feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför raderas medlemmar?


Gå till senaste inlägget#1  Varför raderas medlemmar? default
2008-03-29 08:55:36

Jag blir alltid konfunderad när jag ser att någon medlem har blivit raderad. Det finns aldrig någon beskriving av vad det är för regler som medlemen har brutit mot och vad dessa brott består av? Förklaringarna som skrivs låter i mina öron mer som ett svepskäl för att göra sig av med meningsmotståndare.

Samtidigt noterar jag att det finns ett antal medlemmar som har fått rätt många inlägg raderade, men som inte har blivit raderade. Det gör saken än mer konfunderande. Varför raderas en medlem som brutit mot reglerna, men inte en annan?

#2  Sv: Varför raderas medlemmar? udd
2008-03-29 10:00:48

Jag kan hålla med. Vi borde nog se över processen för att radera medlemmar. Som det är idag är det ganska otydligt när raderingar görs, när banningar görs och när varningar skickas. Systemet riskerar att bli godtyckligt, vilket inte är bra för någon.

#3  Sv: Varför raderas medlemmar? Sjodin
2008-03-29 10:42:22

Trollstav I de allra flesta fall raderas en medlem för att det är en tidigare raderad medlem som återkommit under ett annat namn.

Annars blir en medlem raderad först efter ett flertal varningar.

#4  Sv: Varför raderas medlemmar? Dragonfly2
2008-03-29 12:26:36

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#5  Sv: Varför raderas medlemmar? Corona
2008-03-29 14:54:45

Trollstav Dragonfly2s inlägg blev raderat av misstag.

Jag klistrar in det igen:

Dragonfly2 sa:
Jag kommer att radera detta tillfälliga medlemskap, men jag tror att det kan vara nyttigt att diskutera policyn vad gäller avsätngningar på feminetik offentligt. I mitt fall ex, vad ligger egentligen bakom min avstängning? Det hela känns mycket märkligt. Jag har inte fått upprepade varningar, utan endast en av bjornsdotter. I samband med denna varning grep hon egenhändigt in och varnade pga av hon tyckte jag hade en taskig debattstil. Moderator i nämnda tråd i jäif bedömde inte det jag skrev som regelbrott, men tydligen kan moderatorn på diskussion gå in och ändå varna och hota om avsätngning hur som helst. Den grövsta formuleringen av mig i denna tråd, och överhuvudtaget under helamin tid på sajten löd "Vilken värld lever du i egentligen?". Detta föranledde således en varning om att om jag inte omedelbart skärpte mig skulle jag bli avstängd frå feminetik. Jag har inte fått speciellt många inlägg raderade, dessa kan räknas på ena handens fingrar, utan det verkar röra sig om någon sorts diffust "sammantaget intryck". Jag har hela tiden jag varit här varit intresserad av att diskutera och ifrågasätta sådant jag inte håller med om, och kan således knapapst sägas vara ett troll. Nej, jag vill gärna ha en förklaring till detta. Speciellt med tanke på att det finns ett flertal debattörer som ständigt kommer undan med att uttrycka sig plumpt om andra människor. Vad är det som hänt på senaste tiden som gjort att jag blivit avstängd?

#6  Sv: Varför raderas medlemmar? Minnie
2008-03-29 15:22:08

Jag blev ganska förvånad av att Dragonflys medlemsskap raderades. Jag har visserligen bara läst hans inlägg på Jäifforumet, men där tycker jag att han har hållit en betydligt bättre debattstil än många andra.

Problemet tror jag är - åtminstone för oss jäifare - att många registrerade feminister har dålig debattstil endast när de skriver på jäif. Eftersom minuspoängen som de drar på sig i jäifdebatterna försvinner på grund av respekt och seriositet i feministdebatterna får de behålla sitt medlemsskap. Feministdelen tycks ju nämligen ha allmänt högre status än jäifdelen.

Något motsatt förhållande, alltså att en registrerad feminist skulle klara sig genom att visa hyfs och respekt enbart på jäifsidan, föreligger inte och det bevisas i Dragonflys fall.

