feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om moderatorers beteende och


Gå till senaste inlägget#1  Om moderatorers beteende och excellent
2005-08-21 00:13:25

deltagares ansvar.


OK, jag erkänner först som sist - det strider mot mina principer att skriva på en sajt med censurregler som denna.

Men, orsaken till att jag skriver är att debatten om Nettans agerande rimligen bör föras här.


Moderatorn Nettan kallade en deltagare för "kräk" i en tråd som av en händelse blivit borttagen i sin helhet.

Naturligtvis är det upp till sajtens ägare att sätta regelverket, men det är samtidigt upp till deltagarna att välja att skriva eller inte.

Jag finner denna sajt osmaklig i sitt ofta enögda censurerande av inlägg som inte passar in. Inte utan häpnad har jag konstaterat det flitiga bannadet av debattörer - ofta utan synbar grund. Det har gjort att jag personligen avstår från att debattera här - dock brukar jag läsa en hel del.

Ytterligare en gräns passerades dock när sajtens moderator Nettan kallade en deltagare för "kräk".
Därför ställer jag frågan:
Kommer du som JÄIFare att acceptera detta?
Förtsätter du att skriva, eller anser du (som jag) att det inte är värdigt en sann demokrat att skriva på totalitärt styrda sajter.

Feminetik berömmer sig av en hög deltagarsiffra. Är du fortsatt beredd att bidra till den?
Sväljer du förtreten, eller lägger du ner skrivandet?

#2  Sv: Om moderatorers beteende och CeNedra
2005-08-21 00:24:09

"Därför ställer jag frågan:
1. Kommer du som JÄIFare att acceptera detta?
2. Förtsätter du att skriva, eller anser du (som jag) att det inte är värdigt en sann demokrat att skriva på totalitärt styrda sajter.

3. Feminetik berömmer sig av en hög deltagarsiffra. Är du fortsatt beredd att bidra till den?
4. Sväljer du förtreten, eller lägger du ner skrivandet?"

1. Bryr mig inte.
2. Japp jag fortstätter skriva här.
3. Japp
4. Känner ingen förtret, så det finns inget att svälja.

#3  Sv: Om moderatorers beteende och Roger
2005-08-21 00:49:20

1. Har inget vall i den frågan.
2. Håller med men det roar mig att skriva här så.
3. Så länge det roar mig så vist.
4. Fortsätter att roa mig med detta, och i värsta fall så lär jag mig nått.

#4  Sv: Excellent (#1) Linus
2005-08-21 00:52:21

Excellent skriver: "Ytterligare en gräns passerades dock när sajtens moderator Nettan kallade en deltagare för "kräk".
Därför ställer jag frågan:
Kommer du som JÄIFare att acceptera detta?"

Detta är en storm i en tekopp. Eftersom många feminister tenderar att överdriva och urlaka begrepp som "kränkning" på all mening, så har vi här en chans att föregå med gott exempel genom att ta Nettans användande av tillmäken som "kräk" med ro.

#5  Sv: Om moderatorers beteende och Michea
2005-08-21 01:45:06

Hm, de flesta av oss här har nog brutit mot regler lite till mans och fått inlägg raderade. Grejen är väl den att folk som visar tydliga trolltendenser ryker fortare, medan välkända profiler och crewmedlemmar som vanligen sköter sig, får flera chanser på sig. Att Nettan inte är något troll är väl ganska givet.

#6  Sv: Om moderatorers beteende och wintermute
2005-08-21 03:22:11

"totalitärt styrda sajter" LOL!

Kanske läge att ta en titt på vad begreppet 'totalitär' egentligen betyder? http://en.wikipedia.org/wiki/Totalitarism

#7  Sv: Om moderatorers beteende och SophieG
2005-08-21 08:07:50

Inte nog med att tråden i frågan har tagits bort. Så har även en annan tråd som jag började i anslutning till nämnde tråd också tagits bort i sin helhet.

Min tråd handlade om vad man PRINCIPIELLT få säga om kända människor och jämförde det Joss sa om Eva Lundgren (att hon klär sig som en prostituerad) och en hypotetisk kränkning av George W Bush (att han är ett mördande svin).

Jag hade faktiskt accepterat om tråden hade flyttats till "Om Webbplatsen", jag tvekade själv innan jag startade tråden om var jag skulle lägga den. Till slut valde jag JÄIF, dels för att den får mer trafik (jag erkänner) och dels för att det faktiskt finns en viktig feministisk vilkel till frågan. Dvs. får man säga vad man vill om exempelvis Bush, men inte om en feminist som Eva Lundgren?

Men tråden togs bara helt bort, helt utan motivering, precis som den andra (och gud vet vilka fler).


Jag håller med Excellent att det är odemokratiskt och skandalöst dåligt gjort att ta bort dessa trådar. Misstankarna om att man bara vill sopa Nettans skrämmande beteende under mattan kommer iaf. jag att ha mycket svårt att få bort ifrån hjärnan.

