feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet?


Gå till senaste inlägget#1  Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? SophieG
2010-05-03 13:11:11

Det påstås av vissa att en alltför hård debattklimat på Feminetik är anledningen till att många har hoppat av och slutat debattera. Och därmed huvudanledningen till att aktiviteten på sajten minskat.

Jag har ingen anledning att tro att detta är huvudanledningen för de allra flesta men jag kan ha fel.

Den här tråden är tänkt som en undersökning.
Om du personligen har slutat diskutera här på grund av det hårda debattklimatet och råkar se den här tråden, kan du väl göra ett snabbt inhopp och skriver ner ditt gamla nick och en bekräftelse att så var fallet. En liten kommentar vore också intressant.

Det här är inte tänkt som en diskussionstråd så skriv inga svar till de som eventuellt "avslöjar sig" här,. Tillsammans med dess syskontrådar är den här som sagt tänkt som en undersökning. Var god och respektera detta.

#2  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Kall
2010-05-03 13:30:16

Jag har hoppat av, och kommit tillbaka.
(Så jag kanske inte egentligen tillhör målgruppen i din enkät?)

Och orsaken var debattklimatet. Inte direkt att det var hårt. Mer att det var helt omotiverade kast, ämnesbyten och förnekanden. Vad som sägs är mindre viktigt än vem som säger det, jag kan bli påhoppad efter att mer eller mindre ordagrant ha upprepat vad en feminist sagt.

#3  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? SGTallentyre
2010-06-11 02:05:45

Har svårt att tro det. Av alla forum där jag diskuterat de senaste åren, så är feminetik det som varit hårdast modererat. Och det gillar jag.

Nolltolerans mot personangrepp, troll och fula ord är bra.

För den som förlorar i sakdebatter, är det bekvämt att skylla ifrån sig på hårt debattklimat. Det finns en anmälningsfunktion, och den är till för att användas.

#4  Hurra för sakdebatt! Henrik
2010-06-12 19:08:31

SGTallentyre sa:
För den som förlorar i sakdebatter, är det bekvämt att skylla ifrån sig på hårt debattklimat.
Just det tror jag inte att jag har sett något exempel på. Det vanliga är väl tvärtom att den som inte har något att komma med i sak i stället tar till personangrepp.

Jag har tagit ett par längre uppehåll från feminetikandet, båda gångerna för att personangreppen störde min sinnesro. En hård sakdebatt tycker vi väl alla är kul och uppfriskande.

#5  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Claudiaa
2010-06-12 20:16:56

Ja. Helt klart för hårt. En del saknar både eftertanke och självdistans.

Och Alltså att en del kör "wall of text" och slår sina egna epistemologier och teoribildningar i skallen på andra som om de satt på Sanningen är skitstörande.

Aggro-prat och uttolkande av Sanningen har f-n inget i feministisk debatt att göra oavsett hur beläst eller whatever man är. Vad försöker en del bevisa? Att de är bättre kvinnor än andra? Fyf-n säger jag bara, att vara kvinna är ett tillstånd som delas av hög som låg och vi sitter alla i den båten.

Och PMS eller andra hormonrubbningar är inget giltigt skäl till rent åsiktsförtryck.

Jag blir tidvis ganska äcklad av sekterismen på den här sajten, och jag är ändå medveten om att ett stort tält är inte gränslöshet.

Fuck folk som sätter (TM) på feminism.

#6  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? puff
2010-06-12 20:48:49

Trollstav Claudiaa, var den där sista meningen en anspelning på en viss medlems användarnamn?

#7  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Claudiaa
2010-06-12 21:18:32

nix?

Amen sånt där puff. ärligt, läs inte in en massa, vill jag bitcha med nån gör jag det helt öppet och litar på att ni modererar bort det. gud vet att det hänt förr.

Typ om Feminism(TM) tror det så kan jag ju säga att ironin i det nicket går inte förlorad på mig. Jag är liksom inte autist och fattar ironi. Och ironi tyder på en viss självdistans och då är man kul.

