feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Konkreta förbättringsförslag


Gå till senaste inlägget#1  Konkreta förbättringsförslag udd
2011-10-29 00:47:24

Ibland kritiseras feminetik.se av olika anledningar. Nu senast diskuteras ifall sajten har en för liberalfeministisk prägel. Tidigare har bland annat frågor ifall sajten är för akademisk och för radikalfeministisk avhandlats.

Rätt ofta kommer diskussionerna att handla om att några andra gör fel. Och tyvärr stannar också många där.

Ibland kommer det dock konkreta förslag. Några av de har varit att införa ett kvinnoseparatistiskt forum, att skapa ett vänligt forum och att införa riktade trådar. Såna här förslag är mycket uppskattade. Av dessa tre har vi i någon form och någon utsträckning testat alla.

Jag startar den här tråden nu för jag hoppas att vi tillsammans ska kunna komma på bra sätt att förbättra sajten. Bidra gärna! (Om du exempelvis tycker att fler åsikter borde finnas representerade på sajten, hur kan vi nå dit?)

#2  Sv: Konkreta förbättringsförslag feministTM
2011-10-29 16:07:03

Det är främst en sak som gör att Feminetik inte fungerar som feministiskt forum, och det är att ni i crew accepterar att anti-feministiska män får dominera på feminist-delen. Så länge ni gör det kommer alla välmenande försök till förbättringar att vara lika misslyckade som hittills. Sorgligt, men sant.
Inlägget uppskattas av FumikoFem

#3  Sv: Konkreta förbättringsförslag kx2
2011-10-29 20:19:00

Då föreslår jag att du feministTM börjar argumentera mot de debattörer i feministdelen som du upplever vara antifeministiska.

#4  Sv: Konkreta förbättringsförslag FumikoFem
2011-10-29 20:48:59

Som vi blev tillfrågade att göra för, ja år sedan. Och vi har gjort det i år, efter år, efter år.

#5  Sv: Konkreta förbättringsförslag kx2
2011-10-29 20:55:35

Okej. Fungerar det inte? Har du eller ni någon idé om varför det inte fungerar?

#6  Ang: #1 av udd JemyM
2011-10-29 22:03:41

Av statistiken att döma är det färre än 20 personer som postar regelbundet på feminetik. Jag känner nästan att jag laggat efter (tentamånad), men hur som helst är det mest gamla uvar. Detta får mest feminetik att ha prägel av ett radhusområde med gamla grannfejder.

Hade folk kunnat enas om att ha ett "byråd" om hur vi kan få fler att flytta hit så tror jag inte problemet är "liberaler", "radikalfeministister" eller "dominanta antifeministiska män" som gör att inte fler flyttar in. Det har nog snarare att göra med det generella intresset för trakten och vägarna hit.

Blindalina - 231
FumikoFem - 130
Henrik - 108
kx2 - 95
fredriktomte - 90
Ephemeer - 85
udd - 81
Escapist - 75
Joakim00 - 70
JemyM - 59
Genus1 - 56
KarinL - 36
Dansmaester - 30
Kaiser - 21
huva - 12
El_Trolldego - 11
Marta - 5
KK2 - 4
arvidabystrom - 2
feministTM - 2

#7  Sv: kx2 FumikoFem
2011-10-29 22:13:43

Well, jag tror att det har mycket att göra med att dom feministiska, ja dom är män, there I said it! Som hänger här gärna vill, ja jag vet inte. Testa sina kunskaper och vinna debatter. Och inte utbyta erfarenheter och lyssna som är något jag får ut av på ett annat community jag är på. Samt på bloggar jag skriver på dagligen. :)

#8  Ang: #2 av feministTM RasmusS
2011-10-29 22:36:41

feministTM sa:
det är att ni i crew accepterar att anti-feministiska män får dominera på feminist-delen


Hur går det till? Betyder det helt enkelt inte att du/ni skriver alldeles för lite, att du/ni är för oprudktiva i förhållande till dessa "män"?

Eller vill du att inlägg ska cencureras pga. könstillhörigheten på författaren?

Jag förstår inte hur någon kan "tillåtas att dominera" på ett forum där antalet inlägg som skriv främs avgörs av hur många inlägg Du och jag väljer att skriva. Vill du starta 100 nya trådar så har du möjlighet. Vill du skriva 1000 inlägg och dominerar totalt så har du möjlighet till det också. Men i stället så lägger du någon sorts skuld på Crew och de män som skriver och på så sätt håller feminetik levande. Det gör att jag inte förstår din kritik alls.

Med risk för att låta snorkig, det är inte avsikten, men vore det inte bättre för Feminetik om du tog ditt ansvar och skrev mer inlägg? (Jag menar... om könstillhörigheten på författarna av inläggen är avgörande så är det lätt åtgärdat, skriv mer inlägg)
Inlägget uppskattas av heffaklumpen

#9  Sv: Konkreta förbättringsförslag huva
2011-10-30 10:41:48

Jag tänker, som JemyM sa, att detta är en infekterad grannfejd eller scener ur ett dåligt äktenskap. Och ingen vill flytta in till en by där det redan tjafsas och bråkas.

Förslag:

1. Flytta "Om Webbplatsen" så att bara inloggade ser den så att interna stridigheter inte blir lika uppenbara för besökare. Alt skapa ett nytt forum för dessa diskussioner.

2. Anonyma trådar där avsändare får ett nummer (eller ett påhittat alias) som bara gäller i den tråden. Detta skulle vara en övning i att glömma vem som säger något och att tvingas höra bara vad den säger.

3. Använd KS mer. Tex för de trådar där liberalistiska män upplevs ha tagit över. Jätteintressant om de två trådarna sen kan föras parallellt (jämför parallelldiskussioner i jäif).

4. En team-building resa med tillitsövningar, avreageringsstationer, sharing-sessions och modererade diskussioner.
Inlägget uppskattas av puff

#10  Ang: #7 av FumikoFem kx2
2011-10-30 11:58:38

FumikoFem sa:
Well, jag tror att det har mycket att göra med att dom feministiska, ja dom är män, there I said it! Som hänger här gärna vill, ja jag vet inte. Testa sina kunskaper och vinna debatter.


