på en skola där det funkade.

Det där om ett tabu för killar att trakassera tjejer har jag aldrig sett. Visst, det finns ett tabu för killar att slå tjejer - för tjejer är ju så svaga. Men andra trakasserier, t ex sexuella trakasserier, är okej. Eller att sno deras grejer (den var populär i min högstadieklass). Tabuet att använda fysiskt våld mot tjejer är baserat i förakt snarare än nån gentlemannamässig ridderlighet. Det utgår från att tjejer är absolut försvarslösa, vilket är ganska kränkande. Om tjejerna är helt försvarslösa har ju killarna all makt, och då är de liksom _snälla_ om de låter bli att utöva den. Men killar är det förstås fritt fram med, för de ska ju per definition kunna sätta sina egna gränser... Vidrigt. Jag vill förstås se ett tabu mot att slå folk överhuvudtaget.

Att mobboffer inte har nåt som helst skydd skulle jag tro beror på deras ålder. Barn ses ofta som "blivande människor" snarare än människor, och då behöver vuxna ju inte ta dem på allvar. Och barnen behöver inte ta ansvar för vad de gör, FÅR inte ta ansvar för vad de gör ens när de vill. Deras förmåga är underskattad. Självklart ska de inte behöva ta mer ansvar än de ungefär klarar av, men de klarar betydligt mer än vad svenska vuxenvärlden tror. Uppfattningen verkar vara att barn och ungdomar (framförallt de hemska tonåringarna) virrar runt och gör saker helt slumpartat, styrda av märkliga inre drifter (som beror på ålder och kön) som de inte har nån kontroll över och som vuxna aldrig kan förstå ens om de försöker. Barn är ett folk och de bor i ett främmande land, typ. Och att Kalle slår Lisa beror på att han är kär i henne, och att Anna inte vill prata med Linda beror på att Anna är 14 vilket är en känslig ålder, och Filip spöar Niklas för att han är avundsjuk.

#28  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Fabian
2005-08-24 11:18:49

Kanske som en förklaring (inte en ursakt) för skolans passivitet för att ta tag i mobbningsporblemen: Nar jag gick i skolan var jag inte mobbad, men pa gransen. Jag madde illa i skolan, ville inte ga dit, och förstallde mig sjalv för att, med nöd och nappe, passa in. Det var, utan att överdriva, den olyckligaste tiden i mitt liv.

Tio ar senare vikarierade jag sjalv under ett par manader pa högstadiet. Och jag sag mig sjalv, och de som var betydligt varre utsatta, varje dag. Det vimlade av dem. Men mina kollegor ignorerade det. De ar barn. De skall braka. Det ar en del av uppvaxten. Eller: vad kan vi göra? Det kommer att handa nar vi inte ser pa i alla fall. Eller: om vi ingriper kommer det hela att bli mycket varre - att tjalla ar det varsta man kan göra.

#29  Sthlmjesper Nettan
2005-08-24 11:39:20

Tack! Jag tycker som sagt att detta är en väldigt viktigt fråga. Många barn växer upp med skolan som en krigszon och mår skit i många många år. Dagens skolbarn får acceptera saker som vi aldrig skulle kräva att en vuxen skulle acceptera. Jag minns t.ex. en diskussion för högst ett år sedan då eleverna på någon skola hade fått för sig att köra upp linjaler mellan benen på varandra, minns inte vad de kallade det, och att rektorn på skolan inte tänkte anmäla detta utan istället tänkte praaata med eleverna. Rektorn fick en del kritik i media, men sen blev det dödstyst. Någon som vet hur det blev med den anmälan? Jag skulle sätta ett par slantar att inte ett skit hände. Om det hade kommit fram att någon fick linjaler uppkörda mellan benen i sin hemmiljö hade det kallats sexuellt utnyttjande/ofredande och det hade inte setts med blida ögon. Att avstå en anmälan hade inte varit möjligt. Hade någon fått linjaler uppkörda mellan benen på sitt arbete så hade det varit sexuellt ofredande/sexuella trakasserier och det hade inte setts med blida ögon. Inte heller här hade man kunnat avstå från att anmäla. Men i skolan, där ska allt bara sopas under mattan och eleverna ska bara tyst svälja de kränkningar de utsätts för. En anmälan är bara jobbig, omständlig och lite pinsam för skolan. Så in med allt under mattan så syns det inte och då finns det inte och då är Sverige ett av världens bästa länder på att stå upp för barns mänskliga rättigheter och då ser allt bra ut utifrån i evigheten, amen.

