feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Låt oss få Feminetik att spela roll igen.


Gå till senaste inlägget#1  Låt oss få Feminetik att spela roll igen. swenskaflicka
2013-06-15 20:51:28

Känslan är att Feminetik håller på att tyna bort. Kan vi inte göra något för att förhindra detta? Var själv oerhört aktiv under en period i mitt liv, det var väl 2004 till 2006 något sådant. Och då spelade Feminetik en viktig roll i mitt liv och en viktig roll i ganska många människors liv.

På samma gång så finns det ett behov av att stärka feministisk debatt och att på riktigt bidra till att förändra världen vi lever i, och skapa en verklig förändring av vardag, politik och mellanmänskliga relationer.

Så som jag uppfattar Feminetik av idag så är såväl den feministseparatiska delen och JÄIFdelen väldigt inaktiv. Det som feminetik samtidigt har är en lång räcka debatter, historiskt material med väldigt vettiga och intressanta inlägg, blandat med mer retoriska debatter som kanske handlar mer om formuleringskonst än feministisk förändring. Vi har en mindre mängd aktiva feminetister och vi har en stor andel väldigt passiva, avsomnade medlemmar.

Vad kan då göras för att få Feminetik att bli starkt (starkare) igen? Jag tror att det måste kännas att det skapar en relevans i vår vardag och för den feministiska saken.

Nu dyker jag förstås in här mitt i 2013 och vet ju att ni gjort massor av saker de senaste åren som jag har noll koll på, så vill komma in med en ödmjuk utgångspunkt.

Några tankar själv på vad som skulle kunna öka relevansen:

1. Fundera på vad som skall vara syftet med Feminetik. Överväg att förändra detta. Ta fram en enkät och skicka ut till alla medlemmar (säkert gjorts förut förstås), och var då totalöppen för att själva syftet/fokus kan förändras. I detta arbete bör också ingå att göra en översyn av resurser, kanske finns det massa inaktiva som kan tänka sig delta i utvecklingen ändå.

2. Ett förslag är att förändra fokus från debatt/forum till analys och feministiska texter. Feminetik skulle kunna vara en samlingsplats för feministiska analyser, skildringar, berättelser, projekt etc. En möjlighet att stå oemotsagd. Idag tror jag att det finns ett problem att en kan uppleva att ens genomarbetade inlägg (eller andras genomarbetade inlägg) försvinner in i ett forumflöde och där detaljer debatteras på sätt som gör att fokus tappas på den högre saken. Jag tänker mig att det finns många som har mycket att säga, gör det på bloggar, på Twitter etc, och jag tänker att Feminetik skulle verkligen kunna vara en samlingsplats för allt detta.

3. När det gäller nya satsningar är det nog viktigt att ha tålamod. Det finns väldigt mycket av tröskeleffekter på sajter, och när det är för få aktiva så sänks aktiviteten kontinuerligt. Vad gäller att skapa Twitterkonto som alla turas om skriva inlägg på, att införa Känsligt igen för att hitta relevanta hjälpen i vardagen etc, finns det en tröskeleffekt förstås. Vad jag vill säga är att jag tror det finns massor av bra saker som kan återupplivas på Feminetik, bara vi hittar en tillräcklig kritisk massa som blir aktiva.

4. Marknadsföring av Feminetik går inte att underskatta betydelsen av. Jag umgås mest med feminister, och de känner inte till feminetik alls innan jag nämner det. Och tröskeln att bli aktiv här är nu väldigt hög dessutom.

5. På ett sätt bär feminetik på gott och ont sin historia. Hur kan vi göra för att diskriminera oftaanvändarna och favorisera förstagångsbesökaren?

Jobbar själv med marknadsföring och finns massa feminister idag, men känns som att Feminetik skulle kunna spela en större roll än nånsin förut, för vad jag vet finns det än så länge ingen annanstans där alla hänger.
Inlägget uppskattas av kx2, Blindalina och 2 till

#2  Sv: Låt oss få Feminetik att spela roll igen. Kall
2013-06-17 17:07:54

Uppfriskande inlägg. Tack för det.
Jag tycker att punkt 2 är intressant, och dubbelbottnad.

Jag förstår att det kan vara frustrerande att "dränkas" i (ibland irrelevanta) mothugg när en försöker lägga fram ett resonemang. Men samtidigt är det skillnad på muntlig och skriftlig debatt. Är det skriftligen har en möjlighet att fundera och fila till formuleringar innan texten postas.
Är inte själva syftet med texter och analys att skapa tankar och inbjuda till debatt? Eller skulle texterna publiceras separerade från debattforumen? (En sådan möjlighet finns, eller fanns, väl redan?)
Och frågan är inte retoriskt ställd. Jag undrar verkligen.