Var det inte antifeministiska män som var problemet? Jag har lite svårt att hänga med i svängarna faktiskt.

#11  Ang: #9 av huva kx2
2011-10-30 12:10:06

huva sa:
Jag tänker, som JemyM sa, att detta är en infekterad grannfejd eller scener ur ett dåligt äktenskap. Och ingen vill flytta in till en by där det redan tjafsas och bråkas.

Förslag:

1. Flytta "Om Webbplatsen" så att bara inloggade ser den så att interna stridigheter inte blir lika uppenbara för besökare. Alt skapa ett nytt forum för dessa diskussioner.


Kan vi säkert veta att det är "grannfejderna" som skrämmer bort nya besökare, då? Senaste dagarna har det varit väldigt tjafsigt i Om webb, men så brukar det väl kanske inte riktigt se ut i normalfallet.

Trots detta så tycker jag att förslaget är bra. Det finns ingen anledning till att Om webb ska ligga synligt för icke inloggade besökare, i synnerhet inte om det faktiskt är tjafsigheten som verkar avskräckande.

2. Anonyma trådar där avsändare får ett nummer (eller ett påhittat alias) som bara gäller i den tråden. Detta skulle vara en övning i att glömma vem som säger något och att tvingas höra bara vad den säger.


Det riskerar å andra sidan att motverka gemenskap och bekantskap. Får kanske vägas mot hur gemenskapen och bekantskapen påverkas av nuvarande upplägg.

3. Använd KS mer. Tex för de trådar där liberalistiska män upplevs ha tagit över. Jätteintressant om de två trådarna sen kan föras parallellt (jämför parallelldiskussioner i jäif).


Intressent för KS förefaller vara minst sagt svalt. Jag förstår inte riktigt varför KS inte utnyttjas flitigare av de medlemmar som tycker att manligt kön hos motdebattörerna är ett problem.

4. En team-building resa med tillitsövningar, avreageringsstationer, sharing-sessions och modererade diskussioner.


Kan det verkligen finnas något utbrett intresse för detta? Ser gärna mer gemenskapsbyggande aktiviteter här på forumet dock. Har för mig att det för länge sedan fanns en fredagskram-tråd. Någon som har mod att starta upp något liknande igen?

Vad är en avreageringsstation och vad innebär en sharing-session?

#12  Föryngring svårt men man kan åldras med behag! Henrik
2011-10-30 13:05:53

Gör om mej så att jag blir yngre! Det är en orealistisk önskan när det gäller individer och nästan lika hopplös när det gäller sammanslutningar.

Jag har varit medlem i Cykelsällskapet i över trettio år och under den tiden har medelåldern höjts med ungefär trettio år. Varje årsmöte har någon medlem upptäckt detta och begär krisåtgärder - "om vi inte rekryterar ungdomar kommer föreningen att dö!" Javisst, vi går mot döden var vi går (eller hojar) men vi kan i alla fall ha en angenäm tur tillsammans.

Jag har spelat i en skolorkester som upphörde härom året när dom flesta musikerna blivit pensionärer (eller harpister i himlen). Men vi hade kul i femtio år!

Att det går så här beror inte på att ungdomen slutar cykla eller slutar att spela. Man kanske rent av är med en gång på en tur eller ett rep men det blir bara en gång. Alla dom andra tycks ha varit med i hundra år och det finns oskrivna lagar, underförstådd vänskap och fiendskap. Så det känns hopplöst att smälta in.

Och feminetik lyder nog samma förgängelsens lagar - nyrekrytering är svårt men vi som är här kan i alla fall försöka ha trevligt ihop. Om vi verkar ha kul är det i alla fall lite större möjlighet att någon annan vill vara med.

Ett sätt att ha kul är att tala illa om sina meddebattörer. Jag tror att det i längden leder till att det inte blir så kul här. Om någon annan håller med mej om det föreslår jag att ni deklarerar att ni inte skriver nedsättande omdömen om meddebattörerna i fortsättningen. "Men hallå, ska man inte få ge igen på påhopp?" Nej, man kan strunta i det. Det är ju ändå påhopparen som gör bort sej, eller hur?

#13  Sv: Konkreta förbättringsförslag heffaklumpen
2011-10-30 13:13:51

Hat- och skuldbeläggande retorik mot män (både feministiska och icke-feministiska) skrämmer nog bort fler än grannfejderna gör. Allt fler människor av båda kön i samhället inser nu hur lite t.ex. radikalfeminism och kvinnoseparatistisk feminism har att göra med deras bakomliggande ideal om rättvisa i samhället och väljer istället att fjärma sig från sådana uttryck och diskutera i andra former istället. Det är samma strömningar som man kan se i den offentliga debatten. Människor har helt enkelt börjat vakna upp och se igenom avarterna i retoriken, frågan är nu om förespråkarna själva klarar av att inse skillnaden mellan retorik och verklighet och förändra sig därefter.

#14  Sociala medier VS sociala nätverk kx2
2011-10-30 13:38:31

Apropå att "allt har sin tid" osv. så skulle jag vilja komma med en annan teori om varför det är svårt med nyrekrytering.

Idag finns en mångfald av sociala medier, och bland dessa förefaller de s.k. sociala nätverkstjänsterna (facebook, twitter, google+) att vara de populäraste i det att de är störst och har flest antal medlemmar.

Ingen jämförelse i övrigt, men sociala medier som i form av exempelvis diskussionsforum tror jag kan ha svårare än de sociala nätverkstjänsterna att attrahera medlemmar eftersom just denna specifika form kräver mer tid och engagemang än 140 tecken och snabba statusuppdateringar.

