feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär


Gå till senaste inlägget#1  Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär Ell
2005-08-17 16:05:38

DN idag http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…

Rubrik: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär

"Det är de medvetna kvinnorna som måste se till att samhället förändras och blir mer jämställt. Männen framstår som bromsklossar. En ny studie från Föreningssparbanken visar att kvinnor som får reda på fakta kring hur diskriminerade de egentligen är i samhället blir befordrade i högre utsträckning än sina kvinnliga kolleger som inte fått samma information, skriver författaren Liza Marklund och ledarskapsforskaren Lotta Snickare."

FSB har gett sina anställda en grundkurs i genusvetenskap och det är en ökad andel kvinnor som har avancerat av kraft från denna kurs.

Visst, jag förstår det, men hur ser det ut i övriga landet på andra ställen. Jag vågar inte alltid skriva att jag har läst genusvetenskap i jobbansökningarna. Hur ser det ut på din arbetsplats?

#2  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär gaggagarin
2005-08-17 16:08:30

jag tycker det är obehagligt att man använder ord som "insikt" och "medvetna" i debattartikeln, precis som om man sitter på den enda sanningen när man läst genusvetenskap. Just såna ord som "medvetenhet" och "insikter" har tidigare mest använts av ljusskygga ideologer inom t.ex kplm(r) och liknande.

#3  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär Ell
2005-08-17 16:14:18

ok, men det var inte det jag frågade

#4  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär gaggagarin
2005-08-17 16:17:38

sorry. Jag vet att min fru som är i chefsställning ryggar för att anställa folk som läst genusvetenskap eller skrivit uppsatser med genusperspektiv. Hennes erfarenhet är att dessa människor ofta är kompromisslösa, konfliktsökande och sätter sina egna höga "principer" och eget väl och ve framför vad som kan vara vettigt för jobbet de söker. Så det är väl olika på olika ställen.
Med förgrundsgestalter som Eva Lundgren kanske genusvetenskapen skulle behöva en lite positiv PR-kampanj.

#5  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär deviantmaster
2005-08-17 19:42:46

Gäller samma förhållande för feministiskt skolade män. Om inte, vaför skulle män stödja feministisk skolning? Bara frågar.

#6  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär Peggy
2005-08-17 19:53:19

Utmärkt artikel, tycker jag! Hurra!

Själv kör jag på vad som väl måste vara smartast: Jag är grymt feministiskt medveten men talar inte om det för nån.

#7  gaggagarin sidekick
2005-08-17 20:02:11

Att ha ett genusperspektiv kan bidra väldigt mycket till ett företags framgång. Antar att din fru bara har träffat fel feminister och generaliserar om alla utifrån det.

Ett jobb är ett jobb, jag har alltid gjort ett bra jobb, även på arbetsplatser där jag blivit diskriminerad för att jag är kvinna.

#8  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär UppåtEmma
2005-08-17 21:00:47

eller så gillar deviantmasters fru flickor som är snälla och rara och söta och håller sig på mattan och inte säger ifrån eller gör nåt väsen av sig...

gud vad trött jag blir.

Ena stunden läser jag att kvinnor får lägre lön för att de är sämre på att stå på sig / kräva lön / visa framfötterna. Andra stunden att kvinnor inte ska göra detta för då är det jobbiga... arslet är alltjämt bak visar det sig.

#9  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär Robert
2005-08-17 22:49:06

Tja, psykopater är också överrepresenterade som chefer...

#10  Ett par länkar... Robert
2005-08-17 22:54:45

...om psykopatiska chefer kanske är på sin plats.

http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopol…

http://di.se/Index/Nyheter/2003/03/22/74402.h…

#11  Robert Ell
2005-08-18 01:59:32

:) ja det sägs ju att massmördare/psykopater ska vara väldigt sociala så varför inte.

Kunde tyvärr inte öppna den ena länken

#12  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär -NN
2005-08-18 05:50:39

" En ny studie från Föreningssparbanken visar att kvinnor som får reda på fakta kring hur diskriminerade de egentligen är i samhället blir befordrade i högre utsträckning än sina kvinnliga kolleger som inte fått samma information"

Intressant det där! Men jag trodde att feminister bara klagade och inte gjorde något...?

Ja, förutom de rabiata konfliktsökande feministerna förstås...

#13  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär gaggagarin
2005-08-18 09:54:46

Men min fru har iofs också ratat någon för att denne var ordförande i en husvagnsklubb.

Mig skulle hon nog rata för att jag är för jävla läcker...