#3  Tankar om tid Henrik
2013-06-17 21:10:29

För ett par år sen skrevs http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… och http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… och tankarna kan nog gälla än.
I slutet av 2008, tror jag, drogs projektet Nya Feminetik igång och alla inbjöds föreslå nyheter. Många förslag kom in, men nu kan jag inte hitta dom. Vad hände?

#4  Ang: #1 av swenskaflicka udd
2013-06-18 00:25:31

Trollstav Tack för dina tankar och dina förslag!

Som du säger har gjort lite olika försök för att locka (och behålla) medlemmar. När det gäller att lyfta fram texter har vi t.ex. återstartat Vildmark en sväng. För att titta utanför boxen och samla relevanta inlägg på Twitter fanns feminetikRT (https://twitter.com/feminetikRT). Marknadsföring har vi försökt med på bland annat Feministiskt forum i Stockholm och genom att dela ut gratis vykort.

Alla de här grejerna har, som jag ser det, haft problemet gemensamt att de har varit beroende av en ganska stor tidsinsats av crew för att fungera. Även om vi har en del tid är vi ganska få och vår tid splittras mellan flera olika saker.

Jag tänker därför nu att nästa satsning skulle behöva inkludera fler och mer ligga på medlemmarna. Vad kan en enskild medlem göra? "Dela på Facebook eller skriv ett tweet!"-länkarna på förstasidan är en, om än väldigt liten, del här. Om alla aktiva medlemmar drog hit ett par tre till medlemmar som blev aktiva så skulle vi ha ligga rätt bra till tror jag. Form och funktioner spelar såklart roll, men i slutändan tror jag det mesta handlar om innehållet.

Jag tycker mycket om feminetik.se och skulle gärna se att det gick att hitta en väg för att göra sajten mer aktiv igen.
Inlägget uppskattas av kx2

#5  Ang: #3 av Henrik udd
2013-06-18 00:31:50

Trollstav
Henrik sa:
I slutet av 2008, tror jag, drogs projektet Nya Feminetik igång och alla inbjöds föreslå nyheter. Många förslag kom in, men nu kan jag inte hitta dom. Vad hände?


När det gäller Nya Feminetik så mycket jag erkänna att vi tog oss vatten över huvudet. Det var ett lite för stort projekt för att klara av med de resurser (i form av tid, främst) vi hade.

Planen ändrades då från att göra en stor förändring och lansera det nya i en stor klump, till att göra lite mindre förändringar då och då istället. Evolution istället för revolution, ungefär. (Mer går att läsa här: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s… )

En del av idéerna som kom upp har genomförts. Några av de mest önskade idéerna var att feminetik.se skulle producera egna texter (redaktionellt) och att vi skulle ha en serie. Båda uppfylldes i och med Vildmark.

#6  Sv: Låt oss få Feminetik att spela roll igen. Blindalina
2013-06-18 09:57:19

#1
Kul å se dej! :)

Jag håller med men tror att det första som måste göras är att återaktivera i första hand forumet Känsligt, andra hand Småsnack som länge fanns på feminetik.

98% av saker jag skulle vilja skriva, allt från små feministiska observationer till privata erfarenheter, tar jag inte upp då jag inte vill skriva på ett forum där inte bara "fienden" ;) antifeminister utan halva internet kan läsa. Det privata är definitivt politiskt, och så har feminismen alltid funkat, genom utbyte och tillit, och i ett forum som inte går ut på högtidlig, byråkratisk konkurrens utan tvärtom kommunikation, "det privata är politiskt", gräsrotsfeeling och spontanitet.

Som det är nu är forumet dessutom alldeles för anonymt för att personer som loggar in ska känna sig delaktiga eller inspirerade, Småsnack fungerade som ett teambuildande och lättsamt fikarum- vilket gör att folk kan vara mer personliga och bredare på Disk. (eller Känsligt.)

(Jag vågar inte skriva någonting på Övrigt som vi delar med jäif, blir bara ytlig och ironisk, inte så givande.)

Finns en massa aspekter på det här men får väl återkomma, bra tråd iaf.