Det finns naturligtvis de som använder diskussionsfora på ett liknande sätt som de sociala nätverkstjänsterna och sprutar ur sig inlägg efter inlägg på ren impuls. Men någonstans ligger det ändå i diskussionsforumets natur att inlägg som postas där är längre och i regel mer genomtänkta. Och alla har inte lust eller ork att skriva längre genomtänkta inlägg eller gå in i diskussioner som kan sträcka sig över veckor. För att orka med det ska man vara väldigt engagerad i ett visst ämne, exempelvis feminism. Av samma anledning kommer sociala mediet wikipedia heller aldrig att få lika många aktiva användare som redigerar artiklar, som twitter har aktiva skribenter. Olika typer av sociala medier kräver olika saker användarna, och de som kräver mer tid kommer kanske rent medlemsmässigt att ha svårt att stå sig i konkurrensen (sedan har naturligtvis facebook, google och twitter helt andra marknadsföringsmöjligheter än feminetik...).

Har inga som helst belägg för det, men jag undrar om inte diskussionsforum öht upplever en svacka just nu, med tanke på konkurrensen från de sociala nätverkstjänsterna. I så fall är det inte feminetiks innehåll det är "fel" på, så mycket som formen.

Jag vill ändå slå ett slag för den sociala medieformen som diskussionsforum utgör. Det behövs sociala medier som fungerar som plattformar för eftertanke och fördjupning, som motvikt och för att balansera de sociala medier där tyngdpunkten ligger på snabba, kortvariga meningsutbyten och snabb uppdateringar.


Men kanske finns det ändå något av de snabba, kortvariga meningsutbytena som man kan infoga i forumformen? Det finns ju ingen regel som säger att forum bara måste vara eftertanke och fördjupning. Och apropå just nätverkandebiten så är ju feminetik ursprungligen tänkt att fungera som just ett sådant fast för feminister.

#15  Sv: Konkreta förbättringsförslag kx2
2011-10-30 13:49:30

feminetik finns ju på twitter.

Går det inte att göra en funktion så att det som twittras på http://twitter.com/#!/feminetik även syns här på sidan i en feed/flöde?

Samt ytterligare funktion som gör att feminetik-medlemmar som har twitter om de vill kan knyta sin twittersida hit så att det som händer på deras twitter även syns här?
Ungefär "Se våra twitter updates:" ?

#16  Sv: Konkreta förbättringsförslag kx2
2011-10-30 13:50:16

Nu blev det fel med länken, men iaf.

#17  Sv: Konkreta förbättringsförslag kx2
2011-10-30 13:56:19

Finns iofs det här men det är ju i dagsläget rätt dolt
http://www.feminetik.se/om_oss.php?sub=twitter

Jag menar att det borde ligga direkt på förstasidan.

#18  Sv: Konkreta förbättringsförslag kx2
2011-10-30 14:08:59

Ber om ursäkt för multipostningen (om det ändå fanns en redigeringsfunktion så man kunde lägga till... *hint*).

Det jag föreslår i #15 och #17 skulle alltså kunna vara ett sätt att på ett mer synligt vis få in det som händer på andra ställen hit, att ta in diskussioner som förs på t.ex. twitter till femi och vice versa, så feminetik inte behöver framstå som någon isolerad ö. Det skulle också göra det lättare för nya att hitta hit.

#19  Ang: #11 av kx2 huva
2011-10-30 14:30:47

Jag tror att vi kan vara säkra på att grannfejderna är EN sak som skrämmer bort besökare, men det är ju onödigt att tro att det är den enda. Jag talar utifrån mig själv då det tog lång tid från att jag började läsa på feminetik till att bli medlem till att bli skrivande medlem, just på grund av kriget som jag kände att jag inte ville bli en del av. Jag tycker att feminetik ska hålla hög klass hela tiden och vara en tillgång för andra läsare, utan perioder när sånt här tar överhanden och är det enda som syns på förstasidan. Så kan det ”gömmas” och behandlas separat från övrigt innehåll så tycker jag att det är bra.

Jag tänker mig att det finns en sådan tyst publik, men det skulle vara roligt att se statistik på detta. Finns det statistik på besökare som inte är medlemmar eller besökande medlemmar som inte skriver?

Anonyma trådar skulle bara vara en övning, alltså inte en permanent lösning eller det enda sättet att kommunicera. En övning i tankesättet att det inte handlar om vem som har rätt utan om vad som är rätt. (Inte ett förslag nödvändigtvis kopplat till den aktuella liberal-diskussionen.)

Jag tror att du har rätt i din sociala-medier-analys och har funderat lite på om feminetik skulle kunna gå mer åt det hållet. Öka incitamentet att logga in när man besöker och att bygga sin profil samt att kunna få snabb bekräftelse. Uppskatta-funktionen är ju lite åt det hållet. Kanske kunde man göra även svara-funktionen så att den gav en färgglad notifiering. Man kunde också lagra besvarade inlägg i en lista där man sen kunde se om man hade svarat tillbaka eller inte, så kanske inte trådar skulle glömmas av lika lätt.

Å andra sidan skapar man med sociala-medier-vägen en större grad av vem-som-har-rätt och bekräftelse-törst, vilket feminetik inte borde handla om. Jag funderar då på om man istället borde gå mot att komma ihåg alla ämnen som diskuterats här, finna någon ny smart sorteringsfunktion för gamla trådar. Inte se gamla trådar som gamla avdankade bara för att de flesta skribenter avreggats utan som fortfarande levande och värda att titta på. Otroligt mycket kunskap och tankegångar finns ju lagrade här! Bara en tanke än så länge, men funderar vidare på konkret förslag.
Inlägget uppskattas av Henrik och kx2

#20  Ang: #9 av huva fredriktomte
2011-10-30 14:35:21

huva sa:
4. En team-building resa med tillitsövningar, avreageringsstationer, sharing-sessions och modererade diskussioner.


Om man kunde genomföra det vore det förmodligen väldigt effektivt för att skapa mer förståelse och ett inte fullt lika hårt debattklimat. Som kx2 skriver är dock frågan om intresset finns. Tidigare genomfördes det träffar, men långt ifrån alla gick på dem. Kanske kan det vara en idé att göra ett nytt försök? Teambuildingresa vore kul! :-D

#21  Ang: #14 av kx2 fredriktomte
2011-10-30 14:38:48

kx2 sa:
Har inga som helst belägg för det, men jag undrar om inte diskussionsforum öht upplever en svacka just nu, med tanke på konkurrensen från de sociala nätverkstjänsterna. I så fall är det inte feminetiks innehåll det är "fel" på, så mycket som formen.


