feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar?


Gå till senaste inlägget#1  är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? clintan
2005-08-21 00:10:58

Ju mer jag iakttar, funderar och läser, ju mer övertygad blir jag att mycket av de problem vi har idag beror på att barnen inte fått den stimulans och det stöd de behöver redan från tidiga år. Speciellt inte pojkar. Det verkar som om kvinnor har svårt att fostra pojkar helt enkelt.

#2  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? hansi
2005-08-21 00:38:40

Jag säger inte att du har rätt eller fel (jag har inte funderat på det tidigare, och _just nu_ är det för sent för mig att göra det), däremot har jag en fråga: tror du att problemet skulle avhjälpas om att fler män tog ut (mer) föräldraledighet?

#3  hansi clintan
2005-08-21 00:48:27

föräldraledigheten är en liten början. men om män skall få samma kontakt med barnet skall det vara växelvis under hela tiden. inte sista perioden. risken är annars stor att män permanentas in i andra klassens förälder statusen ytterligare.

#4  clintan Snorkeln
2005-08-21 00:54:36

Jag kommer ihåg att jag en gång i tiden läste om sk "värstingar" i Stockholmsregionen däremot vet jag inte var jag läste det, men det skrevs att 99% av dom inte hade någon kontakt alls med sin far....

#5  clintan hansi
2005-08-21 00:58:51

Jag skulle inte kunna hålla med dig mer! :) Jag tror att det är ruskigt viktigt att båda föräldrarna knyter an till barnet så snart som möjligt. Att ta ut den sista delen av föräldraledigheten känns som ett nerköp för alla.

Jag tycker att det är skönt att höra att det även finns ickefeminister som tycker att det är en god idé att båda föräldrarna ska vara med redan från början. Jag har hört skräckexempel i stil med "nä, jag var hemma ett tag med vårt förra barn, så jag _kan_ det där. Nu ska jag jobba i stället." Som om alla barn var lika? *irriterad*

(För övrigt får jag absolut spunk av de som säger att de inte kan göra nåt för att de "ska vara barnvakt" - åt sina egna barn!)

#6  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? Zeppe
2005-08-21 01:01:37

Vad menar ni med sista delen? En månad efter att mamman varit hemma ett år, eller andra halvåret efter att mamman varit hemma första?

#7  Zeppe clintan
2005-08-21 01:11:00

sista halvan. eller allt som inte är växelvis redan från början.

#8  clintan feather
2005-08-21 01:31:01

Av småbarnsföräldrarna som finns i min vänskapskrets är det hyfsat vanligt förekommande att pappan är helt ointresserad av barnet så länge det bara typ låter och bajsar, sedan när grabben nått fotbollsspelande ålder blir han plötsligt intressantare.
En annan pappa tappade intresset för sin son när han visade sig vara "jobbig" (ADHD).

Jag vet att jag ställer höga krav på folk, men jag tycker skrämmande många mammor och pappor är så undermåliga att de aldrig borde ha skaffat barn i första taget.

Och lämpligheten att vara förälder är inte könsbunden, den är individuell. Jag vet urusla mammor och pappor likaväl som jag vet fantastiska mammor och pappor - det är tämligen jämnt fördelat över könen.
Och att mammor inte skulle kunna fostra pojkar - jag hoppas att du inte bygger detta på att faderlösa söner lättare spårar ur...? Döttrar med defekta fäder mår inte heller så jävla bra! Barn med defekta, frånvarande eller ointresserade föräldrar mår DÅLIGT rent generellt!
Varför skulle t.o.m. DET vara könsbundet nu då?

#9  Zeppe hansi
2005-08-21 01:51:34

Jag kom på att jag var lite otydlig när jag skrev "sista delen". Det jag menar är att båda föräldrarna (_om_ de finns tillgängliga, och då menar jag inte att den ena har ett så ruskigt viktigt jobb att den inte kan, utan snarare om den ö h t finns med i bilden) - oavsett kön - bör dela så långt det bara är möjligt på föräldraledigheten redan från början. Jag har bekanta som redan från början var hemma varannan dag, och det verkar ha funkat alla tiders.