#8  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Claudiaa
2010-06-12 21:19:27

...fast du kanske var ironisk med mig nu din lurifax?:D

#9  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? MarianneK
2010-06-13 12:47:44

Jag har varit borta en hel del i perioder. Delvis beror det förstås på andra saker i livet, men också på debattklimatet här.

Men jag upplever inte att debattklimatet är direkt "hårt". Mer att det är för många avsiktliga missförstånd, undvikande av att bemöta det andra skriver och ovilja att respektera andra och visa god vilja i samtalen. Bristen på meningsfullhet är problemet - dvs att för många debattörer bara verkar vara ute efter att tjafsa, istället för att vara nyfikna och vilja lyssna på andras tankar och funderingar. Och på så sätt komma fram till något meningsfullt.

Att vissa ser det som att "förlora" eller "vinna" istället för att det vi sysslar med att att lyssna på och samtala med varandra, är också ett problem.

#10  #9 Claudiaa
2010-06-15 12:09:49

Word. Mycket "neurotiskt hävdande" som min terapeut skulle ha sagt, något jag själv är tvungen att arbeta med.

#11  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? feministTM
2010-06-15 17:08:05

Jag vet flera som hoppat av Feminetik pga debattklimatet. Men jag vet ännu fler som aldrig ens börjat skriva här, mer pga det ”politiska” debattklimatet än att det är ”för hårt”.
T ex en del som satte upp sig på Feministiskt Forum i våras, men som säger att de aldrig skulle börja diskutera på ett ställe där ”det mest verkar hänga en massa nyliberala, sexistiska, anti-feministiska män”.
Tja, vad svarar en på det?
Sen vet jag också flera som sagt det som MarianneK tog upp i #9.

#12  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Kall
2010-06-15 17:16:19

feministTM sa:
Sen vet jag också flera som sagt det som MarianneK tog upp i #9.

Jag t ex. I #2. :þ

#13  Sv: Kall feministTM
2010-06-15 20:34:26

Det var inte meningen att osynliggöra dig, Kall, jag syftade bara mer på det som MarianneK, men inte du, skrev: ”många avsiktliga missförstånd...” etc. Men för att hänvisa till dig i #2, så vet jag också många som håller med dig om ”Vad som sägs är mindre viktigt än vem som säger det”.

#14  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? samusaran
2010-06-17 01:20:20

No offense, men jag tycker de potentiella medlemarna skulle ha reggat sig och tagit debatten för vad de tycker feminismen ska stå för och vilka strategier de vill se för att jämnställa samhället.

Istället för att anklaga andra för att vara anti-feminist; sexist t.o.m. Förstår inte vad som föranleder sådana grova förolämpningar. Är en exempelvis inte feminist för att en inte per automatik tycker att all porr/ alla reklampelare är kvinnoförnedrande? I såna fall har en just dömt ut en hel feministisk gren. Minst. "Liberal" och "feminism" är ej heller självklara motsatser. Läs på wikipedia om liberal feminism. Och föresten, varför lägga så stor fokus på om någon är man eller kvinna? Är inte det motsatsen till vad vi försöker uppnå här?

Sexism är att säga att kvinnor är mindre värda, alternativt att kvinnor ska hålla sig på sin plats/roll i samhället och inte sticka upp. Vilken feminetist har nånsin skrivit nåt sånt? Nej, i mina öron låter det som några som inte orkar ta debatten och skyller på anti-feminism för att inte engagera sig. Alternativt är för trångsynta för att acceptra andra feministiska inriktningar en den egna.

Nej, tycker man debatten på feminetik är för snedvriden åt nåt håll, desto viktigare då att försöka jämna ut ut genom att regga sig. Tycker jag i alla fall. The more the merrier :)

#15  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? feministTM
2010-06-17 15:47:35

Jo, om en tar det som ”anklagelser” kan en kanske tycka att de ”borde” reggat sig och diskuterat. Men jag ser inte deras kommentarer som ”anklagelser”, utan som konstaterande: att de söker ett feministiskt forum och väljer bort ett som de inte uppfattar som feministiskt.