#7  udd och Sjodin default
2008-03-29 17:10:24

Att några medlemmar som raderas tydligen är personer som tidigare har blivit raderade har jag förstått (hur man nu kan veta det?). Då brukar det stå något om återkommande i motiveringen.

I de andra fallen finns ingen mer motivering än att har begått regelbrott, ibland finns ingen motivering alls. Samtidigt så finns det som sagt andra medlemmar som fått en hel del inlägg raderade på grund av att de inte följt reglerna, men som fortfarande är kvar.

Det känns nästan lite slumpmässigt vilka medlemmar som blir raderade. Det ger inget vidare intryck tycker jag.

#8  default Sjodin
2008-03-29 17:13:55

Trollstav Jag kan ju inte tala för andra moderatorer än mig själv. Men jag bannar ingen utan att denne fått minst en varning och efter det inte tagit till sig av kritiken.

Det ska till rejäla grejor med andra ord om personen i fråga ska bannas av mig.

#9  Sv: Varför raderas medlemmar? default
2008-03-29 17:16:23

Dragonfly(2) säger sig endast ha fått en varning, trots det står det i motiveringen att 'Dragonfly är bannad pga upprepade regelbrott mm'. Vad som menas med 'upprepade' resp. 'mm' kan man ju fråga sig?

#10  Sjodin default
2008-03-29 17:17:59

Snabbt svar! :) Tack!

#11  Sv: Varför raderas medlemmar? Blindalina
2008-03-31 09:22:57

jag tycker också det var lite konstigt att Dragonfly raderas. mig veterligt har hen bara fört en väldigt ifrågasättande, men seriös linje. jag kan hålla med om att det är tveksamt ibland om man är registrerad feminetist och enbart ifrågasätter feministiska teorier. men jag tyckte hen höll sig på rätt sida gränsen.

#12  Sv: Varför raderas medlemmar? bjornsdotter
2008-03-31 12:31:37

Trollstav Dragonfly hade fått minst en varning.

Dragonfly tog inte till sig kritiken.

Det kom fram andra saker om Dragonfly som gjorde att jag gjorde bedömningen att h*n borde bannas.

Generellt kan väl sägas så här:

Ingen bannas bara för att den har "konstiga" åsikter. (Möjligen om den inte alls anses vara feminist osv, men då får den ju regga sig som jäifare istället). Den som för en seriös och guste debattstil, inte drar på sig för många regelbrott mm, ska normalt inte bannas, och absolut inte utan tillsägelser/varningar innan. Jag har visst fört (viss) dialog med Dragonly och det hjälpte inte stort.

_Men_ samtidigt har vi policyn att _tidigare bannade_ medlemmar ska raderas om de kommer tillbaka. Ibland undrar folk varför den eller den har blivit bannad. Ofta ligger det då något bakom som andra på forumet inte ser eller vet om. Det kan vara bra att veta om.

Dock kan säkert felaktiga banningar göras ibland. Ingen är felfri, så det är bra med en diskussion kring det. Men i det här fallet anser jag inte den vara felaktig.

#13  Sv: Varför raderas medlemmar? bjornsdotter
2008-03-31 13:20:52

Trollstav "Det känns nästan lite slumpmässigt vilka medlemmar som blir raderade. Det ger inget vidare intryck tycker jag."
________

Nej, det är inte slumpmässigt. Ska inte vara i alla fall. Men jag borde väl ha skrivit "återkommande" eller dylikt under Dragonfly.

"Åtrekommande" betyder inte nödvändigtvis återkommande troll. Det betyder bara att man tidigare har blivit bannad och alltså inte är väkommen på forumet igen. Dock har vi också fört en diskussion om sk tidsbegränsade banningar, men det är en annan historia.

#14  Sv: Varför raderas medlemmar? FemAspirant
2008-03-31 14:40:28

bjornsdotter sa:
_Men_ samtidigt har vi policyn att _tidigare bannade_ medlemmar ska raderas om de kommer tillbaka. Ibland undrar folk varför den eller den har blivit bannad. Ofta ligger det då något bakom som andra på forumet inte ser eller vet om. Det kan vara bra att veta om.