Tror inte att det är "just nu", utan snarare en utveckling som började i och med att bloggande, facebookanvändande osv blev stort och som nu kanske t.o.m. nått sin kulmen.

Se http://www.google.se/#q=forumd%C3%B6den&h… (se särskilt den första länken till Catahya / Forum)

#22  Ang: #14 av kx2 fredriktomte
2011-10-30 14:43:53

Till detta kan tilläggas att jag uppfattar att feminismen också befinner sig i en svacka. Det skrevs en artikel om det i februarinumret av Arena 2009 (och då hade Feminetik varit på dekis ett tag, storhetstiden för Feminetik, åtminstone om man ser till antal skrivna inlägg, var 2005, och då skrevs det fler inlägg under det första halvåret än under det andra halvåret).

#23  Ang: #20 av fredriktomte huva
2011-10-30 14:46:27

Aha, hur länge sen var detta?

#24  Ang: #21 av fredriktomte kx2
2011-10-30 15:43:08

fredriktomte sa:
Tror inte att det är "just nu", utan snarare en utveckling som började i och med att bloggande, facebookanvändande osv blev stort och som nu kanske t.o.m. nått sin kulmen.


Naturligtvis så är det inget som skett över en natt, utan en utveckling som har pågått ett tag nu. Det ser jag iaf som ett av forumets största utmaning - att stå sig i konkurrensen/sticka ut i mängden mot andra typer av sociala medier/nätverk.

Jag tror dels att det gäller att hänga med i utveckligen men också att visa på sin särart, vad man kan erbjuda som är unikt som andra tjänster inte har, t.ex. fördjupade diskussioner.

#25  Sv: Konkreta förbättringsförslag JemyM
2011-10-30 15:44:11

I allmänhet är idén om samhällsförändringar svår att rekrytera till. Sverige är på många sätt ett annorlunda samhälle idag när jag levde upp. Det är inte rumsrent att se ner på kvinnor, vara rasist eller homofob offentligt längre vilket är bland de största segrar som en samhällsförändrande kraft kan uppnå.

Det innebär ett par saker. För det första kan man fundera på om Amnesty behövs i Sverige. Vad menar jag med det? Jo situationen här gör inte att arbetet för rättigheter upphört, situationen kring Sverige ser betydligt sämre ut. Dessutom flyttar folk runt och informationen flödar fritt.

Även situationen i Sverige är inte perfekt. Det finns gott om intressen för att minska rättigheter för både kvinnor och HBTQ folk och genusordningen är knappast dräpt.

Feminismen är alltså relevant. Vi befinner oss bara i en annan fas.

#26  Sv: Konkreta förbättringsförslag feministTM
2011-10-30 23:09:07

JemyM sa:
För det första kan man fundera på om Amnesty behövs i Sverige.

I denna OT-fråga måste jag bara svara att Sverige tydligen är det land som dömts flest gånger av FN:s tortyrkommitté. Inte för att folk torteras så ofta i Sverige, utan för att Sverige aktivt medverkar till tortyr genom en flyktingpolitik med utvisningar som inte överensstämmer med mänskliga rättigheter.

Sverige är världsmästare i tortyr http://veronicasvard.wordpress.com/2011/10/08… Världsmästare i skamlig utvisning http://www.flyktingbloggen.org/2011/10/varlds…
Inlägget uppskattas av RasmusS

#27  Ang: #26 av feministTM JemyM
2011-10-30 23:27:07

Liknelsen med Amnesty riktar sig mot de som tror att sådana grupper inte behövs i Sverige eftersom allt känns bra. Så fungerar det inte.

#28  Sv: Konkreta förbättringsförslag Nomad
2011-10-31 09:34:01

Varför skriver inte fler på feminetik?

Det grundläggande problemet är att feminetik ses som ett forum där det inte råder möjlighet till fri debatt. Därför går folk till flashback och dylikt där dom kan uttrycka sina åsikter utan rädsla för censur.

#29  Ang: #25 av JemyM Nomad
2011-10-31 09:42:09

Feminismen idag tillhör förtryckarna om du ser till sexuella minoriteter. Det får man dock inte diskutera i detalj på detta forumet så jag drar mig vidare till ställen där man kan göra det :)

#30  Ang: #29 av Nomad JemyM
2011-10-31 11:27:47

Nomad sa:
Feminismen idag tillhör förtryckarna om du ser till sexuella minoriteter. Det får man dock inte diskutera i detalj på detta forumet så jag drar mig vidare till ställen där man kan göra det :)


Kvinnoseparatister tenderar att likt mansseparatister förtrycka HBTQ folk eftersom deras världsbild bygger på en tvådimensionell könsindelning. Det händer att kvinnoseparatister använder sig av titeln "feminist" och det händer att mansseparatister kallar sig jämställda, detta görs i identitetssyfte och i behovet av att smälta in i gruppen. Ett sätt att komma undan detta problem är att helt enkelt titta på individens idéer och beteende istället för att titta på vad de kallar sig samt göra gruppen medveten.

Ingendera är givetvis representanter för feminismen som ideologi eller nyttiga om jämställdhet är målet.

#31  Sv: JemyM #30 FumikoFem
2011-10-31 11:31:32

That makes no sense, eftersom du har sagt att jag är en kvinnoseparatist och då måste jag alltså förtrycka mig själv som minoritet?

Explain plox.

#32  Ang: #31 av FumikoFem JemyM
2011-10-31 11:45:04

Du är en unik människa och inga förenklingar gör dig rättvisa.

#33  Ang: #23 av huva fredriktomte
2011-10-31 14:32:02

huva sa:
Aha, hur länge sen var detta?


Minns inte exakt (senaste gången jag gick på någonting sådant var 2005 eller 2006), men Udd kan säkert svara på när senaste feminetikträffen var. Kanske 2009?