Desutom, och nu talar jag bara för mig själv här. Jag la ner oerhört mycket tid på att formulera och skriva mina inlägg i dessa två trådar. Jag tycker nämligen att de är viktiga. Jag gjorde mitt yttersta för att se till att det jag skrev var saklig och höll sig inom de (stränga) reglerna för vad man får skriva här. Nu är allting försvunnen i intet, som om det aldrig fanns. Jag upplever det som läskigt. Vilka regler bröt jag emot? http://www.feminetik.se/om_oss.php?sub=rules
Fast jag borde kanske inte vara förvånad över att en feministisk sajt använder sig av kollektiv bestraffning, iofs...

Och ja, innan någon frågar, jag inser att det är upp till sajten att bestämma själv vad som ska få stå på deras forum. Det här handlar inte om det. Det handlar till slut om sajtens trovärdighet. Om trådar bara kan tas bort, utan motivering, kan sajten även, om den vill, skapa sig sin egen verklighet, sin egen bild av vad folk här egentligen har skrivit. Jag känner att min tillit till en sajt som beter sig så här rinner mellan fingrarna mycket fort.

Det är tillräckligt illa, tycker jag, att man raderar enstaka inlägg så att sammanhang i en tråd inte helt kan förstås. Det kan jag ta, om än motviligt. Att ta bort HELA TRÅDAR på dessa skumma grunder, utan motivering, i en slags förhoppning att frågorna som väcks bara ska försvinna och att en viss moderators kränkande beteende på så sätt ska falla i glömskan, visar tydligt på synen på yttrandefrihet som tycks råda på denna sajt.


Excellent skrev:
" Kommer du som JÄIFare att acceptera detta?"

Svarar jag som Roger. Jag har inget val. Oavsett om jag fortsätter att skriva här eller inte. Det är Alvungers sajt.

Excellent skrev:
"Förtsätter du att skriva, eller anser du (som jag) att det inte är värdigt en sann demokrat att skriva på totalitärt styrda sajter."

Det här är en svår och mycket bra fråga. Jag velar, men det är kanske bara för att jag känner mig så uppgiven just nu.

Å ena sidan: Jag tycker principiellt att det är oerhört viktigt att folk från de olika lägren faktiskt diskutera feministiska frågor med varandra. Detta med tanke på att feminism är en så dominerande kraft, åtminstone i svensk media och politik idag.
Eftersom feminister själva (de flesta iaf.) inte vågar/vill föra diskussioner mot icke feminister på andra, mer demokratiska, fora så blir det här by default.

Tyvärr.

Fast det säger en hel del om oss icke feminister också. Att så många av oss ÄR beredda att ta debatten var som helst, även på sajter där sånt här får förekomma, är en styrke hos oss, IMHO.


Å andra sidan: Även om jag inte tycker i sig att mitt debatterande på en sajt som inte respekterar demokratiska principer och yttrandefrihet, har någonting att göra med min PERSONLIGA syn på demokrati och yttrandefrihet, så börjar jag tveka nu.

Jag litar allvarligt talat inte längre på att det jag anstränger mig för att skriva på ett sansat och regelrätt sätt kommer att presenteras i den kontext det skrevs i, eller överhuvudtaget.

Det är en sak att stänga trådar och låta de vara kvar för allmänt beskådande. Det kan jag mycket väl förstå att man kan tänka sig att göra i vissa fall. Men att bara ta bort, som om de aldrig existerade, det är lågt och läskigt.


Excellent skrev:
"Feminetik berömmer sig av en hög deltagarsiffra. Är du fortsatt beredd att bidra till den?"

Sajten kan skryta så mycket den vill, jag litar på att de flesta oberoende observers förstår att dynamiken som finns här är till stor del beroende av oss icke feminister. Det här är ingen issue för mig. Eller åtminstone, det var inte det förrän jag började inse hur långt man ÄR beredd att gå för att "rätt" bild ska visas utåt.


Exellent skrev:
" Sväljer du förtreten, eller lägger du ner skrivandet?"

Jag är frestad att lägga ner skrivandet. Jag ska fundera vidare.

#8  Sv: Om moderatorers beteende och SophieG
2005-08-21 08:16:16

Jag räknar kallt med att det finns en mycket god chans att denna tråd inom kort kommer att raderas.

Jag tar mig därför friheten att kopiera det som har skrivits här hittills.

#9  Sv: Om moderatorers beteende och Johanna
2005-08-21 10:09:21

Trollstav Men! Dessa konspirationsteorier!!!

Jag hade inte en tanke på att det inlägg där Nettan bröt mot en regel fanns i den tråd jag raderade. (Hade jag vetat vilket tjafs det hade blivit om att vi försöker "städa undan" så hade jag nästan lämnat tråden kvar.)

Jag tog bort den för att jag tyckte att redan det första inlägget i tråden var kränkande, och dessutom gick den allra största delen av tråden ut på pajkastning. Anledningen att den stannade så länge som den gjorde var att vi som sagt för tillfället inte har någon jäif-mod.