#7  Sv: Låt oss få Feminetik att spela roll igen. swenskaflicka
2013-06-24 12:33:00

Innan jag hinner svara på alla bra svar, så tänkte jag lägga till ytterligare en sak. Nämligen att det är viktigt att se hur oerhört mycket som hänt vad gäller människors beteende på internet sedan 2008. Feminetik kan inte vara "allt", på det sätt som det var 2006, utan det gäller nog att hitta en lagom nivå på vad det skall vara och vara helt öppen för att tänka om.

Ska svara mer ikväll!

#8  Ang: #2 av Kall swenskaflicka
2013-07-06 12:44:58

Min huvudfråga är någonstans om det är feministisk debatt
som är det vi vill ha/behöver etc? Idag är debatten i fokus på Feminetik och
feministiska texter/erkännanden/vardagsskildringar/hurfandetkännslevaidethärskitsam hället/uppmaningar/godaexempel/upprop etc något som
spelar en underordnad roll. Och vad som skulle hända om man vände på det hela. Självklart skall man kunna respondera på det som skrivs oavsett vad som skrivs, men en persons privata upplevelser skall ju inte debatteras i sig.

Är det så att Feminetik blivit för opersonligt och för långt ifrån den könade
vardagsverklighet vi alla lever i genom fokus på debatt?
Inlägget uppskattas av Henrik och Blindalina

#9  Ang: #4 av udd swenskaflicka
2013-07-06 12:56:00

Tack Udd. Och ja är ju jätteviktigt att en större grupp engagerar sig för
att marknadsföra/lyfta Feminetik. Intressant var när jag nu för några veckor sedan länkade hit visade det sig att flera feministvänner (vänner som är feminister) varit inne på sajten å vänt.

Så är nog bra ta fasta på hur vi vill förändra Feminetik ordentligt. Och sedan marknadsföra det.

#10  Sv: Låt oss få Feminetik att spela roll igen. Blindalina
2013-07-06 13:56:38

#8 det personliga är politiskt..
"Är det så att Feminetik blivit för opersonligt och för långt ifrån den könade
vardagsverklighet vi alla lever i genom fokus på debatt?"
----
"om är det vi vill ha/behöver etc? Idag är debatten i fokus på Feminetik och feministiska texter/erkännanden/vardagsskildringar/hurfandetkännslevaidethärskitsam hället/uppmaningar/godaexempel/upprop etc något som
spelar en underordnad roll."

precis så!

http://www.aftonbladet.se/kultur/article11948…
http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/systerskap…

#11  Sv: Låt oss få Feminetik att spela roll igen. Blindalina
2013-07-06 13:57:38

#9 det är ofta en ser ett nytt alias, men sällan en ser det komma tillbaka. :)
sa de ngt om varför de inte gillade forumet?

#12  Ang: #9 av swenskaflicka udd
2013-07-08 14:39:38

swenskaflicka sa:
Så är nog bra ta fasta på hur vi vill förändra Feminetik ordentligt. Och sedan marknadsföra det.


Ja, absolut. Om större förändringar görs så behöver det marknadsföras.

Men jag menar också att det går att göra det omvänt, lite mer "gräsrotigt". Om t.ex. du och några av dina kompisar skulle gilla ett forum med lite mindre debatt-fokus så skulle ni kunna slå er ihop, kanske dra in någon mer ni tror är på och sen helt enkelt bestämma er för att ägna lite tid varje vecka åt att skapa och skriva i såna trådar. Troligtvis kommer fler haka på. (Jag tycker själv det låter jätteintressant!) Sen om det behövs ett separat forum eller om något mer behöver göras så är det lättare när det hela redan är igång och det visar sig att intresse finns.

Vi började i andra ändan med Projekt Nya Feminetik där vi försökte lista ut vad folk ville ha och sen göra en stor jätteförändring men tyvärr blev det övermäktigt. Det är lätt att tänka att fler skulle komma om sajten gjordes om på flera olika sätt. Facebook är lätt att jämföra med. Problemet är bara att Facebook har 5000 anställda och att vi här bara har fem volontärer.

Fördelen med medlemsinitiativen är också att det direkt syns om det är något som verkligen går hem. När team-funktionen kom var den väldigt efterfrågad, men den blev inte alls någon succé.

#13  Sv: Låt oss få Feminetik att spela roll igen. swenskaflicka
2013-08-12 20:06:43

En fråga är som ni kanske pratat om innan är hur man ska förhålla sig till de aktiva feministgrupperna på Facebook? Har det gjorts försök att 1. marknadsföra alt 2. söka folk för att utveckla Feminetik där? Tror kanske alternativ 2 vore mest intressant spontant, men då krävs ju att frågan kommer från officiellt Feminetik-håll.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?