Så ja, jag tycker gott att vi kan ta det på vårt ansvar att göra något. Inte i feminetik.se:s namn, men feminetik.se är en samlingspunkt för många människor och varför inte använda sig av det på samma sätt som man lättast samlar namnunderskrifter utanför den lokala affären? Jag tror att det skulle väga mycket tungt om feminister, ickefeminister och antifeminister kunde samarbeta i en sånhär sak. Trots att vi inte delar varandras syn på jämställdhetsfrågan så kan vi bortse från det för barnens mänskliga rättigheters skull liksom. Ett brev till ansvarig minister där t.ex. grundaren för feminetik.se och (fd) ordföranden för AFS båda har satt sina kråkor (om nu Alvunger och davidm skulle vilja det) måste väl ändå vara en stor grej? Men jag vet inte hur stort intresset för ett sådant brev är?

#30  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Fabian
2005-08-24 11:53:23

Jag borde nog tillagga att mitt perspektiv ar ratt manligt. Lite homosocialism kanske (heter det sa)? Mobbningen av killar var betydligt uppenbarare an de sexuella trakasserier Nettan talar om. Jag markte de inte alls faktiskt, inte av den grova art som beskrivs har (men lindrigare saker förekom ofta förstas).

En av de mest förekommande trakasserierna var att spola nagon. Man stoppade ner huvudet i toaletten (ibland var den inte ens tom) och spolade. Men detta hande aldrig tjejerna; varför vet jag inte om jag kan förklara.

Darmed vill jag inte tavla om vilket kön som var mest utsatt, för ett sadant resonemang kan man latt sanka genom att peka ut att det ar killar som genomför den mest grova (las fysiskt grova) mobbningen. Men jag tror att det finns en stor skillnad mellan det killar och tjejer utsatts för.

#31  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Nettan
2005-08-24 11:59:32

Fenomenet jag skrev om kallas för dajmning och upptäcktes på Centralskolan i Skaraborg (även om jag törs sätta en slant på att det pågår även på andra skolor...). Här är tråden från när diskusssionen var aktuell; http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Och dajmning var på intet sätt könsbundet, det drabbade både pojkar och flickor.

#32  # 27 sidekick
2005-08-24 12:07:38

Märkte inte heller av nått tabu om att tjejer inte får sextrakaseras. Förutom med fysiskt våld då. Men där gäller ju också omvända..

Jag har alltid kännt mig förlamad som tjej. För att om jag verkligen skulle behöva försvara mig så har jag "bara" ord att ta till. Det finns inte någon möjlighet alls att jag som tjej under några som helst omständigheter oavsett hur grova skulle kunna använda våld för att försvara mig. Någon av jäifarna berättade om att han gått och spöat upp en efter en av sina plågoandar. För det är okvinnligt, och det är ju det värsta en kvinna får vara. Det jag förväntas göra är istället att gråta och prata ut. Och hoppas att ett nej är ett nej...

Förlamning är det som uttrycker mitt kön.

#33  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-24 14:15:19

Svar till Sidekick och Fredagsmicke

Inlägg 13 var inte menat att utrycka min åsikt. Inlägg 13 var ett sarkastisk påstående om hur min åsikt hade varit om jag var konsekvent med vad Sidekick hävdade att jag hade för åsikt i inlägg 12. phu! Kanske lite invecklat, men det var ett svar för att påvisa att Sidekick hade totalt missuppfattat vad jag menade. Inte ens i min vildaste fantasi trodde jag att folk skulle tro att jag faktiskt utryckte min egen åsikt med det påståendet.=)

Jaja.. Jag har lärt mig en läxa iaf. I fortsättningen, ska jag vara väldigt tydlig i mina inlägg. Ingen sarkasm eller ironi.