En tråd där majoriteten av inläggen är regelbrottade för att den övergått i pajkastning ser inte jag som någon större idé att ha kvar i forumet. Det är liksom bara

[Detta inlägg raderat]
[Detta inlägg raderat]
[Detta inlägg raderat]
[Detta inlägg raderat]

Vill ni fortsätta tro att vi ser det som en stor grej att en crewmedlem får ett inlägg raderat, så fine. Men jag tror att i stort sett hela vår crew har gått över gränsen nån gång. Och personen i fråga den här gången modererar ju inte ens JÄIF.

Jag vill gärna se ett bra debattklimat i JÄIF. Det var inte ett bra debattklimat i JÄIF häromdagen. En hel del trådar med tjafs och bråk om saker. Så ja, jag försökte shape:a upp läget, och då tog jag bort några trådar som jag bedömde gått överstyr.

Ni får gärna diskutera generella modereringsfrågor i OM WEBBPLATSEN. Vi har dock inte möjlighet att flytta trådar dit i dagsläget. Men tjafs om enskilda modereringsbeslut eller hur vi väljer att lägga upp sajten känns inte så konstruktivt. Starta en tråd i Om Webbplatsen med en vettig frågeställning och inte bara en massa gnäll på oss, så lovar jag att den får vara kvar.

Men inser ni inte att vi som lägger timmar varje dag på att driva det här stället mår dåligt av att bara få en massa skit? Eller det kanske är det som är er plan, att få oss att ge upp och lägga ner feminetik...

Och....här är en uppmaning:

Ni som har så fantastiskt mycket åsikter om hur vi borde modda jäif, jag ser inte någon av er anmäla er som frivilliga till den lediga jäif-moderatorplatsen?

#10  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-21 10:24:23

Trollstav Ja, jag vill hänvisa till det Johanna skriver ovan. Under veckan som gått har vi inte haft någon JÄIFmod alls, eftersom Fiji är på semester. Jag och Johanna fick ta över, och då vi redan har uppgifter på feminetik.se som kräver timmar varje dag så kan jag absolut erkänna att vi på grund av bristande erfarenhet av moderering och bristande tid och energi har tagit ett antal beslut för snabbt.

Hade vi varit vana i gemet så hade vi säkerligen båda förutspått att det blivit ett jävla rabalder av att ta bort Nettans ökända personangreppstråd, men då ingen av oss hade en tanke på att det var just den som rök under vårt försök att få JÄIF till det trevliga ställe det brukar vara istället för ett ormbo av pajkastningar och off topic-trådar så råkade vi uppenbarligen kasta ut barnet med badvattnet.

Att SophieG och övriga har blivit av med inlägg som hon och de lagt mycket tid och energi på beklagar jag.

Jag ber samtliga JÄIFare ha överseende med att vi helt enkelt inte är vana vid att moderera, och ej heller haft den tid och energi som krävs. Som ni kanske upptäckt har Johanna bland annat varit upptagen med att ge JÄIFare presentationssidor.

Nu kanske vi alla ser vikten av att ha driftiga och duktiga JÄIFmoderatorer på plats, så när Fiji kommer hem får vi ge honom ett rungande välkommen, och så hoppas även jag på JÄIFmodnomineringar! Var inte blyga, det går bra att nominera sig själv!

#11  Sv: Om moderatorers beteende och billie
2005-08-21 11:53:24

Tyvärr har jag inget bra minne. Var det något jag skrivit som ni anser var kränkande? Var det på grund av något jag skrivit som det blev raderat?

Kan ni inte i framtiden göra så att ni varnar en dag i förväg. spar allt du vill behälla för vi raderar denna tråd nästa dag.

Pajkastning? Men om vi är minst två med olika syn. Den ena anser att den andre pajkastat men den ser det inte så. Varför ska just Feminetiks tolkning vara den som avgör. Varför ska hela tråden raderas inna nvi får reda på att den ses som pajkastning.

1. Jäifare skriver ett mycket bra inledning, flera andra jäifare bidrar med bra synpunkter.

2. Feminetikist bestämemr sig för att förstöra tråden genom att börja pajkasta den. Tyvärr hakar någon eller några jäifare på ovetande om syftet och tråden blir raderad. Kanske 5 timmar av idogt sökande av citat från internet bara raderas ut?

Hur motiverad blir jäifare att fortsätta då. Bygger inte allt förtroende på förutsägbarhet? Att man vet att man kan lita på de andra som deltar.

Stort tack till Johanna som programmerar. Inte någon lätt grej alls. Just nu tycks vi med Firefox drabbas. Användarnamn bil konstiga. Warning sql mm står det i trådarna. Hoppas det löser sig.