Dock kan säkert felaktiga banningar göras ibland. Ingen är felfri, så det är bra med en diskussion kring det. Men i det här fallet anser jag inte den vara felaktig.


Det är ju lite svårt att ha diskussioner om banningar om moderatorer beskriver processen som du gör här. Ingen utom du och möjligen Dragonfly har ju tillgång till informationen kring varför banningen skedde. Men så slutför du ju också inlägget med att berätta att du anser att fel inte har begåtts. Så då är diskussionen över?

Egentligen bryr jag mig inte, men det blir ju lustigt när man erbjuds att halvt som halvt diskutera en befogenhetsutövning som i allt väsentligt är dold från insyn och utan möjlighet till annan upprättelse än nåd från dem som har trollspöet i sin hand. Vad föreslår du att vi diskuterar?

Personligen slapp jag helst alla banningar som riktar sig till personer som uppenbart inte är troll utan för en linje i diskussioner och argumenterar för den, som de bannade gänget Human, clajo, KarroBerg, Xenu, JoeHill, Suresh och Fabian tex. Jag har svårt att se hur de kan anses bidra med mindre eller förstöra mer än vad vissa icke bannade deltagare gör.

#15  Femaspirant bjornsdotter
2008-03-31 22:45:35

Tack för din åsikt. Jag upprepar:

"Dock kan säkert felaktiga banningar göras ibland. Ingen är felfri, så det är bra med en diskussion kring det. Men i det här fallet anser jag inte den vara felaktig."

Jag menade alltså inte att vi måste ha en diskussion kring just det _här_ fallet. Däremot banningar generellt, modereringar samt forumets policy. Ytterst är det ju crew och Alvunger som bestämmer om policyn ska vara hård eller mjuk sas. Men det är ju ändå viktigt vad medlemmarna tycker. Vi är medvetna om att åsikterna kring forumets relativt hårda policy är delade. Vissa tycker att det ska vara ännu hårdare, andra mindre hårt.

#16  bjornsdotter Blindalina
2008-03-31 22:54:11

Ok, tack för info.

#17  namuh default
2008-04-01 23:08:44

Ojoj, om det där stämmer så blir jag riktigt beklämd. Det ger verkligen intrycket av att raderandet av medlemmar sker på ett tvivelaktigt sätt. Varken human eller Dragonfly verkar ha fått någon förklaring till vilka regler de brutit mot och vad brotten bestod i. Det kan väl inte vara speciellt svårt av moderatorn att ge en förklaring varför? Både direkt till den som blir raderad och i kortform i tråden om raderade medlemmar?

#18  Default bjornsdotter
2008-04-02 09:43:22

Trollstav Hur vet du att de inte har fått förklaringar? Hur vet du att de referenser vissa eventuellt postar här, är objektiva och tar med alla ordväxlingar?

Förövrigt är det ingen som tvingar någon att vara medlem här. Man kan alltid avregga sig om man inte gillar systemet.

#19  Björnsdotter RasmusS
2008-04-02 10:38:59

Får jag besvära med ett par frågor som kanske är lite besvärliga. Du behöver givetvis inte svara men jag är en nyfiken rackare du vet.

1. Varför plockade du bort numahs (Humans) inlägg här som där h*n bemödat sig att skydda din identitet men som var det enda exemplet på hur komversationen mellan feminetik.se och en bannad medlem kan se ut?

(Det fina med den var ju att arbetet konkretiseras och även inbjuder dig att göra lika dant om du nu skulle vilja. Detta skapar öppenhet och i bästa fall förtroende.)


2. Upplever du det som att medlemmar på feminetik.se försöker påverka dig i moderatorernas modererings- och banningsbeslut? Hur gör ni för att inte låta er påverkas?