#34  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Fabian
2005-08-24 14:25:07

Sidekick

Trots det skulla jag anda föredra att vara en mobbad tjej, om jag maste valja mellan pest och kolera. För om du som kille inte kan försvara dig, har du förlorat. Da ar du ingen riktig man langre, och det ar nastan ok att hoppa pa dig. Ar du en tjej som har blivit pahoppad ar det i betydligt större utstrackning förövaren som ar feg och omanlig.

Att vara kille var bara bra om du verkligen var det. En stark kille som kan försvara sig sjalv bade verbalt och fysiskt. Annars...

#35  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Nettan
2005-08-24 14:38:43

Varför måste det tävlas i vilket kön det är mest synd om?

I diskussioner om mobbning är det mest synd om män för att de blir mobbade med hjälp av knytnävar och tjejer blir bara mobbade med ord. I nästa diskussion, som rör partnervåld, så är det mest synd om männen för deras kvinnor misshandlar dem psykiskt med hjälp av elaka ord och kvinnorna får "bara" stryk fysiskt... Jag menar hallå? Nån som ser det knasiga här?

Kan vi inte bara enas om att mobbning är jävligt uselt och att det är synd om de som behöver utstå mobbning? Och att mobbningen ser olika ut beroende på en mängd faktorer som inte sällan har med kön, etnicitet och sexuell läggning att göra?

#36  Verkar ha blivit mycket värre.. Robert
2005-08-24 14:42:15

Mobbing, trakaserier, sexuella övergrepp, etc. verkar i mina ögon vara långt värre bland ungdomar idag än när jag själv gick i skolan. Dagens ungdomar verkar vara betydligt mer könsrollsbenägna än förr.

Min egen slutsats är att jämställdheten tyvärr verkar ha gått ett par steg tillbaka de senaste 10-20 åren.

Det är oerhört ledsamt! Och frågan är vad som är orsaken?

#37  Snällismen Agrippa
2005-08-24 15:09:53

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#38  Agrippa JaAEinteFarlig
2005-08-24 15:17:25

Precis , och hånet att tvinga alla elever läsa ondskan är ju inte bitter ironi.

#39  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Nettan
2005-08-24 15:19:40

Agrippa - Mm... Jag håller med i sak, men frågan är hur mycket det hjälper att ta ifrån frövarna deras rätt till utbildning. De bör inte få gå kvar i den skola där de utsatt folk för övergrepp, men om man har personer som inte har tillräckliga gränser för att ge fan i att utsätta medmänniskor för övergrepp och dessutom tar ifrån dem deras utbildning - tror vi verkligen på fullaste allvar att det ska göra dem till MINDRE benägna att begå övergrepp, BÄTTRE på att umgås socialt med andra människor och rent av bli BÄTTRE människor?

Det måste ju finnas en mellanväg att gå, där den utsatte slipper konfronteras med sina plågoandar varje dag medan samhället faktiskt gör något aktivt för att se till att förövarna inte gör om det.Plus att föräldraansvaret försvinner någonstans i allt brus. Inte fan är det skolan som bär ansvaret för att barn begår övergrepp på varandra. Det är måhända skolans ansvar att se till att det inte sker i skolan, men det är banne mig föräldrarnas ansvar att se till att deras barn inte är benägna att begå övergrepp, period.

#40  #39 JaAEinteFarlig
2005-08-24 15:24:03

" Plus att föräldraansvaret försvinner någonstans i allt brus. Inte fan är det skolan som bär ansvaret för att barn begår övergrepp på varandra. Det är måhända skolans ansvar att se till att det inte sker i skolan, men det är banne mig föräldrarnas ansvar att se till att deras barn inte är benägna att begå övergrepp, period.

"

Önsketänkande . Betänk att vi har skolplikt , omyndig människa är tvungen att gå till skolan, ungen väljer inte föräldrar , det ingår garanterar en massa ord i diverse skolplaner och komunallagar om hur "våra barn, det finaste vi har" ska skyddas, Men vårt samhälle är byggt på mycket hyckleri..