Så spelar det nån roll för oss att många (företrädesvis kvinnliga) feminister avstår? Får det oss att fundera på hur det fungerar här, om det är nåt som kanske kan förändras?

#16  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Escapist
2010-06-17 16:45:48

Om vi ska prata om grupper som saknas här kan vi ta upp kvinnor som är liberala feminister också. Jag träffar fler sådana än vänsterfeminister afk. Varför kommer inte de kvinnorna hit?

Liberala feministiska kvinnliga vänner som jag nämnt Feminetik för och som tittat på några diskussioner har nämnt att vissas smala, utelslutande syn på feminism varit oinspirerande. De får tillräckligt mycket skit för att vara liberala på andra ställen.

#17  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Lilithdemonia
2010-06-17 18:05:42

jag tycker ändå inte debattklimatet är så himla dåligt, i alla fall om man jämför med andra forum och communitys där hat och påhopp flödar mest hela tiden. På feminetik tycker jag att folk skötter sig i den stora majoriteten av fallen. Jämfört på andra håll på internet är tonen på feminetik bra.

#18  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? KK2
2010-06-18 09:07:04

Jag är på väg att hoppa av, inte pga "hårt" debattklimat utan just för att det sällan blir diskussion här utan bara evigt tjafs. Ingen vill gå med på att "motståndaren" kan ha en poäng i det den säger utan man krånglar hellre in sig i de mest absurda resonemang för att slippa erkänna att man inte har 100% rätt.

#19  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? JemyM
2010-06-18 11:19:42

Enstaka individer hindrar inte mig att kämpa för vad jag anser är rätt. Så länge jag känner att jag intellektuellt kan motivera feminism så kan folk bete sig hur som helst. Jag har sett exakt samma motsättningar inom alla andra rörelser jag är med i. Människor är som de är, det kan vi inte förändra så mycket. Vad vi kan göra är att se över våra idéer, det är de som i slutändan betyder något och kan förändras, förfinas, spetsas till med mera vid behov.

Feminetik är ett forum med många och ibland starka åsikter. Många här brinner för sin sak, men jag tror ändå vi har tillräckligt mycket gemensamt för att vi då och då skall komma ihåg att vi går tillsammans med målsättningar trots att vi kanske inte är överens om detaljer.

Jag uppskattar motsättningarna. De hjälper mig att komma ihåg att bara för att man väljer en viss etikett för sin sak innebär det inte att man är med i en arme av kloner. De hjälper mig också att hålla idéer och resonemang rena utan att ramla i mina egna fördomar vilket lätt är hänt om folk är allt för överens.

#20  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? feministTM
2010-06-18 12:47:30

Jag förstår inte de som gör koppling mellan debattklimatfrågan och att vara ”allt för överens”, som JemyM skriver om. Självklart är det ingen idé att diskutera om en är helt överens. Men här tvingas en in i ett fack, och det är sällan ens olika inställning ”inom facket” kommer upp, så jag tycker snarare att ens olika åsikter tvärtom döljs här – dvs de olika åsikter som inte är väsensskilda.
Det gör diskussionen tråkigare, för en kommer aldrig vidare.

Tidigare har vi försökt göra nåt åt det, t ex genom att skriva i trådstarten vad en vill ha för inriktning på tråden, men då har alltid vissa vägrat respektera det. Alla nyanser försvinner, och kvar blir bara samma tjafs. Vilket gör alla trötta.

#21  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? udd
2010-06-20 01:08:34

feministTM sa:
Så spelar det nån roll för oss att många (företrädesvis kvinnliga) feminister avstår? Får det oss att fundera på hur det fungerar här, om det är nåt som kanske kan förändras?


Det är klart det spelar roll. Och det går också absolut att fundera på om något kan förändras.

En förändring som kommer att genomföras under sommaren är att Utblick kommer att utvecklas. En del av det är via samarbetet med ABF (http://www.feminetik.se/nyheter.php#id103), men det är också annat spännande på gång. Detta ska förhoppningsvis göra att det finns ett levande alternativ till forumen.