#34  Ang: #24 av kx2 fredriktomte
2011-10-31 14:33:29

kx2 sa:
Naturligtvis så är det inget som skett över en natt, utan en utveckling som har pågått ett tag nu. Det ser jag iaf som ett av forumets största utmaning - att stå sig i konkurrensen/sticka ut i mängden mot andra typer av sociala medier/nätverk.

Jag tror dels att det gäller att hänga med i utveckligen men också att visa på sin särart, vad man kan erbjuda som är unikt som andra tjänster inte har, t.ex. fördjupade diskussioner.


Ja, det är minst sagt en utmaning. Jag ska fundera lite mer och återkomma.

#35  @ huva #9 bizc
2011-10-31 21:42:11

Typ KKK?

#36  Sv: Konkreta förbättringsförslag udd
2011-11-01 01:52:00

Tack till alla som kommit med förslag!

Jag har läst inläggen vartefter de skrivits och tycker att det är mycket intressant. Här kommer några spontana kommenterar om tankar som lyfts upp.

1) Smala av definitionen av feminist

Det här är en idé som dyker upp ibland men den för med sig rätt många följdfrågor. En är helt enkelt vem som ska bestämma. Att formulera en exakt definition känns svårt och att en person skulle bestämma riskerar att bli godtyckligt. Sen finns problemet med hur feminismens förändring ska hanteras.

Dessutom har KS inte gått så bra.

Jag gillar bättre idéen på att försöka skapa olika typer av rum på något sätt. Då går det exempelvis att både ha kvinnoseparatism och icke-kvinnoseparatism (som nu).

2) Dölj "Om webbplatsen"

Spontant känns det nästan lite oärligt, men samtidigt är kanske Om webb inte så himla relevant för besökare. En variant kanske kan vara att dölja det på förstasidan men fortfarande göra så at det går att kolla i forumet direkt?

3) Anonyma trådar

Det skulle vara intressant att testa men jag undrar hur stort intresset är. Det vore synda att skapa ett anonymt forum om det sen inte blir så många som skriver där.

4) IRL-möten (eller mer)

Jag gillar verkligen den här idéen! Jag har via feminetik.se träffat människor som sen kommit mig väldigt nära.

Under en period, typ runt 2006, hade vi rätt många träffar. En dag i veckan var det feminetik-öl i Stockholm och engångsträffar skedde lite både här och där, till och med i Enköping. Sen dess har vi haft träffar då och då. Förra året var det tre träffar i Stockholm. Tyvärr har det varit rätt dålig uppslutning.

(Om jag inte missminner mig ser det här faktiskt ut att bli det första året att bli helt utan IRL-träff. Är det några som är sugna på att undvika en sån prick i protokollet?)

5) Ge utrymme för snabba, kortvariga meningsutbyten

Skoj idé! Jag tror det ligger mycket i analysen att diskussionsforum inte är lika poppis. Det finns visserligen stora forum som jag stöter på ibland, bland annat Bukefalos om hästar och Swedroid om Android-telefoner, men jag tror ändå mycket ändrats i och med genomslaget av de riktigt stora sociala nätverken.

Det här tror jag är något att tänka vidare på!

6) Integrera mer med Twitter

Jag har hittills mest sett Twitter som ett komplement eller en "puff" där vi bland annat tipsar om nya artiklar. Men det kanske ändå kan vara intressant med en ruta på förstasidan.

För en tid sedan föreslog Ephemeer att vi skulle "porta feminetik till nätverkscommunities" (http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…).

Jag har haft det där i åtanke och funderat på om vi skulle kunna ha ett "c/o Facebook"-forum som går att komma åt direkt från Facebook och där alla kunde skriva utan att bli medlemmar här (plus att jag tänker att alla medlemmar också kan skriva). Det kanske kan sänka tröskeln för att börja skriva.

#37  Ang: #36 av udd JemyM
2011-11-01 05:01:36

udd sa:
1) Smala av definitionen av feminist

Det här är en idé som dyker upp ibland men den för med sig rätt många följdfrågor. En är helt enkelt vem som ska bestämma. Att formulera en exakt definition känns svårt och att en person skulle bestämma riskerar att bli godtyckligt. Sen finns problemet med hur feminismens förändring ska hanteras.


Jag tror det varit en styrka av feminetik att ha den ställning feminetik har; bara du kallar dig feminist så är det gott nog. Det påminner lite om Amerikanska Konstitutionen i sin förmåga att hålla sams, trots alla definitioner om vad en äkta Amerikan kan tänkas vara.

#38  Ang: #36 av udd huva
2011-11-01 07:55:37

Jag kan inte hålla med om att det skulle vara oärligt att dölja Om webbplatsen. Övrigt är ju redan dolt utan att kännas oärligt. Om webbplatsen är väl mest en medlemsangelägenhet och vem som helst får ju bli medlem.

Jag är skeptisk till att blanda in facebook för mycket i feminetik. Det kan finnas anledningar till att folk inte vill koppla sitt facebook-konto till sitt medlemskap i ett feministiskt nätverk och det kan finnas anledningar att inte använda facebook öht, ideologiska och andra. Jag gillar om feminetik syns på facebook, men inte riktigt tvärtom.
Inlägget uppskattas av RasmusS, heffaklumpen och 2 till

#39  Sv: Konkreta förbättringsförslag Kaiser
2011-11-01 17:37:24

1) Smala av definitionen av feminist

*vision*

INT. EFTERLIVET: Mary W, Valerie S, Hildegard B
Mary W: "Morrn morrn medsystrar!"
*tystnad*
Mary W: "Up till kamp?"
Hildegard B: "Rosa Luxemburg sitter där borta ... " *pekar*
*En stunds tystnad*
Mary W, Valerie S, Hildegard B: "Splittrare!"

EFTERTEXT:

(An Epic Story of the Fight For Justice Inspired by Life of Brian)

;)

#40  Sv: Konkreta förbättringsförslag bizc
2011-11-01 23:23:34

"Jag kan inte hålla med om att det skulle vara oärligt att dölja Om webbplatsen. Övrigt är ju redan dolt utan att kännas oärligt. Om webbplatsen är väl mest en medlemsangelägenhet och vem som helst får ju bli medlem."