#14  #12 (-NN) Robert
2005-08-18 10:37:22

Nu står det ju inget i texten om att de kvinnorna som blir befordrade i högre utsträckning verkligen ÄR feminister, enbart att de har fått reda på fakta om diskriminering.

Då kan man ju också fråga sig om deras kollegorna med utländsk härkomst också blir befodrade i högre utsträckning. Det borde de ju bli. För att personer blir diskriminerade p.g.a. etnicitet är väl allmänt känt?

#15  gaggagarin -NN
2005-08-18 11:14:58

"Men min fru har iofs också ratat någon för att denne var ordförande i en husvagnsklubb."

Jahapp, så diskriminering baserat på något så banalt som ett ordförandeskap i en husvagnsklubb, ska alltså vara ok? Förstår inte riktigt vad du vill säga, men sådan diskriminering låter idiotiskt i mina öron. (För att inte tala om hur det faktiskt strider mot lagen.)

#16  Robert -NN
2005-08-18 11:18:38

Nu var ju faktiskt rubriken "Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär". Och om du läser artikeln så står det ju:

"Informationen som de kvinnliga deltagarna har fått har varit uttalat genus-orienterad. Den har aktivt beskrivit de annorlunda och orättvisa förutsättningar kvinnor har i arbetslivet jämfört med män. Själva utbildningen har gått ut på att ge kvinnor kunskap kring sina särskilda villkor, men också verktyg att hantera orättvisorna och förändra sin situation. De har, med andra ord, givits en feministisk grundutbildning."

#17  #16 (-NN) Robert
2005-08-18 11:34:05

Jepp, det står "feministiskt skolade" i rubriken. Och att de har fått en "feministisk grundutbildning".

Men, inget av detta stödjer att de själva skulle vara feminister efter att ha genomgått utbildningen. Det är ju något som varje individ själv beslutar om denne vill kalla sig. Eller?

#18  Robert wintermute
2005-08-18 12:04:11

Oavsett ifall de själva kallar sig feminister eller inte så har de ju uppenbarligen genomgått en utbildning som tagit fasta på en feministisk analys av kvinnors situation i arbetslivet. Skulle jag dra en snabb gissning om varför de sedan har haft lättare att avancera så skulle jag gissa på att den som har kunskap om vilka eventuella hinder som kan stötas på längs vägen och om hur dessa hinder ser ut (samt kanske även har fått tips och ideer om hur det bäst forceras) också har lättare att identifiera och ta sig över ett sådant hinder.
Ifall min tolkning nu stämmer så borde invandrare (samt "svenskar med utländsk bakgrund" AKA "n:te generationens invandrare" AKA "person med icke-nordiskt utseende") som får ta del av liknande kunskaper gällande det som utmärker deras egen situation kunna få stor nytta av detta, däremot kanske de inte skulle få lika stor nytta av denna kurs (inte i egenskap av just invandrare i alla fall, de som är kvinnor skulle nog kunna ha nytta av bådadera).

#19  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär gaggagarin
2005-08-18 12:11:56

-NN - var sa jag att det var OK?
Men iofs - om jag fick välja mellan 2 lika kvalificerade människor att jobba med, skulle jag nog välja bort den som var ordförande i en husvagnsklubb.

För övrigt känns marklunds och snickares artikel och slutsatser vara snömos av rang.
Känt ät väl snnarare att de som är ambitiösa och utbildar sig, också kommer framåt i karriären, och de som är ambitiösa ser till att hoppa på många typer av utbildningsprogem. Det handlar nog inte om "medvetandegörande" (gud vad jag förrestenhatar att de använder såna termer, precis som att alla som inte håller med dem inte sett ljuset)

#20  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär Peggy
2005-08-18 17:22:05

Din fru verkar vara inkompetent som rekryterare.

#21  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär Ell
2005-08-18 19:54:36

Ja jag undrar om chefer väljer att inte anställa tex liberaler eller folk av annan politisk åskådning än de själva. Vet ett företag som lovade ge de anställda löneförhöjning ifall de röstade på moderaterna. Det finns en del feta proppar i toppen som skulle behöva gå i pension och ge plats åt andra med fräschare människosyn. ;)

#22  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär gaggagarin
2005-08-19 09:11:12

Peggy - det har du inte en aning om.
Om ni tror att det finns nån slags rättvisa ui hur rekryteringar går till, är det dags att ni vaknar upp. Har man makt att bestämma vem som skall arbeta för en, så tar man den chansen. Man anställer inte nån tråkmåns bara för att denne har bäst betyg eller meriter, Man anställer inte nån kompromisslös vänsterfeminist bara för att det ser bra ut på pappret - man anställer den man VILL anställa. Så funkar arbetsmarknaden, så funkar rekrytering. Alla de "officiella" kriterierna är faktiskt bara blaha blaha, när det faktiskt är en människa som bestämmer vem som skall anställas.