(Som det ser ut just nu, utan att ha alla fakta måste medges, så bannas vissa av feminetistera för betydligt mindre grova regelbrott än andra feminetister begått och som får vara kvar. De som bannats har som det verkarfrämst varit medlemmar som inte har genomgående feministiska värderingar (tex. könsmaktsordning och liknande) vilket kan ge ett sken av partisk moderering även om det inte är så.)


Jag ber dig avslutningsvis tro på mitt ord att detta inte är en attack mot dig som person och moderator och inte heller ett ifrågasättande av erat arbete :)

#20  Kan tydligen inte formulera mig *dunkar huvudet mot skrivbordet* RasmusS
2008-04-02 10:41:35

1. Varför plockade du bort numahs (Humans) inlägg här där h*n dessutom bemödat sig att skydda din identitet och som var det enda exemplet på hur konversationen mellan feminetik.se och en bannad medlem kan se ut?

#21  bjornsdotter default
2008-04-03 00:31:34

Vad får dig att tro att jag skulle veta att de inte fått några förklaringar? Är det verkligen så du tolkar 'om det där stämmer...'?

För övrigt förstår jag inte varför du visar en så aggressiv ton mot mig? Varför tar du upp att ingen tvingar en att vara medlem här och att man kan avregga sig om man inte gillar systemet? Vad har det med trådens frågeställning att göra? Eller är det någon form av hot för att få mig att sluta ifrågasätta varför och hur medlemmar raderas? Får man inte problematisera hur detta går till?

.

#22  RasmusS default
2008-04-03 00:41:51

Jag håller med dig. Jag undrar också varför namuhs inlägg togs bort helt och hållet (det är ju spårlöst försvunnet, inte bara raderat på vanligt vis).

Det hade varit intressantare om moderatorn bemötte namuhs frågor om varför human raderades som medlem. En rak och tydlig förklaring av vilka regler som human hade brutit mot och vad brottet bestod utav.

En rak och transparent förklaring hade ökat trovärdigheten rejält. En radering av namuhs inlägg och ingen vidare förklaring riskerar nu att leda till misstro till moderatorerna och objektiviteten i regelsystemet är jag rädd.
.

#23  RasmusS bjornsdotter
2008-04-03 09:28:55

Trollstav 1) Jag plockade bort Namuhs (Humans) inlägg enligt regeln att bannade medlemmar inte är välkomna att skriva på forumet.
Det är dock ingen regel som jag har bestämt, men som jag skulle begå fel om jag inte följde som moderator. Den regeln kan förstås diskuteras i särskilda fall, men det är inte jag som avgör. Sedan är det lätt föreställa sig vad som skulle hända om bannade medlemmar fick rätt att regga sig igen och "förklara" sig... Hela systemet med att banna de som inte sköter sig, skulle i praktiken kollapsa. Alternativt skulle vi moderatorer få sitta och välja ut vilka medlemmar som "borde" få en andra chans eller i alla fall förklara sig inför forumet, och vilka (troll) som inte borde få det. För att hinna med det, räcker det knappast med två moderatorer (en på Diskussion och en på Jäif) som nu.

2) De medlemmar som känner sig missnöjda och orättvist behandlade försöker ständigt påverka mig i endera riktningen. (OBS! Jag säger inte att det behöver vara samma personer över tid). Att utföra själva modereringen tar oftast inte så lång tid (om det inte rör sig om svåra gränsfall). Att sitta och förklara för alla (dem det gäller eller som hör av sig) kan däremot vara ett hästjobb - särskilt om man bara får arga eller totalt oförstående svar tillbaka. Detta ingår självklart i uppdraget till viss del, men jag gör trots allt detta ideellt och har begränsat med tid... Samtidigt ska naturligtvis medlemmar kunna föra en diskussion med mig och få en förklaring om de känner att de behöver!

Kanske skulle lösningen vara att ha två moderatorer för varje del, som förr?

#24  Sv: Varför raderas medlemmar? Blindalina
2008-04-03 10:30:33

(En massa cred och respekt till moderator Bjornsdotter vill jag ge här som faktiskt är helt grym på att moderera. )

#25  Sv: Varför raderas medlemmar? Blindalina
2008-04-03 10:32:17

( trots det förstod jag inte riktigt varför sign. dragonfly raderas, men det kan förstås bero på ngt som jag inte har vetskap om.)