#10  hansi Zeppe
2005-08-21 01:59:36

Intressant. Jag har alltid tänkt mig att den enklaste och självklara lösningen är att mamman tar den första tiden medan hon ammar och allmänt läker ihop, men om varannan dag funkar är det ju inte dumt alls!

#11  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? billie
2005-08-21 12:17:14

Fanns det inte ett förslag från en kvinna att vi vänder på hela samhället.

Nu finns människorna till för Produktionen av varor och tjänster och föräldrar ses som reproduserande av arbetskraft och konsumenter.

Hon vände på hela hierakin. Att ta hand om barn är det primära. Pruktionen av varor och tjänse bör underordnas att vara förälder och förskola och lärare och yrkeslärare osv. Att jobba kommer som sekundär prioritet. Först är man en männsika som är barn till föräldrar och sedan blir ma nsjälv förälder och att lära sig detta som det allra viktigaste först. Att ha ett yrke blir underordnat detta det viktigaste.

fin tanke om och en aning utopiskt just nu men kanske i långa loppet den väg vi måste gå. Det konsumtionsamhälle md två bilar för varje familj funkar inte tillslut. Vi dödar samtliga djur utom råttorna och kackerlackorna till slut.

Varför stannar så få pappor hemma med barnen? Kan inte Uvnäs Morbeg ha lite rätt i att för att funka måste föräldern knyta an till barnet. alla mammor klarar inte av detta heller. Det är inget som kommer automatiskt. Män måste kanske ha goda förebilder också?

Att män högt upp i hierarkierna visar att de tar sina barn på allvar.

Män om feminismen bara ser till kvinnorna så blir väl knappast män motiverade att ens försöka? De blir ju ändå fråntagna barnen sedan när hon tröttnat på honom?

Det jag är nyfiken på är. De föräldrar som delat på vården från dag ett. Knyter verkligen barnet ann likamycket till båda.

Kan vi var förälskade i två samtidigt? Blir inte barnet på grund av inre begränsningar mer beroende av den som fött dem? en av mina ex berätta att hon stod sin pappa närmare än sin mamma. Men det var nog efter 1.5 eller 2års åldern ungefär. Har verkligen alla barn förmågan att knyta an till två vårdnadshavare det första året?

Har inga egna erfarenheter men alla pappor som jag sett bära omkring på babysar i selar på bröstet har iallafall ropat på Mamma och varit otröstliga tills mamma kommit.

Kan det vara lukten av mamma? Eller att de känner igen hennes ansikte? De har förälskat sig i henne och då duger ingen annan att trösta barnet. Mata kan pappa eller syster eller bror eller mormor eller dagis göra men trösta kan bara mamma?

eller är barn mycket olika. "Lätta" barn behöver inte ens tröstas men besvärliga barn kan bara tröstas av den de knytit an till? Alla andra som ett spektrum av olika förmåga att bli tröstad?

De här värstingpojkarna och värstingflickorna kanske inte ens har förmågan att knyta an? Det föds ju folk med brister i hörsel och brister i syn och i finmotorik så varför skulle inte 1 eller 2 procent kunna födas med brist i empatiförmåga eller brist i theoryofmindförmåga? De är annorlunda helt enkelt. Alla föds inte lika och har ingen förmåga att bli lika. däremot bör vi behandla dem med samma respekt som de som är lika oss.

#12  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? Gullegubben
2005-08-22 18:29:06

Det bästa är att skaffa barn med en så rik (och generös) kvinna att båda kan stanna hemma så mycket eller lite de vill.

#13  billie clintan
2005-08-22 21:13:20

jag var själv hemma och tog hand om mitt barn växelvis redan från första dagen. vi växlade halva veckan var.
det funkade jättebra, barnet var/är lika trygg med båda, jag dög/duger precis lika bra när han var/är ledsen, inget "vill till mamma" som man ofta ser när papporna försöker trösta. grabben är nu 4 drygt och har utvecklats till ett riktigt socialt charmtroll som kan sova lika bra borta hos morföräldrarna utan att vakna mitt i natten och vilja hem till mamma.

#14  feather #8 clintan
2005-08-22 21:35:27

"Av småbarnsföräldrarna .."

Motbevisar det att pojkar inte fått den stimulans och det stöd de behöver redan från tidiga år?