1. Är inte webbplatsen till för alla?
2. Kan verkligen vem som helst bli medlem?

#41  Sv: Konkreta förbättringsförslag bizc
2011-11-01 23:27:25

Jo, vem som helst kan ju bli medlem. Var lite förhastad i förra kommentaren.

#42  Sv: Konkreta förbättringsförslag bizc
2011-11-01 23:31:22

Var nog lite förhastad eftersom #9 fortfarande känns KKK. Varför ska det vara så hemligt?

#43  Sv: Konkreta förbättringsförslag udd
2011-11-02 00:59:21

Så, nu visas inte Om webb-trådarna på förstasidan för icke-inloggade. De går dock fortfarande att se i själva forumet och uppskattade inlägg visas fortfarande i flödet. Hoppas ni tycker det blev en okej lösning. Det verkade i alla fall vara flera som gillade huvas ursprungsidé.

Att jag skrev att det kändes lite oärligt handlade inte om att ha dolda forum, utan själva grejen att dölja det när det kommer för mycket kritik. Det blir ju lite så det blir. Men nu finns ju faktiskt forumet kvar där så det känns okej tycker jag.
Inlägget uppskattas av Ephemeer

#44  Ang: #38 av huva udd
2011-11-02 01:04:34

huva sa:
Jag är skeptisk till att blanda in facebook för mycket i feminetik.


Det jag menade var att en ny forumdel skulle läggas till där det skulle gå att skriva utan att vara medlem här. De gamla skulle såklart vara kvar. Så det handlar inte om att göra allt Facebook:igt utan bara skapa en enkel väg för de som trots allt gillar Facebook att ta steget och börja skriva på forum.

Det behöver förstås inte vara en bra idé för det men jag ville bara förklara mig så att det inte blir några missförstånd.

#45  Ang: #40 av bizc huva
2011-11-02 06:18:27

Vad "känns KKK", varför och vad innebär det? Jag kan inte svara när jag inte vet vad du pratar om.

#46  Ang: #44 av udd huva
2011-11-02 06:27:38

Ok, det låter ju bättre.

#47  Sv: Konkreta förbättringsförslag Nomad
2011-11-02 07:47:43

Ju mer ni döljer desto mindre besökare kommer ni få.

#48  Ang: #47 av Nomad LohnJennon
2011-11-04 02:51:19

"Ju mer ni döljer desto mindre besökare kommer ni få."

Are you concerned about the small people? Storleken har nog ingen betydelse, däremot kommer nog besökarna att bli färre...

#49  Sv: Konkreta förbättringsförslag puff
2011-11-07 19:32:32

udd sa:

Jag har haft det där i åtanke och funderat på om vi skulle kunna ha ett "c/o Facebook"-forum som går att komma åt direkt från Facebook och där alla kunde skriva utan att bli medlemmar här (plus att jag tänker att alla medlemmar också kan skriva). Det kanske kan sänka tröskeln för att börja skriva.

Feminetik gruppen på Facebook blev aldrig speciellt aktiv, men nu när Facebook-grupperna gjorts om och blivit mer lättåtkomliga och synliga vore det kanske läge att uppgradera och skaka liv i den.

"Varför apor aldrig bär rosa klänning"-gruppen på Facebook som handlar om genus, jämställdhets och feministiska frågor har över 1300 medlemmar med mycket aktivitet och frågor om stort och smått.
Den gruppen har vad jag sett inte haft något problem att attrahera kvinnor(som ser ut att vara i klar majoritet) och består inte heller bara av pålästa akademiker.
De konflikter som varit där när någon haft mer "liberala" åsikter har iaf känts sundare för att det varit fler inblandade som tyckt till och att det kommer in friskt blod. Inte som här där samma fåtal personer skaver på varandra år efter år.

Det hade varit kul med en lika livlig feminetik grupp på Facebook som kunde vara mer för att posta länkar och småprata om det, för att sen dra folk till feminetik.se som är mer gjort för ordentliga diskussioner och där det går att vara anonym.
Det kunde kanske åtminstone hjälpa till att fortsätta hålla uppe de redan frälstas intresse.

#50  Sv: Konkreta förbättringsförslag FumikoFem
2011-11-07 19:38:23

Jag är själv dagligen på "Varför apor aldrig bär rosa klänning", samt en annan med bara en tredjedel medlemmar men även den har mer aktivitet än vad feminetik har, och stämningen är helt annorlunda mot här. Givande, positiv och feministisk...

#51  Ang: #49 av puff udd
2011-11-07 20:29:42

Jag är lite kluven till Facebook-grupp. Om vi skapar en grupp så blir det ju en isolerad ö skilt från själva sajten. Var ska då diskussioner läggas, här eller där? (Den förra feminetik-gruppen på Facebook skapades inte av crew utan det var någon användare som gjorde det mer som en samlingsplats för feminetik.se-användare än som ett nytt diskussionsrum.)

Det jag var inne på i #36, alltså att göra en forumdel tillgänglig i light-version på Facebook skulle inte skapa samma uppdelning. De som hänger här skulle kunna kommentera båda typerna av trådar, osv.

Å andra sidan kanske en grupp är mer tillgänglig än en app (som det andra skulle bli). Dessutom är det förstås väldigt mycket enklare att göra.

Om en grupp kan locka folk hit och till forumformen så är det bra, men om det leder till splittring och förvirring kring vad "feminetik.se" egentligen är så är det sämre.

#52  Ang: #50 av FumikoFem udd
2011-11-07 20:35:16

FumikoFem sa:
Givande, positiv och feministisk...


Jag skummade lite på förstasidan och ett av de första inläggen jag såg var det här:

Det är en del som har klagat på att gruppen har blivit tjafsig och att sammanhållningen inte är vad den har varit, jag håller med och vill gärna göra något åt tjafset och den kassa stämningen. Någon som har förslag på förbättringar/ändringar för att städa upp och göra det bättre?