#12  Sv: Om moderatorers beteende och wintermute
2005-08-21 12:39:41

Det här är rätt intressant. Alvunger, Johanna, Nettan m.fl. lägger hur mycket tid som helst på att få till en schyst och fungerande sajt med ett bra debattklimat men får mest bara höra när någon tycker att de har gjort fel, därtill en massa fullständigt befängda kommentarer som den om "totalitärt styre" osv.
Dessvärre så verkar det här inte vara någon isolerad företeelse, de som sätter igång att göra saker verkar väldigt ofta få en massa kritik för de som de gör fel eller inte gör medan allt deras slit och arbete tycks tas för givet.

Själv höll jag för ett antal år sedan på att arra spelningar på lokalnivå, jag och några andra blev med tiden rätt ambitiösa med det där och satsade på att försöka få till en spelning varannan vecka med allt arbete som det innebar med att boka band, rigga PA och sköta allt organisation kring det hela.
När vi fick höra något från utomstående så var det dock mest en massa kritik varav det vanligaste klagomålet var att vi inte hade kört någon spelning med den ena eller andra musikstilen. I mångas ögon så tycktes det som att det arbete vi lade på dessa spelningar gav oss något ansvar att se till att fixa den typ av spelningar som just den personen som för tillfället höll på klaga helst ville gå på. Vi brukade då svara att personen i fråga själv var högst välkommen att fixa den där spelningen och att vi till och med kunde tänka oss att hjälpa till lite i mån av tid eller åtminstone bistå med lite tips om alla misstag som vi redan gjort osv. Detta imponerade dock inte på de flesta, det var liksom fortfarande vårt ansvar att fixa de där spelningarna för det var ju så syyyynd om den där personen som inte kunde fixa något själv och inte hade tid men givetvis ändå hade den självklara rätten att gå på just den typ av spelningar som just de ville se.

En del personer borde helt sluta beklaga sig så jävla mycket och tänka över vad de själva kan göra för att förbättra situationen, just här på feminetik så finns ju - som Alvunger redan har påpekat - möjligheten att anmäla sitt intresse för att göra lite nytta genom att moderera i JÄIF. Sedan finns det säkert som inte tycker att de har tid med detta osv., men då kan dessa personer gott hålla käften om hur det sköts också istället för att köra hela den här "jag är bara en patetisk lipsill"-grejen.

#13  Sv: Om moderatorers beteende och CeNedra
2005-08-21 13:00:56

Alltså jag får en känsla av att befinna mig i en sandlåda med en massa femåringar. Jag förstår inte allvaret med kräk-grejen. Det var ett yttepytte ord, jävligt onödigt men i mitt tycke rätt ofarligt (där har ni en orsak till att jag inte skulle söka moderatorplatsen). Visst bör man hålla diskussionen fri från personangrepp men om det råkar hända (vilket jag tycker är väldigt sällan här) så kan väl den som skrivit det be om ursäkt och sen fortsätter man därifrån på en ny kula (iaf så länge det inte gäller nått grövre)? Vadan detta tjat?

Jag håller med om att det kan vara irriterande att inte veta varför en tråd försvann (där skulle det ju vara trevligt med en liten text i t ex Om Webplatsen eller ett mail till trådstartaren i mån av tid) men hela världen är det väl inte. Moderieringen på ett forum ska ju skötas så snyggt som möjligt och helst inte ens märkas.

Jag har full förståelse för att det är jobbigt och tidskrävande att styra ett forum, plus att det är ett jobb som sällan ger några komplimanger. Fast just att det inte gnälls så mycket på modereringen (i vanliga fall) går att se som en komplimang i sig.

Jag tycker att detta är en storm i en vattenglas men ber om ursäkt till alla er som inte gör det, jag menar inte att förminska era känslor och upplevelser när det gäller forumet, men jag kan bara inte se det ni ser. Det jag tycker är det värsta när det händer sånna här saker är reaktionerna som byggs upp hela tiden och jag vill verkligen inte se en JÄIF mot Feminismerna strid, vilket detta har visat tendenser på att bli.

Slutligen vill jag säga att jag sitter på firefox men inte har nått som helst problem med forumet.

#14  Traakigt utlandssvensken
2005-08-21 15:28:26

Det aer ledsamt att se att en liten grupp etablerade debattoerer saa haart gaar paa de eventuella klagomaal som foereligger.

Aer det saa att en oeppen debatt eftersoeks, varfoer inte ta klagomaalen paa lite stoerre allvar?

Jag aer helt enig med SophieG vad det gaeller hennes #7.

Jag vill tillaegga att modereringen aer laangt ifraan konsekvent. Vad vissa debattoerer tillaats goera, kan andra under inge omstaendigheter tillaatas till. Traadar har tagits bort trots den solklara referensen till feminism, samtidigt som andra debattoerer kan starta traadar som inte har ett dugg att goera med feminism.

Hur skall en debatt kunna utfoeras om man inte tillaats generalisera om feminister, samtidigt som feminister generaliserar om maen? Enbart i denna traad saa foerekommer klara foerolaempningar som inte hade klarat sig om dessa kommit fraan en ickefeminist.