#41  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Nettan
2005-08-24 15:28:46

Vad är det som är önsketänkande? Jag säger hur jag anser att det moraliska ansvaret borde vara/är fördelat. Är det önsketänkande att tycka så eller är det önsktänkande att tro att det någonsin skulle kunna vara så?

#42  #41 JaAEinteFarlig
2005-08-24 15:35:23

Det moraliska ansvaret ligger primärt på den vållande , sekundärt på samhället som har lovat att skydda sina individer mot övergrepp men blundar sviker och skönmålar.

Självklart måste mobbare få vård som del i åtgärd att stoppa övergrepp i samhället iom att det är orimligt att tex avrätta dom. Men du kan inte kräva att föräldrar ska ta ansvar för nåt dom helt omöjligt kan kontrollera, förädrar kan förlora vårdnaden om sina barn om dom tex tar dom ur skolan. En del av mobbingen beror ju tex på den miljö du stoppar barnen i , en aktoritär individ förnekande instutition =Skolan.

#43  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Nettan
2005-08-24 15:39:38

Så föräldrar har inget som helst ansvar att lära sina barn grundläggande värderingar om hur man behandlar sina medmänniskor och att lära sina barn om rätt och fel och vad som händer som man beter sig felaktigt mot andra eller bryter mot lagen? Inget som helst? Allt ansvar ligger på skola och samhälle?

#44  #43 JaAEinteFarlig
2005-08-24 15:49:58

Ok Jag missförstod , visst har du som förälder moraliskt och juridiskt ansvar för dina barns handlingar. Men samtidigt är det ju samhället som tvingar in barnen i samma bur, och behandlar ungarna med ganska godtycklig styrning och utvärdering av verksammheten.

#45  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) Nettan
2005-08-24 15:52:19

Ok, sånt händer. Men att skolan inte fungerar på bästa sätt är vi rörande överens om.

#46  Nettan Fabian
2005-08-24 15:58:07

Jag menade inte att tavla, men jag kan första att mitt inlagg gav det intrycket. Bara att framhava att mobbningen sker pa olika satt.

Sedan tror jag inte att nagon har havdat att ord ar varre an knytnavar. Inte jag i alla fall. Möjligen har nagon retat sig pa att psykisk misshandel inte uppmarksammas. I alla fall inte om det ar kvinnor som förövar.

#47  Föräldrars ansvar! Robert
2005-08-24 16:00:18

Det är klart som f***n att föräldrarna är ytterst ansvariga för vad deras barn tar sig till. Det ligger ju i föräldraansvaret att uppfostra sina barn!

Dessutom kan föräldrar (numera) välja vilken skola deras barn ska gå i. Det ger dem en praktisk möjlighet att flytta barnet från en skola som de upplever som dålig. Förhoppningsvis så kommer vi att se allt fler konkurrerande skolor i framtiden, vilket kommer att öka kraven på skolorna att erbjuda en bra miljö för barnen.

Att sedan lärare har beskurits möjligheterna att straffa elever som inte kan bete sig som folk är ytterst olyckligt, men inget som fråntar föräldrarna från deras ansvar!

För övrigt anser jag att en vårdnadshavare till en icke straffmyndig person borde vara straffansvarig för den icke straffmyndige. Alltså om ett barn under 15 års ålder begår ett brott så borde vårdnadshavaren till barnet dömas istället! Alla former av åldersrabatter på straff borde också tas bort. Är en person skyldig så skall samma straff gälla, oavsett ålder, kön, etnicitet, etc.

#48  #47 JaAEinteFarlig
2005-08-24 16:07:57

Problemet är att föräldrarna inte har oinskränkt makt över barnen och kan därmed inte ha totalt ansvar för dem heller.

#49  #48 (JaAEinteFarlig) Robert
2005-08-24 16:55:44

På vilket sätt menar du att föräldrar inte har makt över sina barn?

Och om de nu har tappat kontrollen över sina barn - tycker du då att de gör ett bra jobb i att uppfostra barnen och att de är speciellt lämpliga som föräldrar?