Klaga, föreslå och tyck på!


Efter att ha gått igenom de cirka 40 stories som fanns på gruppens förstasidan insåg jag att det där var det tredje mest kommenterade inlägget. Det näst mest kommenterade var det här:

Jag har sett att en del i den här gruppen inte uppskattar "dagens genusbild" och vad de bilderna ofta föreställer, så jag tänkte att vi kanske skulle vara lite demokratiska den här gången. Uppskattar du "dagens genusbild"?


Så tydligen finns det klagomål på stämningen, "det var bättre förr"-tänk och stort fokus på interna frågor även där.

#53  Sv: udd FumikoFem
2011-11-07 20:39:49

Japp, framför allt efter att en stor andel troll från flashback kom dit och trollade... Ett par till troll blev radera för några dagar sedan och nu är det bättre. Så det har mycket att göra med en mindre grupp med likriktade åsikter vars poäng att förstöra diskussionsklimatet som ställer till det. Inte dom som vill få diskutera feministiskt.

#54  Sv: Konkreta förbättringsförslag FumikoFem
2011-11-07 20:40:41

Min poäng med #53, allt har en kontext.

#55  Sv: Konkreta förbättringsförslag FumikoFem
2011-11-07 20:41:31

Men, du kan börja fundera över sådant som att runt 9 av 10 som skriver i gruppen är kvinnor. Medan här är det snarare tvärtom.

#56  Sv: Konkreta förbättringsförslag puff
2011-11-07 20:59:24

udd sa:

Jag är lite kluven till Facebook-grupp. Om vi skapar en grupp så blir det ju en isolerad ö skilt från själva sajten. Var ska då diskussioner läggas, här eller där? (Den förra feminetik-gruppen på Facebook skapades inte av crew utan det var någon användare som gjorde det mer som en samlingsplats för feminetik.se-användare än som ett nytt diskussionsrum.)

Facebook är fortfarande inte speciellt bra för diskussioner, det är svårt att söka i grupperna efter tidigare inlägg. Därför ser jag det som naturligt att feminetik.se skulle vara platsen för djupare diskussioner, medan facebookgruppen skulle vara mer som ett snabbt och lite ytligt nyhetsflöde som drar till sig intresse och kan vara mer synligt för nya människor.

Att tidningar, radioprogram eller vad det nu må vara har både egna hemsidor med kommentarsfält eller diskussionsforum och samtidigt sidor på facebook är väl inte speciellt ovanligt, så jag ser inte det konstiga med det.


udd sa:

Så tydligen finns det klagomål på stämningen, "det var bättre förr"-tänk och stort fokus på interna frågor även där.

Jämfört med feminetik.se är en skillnad att den gruppen har lättare att dra till sig troll (det har varit flera stora invasioner från flashback) och att de inte har så tydliga regler om krav och förväntningar på medlemmar och är lite långsamma med att köra ut även uppenbara troll, så då blir det ju lätt uppröda känslor och diskussioner.

#57  Sv: Konkreta förbättringsförslag udd
2011-11-07 20:59:33

Det är säkert en jättebra grupp och de som vill ska absolut hänga där. Jag ville bara påpeka att det faktiskt finns mycket som verkar lika gällande interna diskussioner kring stämningen.

Könsfördelningen är intressant. Det är också intressant att se att den gruppen, trots kvinnodominansen, talar om "den kassa stämningen". Det kan tolkas som att stämningen inte har så mycket med könsfördelningen att göra.

#58  Ang: #56 av puff udd
2011-11-07 21:08:57

puff sa:
Att tidningar, radioprogram eller vad det nu må vara har både egna hemsidor med kommentarsfält eller diskussionsforum och samtidigt sidor på facebook är väl inte speciellt ovanligt, så jag ser inte det konstiga med det.


Jo, det är förstås en bra poäng. Vad tror du/ni om en page istället för en grupp? För till en sån går det att göra en fiffig liten box som vi i så fall skulle kunna ha någonstans (lite så som kx2 föreslår gällande Twitter här ovan).

SKR har så. Hemsida: www.kvinnojouren.se
Page: www.facebook.com/SverigesKvinnoTjejjourersRik…

Där går det både att sprida information och låta alla som vill skriva på väggen.

#59  Sv: Konkreta förbättringsförslag FumikoFem
2011-11-07 21:16:43

Problemet med sidor är att det är svårt att hänga med om du inte aktivt går in i gruppen och tittar. Även om någon skulle svara i samma tråd du skriver i så syns inte detta. Förr var grupper bättre, sen blev sidor bättre men nu är grupper bättre igen. Detta är för att gruppen alltid finns på vänstra spalten på FB och du ser så fort det har hänt något i gruppen oavsett om någon gjort ett nytt inlägg eller svarar i någon tråd. Samt att svarar någon i din tråd eller i en tråd du skrivit i så får du en statusuppdatering. Så du hänger alltid med. Med andra ord, grupper är bättre än sidor.

Men visst om poängen inte är att ha några större diskussioner så är en sida en bättre ide.

#60  Sv: Konkreta förbättringsförslag puff
2011-11-07 21:30:09

udd sa:

Könsfördelningen är intressant. Det är också intressant att se att den gruppen, trots kvinnodominansen, talar om "den kassa stämningen". Det kan tolkas som att stämningen inte har så mycket med könsfördelningen att göra.

Nu har jag bara varit medlem några månader men än så länge så har det varit ett fåtal män som varit upphovet till den kassa stämningen. Det har räckt med en enda person som skrivit mycket för att flytta fokus i diskussionerna och förändra stämningen i gruppen helt.
Det har funnits ett fåtal kvinnor som stått på de killarnas sida och tyckt att alla åsikter ska få föras fram, medan majoriteten kvinnor inte tyckt att tex. de positiva sidorna med prostitution eller äktenskap av ekonomiska skäl är viktiga feministiska frågor som behöver lyftas fram. Och inte heller känt något behov av att bli förminskade och ifrågasatta av folk som tycker deras problem och frågeställningar är fåniga och oviktiga.
Majoriteten har fått styra hittills och diskussionsklimatet har återhämtat sig ganska snabbt.


udd sa:

Jo, det är förstås en bra poäng. Vad tror du/ni om en page istället för en grupp?