Menar du att det är könsbundet att män är mer ointresserade av sin avkomma än kvinnor?

"Och att mammor inte skulle kunna fostra pojkar.."

Jag bygger det bland annat på:

att människan söker sin identitet och att det startar tidigt. barn ser att de är olika skapta.

kvinor behandlar pojkar och flickor olika. pojkar behandlar de inte alls..de får klara sig själva, grovt förenklat

#15  Abortlagstiftningen Robert
2005-08-22 22:47:55

Jag tror att en bidragande orsak till att det finns fler frånvarande pappor än frånvarande mammor är den abortlagstiftning som vi har.

Idag genomförs drygt 30000 aborter per år. En abort kan enbart ske om mamman eller mamman och pappan inte känner sig redo för att ta emot barnet. Om mamman känner sig redo, men pappan inte känner sig redo, så kan mamman välja att föda barnet iallafall, mot pappans önskan. Följden blir att barnet föds med en mamma som önskar och välkomnar barnet och en pappa som kanske helst hade önskat en abort. Om förhållandet mellan mamman och pappan är skralt redan när mamman blivit gravid och senare föder barnet så är också risken stor att pappan hålls utanför barnets närhet redan från början. Om de endast är sambos eller t.o.m. inte ens lever ihop så får mamman ensam vårdnad av barnet när det föds och därmed också all föräldraledighet. För att pappan ska få gemensa vårdnad och hälften av föräldraledigheten krävs mammans skriftliga godkännande.

Det finns alltså många fall där pappan stängs ute från barnet från dess första dag i livet. Barnet blir enbart en källa till bekymmer för pappan.

Det är därför inte underligt att några av de pappor som får barn mot sin önskan helt bryter kontakten. Det skall dock sägas att antagligen så är de flesta papporna som är negativa vid beskedet från mamman att hon är gravid i efterhand glad för att de har blivit pappa och gör allt i sin makt för barnet.

Men med tanke på att det görs mer än 30000 aborter per år, så är det alltså i mer än 30000 fall per år en mamma som inte önskar det barn hon är gravid med. Det är då inte osannolikt att tro att det i även 30000 fall per år som inte pappan önskar barnet. Frågan är hur stor andel av fallen som överlappar? De fall som inte överlappar är de där mamman önskar barnet, men pappan önskar inte barnet.

Av naturliga skäl så föds det i princip inga barn där mamman inte önskar barnet, men där pappan önskar barnet. Det tillåter inte vår abortlagstiftning.

#16  Till Feather (och Clintan) fredriktomte
2005-08-23 05:07:22

Jag håller nog med Clintan lite om en del av det han skriver. Jag tror inte att det är könsbundet att det skulle vara svårare för kvinnor att fostra söner än att fostra döttrar. Däremot tror jag att med den sortens uppdelning efter kön som vi har idag så kommer förmodligen många kvinnor att känna mer gemenskap med sina döttrar än med sina söner (samma sak för dagisbarn, elever och fritidsbarn). Vilket förmodligen påverkar bemötandet som de ger barnen, utifrån vilket kön de har. Och eftersom pappor överlag inte är i närheten lika aktiva som föräldrar så betyder det att många pojkar förmodligen kommer att bli utan någon riktigt nära och innerlig relation med en vuxen.

Däremot håller jag inte med om att kvinnor på något sätt skulle vara olämpliga som vårdnadshavare/föräldrar/"fostrare" av pojkar bara för att de är kvinnor.

#17  Robert billie
2005-08-23 12:04:59

"Av naturliga skäl så föds det i princip inga barn där mamman inte önskar barnet, men där pappan önskar barnet. Det tillåter inte vår abortlagstiftning."

Förr kunde "samhället" tvinga en kvinna att föda och det var ju ett stort övergrep på både henne och barnet som jag ser det.

Verkligen en patriarkal dominans.

Kan inte det faktum att kvinnor föder barn ha något att göra med att vi har detta pågående könskrig?

De ahr ju nu med DNA kunnat säkrare bedömma vem som är far till ett barn och det visar sig att det är färre än man trott.

