feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

KD's djuraffischer


Gå till senaste inlägget#1  KD's djuraffischer Kall
2010-08-11 17:00:10

Jag är ingen anhängare av KD.
Men jag tycker det är märkligt att tråden om deras affischer får vara kvar http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Att t ex "bete sig som en buffel" är ett väl etablerat uttryck i det svenska språket som knappast borde vara obekant för någon, utan att det för den skull nödvändigtvis har några kopplingar till det aktuella djurets beteende.

Ett klarare brott mot regeln att inte misstolka med flit borde vara svårt att hitta.

#2  Sv: KD's djuraffischer Farrell
2010-08-11 17:02:05

Instämmer!

#3  Sv: KD's djuraffischer puff
2010-08-11 17:23:42

Jag tycker det var en intressant tråd. Den visar tydligt på människors syn på djur. Hade de etablerade uttrycken och fördomarna handlat om människor med en viss religion eller etnicitet hade det varit helt oacceptabelt att använda i en reklamkampanj i dag, men djur kan inte protestera så de kan behandlas och utmålas som det passar en.

#4  Sv: KD's djuraffischer Kall
2010-08-11 18:07:02

Jag tycker det var en intressant tråd. Den visar tydligt på människors syn på djur.

Det handlar om etablerade uttryck i språket, inte om fördomar som är isolerade till KD som politiskt parti och dess reklambyrå, som inlägg i tråden försöker framställa det som.
Hade de etablerade uttrycken och fördomarna handlat om människor med en viss religion eller etnicitet hade det varit helt oacceptabelt att använda i en reklamkampanj i dag

Är de etablerade så är de väl knappast oacceptabla.
Eller tvärtom.

#5  Sv: KD's djuraffischer udd
2010-08-12 00:20:35

Som jag skrev i en annan tråd brukar det vara "hellre fria än fälla" som tillämpas när det gäller feministisk relevans (http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…). Dessutom är kopplingen till feminism inte speciellt långsökt. Det har länge funnits överlapp mellan feminism och djurrätt. Det finns också strömningar inom feminismen som menar att förtryck av kvinnor och förtryck av djur är en del av samma patriarkala maktstruktur (se exempelvis Lisa Gålmark).

Det finns definitivt fördomar om människor också som hade kunnat användas på samma sätt. För inte så länge sedan så var det väl "etablerat" att zigenare själ, att negrer är lata (men kan jobba hårt under sträng kontroll, exempelvis som slavar), osv, osv. I alla fall offentligt har vi lagt det bakom oss (även om fördomarna nog inte försvunnit helt). Ett logiskt nästa steg är väl att ge djuren samma upprättelse.

#6  Sv: KD's djuraffischer Farrell
2010-08-12 00:27:05

Udd,

Då är det sant som min gamle skolkamrats invandrade busschaufför och far sa när han påstod att vi var naiva och okunniga om kvinnor, han sa:

Först kommer kvinnan
sen kommer barnen
sen kommer hunden (djuren)
Sen, efter det så kommer mannen.

När man tänker efter så är det ungefär så det fungerar i verkligheten. Således en lärdom från en outbildad men bildad man ;-)

Tycker du verkligen att djurens upprättelse ska komma före männens?

#7  Farrell (#6) udd
2010-08-12 01:00:50

Jag tror våra världsbilder skiljer sig så mycket åt att vi aldrig kommer förstå varandra i den här frågan. :)

Hur som helst så talar sig kd varma om människan, som på varenda bild företräds av en man (Göran Hägglund). Jag kan inte köpa att kd:s affischer på något sätt skulle vara nedvärderande mot mannen. Tvärtom skulle jag säga att mannen är det bästa som det går att vara i kd:s (och många andras) värld.

#8  Sv: KD's djuraffischer RasmusS
2010-08-12 01:04:32

Udd: "Hur som helst så talar sig kd varma om människan, som på varenda bild företräds av en man"


Du ser en man, jag ser en kristen KD:are. Lustigt hur olika man kan tolka en bild.

#9  Sv: KD's djuraffischer Farrell
2010-08-12 01:19:30

Udd,
Världsbilden? Skulle tro att det har att göra med zenit och nadir med dess true horizon, det beror på vart du står helt enkelt:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Zenit

Ja, du har rätt i att KD:s affisch består av en man men att påstå att den inte skulle vara nedvärderande för någon man, om än så bara en enstaka individ av hankön, är ju aningen magstarkt.

Evighets och tråkighetsdiskussionen skulle då vara med ett reciprokt svar att feminismen anser att kvinnan är det bästa som går att vara i feministers och många andras ögon.

Faktiskt så fanns det ett allvar i min föregående text och även om du tycker att vi har olika världsbilder skulle det vara intressant att veta om du tycker att djur ska få upprättelse före männen.

Vill inte vara OT och tror att du vet vilken uppställning jag gjort tidigare beträffande områden där män ej är jämställda kvinnor. Kan Kan dock påminna dig vid behov.

#10  udd Kall
2010-08-12 08:48:39

Det handlar inte någonstans om någon feministisk koppling.
Jag hade inga illusioner att någon skulle ta min lilla protest på allvar, det var bara en markering att forumets regler inte gäller lika överallt, som alla redan vet. Vissa företeelser är det fritt fram att hacka på av hjärtans lust :-)

#11  Sv: KD's djuraffischer puff
2010-08-12 11:54:27

Tankesmedjan i P3:
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?pro…

Ett vanligt sätt att förhålla sig till Afrika är att p.g.a skuldkänslor på ett exotiserande sätt flippa av förvirrad välvilja och sympati. Gwyneth Typisk wigger

Men nu BRYTER vår egen Göran Hägglund denna trend! Genom att istället vredgat stirra på olika djur från den mörka kontinenten. Göran

Varför stirrar han på afrikanska djur? Varför inte på t ex ett svenskt vildsvin eller en vit leghorn? Varför hatar Göran Hägglund Afrika?

Och vad blir nästa steg? Kommer han ilsket att blänga på afrikanskt konshantverk? En urna av lera? Nelson Mandela? Ett exemplar av "Öknens blomma" av Waris Dirie?

Eller kommer han bara rasande att stå och stirra på cous-cous? /Liv (som kommer prata MER om det här 16.30 idag!)

#12  Sv: Puff RasmusS
2010-08-12 12:15:46

*LOL* Ja, man kan tydligen se precis allt möjligt i dessa affischer ;)

#13  Sv: KD's djuraffischer puff
2010-08-12 13:43:43

Det går att se mycket, det intressanta tyckte jag var att Liv Strömquist noterat samma sak som Anitgone, att det bara är afrikanska djur som Hägglund ger sig på.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?