Jag instämmer med FumikoFems inlägg. Grupper är mer synliga och lättare att hänga med i.(så länge inte facebook ändrar om det igen)

#61  Sv: Konkreta förbättringsförslag udd
2011-11-07 21:45:43

Okej, tack för infon! Jag har inte riktigt hängt med i vad den senaste uppdateringen av grupperna innebar. Det verkar ju smidigt att kunna se direkt i vänstermenyn om något hänt.


Angående "Varför apor aldrig bär rosa klänning" så har jag som sagt ingen koll alls. Jag bara skummade de första 40 sakerna och slogs av att två av de mest kommenterade nästan direkt kunde ha kommit från våra trådar om stämningen här.

#62  feminetik på FB - page VS grupp kx2
2011-11-13 21:19:29

Finns det någon risk med att skapa en grupp för feminetik på facebook, så till vida att aktiviteten och diskussioner riskerar att till stor del flytta över från forumet här till facebook där *alla* är? I så fall säger det sig självt att det inte är något vidare sätt att hålla liv i forumet på.
Risken är kanske liten iofs eftersom FB inte ger möjligheten att vara anonym, som puff påpekade.

#63  Sv: Konkreta förbättringsförslag huva
2011-11-27 10:36:18

Jag skulle gärna se att feminetik blev mobiltelefonvänligare.

Jag upplever att det går fint att läsa inlägg på telefonen men att det är rätt besvärligt att skriva inlägg. Det skulle vara fint om man hade en spara-funktion så man kunde påbörja inlägget och spara det halvfärdigt (tex när man ska av tåget) och sedan kunna återuppta (tex när man går på tåget igen eller när man är vid en dator igen). Jag tror detta varit på tal tidigare, kanske är det på gång redan?

En feminetik-app hade ju också varit kul. Som kan bevaka en viss tråd eller så. Jag vet inte riktigt hur krångligt sånt är.
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#64  Sv: Konkreta förbättringsförslag kx2
2011-11-27 12:15:22

#63 mycket bra förslag, huva!

Däremot tycker jag det är bökigt att läsa inlägg här. Har märkt att vissa sidor automatiskt anpassar sidbredden vid visning. Det funkar så på de flesta bloggar, twitter och för artiklar på de stora tidningarnas hemsidor. Det är något jag skulle vilja ha här också. Det skulle alltså betyda att bredden på inläggen automatiskt anpassas efter displayens storlek så att man själv slipper hålla på och zooma in och ut.

#65  Sv: Konkreta förbättringsförslag udd
2011-11-30 01:26:39

Att spara utkast är en bra idé! Det kom nyss upp i ett annat sammanhang (för att inte bli av med inlägg om en råkar exempelvis stänga sidan), men det är klart att det också är bra i fallet med telefoner.

huva: Är det främst det som du tycker behöver göras för att det ska fungera i mobilen?

kx2: Och är det främst zoomningen för din del? Eller är det mycket annat också alltså.

Anledningen till att jag frågar är mest för att fundera på om vi pratar om helt separata mobil-sidor eller om det går att göra ändringar på befintliga. Att göra en schysst mobil-version av hela sajten vore coolt men tyvärr ganska tidskrävande.

När det gäller appar är det en kul idé. Det bökigaste där är att plattfomarna (Android, iOS, Windows Phone, osv) är lite som isolerade öar. Så för att få en bra app behöver samma jobb göras två-tre gånger om, vilket såklart är rätt tidskrävande. Jag funderade förut lite på en Android-app (för det är vad jag kör ;) ) som skulle kunna göra vissa saker, exempelvis att just bevaka trådar, men kanske inte är en ersättare till hela sajten. Frågan är dock hur användbart det skulle bli. Skulle det hjälpa något eller blir det meningslöst?

#66  Ang: #65 av udd kx2
2011-11-30 11:51:08

udd sa:
kx2: Och är det främst zoomningen för din del? Eller är det mycket annat också alltså.

Anledningen till att jag frågar är mest för att fundera på om vi pratar om helt separata mobil-sidor eller om det går att göra ändringar på befintliga. Att göra en schysst mobil-version av hela sajten vore coolt men tyvärr ganska tidskrävande.


Det är mest zoomningen, alltså att slippa zooma in och ut. Behövs en särskild mobil-version för att åstadkomma det? Isåf är det kanske inte värt att satsa på.

När det gäller appar är det en kul idé. Det bökigaste där är att plattfomarna (Android, iOS, Windows Phone, osv) är lite som isolerade öar. Så för att få en bra app behöver samma jobb göras två-tre gånger om, vilket såklart är rätt tidskrävande. Jag funderade förut lite på en Android-app (för det är vad jag kör ;) ) som skulle kunna göra vissa saker, exempelvis att just bevaka trådar, men kanske inte är en ersättare till hela sajten. Frågan är dock hur användbart det skulle bli. Skulle det hjälpa något eller blir det meningslöst?


Android-app för att bevaka trådar låter trevligt. Men även där får man väl väga arbetsinsats mot ev. utdelning.

#67  Ang: #65 av udd huva
2011-11-30 19:51:45

Spara-funktionen skulle underlätta mycket, tror jag, så primärt en sån.

En annan grej som skulle vara bra, speciellt i telefonen, skulle vara om man kunde scrollas direkt till sist _lästa_ inlägg när man går in i tråden. Kräver isf en manuell markering där man slutar läsa kanske?

Men som sagt, främst spara.

#68  Sv: Konkreta förbättringsförslag heffaklumpen
2012-01-05 22:59:09

Det är kanske inte jättebra att allt efter ett mindre än tecken i ett inlägg bara klipps bort. Mellan mindre än och större än hade varit lättare att förstå.

#69  Ang: #68 av heffaklumpen Henrik
2012-01-05 23:24:30

Med en blank efter < försvinner ingenting. Inte ens om man har> sen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?