När det sen gäller forumen kan jag också tycka att det ibland blir lite åt skyttegravshållet. Det är synd, men jag vet inte riktigt någon bra lösning. (En jag kom på nu kanske är att göra det enklare att knoppa av trådar.)

Övriga idéer till förändring är varmt välkomna.

#22  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? ulrik
2010-06-21 02:22:24

jag orkar inte läsa alla inläggen på denna tråd, så kanske jag missat något.

men ja, jag hoppade av på grund av klimatet.

det är säkert ÄNNU värre på andra siter, vet jag intet om, men det var illa nog på feminetik för mig. så minst en person som stämmer in på det där ryktet finns det alltså.

#23  Hoppa på igen! Henrik
2010-06-22 00:32:02

Vad trevligt att få ett inlägg från ulrik igen! Jag har saknat dina rapporter från Umeå och dina hjärtegoda positiva bidrag. Om du hoppar på igen leder det genast till klimatförbättring. Tack förresten för det bildande sällskapsspelet som jag köpte på bokcafé Hallongrottan här i Stockholm (vid Hornstull, måste besökas!)

#24  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? CeNedra
2010-06-22 11:55:05

Jag vet inte om man kan säga att det är debattklimatet som fått mig att hoppa av, jag förklarar så får ni själva avgöra.

När jag reggade mig och började diskutera här så lärde man sig snabbt att "det är inte min feminism" de facto innebar att det finns olika typer av feminism och alla feminister ser världen och verkligheten på olika vis och ser olika sätt att lösa jämställdhets frågan på.

Sen så började begreppet "feminist" (japp med fjuppar) sitt intåg, det där eskalerade så till den grad att det mer eller mindre blev ett vedertaget begrepp på diskussion och jag tröttnade. Om inte ens en feminist kan få respekt för sin ståndpunkt trots olikheterna i vilken feminism man tillhör så hur sjutton ska jag på JÄIF kunna förvänta mig någon? Jag la ner..

Jag återkom men bara för att se att det blivit ännu värre. Nu handlar det inte längre om att "bara" misstro någons feminism utan att dessutom läsa alla dens inlägg som fan läser bibeln och utan tillstymmelse till ens ett uns vilja att förstå. Så jag tröttnade igen.

Finns som ingen anledning för mig som inte ens är feminist att hänga på en sida där feministerna gör allt de kan för att hacka på de inom sin egen sfär, jag kommer liksom inte ifrån att kan inte ens feministerna respektera varandras åsikter hur ska ni då kunna respektera de på JÄIF? Vi befinner oss liksom än längre bort från de åsikter de hyser.

Jodå det finns fortfarande intressanta diskussioner (både från feministiskt håll och från JÄIF) så jag kommer nog att göra ett försök igen längre fram (finns fortfarande saker jag kan lära mig) men just nu är jag alldeles för trött på att traggla mig igenom all skit som feminister kastar på sina medsystrar/medbröder, för att komma åt de guldkorn som finns där. Så jag finner det helt enkelt inte värt det.

#25  Sv: Hoppat av på grund av för hårt debattklimatet? Pollux2
2010-06-28 15:16:53

Jag hoppade av för något/några år sedan på grund av alla trollinlägg, avsiktliga missförstånd, tramsande och kanske mest av allt den ojämna modereringen mellan JÄIF och diskussion. På JÄIF avdelningen delas det regelbundet ut varningar och bans på ett bra sätt medans andra regler verkar gälla för diskussion avdelningen. Det finns en eller två användare som gång på gång kommer inklampande med nya nick och genast börja anklaga andra feministreggade användare för bristande feminism baserat på deras köntillhörighet. Det var underhållande för några år sedan men det blev väldigt tröttsamt då dessa återkom med ca ett halvårs mellanrum i flera års tid och modsen tillät detta. Sexism, korståg med blandade personangrepp och ändå görs ingenting åt saken.
Skulle det ske något liknande på JÄIF så kan vi alla nog gissa vad som skulle bli resultatet. Detta gör att det blir dålig stämning på hela sajten och att femintik får ett dåligt rykte som en stängd och intolerant plats att vistas på.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?