Jag minns inte siffrorna men kvinnor blir med barn utan att veta vem som är far. Eftersom samhällen frågar dem "Vem är fader till barnet?" Så svarar de väl den de hoppas eller de tror är mest rimlig tidsmässigt. De räknar bakåt från utebliven mens? Vem låg jag med då som fick utlösning i mig? Om de har flera att välja på kanske de tar den som de bedömmer blir en omtänksam pappa?

Jag minns en ung man på ca 20 som tog på sig det sociala faderskapet för den biologiska pappan ville inte. De nhär killen var med på förlossningen och tog hand om barnet emd blöjor och flaska och så vidare i flera år för han älskade mamman. Hur det gick sedan vet jag inte. Om den biologiska pappan kräver juridisk rätt att ha barnet boende hos sig utomlands i ett halvår i stöten? Det är besvärligt med anknytning. Barnet ser ju den som varit med det från första sekund som den pappa det älskar. Men har arv från den biologiska pappan som inte stämmer med den sociala pappan.

Kan det inte vara rimligt att den dominans över kvinnors sexualitet som finns världen över beror på detta? Män vill veta om de verkligen är far till barnet. Ända till nyligen så fanns det bara ett sätt att göra det. Total kontroll över kvinnorna.

Troligen är det därför som många feminister inte vill ha äktenskap.

Om många kvinnliga vänner bor i storhushåll så kan de låta fäder och älskare vara löst anknutna till hushållets gemenskap. Barnen får manliga förebilder även om just den biologiska pappan skulle sticka iväg. Kvinnorna får då större frihet att välja dem de vill ha sex med.

Såg ett reportage om sådana samhällen i Sydamerika och det verkade ha funkat bra men tyvärr upplöstes dessa när kristna missionärer sa att det var att leva i synd. Nu har männen makten. Förut hade kvinnorna all makt över vilka de hade sex med i dessa samhällen tror jag.

Så könskriget är nog inte en social konstruktion utan har en faktisk biologisk bas som uttrycks som en social konstruktion.

#18  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? blindlina
2005-08-23 12:19:03

jag håller med clintan #1 men teoretiskt sett förstår jag inte varför detta har hamnat på JÄIF.

#19  KORREKTION!! blindlina
2005-08-23 12:21:19

eller OJ, iofs tycker jag att kvinnor definitivt visst det är lämpade att fostra pojkar. det jag håller med Clintan om är att fäder måste ha lika viktig roll som mamman, naturligtvis, och att samhället till vissa delar arbetar mot detta idag på bekostnad av männen, barnen och allihopa.

#20  #19 korrektion 2 blindlina
2005-08-23 12:29:15

emot

#21  #13 clintan billie
2005-08-23 13:46:29

Power till dig Clintan. Hur tänker du om dia barn då. tillhör de den lyckliga variant som är lätta att socialisera eller de som är besvärliga?

Tror att en "Kunskapskanalen"program på SvT från Asien delade in barn i tre grupper.

#22  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? Milliecent
2005-08-23 14:30:57

I ETC och någon annan tidning (minns inte) stod det om ammande män. Det är inget som tagits upp alltför mycket här i Sverige men faktum är att MÄN KAN AMMA och borde också göra det så att det blir en rättvis fördelning mellan föräldrar i heteroförhållanden.

Vad tänker clintan om barn till lesbiska föräldrar?

#23  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? clintan
2005-08-23 22:30:50

fredriktomte:
"Däremot håller jag inte med om att kvinnor på något sätt skulle vara olämpliga som vårdnadshavare/föräldrar/"fostrare" av pojkar bara för att de är kvinnor."

Har jag inte påstått. Har inte påstått motsatsen heller. INGEN vet hur viktig könsidentiteten är för oss människor och om våra förebilders kön betyder något eller inte. Det går inte att rensa ett barns uppväxtmiljö från verkligheten som den ter sig idag, således får vi ta det gradvis och se vad som händer.