Om feminetik.se vill behaalla sin trovaerdighet, saa vill det nog till att det allmaenna taket i debatten tillaats att hoejas, samt att samtliga debattoerer behandlas likvaerdigt.

Jag har faatt inlaegg samt en traad raderade daer jag helt enkelt inte begrep orsaken till censuren. Foer censur handlar det om daa moderator laater egna aasikter styra modereringen. Trist!

Mitt raad aer att klagomaalen tas paa allvar. Annars saa kommer feminetik.se att sluta som s-info och feministas, tvaa forum som idag saknar all trovaerdighet.

#15  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-21 15:51:12

Klagomålen tas på högsta allvar. Som du ser har både jag och Johanna läst den här tråden samt svarat på kritiken. I den mån vi kan naturligtvis. Är det något jag skall tänka på eller svara på ytterligare så påminn gärna.

Jag har förklarat vad som har påverkat den bristande modereringen under den här veckan. Jag är hemskt ledsen att den inte varit perfekt och till högsta belåtande.

Jag har funderat mycket på vad som hänt under dagen, tog paus och åkte till Öland och placerade min nätta lilla ända på en strand. Jag kom fram till att i fortsättningen kommer JÄIF stängas om moderatorerna för JÄIF är bortresta.

Jag hoppas att vi på så vis kan undvika det som hänt den här veckan.

#16  Sv: Om moderatorers beteende och Johanna
2005-08-21 16:21:27

Trollstav Funktionalitet för stängning av hela forum är nu fixad. Vi garanterar härmed att JÄIF aldrig kommer att modereras av andra än utsedda jäif-moderatorer.

#17  Fast.... utlandssvensken
2005-08-21 16:24:41

....nu tycker jag nog att det inte var en saa lysande moderering aeven innan ordinarie modarator aakte paa semester. Saa, detta var inte naagot problem den senaste veckan, utan enligt min aasikt av mer generel karraktaer.

#18  Undran... metamorfos
2005-08-21 16:28:26

Ni som är så missnöjda med allt här hela tiden, kan ni förklara vad ni gör här över huvud taget? Om jag inte gillar ett ställe, inte f***n gör jag mig omaket att bli medlem för att skriva att det är ett skitställe och att allt är så dåligt. Den här sajten är ju inte precis det enda forumet i hela cyberrymden...

/fascinerad.

#19  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-21 16:29:42

Ojdå... Ja, nu är ju inte Fiji hemma för att bemöta kritiken som eventuellt riktas emot honom (även om jag personligen anser att Fiji gör ett kanonjobb.) Jag föreslår att du utlandssvensken antingen kontaktar Fiji via epost eller startar en tråd med din kritik i Om webbplatsen. Konstruktivt och sakligt, självklart.

Åsikten att JÄIF modereras till ickebelåtenhet är ny för mig, jag har iallafall inte plockat upp några vibbar ifrån JÄIFare att Fiji (och tidigare också Clintan) inte har skött sitt uppdrag väl. Jag trodde att denna tråd och det som här framkommer gällde det som hänt senaste veckan, dvs då jag och Johanna varit vikarierande moderatorer. (Vilket vi redan konstaterat var ett BIG MISTAKE samt som ni ser har Johanna redan fixat åtgärder så att det aldrig behöver ske igen.)

#20  En sak till Alvunger
2005-08-21 16:39:37

Trollstav Nu när vi ändå är inne och nystar i modereringsfrågor...

Att vi inte tar ett jätteryck med modereringen nu helt enkelt och försöker ta tag i det. Jag vet inte hur många som är missnöjda, men om ni är det så skall ni självfallet lyfta fram er kritik och så kan vi jobba fram ett sätt som funkar för alla?

Ofta blir det ju så att en gör på det sätt en alltid har gjort, men det är klart att allt alltid kan förbättras! T ex så ser jag i denna tråd att folk hellre ser att trådar stänges än tas bort. Det kan vi fundera över och komma fram till en gemensam gräns där det är motiverat att helt ta bort en tråd. Och vissa skulle gärna se att vi motiverar varje stängning/radering osv. Detta har vi tidigare sagt att vi inte kan göra eftersom det tar ännu mer tid, men vem vet, vi kanske kan tillsätta ännu fler moderatorer då så att varje modereringsbeslut alltid får en fin motivering.

Uppenbarligen har några av deltagarna här inget förtroende för moderatorerna. Det gör mig oerhört ledsen, jag råkar ju tycka att den sköts i de allra flesta fall alldeles utmärkt, men kanske är det för att jag har lite av en helhetssyn och nästan alltid får höra motiveringar. Well.

Jag startar en tråd i om webbplatsen, den kommer heta moderering, och så ser jag gärna att de som har något att kritisera (eller komplimera, herregud, ni får GÄRNA skriva bra saker också så att vi får veta vad vi gör RÄTT!) skriver i den tråden.