Detta har varit ännu ett utdrag ur verkligheten. Nu kan ni återgå till era sommarlov.

#23  #22 (gaggagarin) Robert
2005-08-19 09:31:48

Nej, det håller jag inte med om.

Man anställer vanligtvis inte alls bara den som man "vill anställa". I vart fall inte baserat på så subjektiva kriterier som du får det att låta. Man anställer vanligtvis den som man tror och uppfattar är bäst lämpas för tjänsten och som man tror och uppfattar kommer att göra ett bra resultat. Dessutom kan man även ta hänsyn till om man tror och uppfattar att personen kommer att fungara bra i gruppen.

Visst innebär detta att personen som man anställer inte behöver ha de högsta betygen eller de bästa formella meriterna. Tillämpning av kunskaper och meriter är långt mycket viktigare än hur dessa ser ut på papperet.

Men att dissa en kandidat för att denna är ordförnade i en husvagnsklubb låter väldigt konstigt. Jag hoppas verkligen inte att det var hela sanningen och den enda anledningen. Att vara ordförande i en husvagnsklubb kan ju faktiskt vara en merit ibland - kanske t.ex. om man söker jobb hos en husvagnstillverkare...

#24  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär DavidM
2005-08-19 09:34:35

Artikel var som mellanmjölk. Varken bu eller bä.
Men de punkter de radar upp på slutet har de INGA belägg för. Känns bara oseriöst.

#25  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär DavidM
2005-08-19 09:37:03

Gaggarin:

Känner igen mig i din beskrivning. Känner folk som jobbar med rekrytering och de säger ungefär likadant. Att anställa nån är ofta ett känslomässigt beslut lika mycket som det är rationellt.

#26  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär gaggagarin
2005-08-19 09:39:44

"Dessutom kan man även ta hänsyn till om man tror och uppfattar att personen kommer att fungara bra i gruppen"

DÄR satt den. och det behöver nödvändigtvis inte vara den på pappret mest meriterade.

#27  #25 DavidM Sveggo
2005-08-19 10:23:15

Och när feminister påpekar att det är andra saker än meriter och erfarenheter, bl a kön, som avgör vem som får jobben, så är de paranoida konspirationsteoretiker som inte har kontakt med verkligheten?

DISCLAIMER: Jag påstår inte att du, DavidM, har sagt det. Nånsin.

För mig är inlägget ett starkt bevis på förekomsten av det s k "glastaket".

#28  #27 (Sveggo) Robert
2005-08-19 10:30:59

Förordar du alltså meritokrati vid anställningar?

#29  #27 Robert Sveggo
2005-08-19 10:38:23

"Förordar du alltså meritokrati vid anställningar?"

Jepp.

Men det är naturligtvis svårt att komma förbi känslorna hos de som rekryterar.

#30  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär DavidM
2005-08-19 10:40:07

Sveggo:

Vet ej om glastak är rätt ord men alla jag skulle tro att alla människor som har beteenden som många människor har svårt för, har det svårt på arbetsmarknaden. Simpel as that.

Däremot är jag inte kritisk till de som påstår att det finns andra saker än meriter som räknas. Det jag är kritiskt mot är de som kallar det för diskriminering så fort meritier inte är allt som räknas.

Om jag vill anställa A istället för B trots att B egentligen har mer erfarenhet, meriter etc. för att jag tror A passar företaget bättre och kommer i längden gynna företaget så är inte det diskriminering av B. Enligt mig vill säga

Det är därför jag tror att diskrimineringslagar har no effect. Det blir så svårbevisat. Däremot kan man försöka få samhället till att öppna sig och mer acceptera beteenden man inte är van vid. Precis som samhället gjort genetemot homosexuella och dyl.

#31  #30 DavidM Sveggo
2005-08-19 10:51:09

"jag skulle tro att alla människor som har beteenden som många människor har svårt för, har det svårt på arbetsmarknaden."

OK, om vi leker med tanken att en eller flera undersökningar visar att "människor" (första gången det används) ofta är kvinnor som vill nå höga positioner, och "människor" (andra gången det används) är män som sitter på de höga positionerna, skulle du inte kalla det diskriminering då?

Hmm, vi kanske skulle reda ut vad vi lägger i ordet "diskriminering"...

"Det är därför jag tror att diskrimineringslagar har no effect. Det blir så svårbevisat. Däremot kan man försöka få samhället till att öppna sig och mer acceptera beteenden man inte är van vid."