Och vad betyder "bara för att de är kvinnor"? Att en människa har livmoder, äggstockar, bröst etc gör henne inte till en dålig förälder. Men ingen vuxen är i dag helt fri från könsroller. Särskilt inte gravida kvinnor och kvinnor med små barn.


blindlina:
"men teoretiskt sett förstår jag inte varför detta har hamnat på JÄIF."

därför att kvinnorna inte vill släppa makten om barnen, de vill bara ha männen som biföräldrar och "barnflickor", inte som likvärdiga föräldrar. MEN det huvudsakliga skälet för feminismen att få män att ta föräldraledigt är att kvinnor inte ensamma skall betraktas som potentiella frånvarande småbarnsföräldrar på arbetsmarknaden. det är inte av omsorg om barnen.


"iofs tycker jag att kvinnor definitivt visst det är lämpade att fostra pojkar"

om nu kvinnor är lämpliga till att fostra pojkar OCH flickor varför gör de då ett så dåligt jobb med pojkarna? Är det för att tvinga männen att ta ansvar? Eller är de bara lata och ointresserade?

billie:

det finns bröstmjölsersättning (dock drabbad av negativ propaganda från försvarare av Modersmyten) samt pumpar.
Argumentet mot pumpar brukar vara att "inte alla kvinnor kan pumpa". Mot det säger jag: inte alla kvinnor kan amma, även amninigen kan ta väldigt lång tid att få att fungera. VILL man inte pumpa är det lätt att skylla på att man inte kan.

FÖR VAD STÅR PÅ SPEL: jo anytningen till barnet.
Den som har bäst anknytning till barnet från födseln är garanterad att inte bli avskuren/beskuren vidare kontakt med barnet i händelse av skilsmässa/separation.

Milliecent:

spontant tänker jag att människor som inte sitter fast i stereotyper kan bli bra föräldrar, oavsett kön på förälder och barn, om engagemang, vilja och ork finns.

vad tänker du om barn (surrogat mamma/adoptiv) till bögar?

#24  Blindlina... Pigge
2005-08-23 23:04:20

...ifrågasätter varför detta diskuteras på JÄIF. Jag tror att frågan är starkt polariserande och full av försåtliga antagande.

Jag har arbetat länge på förskola och försökt beskriva vad män tillför verksamheten. En vanlig reaktion är att sådana tankar är biologistiska och kvinnofientliga. Det tycks råda en sorts tävlingstillstånd där män som försöker tränga in på den traditionellt kvinnliga arenan betraktas som hotfulla. Ingen har sagt att de är bättre, men de gör andra saker som ifrågasätter en kvinnlig pedagog-/förälderroll. Män som vill vara delaktiga i barns uppfostran kommer antagligen att förändra bilden av föräldraskapets olika sidor. Jag ser det som en maktkamp om tolkningsföreträde. Men jag ifrågasätter inte att män och kvinnor behöver varandra i arbetet.

http://web.telia.com/~u40901964/public/index.htm

#25  Robert Vilo
2005-08-23 23:43:42

Detta blir lite Ot men om jag inte tar fel är det andra gången på kort tid jag ser dig påstå att aborter kan ske därför att "mamman eller mamman och pappan inte känner sig redo".
Du glömmer att ett antal aborter också sker när mamman vill men inte har en intresserad pappa. Väldigt många kvinnor tänker inte då "ah, vad sjutton, han ger nog med sig". De gör sig istället av med det där älskade som man egentligen bara vill skydda.
Jag tror att _både_ män och kvinnor känner sig väldigt maktlösa många gånger.

Aborter är komplexa som sjutton. Makt, önskningar och sårbarhet om vartannat. Jag vet att du ville säga något annat just den här gången men rent allmänt måste jag protestera mot förenklingar av abortsituationer.

#26  #25 (Vilo) Robert
2005-08-24 09:52:04

Jag kan bara hålla med dig - aborter är en oerhört komplex fråga! För både kvinnor och män!

Och som jag skrev i mitt förra inlägg ( http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a… ) så anser jag att dagens abortlagstiftning är bra som den är, men att man också måste ha en förståelse för vilka konsekvenser den har, bl.a. att den nästan per definition medför att det alltid kommer att finnas långt fler "frånvarande fäder" än "frånvarande mödrar".

