feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

DN-Debatt "Låt föräldrarna välja kön"


Gå till senaste inlägget



#1  DN-Debatt "Låt föräldrarna välja kön" David M
2004-05-23 20:47:21

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…

#2  Inget för feminister Weowe
2004-05-24 22:30:44

Feminister göra sig icke besvär, eftersom de ändå menar att kön enkom skapas genom socialisering och "social konstruktion". Det är bara att ge ungen rätt stimuli, så följer könet automatiskt. Skulle det trots allt inte lyckas, kan man alltid förändra könet genom att justera hela det omgivande samhället. Detta görs bäst medelst hårdhänta statliga intrång i medborgarnas privatliv parade med oavbruten hjärntvätt via utbildningssystemet, media och politiska kanaler.

#3  Könsval Carina
2004-05-25 09:04:20

Skitbra.

#4  Men... Kalle
2004-05-25 14:24:58

... det är väl bara aktuellt vid provrörsbefruktning, eller?

Sedan har jag lite problem med påståendet "Är det så hemskt om människor..//..också väljer till exempel kön på barnet? Jag förmodar att det vanligen går till så att de som har ett barn av ett kön väljer ett av motsatt kön - för att få en bättre könsbalans i familjen." Hur vet han det?

(Sedan handlade det ju inte om möjligheten att välja, utan att välja BORT. En liten men ändå ansenlig skillnad.)

#5  Kalle Mattias
2004-05-25 16:36:13

"det är väl bara aktuellt vid rovrörsbefruktning, eller?"

Bara? Jag antar att man kan välja att göra en provrörsbefruktning närhelst man får lust att påverka ens blivande barns anlag (enligt Tännsjös vision).

"Är det så hemskt om människor..//..också väljer till exempel kön på barnet? Jag förmodar att det vanligen går till så att de som har ett barn av ett kön väljer ett av motsatt kön - för att få en bättre könsbalans i familjen." Hur vet han det?

Han vet inte det. Därför skriver han "förmodar".

Och det handlade väl om just rätten att välja kön (Tännsjös artikel alltså).

#6  Mattias Kalle
2004-05-26 11:23:40

Kan man välja att göra en provrörsbefruktning närhelst man får lust? Bara sådär? Ska det inte tröskas igenom ett antal undersökningar först där det ska konstateras att man saknar rimliga möjligheter att få barn den traditionella vägen? I alla fall om landstinget ska stå för fiolerna. Och han lägger ju till "så långt sjukvårdsekonomin medger".

#7  Mattias, vidare... Kalle
2004-05-26 11:31:13

Och, som jag påpekade, det handlade om rätten att välja BORT, inte välja. Skillnaden kan verka hårfin, men i alla fall: Tänk dig att du absolut vill ha en dotter, och befruktar 4 ägg. Om ett eller flera av dem visar sig innehålla en flicka, fine, du kan behålla ett och slänga resten. Men om alla äggen visar sig vara pojkar, vad gör du då?

Detr handlar alltså inte om att bygga ett ägg efter en önskelista med egenskaper. Utan mer om att skjuta lite blint i natten och hoppas att något av skotten träffar i närheten av det önskade målet.

#8  Kalle Mattias
2004-05-26 19:40:42

Min poäng var att Tännjö vill öka möjligheten att (i postitiv mening) välja vilka egenskaper våra barn ska ha. Du verkar mena att det inte är så. Visst det handlar forfarande, tekniskt sett, om att välja bort. Men i praktiken går det mycket närmare en situation där man aktivt kan välja egenskaper.

Frågan är inte om tekniken tillåter oss att välja och välja bort. Utan om vi ska tillåta att föräldrar aktivt väljer, snarare än att som idag bara kunna välja bort barn med vissa egenskaper.

#9  Tännsjö notorisk besserwisser Weowe
2004-05-26 19:52:06

Sök "besserwisser" på wikipedia, finn Tännsjö!