#50  Nettan Agrippa
2005-08-24 18:05:07

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#51  #49 JaAEinteFarlig
2005-08-24 19:45:04

föräldrar har inte oinskränkt makt över barn , ja dom har makt över barn men inte total , tex skolplikt är en grej .

#52  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) vitastjerna
2005-08-25 01:09:48

Jag har gjort helt klart för min äldsta dotter att hon kan lämna skolan när hon vill. Upplever hon att lärare eller andra elever kränker henne så vill jag att hon söker (min) hjälp och tar sig ur situationen så snabbt som möjligt (om hon känner för det). Någon skolpliktslag gäller inte i våran familj om det betyder att man bara ska vara kvar av någon princip. Hon har precis börjat femman så jag litar på hennes omdöme.

Jag har berättat för henne om några exempel som jag gjorde mot tjejer i min klass (som jag verkligen skäms för fortfarande, såhär flera år senare) i den åldern, mellanstadiet alltså. A hade en, antagligen CP-skadad, bror. Jag brukade göra deras karaktäristiska ljud, gärna när det var helt tyst i klassen. Såklart började A gråta flera gånger. Någon gång blev jag utkörd efter tillsägelse.

Jag tog ibland tag i hällorna bakifrån på H och drog runt henne i korridoren. Nu när jag tänker på det efteråt stod hon oftast med ryggen mot väggen på rasterna. Även här såg läraren det några gånger men var mer intresserad av att öppna dörren och komma igång med lektionen.

Jag var aldrig drivande men ibland deltagande på högstadiet, den nervöst skrattande killen lite snett bakom skolans/gängets alfahanne. Jag blev också utsatt för mobbing någon gång emellanåt, så jag tror det går runt och testas en del vad man som kille ska tåla. Testas.

Det här var nu inte sexuella trakasserier, men exempel av den typen mobbing som jag tror förekommer hela tiden, mer eller mindre i skolan. Jag är också skeptisk till enkäter och frågor om hur och när och varför mobbing/trakasserier förekommer, som ställs till barnen. Jag menar vuxenvärlden är inte bättre i många avseenden, varför ska barnen vara öppnare och ha lättare att berätta om sina förhållanden?

Jag ser tyvärr ingen direkt lösning på det här problemet. Skolan är fortfarande skrämmande lik den jag gick i för trettio år sedan. Som jag ser den.

#53  #52 JaAEinteFarlig
2005-08-25 01:37:48

Problemet är att man kan va ganska rättslös när man är barn , skolan blir en stat i staten och det kan va ett helvete att försvara sig mot övergrepp +det ligger i skolans intresse att skönmåla och förneka. Man är ju där bara några år till skillnad från organisationen.

Man kan skylla ifrån sig på man hamnar i en äta eller ätas syndrom , skolan kan va en ocivillicerad del av välfärds(?) samhället. Men alla kan känna behovet av att förneka och glömma delaktighet och utsatthet.

#54  Nettan olaberg
2005-08-25 15:45:55

Det spelar ingen roll vad du lär dig hemma, om din skolmiljö "tvingar" dig till att mobba eller mobbas.

Barn är som vuxna: försöker läsa av vilka värderingsmönster som gäller i den aktuella miljön. De är skitduktiga på att byta beteendemönster från klassrum till rastgård till nästa klassrum till hemmet.

Det går oftast att lära sig att inte vara en mobbare. Det går att lära sig att inte mobbas. Men det är skitsvårt. Stämpling, grupptryck, socialisering är superstarka krafter. Det är som att säga att det går att bli fri från heroinet.

Det är inte några speciella barn som mobbar. Vissa har ett beteende som triggar dem lättare, visst. Med sig från födseln och från hemmet kan de ha tendenserna. Men om tendenserna bryter ut inom dynamiken i en grupp, så dras även den mest vänliga själ in. Det är en sjuka hos gruppen, i det sociala samspelet, i första hand.