Men rekryteraren ser, via lagtexten, att hen inte kan bete sig hur som helst. Preventivt är diskrimineringslagar bra, men som du sa, det är svårbevisat när det väl kommer till räfst och rättarting.

#32  DavidM Sveggo
2005-08-19 11:06:50

"Diskriminering är ett socialt och politiskt fenomen innebärande att en person eller grupp av personer negativt särbehandlas, eller behandlas på särskilt vis enbart eller huvudsakligen på grund av grupptillhörighet eller andra fasta personliga egenskaper."

Saxat ur Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskriminering

Ställer du upp på den definieringen, eller ska vi hitta någon annan?

#33  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär DavidM
2005-08-19 11:07:52

Sveggo:

Jag skulle inte kalla det diskriminering för att det finns faktorer jag inte vet.

T ex. Hur många av alla kvinnor vill bli chefer? Hur många kvinnor resp. män har gått utbildningar ( t ex handels) som kan leda till chefsjobb? Hur många kvinnor resp. män har mål att bli chefer?

Låt säga att 20% av alla kvinnor och 60% av alla män vill bli chefer. Om man överhuvudtaget mäter jämställdhet i siffror så bör man då acceptera cirka tre gånger så många manliga chefer än kvinnor.

Skulle däremot lika många kvinnor som män offra allt för att bli chef och det ändå är konstig balans, t ex 80-20, så skulle jag tycka det vore högst konstigt. Men jag skulle inte automatiskt ropa diskriminering. T ex så är de flesta basketspelare i NBA svarta. Betyder det att det råder diskriminering mot vita inom basketen? Nej, troligen inte. Det som skiljer är hur många som verkligen satsar allt på att bli bra på basket inom respektive grupp.

#34  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär DavidM
2005-08-19 11:08:27

Jag kan huvudsakligen ställa upp på den beskrivningen.

#35  att anstaella utlandssvensken
2005-08-19 16:13:36

Jag har sjaelv anstaellt ett antal personer foer olika sysslor, och aer det naagot jag fullkomligt har struntat i saa aer det personens koen. Fokus aer sjaelvklart att anstaella en person som kommer att bidra paa baesta saett till produktionen. Daeri spelar vaeldigt maanga faktorer roll, och en men sansloest fina meriter kan bli ratad enbart foer att personkemin inte staemmer. Vad har man foer nytta av vaerldens baest meriterade soekande, om man kaenner paa sig att personen inte kommer att kunna samarbeta med redan inarbetade medarbetare?

Jag tycker att den haer utbildningen som foersta inlaegget haenvisar till aer rejaelt kul. Det aer vael helt ok att kvinnor faar upp oegonen foer individuella loenefoerhandlingar, etc. Det handlar ju helt enkelt om att saelja sig sjaelv, och min erfarenhet aer att kvinnor inte aer saa bra paa detta. Min erfarenhet aer att kvinnor paa en arbetsplats har en dragning aat kollektivet, medan maen i stoerre utstraeckning aer individualister. Jag tror att kursen har skapat ett mer indivudalistiskt taenkande hos de kvinnliga kursdeltagarna,vilket i sin tur goer nytta foer karriaeren.

En arbetsgivare fokuserar paa production och loensamhet, aeven vid anstaellningsfoerfarandet. Personens koen aer av noll intresse.

#36  Intervju i Ny Teknik Kalle
2005-08-19 16:47:59

Maria Khorsand, chef för OMX Technologys licensförsäljning av datorsystem för börshandel, fd vd på Ericssons Bluetooth-bolag.
http://www.nyteknik.se/pub/ipsart.asp?art_id=41483

"Om diskriminering: Diskriminerad har jag aldrig känt mig. Delvis för att jag inte har blivit det, delvis för att jag kanske valt att inte se det."

#37  #29 (Sveggo) Robert
2005-08-19 17:35:38

Vad får dig att tro att en civilekonom som just tagit examen från ett universitetet med lite högre medelbetyg än en annan civilekonom som just tagit examen från samma universitet skulle vara bättre eller mer lämpad för ett specifikt civilekonomjobb?

#38  #35 (utlandssvensken) Robert
2005-08-19 17:41:41

Kan bara hålla med till 100%.

Jag har heller aldrig brytt mig det minsta om kön vid de tillfällen som jag har rekryterat. Det viktiga är att hitta en person som verkar vara lämplig för tjänsten och som man tror kan prestera och visa resultat.