#10  Lätt för andra att säga Hon som inte har råd att välja utan som får chansa
2004-09-07 22:15:18

Om man redan har tre pojkar som man älskar över allt annat, så är man onekligen glad och lycklig över att de är friska och känner sig välsignad. Men den andra sidan av myntet att man är ensam kvinna kvar, ingen mamma (dog tidigt) ingen syster, moster eller faster. Samt att man kanske inte orkar/vill skaffa barn på löpande band bara för att hinna med att få en flicka...Det är enligt min mening inte oetiskt att välja kön för att balansera familjen oetiskt att välja andra egenskaper JA! I så fall skulle det ju vara oetiskt att bara hoppas på en flicka. Det finns mycket som är värre, att skynda på naturen lite är en sak att förändra den (genom kirurgiska ingrepp) är väl mera tveksamt eller ?....

#11  Inget problem med val av kön... Pelle
2004-09-07 23:13:43

och eftersom vi har ett mansöverskott i dagens samhälle borde man ju kunna ge ekonomiska incitament för att kvinnor skall välja att få flickor

#12  Fler kvinnor för ett lugnare samhälle Thomas
2004-09-08 09:35:36

Eftersom emotionerna håller på att sänkas i Sverige,så vore det en bra lösning.

Män är klart mycket farligare än kvinnor.Kvinnor som är hatiska: klagar och gör försök att skada men misslyckas oftast.
Män däremot har styrka(och vapen) och kan skada mycket svårare.

Metoderna finns och jag stöder de feminister som vill ha fler kvinnor i samhället

#13  ¿ JoeHill
2004-09-08 10:36:57

Hur kan en "feminist" kalla sig feminist och propagera för könsval samtidigt som de propagerar för att:
1. Könet är en social konstruktion vi socialiseras in i efter födseln.
2. Alla skall ha rätt att välja sitt eget kön/könsroll.
3. Det enda som skiljer könen åt är snopp eller fitta.

Eller är det så att många "feminister" innerst inne är särartsfeminister, men skulle aldrig skulle erkänna det i den ofentliga debatten?

Denna diskreptans i dagens feminism stör jag mig något ofantligt på. Det är på något sätt blivit rumsrent att vara inkonsekvent så länge man är "arg feminist". På något sätt rättfördigar de sin inkonsekvens med att de varit förtryckta av patriarkatet och nu är det dags för alla andra att dansa efter deras pipa.

Fram för en mer konsekvent feminism. Det vinner vi alla på.

#14  JoeHill jenny
2004-09-08 20:21:31

Vem är det du menar är feminist och propagerar för könsval? Pelle?
Han är så vitt jag vet öppet särartsfeminist så där finns väl ingen dubbelmoral.
Eller menar du "Hon som inte har råd att välja utan som får chansa?" Hur vet du att hon är feminist över huvud taget? Och hur vet du att hon kalla sig likhetsfeminist? Bara undrar...

Håller i övrigt med dig om att alla vinner på en mer konsekvent feminism.

#15  Intet nytt under solen Martin
2004-09-09 20:03:41

Vad nytt med detta? Det ar ju bara att abortera efter ultraljud tills onskat resultat uppnas. Gratis, gammalt och beprovat!

#16  Martin Kerstin
2004-09-09 20:19:41

"Det är inte säkert att könet alltid kan bestämmas, eftersom det beror på många faktorer som fostrets ålder och hur det ligger i livmodern, möjligheten till bra bildkvalitet, undersökarens erfarenhet och ultraljudsapparatens tekniska kvalitet."

Denna citat om ultraljudsundersökningar är taget från www.infomedica.se. Så jag vet inte riktigt hur gammalt och beprövat det där "knepet" du talar om verkligen är?

#17   Martin
2004-09-09 20:29:20

tja, i enstaka fall kan det kanske vara svart vid ett tidigt ultraljud. men da ar det bara att begara ett nytt vid en senare tidpunkt.

hur som helst anvands denna metod framgangsrikt pa manga stallen i varlden, kina t.ex, dar man garna ser gossebarn.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?