Jag kan ju säga att även om jag personligen tycker att feminetik.se:s crew är skitbra och inte direkt just nu ser att det skulle vara några särskilda modereringsfel, så är jag inte dummare eller mer förmäten än att jag kan ta till mig konstruktiv kritik. Vi kanske måste ändra några rutiner.

Mitt största syfte, och där vet jag att jag har hela crew med mig, är att vi skall åstadkomma ett forum där medlemmarna har kul, lär sig själva och varandra något, diskuterar för allt vad tygen håller och självfallet: där medlemmarna har förtroende för moderatorerna.

Det finns ingen anledning att hålla den här skutan flytande och bänga pannan i väggen om arbetet inte uppskattas. Såååå kul är det inte att inte ha någon fritid, som ni kanske förstår.

Alltså, tråd i om webbplatsen, framför kritik, och så ser vi över våra rutiner.

Har någon något att tillägga i "Nettanfallet" så kontakta mig personligen. Jag tror att jag har sagt det jag vill säga. Nettan är en kanontjej som skriver intressant och spännande och som vid ett tillfälle blev lite sur på en debattör här. Det var trist, debattören fick sig en ursäkt, och tyvärr åkte hela tråden i papperskorgen.

Men här mörkas inget. I värsta fall får vi väl trycka ut den förb*annade tråden i Vildmark då så att alla för alltid har möjlighet att läsa eländet, eller kan vi helt enkelt gå vidare och koncentrera oss på att diskutera i all välmening med varandra.

#21  utlandssvensken, #17 wintermute
2005-08-21 17:13:54

Kan ju iofs beror på att Fiji tagit hela lasset ensam ett bra tag.

#22  Sv: Om moderatorers beteende och billie
2005-08-21 17:56:06

Att vara moderator är oerhört svårt. Ja skulle inte klara av det.

#23  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-21 18:29:00

Inte jag heller :D (uppenbarligen)

#24  metamorfos 18 utlandssvensken
2005-08-21 22:32:08

Aer det saa att du och andra straevar efter en "skyddad verskstad", saa aer det bara att saega ifraan?

Sjaelv saa finner jag det intressant och viktigt att debattera med feminister, och detta p.g.a. att jag anser att feminism aer en osund kollektivistisk ideologi. Jag vill sjaelvklart fortsaetta att debattera, men aer det saa att jag kaenner att censurerandet inte slaepper saa kommer aeven jag att sluta att debattera. Antagligen saa spelar det inte naagon stoerre roll foer dig, men jag sjaelv tycker att det att trist att jag som liberal inte kan moeta en feminist i en debatt paa lika villkor.

Aen saa laenge saa aer det enbart de liberala forumen som modererar alla efter samma mall, men tyvaerr saa vaagar sig feministerna inte dit.

Tendensen att reglera aasikterna finns paa feminetik.se, men jag kommer att haenga kvar ett tag foer att se om detta kommer att upphoera. Om inte, saa blir det tack och adjoe aeven foer mig.

#25  wintermute utlandssvensken
2005-08-21 22:34:40

Tyvaerr saa vet jag inte vem Fiji aer. Jag vet endast att jag blivit foervaanad och besviken daa mina inlaegg har raderades, och aeven en traad jag startade helt foersvann.

#26  Sv: Om moderatorers beteende och metamorfos
2005-08-21 22:43:56

utlandssvensken - jag brukar hoppa över dina inlägg, men gjorde här ett undantag då du riktade dig direkt till mig. Du visade tidigt att du har bestämt dig för att "feminismen" är fel, punkt slut. Oavsett vad "feminismen" är, egentligen. Jättekonstruktiv inställning... som bara leder till skyttegravskrig. Sånt är något av det meningslösaste sättet att fördriva tiden på, i mina ögon. Vill jag ha tidsfördriv, spelar jag hellre ett meningslöst spel.

#27  Allmaent utlandssvensken
2005-08-21 22:45:14

Det aer inte maanga feministforum som slaepper in ickefeminister, saa det skall ni ha all heder foer.

Och jag har en kaensla av att forumet haaller paa att locka till sig en hel del ickefeminister just nu (jag sjaelv har gjort reklam paa ett liberalt forum).

Jag tror att ni staar infoer lite av en "vaendpunkt" nu, eftersom det har varit naagra starka reaktioner fraan ett antal ickefeminister. Slaepper ni paa "reglerandet" och hoejer taket vad det gaeller debatten, saa aer det min oevertygelse att ni paa JAIF kommer att erhaalla en massa intressanta och roliga debattoerer - ryktet sprider sig snabbt. Men fortsaetter raderandet p.g.a. "osaklig kritik mot feminism" (vilket verkligen aer en aasiktsfraaga, och inget annat), saa kommer aeven JAIF att bli ett forum enbart foer feminister.