Det är dock inget som tas upp i den allmänna debatten då många ensamstående mammor uttrycker missnöje med att barnets pappa inte "umgås eller tar ansvar för sitt barn". Jag får uppfattningen att de som uttrycker detta oftast inte har reflekterat över orsakerna till att samhället ser sådant ut. Abortlagstiftningen tillsammans med det faktum att vi inte har automatisk gemensam vårdnad och umgänge med barnet för båda föräldrarna ger som konsekvens att pappan i vissa fall helt försvinner ur barnets liv vid en separation mellan föräldrarna.

#27  Sv: är kvinnor verkligen lämpade att fostra pojkar? MartinK
2005-08-24 10:10:54

Kan bara instämma med clintan, dessutom tror jag att även flickor skulle gynnas av mer manlig närvaro, dels för att få manliga förebilder men dessutom tror jag färre tjejer skulle falla för svin i vuxen ålder.
Ju mer jag tänker på det ju mer verkar det som att detta faktiskt är den viktigaste frågan, om vi väl löste den så tror jag vi automatiskt skulle få ett jämlikt och trevligare samhälle i längden, faktiskt.
Så det är dax att kvinnor släpper kontrollen över barnen och att män faktiskt kräver att bli betraktade som fullvärdig förälder! Upp till kamp!

#28  martink #27 Zana
2005-08-24 10:46:39

word!

#29  #23, #24 Nej nej, det var inte så jag menade! blindlina
2005-08-24 11:11:39

alltså, jag har blivit fullkomligt misstolkad.

clintan skrev:

blindlina:
"men teoretiskt sett förstår jag inte varför detta har hamnat på JÄIF."

clintan: därför att kvinnorna inte vill släppa makten om barnen, de vill bara ha männen som biföräldrar och "barnflickor", inte som likvärdiga föräldrar. MEN det huvudsakliga skälet för feminismen att få män att ta föräldraledigt är att kvinnor inte ensamma skall betraktas som potentiella frånvarande småbarnsföräldrar på arbetsmarknaden. det är inte av omsorg om barnen.

Jag håller fullständigt med dig om det första, att barnfrågan är mkt orättvist koncentrerad runt kvinnor och ej män och det är FEL FEL.
Men det andra påståendet håller jag inte med om, även om det säkert sker i vissa organisationer som säger sig arbeta med feminism. ( Feminismen är ju dock ingen stenhård, författad ideologi utan en pågående diskussion.)
Enligt min feminism är det iallafall inte så. I min presentation kan du läsa vad jag menar med feminism, och det är inte att endast arbeta för kvinnors rättigheter, utan även männens.

Vad jag menade med " teoretiskt sett förstår jag inte varför detta har hamnat på JÄIF" var att lite lättsamt framlägga att jag alltid tyckt att även frågan om männens rättigheter hör till feminism, och inte anti-feminism! Men praktiskt sett förstår jag varför frågan hamnat här, förstås. Och det tycker jag egentligen är bra, då det i grunden är en "feministisk" fråga. ( Du kan också se i min pres. att jag tycker vi kunde byta ut detta ord mot ett mer könsneutralt.) Ännu bättre skulle det vara om vi kunde enas om det och slippa snacka emot varandra i nåt som båda kunde jobba för när man har samma mål i frågan.

Pigge: jag tycker det är jätteviktigt att arbeta för mäns rättigheter på trad. "kvinno-områden" m.m. Och jag är verkligen inte särskilt förtjust i biologister, i gemen.

#30  #23 blindlina
2005-08-24 11:16:47

iofs tycker jag att kvinnor definitivt visst det är lämpade att fostra pojkar"

om nu kvinnor är lämpliga till att fostra pojkar OCH flickor varför gör de då ett så dåligt jobb med pojkarna? Är det för att tvinga männen att ta ansvar? Eller är de bara lata och ointresserade?

på vilket sätt är de dåliga? jag menade alltså att man behöver båda två, även om jag tror det funkar bra med enkönade partnerskap också iofs. men jag tror att en mamma kan vara en god förebild och uppfostrare för en son, oberoende av sin könstillhörighet alltså.

Jag har själv en väldigt god relation till min pappa som alltid varit närvarande och jag har använt mig av både honom och min mamma som förebilder flera gånger under min uppväxt.