Visst kan situationen bli bättre om en enskild stark förövare kan identifieras och plockas bort. Men har de inbördes övergreppen normaliserats inom gruppen, så sitter det fast i gruppens beteende. Risken är stor att hålet som uppstår när en plockas bort, fylls av nästa person som glider in i rollen.

Hur många av er som under en period varit utsatt i skolan kan vittna om att någon av plågoandarna var en annan person om man träffade dem efter skolan eller i ett annat sammanhang?

I en skolklass nära mig finns nu tendenserna. Man ser tydligt att detta kan gå hur fel som helst. Lyckligtvis är vi en hög föräldrar som ser och reagerar, utan att vilja kasta skuld på varandra eller på enskilda barn i första hand (även om man naturligtvis måste ta tag i de enskilda barnens beteende också, inte minst mitt eget barns).

Men ibland verkar skolan stå helt handfallen i vad som händer i gruppen. I alla fall på den aktuella skolan verkar man vara helt frågande inför mobbningens mekanismer och vanlig enkel gruppdynamik. Det är möjligt att lärarna är utbildade, men kunskapen verkar inte vara implementerad i verksamheten.

#55  Ola Berg Agrippa
2005-08-25 15:49:47

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#56  Och så en könspolitisk vinkel olaberg
2005-08-25 15:51:18

Ur alla möjliga genusvinklar är skolmobbningen superviktig.

Hur mycket mobbning handlar inte om att testas huruvida man kan upprätthålla en social position? Hur mycket könssocialisering (i ordets mest negativa mening) sker inte genom den här snäva synen på vem som är högstatus och vem som är lågstatus?

Hur mycket är inte temat huruvida du uppfyller en viss löjligt snäv könsroll? Ska vi främja jämställdhet och frihet från könsrollsförtryck, är mobbningstendenser bland barn en väldigt bra plats att börja på.

#57  En länk om snällismens fördärvlighet. Agrippa
2005-08-25 15:53:09

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#58  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-25 16:54:37

Ang länken.
Började intressant, men sen verkade den spåra ur i att angripa invandrare, istället för källan till problemet. Hade varit mer intressant om den hade hållit en neutral hållning till ras, samt kommit med lösningar och inte bara på ett illa sätt peka ut problematiken.

Sajten, artikeln är hämtad ifrån verkar lite tvivelaktig med.
Folk som uppenbarligen har problem med att folk av icke Svensk bakgrund visas i TV har jag inte mycket tilltro till. Men det är en helt annan debatt, och förmodligen lämpat på ett helt annat forum.

#59  Sv: Sexuella trakasserier i skolan (från Tycka) MickeC
2005-08-25 17:10:30

Satt en stund och läste övriga artiklar på sajten. Den presenterar inga lösningar på problemen utan ägnar sida efter sida att visa upp hur hemska de anser att invandrare är. Rasistisk dynga. Mitt betyg blir 4 hakors av 5 möjliga.

Inte första gången jag ser folk länka till sånt här. Är du verkligen så blind att du inte ser det klara rasistiska budskapet?

#60  Agrippa olaberg
2005-08-25 18:28:14

Agree, men i en skolklass nära mig går det ett antal hyfsat väluppfostrade barn som på skoltid beter sig oerhört illa mot varandra och håller på att bygga upp en väldigt stark hackordning med utslagningstendenser och trakasserier. Var och en funkar de, det är när de ska bakas ihop till en välfungerande grupp som något sket sig.

Där är det uppenbart att det inte räcker med att lyfta bort den-och-den. Gruppen är sjuk. I övrigt är jag för klara papper och strikta regler för vilken ton och vilket beteende människor ska tillåtas ha gentemot varandra. Inget flumdalt.

För övrigt håller jag med MickeC, sajten BlåGula-frågor stank. Rasism är ett tydligt exempel på dålig uppfostran.

#61  OT om mobbning Tiriq
2005-08-25 22:54:40

När vi diskuterar mobbning ska vi inte heller glömma lärarna. Jag läste en undersökning (som jag inte hittar just nu) som sa att det var dubbelt så många elever som var mobbade av lärare som av andra elever. Och lärare kan göra en hel del skada när de ingriper i en situation de inte är ordentligt insatta i.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?