#28  metamorfos utlandssvensken
2005-08-21 22:48:11

Men visst tycker jag att feminism aer fel, annars saa hade jag vael inte registrerat mig som JAIF? ;-)

Intressant att laesa att du hoppar oever mina inlaegg, samtidigt som du anser dig veta hur jag debatterar.........hoppla! ;-)

#29  Sv: Om moderatorers beteende och SophieG
2005-08-22 08:33:59

Nu har jag lugnat ner mig lite sedan igår. :-)

Ett par konstruktiva förslag från min sida:

Jag tycker att det vore ett bra steg, från Crew, att garanterar användarna här att TRÅDAR aldrig mer i framtiden kommer att försvinna in i det tomma intet.

Att ni kan göra trådar till "Endast Läs", förslagsvis genom att placera dem i ett speciellt subforum för frysta trådar, helst med en motivering i slutet på varför tråden stängdes, vore en bra lösning, tycker jag.Sedan kan jag tycka att ni bör tänka över strategin för att ta bort inlägg som inte följer reglerna.
Med undantag för de inlägg som är rent lagvidriga (copywrite frågor och dylikt) tycker jag att det är bäst att de får stå kvar. Annars försvinner sammanhanget ofta i en tråd. Dessutom blir det ofta verkningslöst iaf. med tanke på att de raderade inläggen ofta refereras till och citeras i andras svar till inläggen.


Detta innebär inte nödvändigtvis en ändring av reglerna, de kan förbli desamma, om så önskas. Det innebär istället ändringar i hur man bestraffar de som bryter mot reglerna.
Jag skulle kunna tänka mig varningar, avstängningar på olika längder och banningar som möjliga vägar att gå, beroende av den individuella situationen.


Just my half a euro.

#30  Sv: Om moderatorers beteende och Sthlmjesper
2005-08-22 09:48:35

Jag tycker att det är utmärkt att det börjar bli en mer öppen diskussion om modereringen, som är anledningen till att jag slutade skriva här förut. Bra initiativ.

Jag tror precis som någon annan sa att det skulle gynna sidan enormt om cencurreglerna lättades.
En motivering för radering av hela trådar, som någon skrev, var att
det isåfall står en massa

[Detta inlägg är raderat] osv.

Visst ligger det något i detta, men är inte då problemet att inläggen blivit raderade överhuvudtaget ? Det är ju det som gjort tråden oläsbar.
Jag tycker att om ett inlägg ska vara så grovt att det motiverar radering, så ska det också motivera banning.
Angående detta så anser jag dock att man bör förvarna personer om att de riskerar banning om de inte skärper sig.
Som jag förstått det blir folk bannade helt utan att först bli varskodda om att banningen är nära.

Sedan tycker jag som bekant att uppdelningen i ett A och ett B lag med "tycka" och "JÄIF" är helt uppåt väggarna, men det verkar ingen feminist hålla med om, så det är väl som det är.

För övrigt tycker jag att det finns många bra debattörer härinne och att det förekommer en hel del givande debatter (Även om jag kan bli riktigt uppretad av vissa också...).

(Jag kommer givetvis att följa reglerna när jag skriver härinne, även om jag tycker att de är fel. Räknar dock med att bli bannad ändå. )

#31  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-22 10:57:02

Trollstav Angående att bli bannad utan varning rekommenderar jag denna sida:

http://www.feminetik.se/om_oss.php?sub=rules

Det är dock inte konstigt att resterande medlemmar tycker det ser ut som att folk blir bannade utan varning, eftersom det bara är en person som mottar varningsbrevet: personen som får varningen. Vi ser ingen anledning att hänga ut folk genom att publicera varningsmejlen offentligt.

#32  Sv: Om moderatorers beteende och Johanna
2005-08-22 11:04:44

Jag får känslan av att ingen har bemödat sig om att faktiskt läsa igenom den sidan. Den är inte särskilt svår att hitta, det finns en länk ovanför skrivrutan, och en länk ovanför trådlistan.

Vi uppdaterar den dessutom ibland när vi hittar oklarheter, så det kan vara en idé att titta in där ibland.

#33  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-22 11:09:11

Oj, jag länkade nästan rätt. Klicka på "moderering" på min tidigare länk, alternativt följ bara den här: http://www.feminetik.se/om_oss.php?sub=rules&…

#34  Johanna utlandssvensken
2005-08-22 12:23:17

Att en moderator "gick oever graensen" med naagot tillmaele, aer i mitt tycke en liten skitsak. Problemet med forumet aer att saa mycket anses vara vaert att radera.

Det blir ju aendaa vaeldigt mycket "aasikter" daa en moderator skall avgoera vad som aer "pajkastning" eller "osaklig kritik mot feminism". Vad som aer "pajkastning" foer X, kanske aer allvar foer Y. Av det skaelet saa aer det min varmaste rekommendation att ni hoejer "debattaket" i forumet och daermed undviker att reglera aasikterna. Det aer ju Alvungers forum, saa jag kan ju enbart rekommendera.

Sedan saa tycker jag att det aer toppen att ni nu oeppet debatterar modereringen. Snyggt!