#31  #23 CLintan, #24 Pigge, (omredigerat!) blindlina
2005-08-24 11:24:57

Jag ber hemskt mycket om ursäkt men jag är lite ny på det här och det blev så virrigt så jag skulle vilja få be om att redigera om mina 2 inlägg #29 och #30 till detta enda! (Johanna i Crew får gärna ta bort de 2 förra om hon kan. )

Här alltså:Alltså, jag har blivit fullkomligt misstolkad!

clintan:
citat blindlina:
"men teoretiskt sett förstår jag inte varför detta har hamnat på JÄIF."

clintan skrev: därför att kvinnorna inte vill släppa makten om barnen, de vill bara ha männen som biföräldrar och "barnflickor", inte som likvärdiga föräldrar. MEN det huvudsakliga skälet för feminismen att få män att ta föräldraledigt är att kvinnor inte ensamma skall betraktas som potentiella frånvarande småbarnsföräldrar på arbetsmarknaden. det är inte av omsorg om barnen."

Jag håller fullständigt med dig om det första, att barnfrågan är mkt orättvist koncentrerad runt kvinnor och ej män och det är FEL FEL.
Men det andra påståendet håller jag inte med om, även om det säkert sker i vissa organisationer som säger sig arbeta med feminism. ( Feminismen är ju dock ingen stenhård, författad ideologi utan en pågående diskussion.)
Enligt min feminism är det iallafall inte så. I min presentation kan du läsa vad jag menar med feminism, och det är inte att endast arbeta för kvinnors rättigheter, utan även männens.

Vad jag menade med " teoretiskt sett förstår jag inte varför detta har hamnat på JÄIF" var att lite lättsamt framlägga att jag alltid tyckt att även frågan om männens rättigheter hör till feminism, och inte anti-feminism! Men praktiskt förstår jag varför frågan hamnat här, förstås. Och det tycker jag egentligen är bra, då det i grunden är en "feministisk" fråga. ( Du kan också se i min pres. att jag tycker vi kunde byta ut detta ord mot ett mer könsneutralt.) Ännu bättre skulle det vara om vi kunde enas om det och slippa snacka emot varandra i nåt som båda kunde jobba för när man har samma mål i frågan.

Pigge: jag tycker det är jätteviktigt att arbeta för mäns rättigheter på trad. "kvinno-områden" m.m. Och jag är verkligen inte särskilt förtjust i biologister, i gemen.

Clintan 2:
citat blindlina:" iofs tycker jag att kvinnor definitivt visst det är lämpade att fostra pojkar"

Clintan skrev: "om nu kvinnor är lämpliga till att fostra pojkar OCH flickor varför gör de då ett så dåligt jobb med pojkarna? Är det för att tvinga männen att ta ansvar? Eller är de bara lata och ointresserade?"

På vilket sätt är de dåliga? jag menade alltså att man behöver båda två, även om jag tror det funkar bra med enkönade partnerskap också iofs. men jag tror att en mamma kan vara en god förebild och uppfostrare för en son, oberoende av sin könstillhörighet alltså.

Jag har själv en väldigt god relation till min pappa som alltid varit närvarande och jag har använt mig av både honom och min mamma som förebilder flera gånger under min uppväxt.

#32  #29 (blindlina) Robert
2005-08-24 11:26:32

Vi som är jäif:are kan inte se din presentation...

Om jag har förstått crew's instruktioner rätt så måste du skriva en separat presentation för JÄIF (eller tillåta att din vanliga presentation visas också på för jäif:are).

Johanna kan säkert rätta mig om jag är helt ute och cyklar. Vill f.ö. passa på att tacka crew för ett bra initiativ. Det är kul att få lite mer info om dem som man diskuterar/debatterar med.

#33  #32 blindlina
2005-08-24 11:33:08

Ok, justdetja! ska fixa det då. här är iaf var det står:

Feminism för mig

Motståndskraft mot när man på felaktiga grunder delar in människor efter deras könstillhörighet, på villkor av jämlikheten och lika möjligheter att agera här i världen. jag anser också att även om ordet feminism bör bevaras, bör vi också enas om ett nytt uttryck som har mer med genus att göra än med enbart det feminina.

( den är inte så snygg än, men det står vad jag menar med feminism iaf! :P )

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?