#39  Sv: Feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär utlandssvensken
2005-08-19 19:42:06

[QUOTE] Jag vågar inte alltid skriva att jag har läst genusvetenskap i jobbansökningarna. Hur ser det ut på din arbetsplats? [SLUT CITAT]

Eli, det goer du helt raett i. Vilken normal arbetsgivare i det privata naeringslivet finner "genusvetenskap" som en tillgaang eller en merit? Kanske naagon skattefinansierad verksamhet inom landsting eller kommun kan goera det?

Robert, jag ser att vi har samma erfarenheter, och det aer min oevertygelse att vi delar dessa med majoriteten av foeretag. Foeretaget vill ha den laempligaste, och vill kvinnor vara med i racet i stoerre omfattning saa aer det bara att gilla laeget och saelja sig baettre som individer.

#40  # 22 gaggarin -NN
2005-08-25 04:41:29

"Om ni tror att det finns nån slags rättvisa ... är det dags att ni vaknar upp ... Så funkar arbetsmarknaden, så funkar rekrytering. Alla de "officiella" kriterierna är faktiskt bara blaha blaha, när det faktiskt är en människa som bestämmer vem som skall anställas. Detta har varit ännu ett utdrag ur verkligheten. Nu kan ni återgå till era sommarlov"

Tack för det nedlåtande inlägget gaggarin! Lite taskig och låg nivå i min mening som knappast för diskussionen vidare något nämnvärt. Kan vi lyfta nivån lite?

Själv har jag anställt många människor i min karriär, så jag tycker allt att jag har lite mer erfarenhet än vad du lättvindigt kan avfärda med en nedlåtande kommentar om din verklighet.

Min erfarenhet säger mig att det är mycket man väger in när man anställer någon. Kandidatens kompetens, erfarenhet, men även personlighet och hur man tror att denna passar in i organisationen. Men det finns också saker som lagen faktiskt inte tillåter arbetsgivare att diskriminera kandidater för. Och det måste jag som arbetsgivare acceptera. Det spelar ingen roll vilken aversion jag har mot skalliga män med mustasch - det är i sig inget giltigt kriterium för att anställa eller icke anställa någon.

Intressant dock att en tråd om hur feministiskt skolade kvinnor snabbare gör karriär, genast övergår till hur man som arbetsgivare ska få anställa vem man vill, hur man vill och på vilka grunder som helst. (Och helst då förstås ingen som läst genusvetenskap.)

#41  NN utlandssvensken
2005-08-25 14:16:22

[CITAT] Intressant dock att en tråd om hur feministiskt skolade kvinnor snabbare gör karriär, genast övergår till hur man som arbetsgivare ska få anställa vem man vill, hur man vill och på vilka grunder som helst. (Och helst då förstås ingen som läst genusvetenskap.) [SLUT CITAT]

Tar du inte ut svaengarna lite vael mycket med din tolkning? Det aer trist att du inte ser det ganska saa klara sambanded mellan "feministiskt skolade kvinnor" och arbetsgivarens bedoemning foer en anstaellning.

Som arbetsgivare saa aer jag enbart intresserad av att erhaalla individen som JAG anser vara laempligast foer en viss position. Jag ger fullstaendigt fasen i koenet paa personen. Som feminist saa aer du intresserad av att fler kvinnor goer kaerriaer. Jag spenderar mina pengar som jag vill, och du spenderar dina pengar som du vill. Det aer saaledes av yttersta vikt att jag sjaelv kan avgoera vem som skall bli anstaelld, och aer det saa att du vill ha fler kvinnor att goera karriaer, saa faar du och de som aer intresserade finansiera kurser och verksamheter som hjaelper kvinnorna att goera karriaer. Skulle en foeretagare sjaelv finna intresse att finansiera saadana kurser, saa aer det sjaelvklart helt upp till foeretagaren.

Nu saa aer det saa sjukt i Sverige att foeretag med ett visst antal anstaellda maaste goera en jaemstaeldhetsplan (eller vad det nu kallas foer?) Man diskuterar koenskvoteringar till privata foeretags styrelser, och feminister har synpunkter paa hur foeretag vaeljer sina medarbetare samt paa medarbetarnas loenenivaaer.

En stor del av feministernas verksamhetern, inkluderat genusforskningen, aer skattefinansierad. Den skattefinansierade feministiska verksamheten staeller krav paa foeretagaren som ytterligare urlakar foeretaget.

En debatt om att "feministiskt skolade kvinnor" laettare goer karriaer, boer daerfoer inkludera foeretagarens raett att anstaella vem fasen foeretagaren vill.

"Feministiska skolor" aer helt ok saa laenge som de finansieras av frivilliga. Allt annat aer helt aat helsike fel.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?