#35  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-22 12:35:52

Alltså jag uppskattar din uppskattning utlandssvensken, men saken är att jag har inte sett några trådar startas här i "Om webbplatsen" angående vår moderering. Jag har heller inte märkt av i trådar att den anses orättvis, förutom SophieG som brukar påpeka hur hon vill ha det.

Den här diskussionen hade jag gärna tagit tidigare, om jag vetat om att folk var så missnöjda.

Jag har istället tolkat tystnaden som ett stilla medgivande, att det trots allt fungerar okej. Uppenbarligen var det inte så, men det kunde ju i ärlighetens namn ingen av oss veta. Det är svårt att debattera ett problem öppet, när du inte vet att problemet finns.

#36  Alvunger utlandssvensken
2005-08-22 17:40:33

Jag aer sjaelvklart inte saeker, men den vaeldigt tuffa "saneringen" av olika inlaegg har ju inte precis oeppnat naagra doerrar foer naagon naagon debatt vad det gaeller modereringen.

Nu saa aer jag vael saekert inte feministernas favoritdebattoer, saa vad jag goer aer kanske inte av naagon stoerre betydelse? Men hade inte den haer traaden oeppnats, saa hade jag sedan tidigare laemnat forumet.

Jag erkaenner sjaelvklart att det aer ditt forum och det aer din raett att reglera all verksamheten paa forumet som du sjaelv vill, och som forumets gaest saa aer det att acceptera eller sluta att debattera. Men vid naagra tillfaellen saa kaende jag mig lite kraenkt naer jag "modererades" haer paa forumet, och inte gaar det att delta i en debatt naer man kaenner sig som en tryckkokare pga av censuren. Av det skaelet saa tycker jag att det aer toppen att du har oeppnat den haer traaden, foer den haer traaden aer inte enbart en moejlighet foer dig att "kaenna av laeget", men aeven ett tecken i sig att du straevar efter en oeppen debatt.

Saa igen, snyggt! ;-)

#37  Sv: Om moderatorers beteende och billie
2005-08-22 20:42:42

Finns ett talesätt som lyder ungefär. För mycket eller för lite av något är lika illa. Ej ordagrannt.

Alltså för hård och för sträng och ... moderering har fördelar men kan också skapa mycket osämja pga att vi bedömmer saker så otroligt olika.

Det moderatorn kan se som tjafs eller pajkastning kan jag se som Feminetikers försök att sänka tråden för att de inte tycker om den.

För lite eller obefintlig moderering är inte heller bra. Då blir det som på AFS med aggressiva bemötanden och nedsättande kommentarer mm.

Det jag önskar är att vi försöker ge välvilliga tolkningar av varandras texter.

Det är oerhört svårt att vara en moderator. Jag har själv försökt i flera epostlistor och var alldeles för sträng. Slängde ut alla tills jag blev ensam kvar typ. :)

#38  Sv: Om moderatorers beteende och Alvunger
2005-08-22 20:51:10

Hahaha ja men sååå stränga är vi inte här iallafall. Vi är ca 1100 och ca 98 % av inläggen får vara kvar.

Det måste vi väl ändå se som ett gott betyg i allt detta elände kring vår moderering? Vi är illa, men vi är inte överjävliga. Majoriteten av era inlägg får stå kvar :D

#39  Lägg ner... Robert
2005-08-22 22:09:17

Detta är och förblir en storm i ett vattenglas, enligt min mening.

Världen är inte rättvis! Moderatorer är också människor som ibland säger något de kanske inte borde ha sagt. Vissa debattörer drabbas säkert av fler radrade inlägg än andra. Som sagt världen är inte alltid hundra procent rättvis - i varje fall inte från var och en persons perspektiv.

Vill ni ge kritik, se då till att den är konstruktiv och att ni har ett eget förslag till lösning på de problem som ni tar upp.

#40  robert charlie
2005-08-22 22:32:46

bra talat!

#41  Hej igen Fiji
2005-08-24 22:40:20

Det har varit intressant att uppdatera sig vad som hänt under veckan jag varit borta. Det har sannerligen stormat en del.

Här har jag mest ett par allmänna kommentarer.

Utlandssvensken - i vanliga fall, vid sidan av senaste veckan, är det antagligen jag (eller clintan) som tagit bort dina inlägg och trådar. Diskussion om enskilda inlägg eller trådar undanbedes här i JÄIF, men om du tycker du är orättvist behandlad, och uppriktigt inte förstår varför ett inlägg försvunnit kan du alltid prova skriva ett mail till mig på jaif@feminetik.se .

#42  Sv: Om moderatorers beteende och DonQuijote
2005-08-25 02:39:48

Visst styrs JÄIF på ett odemokratiskt sätt. Men det är inte ett folkägt forum. Visst kan det upplevas lite lågt i tak ibland.
Men det finns inget bättre alternativ.

Man kan kika på About.coms forum...
Där får man rösta på inläggen. Givetvis vill alla ha höga rösttal på sina inlägg och låga rösttal kan visa att någon kanske behöver bannas.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?