#26  Sv: Varför raderas medlemmar? Corona
2008-04-03 11:00:39

Trollstav Några av de medlemmar som försvinner är återkommande tidigare bannade medlemmar.

Det har diskuterats om tidigare medlemmar ska få en ny chans - vi är inte riktigt klara med den diskussionen. Men hur det än blir med det så är det bra om en tidigare bannad medlem skriver och frågar om det är okej att regga om sig.
Det som hänt i flera fall är att medlemmar reggat om sig under nytt nick och hoppas på att inte bli upptäckta.

Många av dessa verkar regga om sig gång på gång - trots att de hela tiden blir bannade.

Jag hoppas att vi kan komma överens om att tidigare bannade är välkomna tillbaks - men självklart måste de mejla och få ett godkännande innan de reggar sig.
Antar också att en tid borde gå mellan banningen och omreggningen.

#27  Corona 26 Minnie
2008-04-03 13:09:17

Ett alternativ skulle kanske kunna vara att i stället för banning och omregistrering så kunde medlemmen som missköter sig få en varning, som syns genom tex en röd triangel bredvid signaturen och som försvinner efter två veckor eller liknande om man sköter sig.

Vad en varningstriangel skulle innebära kan ju diskuteras. Antingen kan den fungera som ett gult kort i en fotbollsmatch eller så kan den minska möjligheterna att skriva på forumet eller något liknande.

Ett tips till ansvariga för sidan är att ta lärdom av systemen som används på de torrenttrackers som kräver registrering. Där står man inför liknande problem med troll som man har löst på ganska effektiva sätt enligt min mening.

#28  #27 Minnie Corona
2008-04-03 15:10:16

Men om man inte varit inne på två veckor så försvinner väl triangeln?
Vilket ju inte betyder att man skött sig - bara legat lågt.
Eller skulle triangeln fortsätta när man varit inloggad X antal timmar?

Kanske är en bra idé.

Diskussionerna om vad som är okej och inte okej beteende lär i alla fall fortsätta.

Att som bannad medlem omregistrera sig i smyg är dock inte okej.

#29  Corona Minnie
2008-04-03 20:13:38

På de privata torrenttrackersarna förlorar man oftast sitt konto om man inte varit aktiv på två veckor, men ett sådant system förutsätter att medlemsskapet är något väldigt eftertraktat och få förunnat.

Jag tycker inte att Feminetik ska fungera som en uppfostringsanstalt som ska lära trollen att sköta sig och annars avvisa dem. Det viktiga är att det inte postas alltför många onödigt aggressiva inlägg.

Om en person har en varning så vet han att han åker ut vid nästa varning. Då kommer han förmodligen att sköta sig tills den första varningen försvunnit. Och då är det i alla fall lungt under den tiden som varningen gäller.

Kanske är det en naiv tanke, men chansen finns ju även att personer som registrerar sig här enbart i syfte att bråka - och som i dagsläget åker ut direkt - inser det fina i en diskussion med högt i tak om de får incitament för att sköta sig.

Att räkna tiden som man är inloggad skulle nog inte fungera eftersom det ju bara är att logga in och låta datorn stå på för att få klockan att ticka. Och att ha någon sorts funktion som räknar postade inlägg eller hur många trådar man har läst känns lite väl fascistiskt.

#30  corona KjellAke
2008-04-03 20:52:31

"Det som hänt i flera fall är att medlemmar reggat om sig under nytt nick och hoppas på att inte bli upptäckta.

Många av dessa verkar regga om sig gång på gång - trots att de hela tiden blir bannade."

Det finns ingen teknisk möjlighet att ta reda på om användaren som anses omregga sig verkligen är samma. Aningar och annat godtycke avgör. Det finns inget annat sätt. Ingen personlig information skickas via din webbrowser. Endast IP numret är ibland det samma samt att man kan lägga kakor på folks datorer men det fattar ju ett barn till att ta bort. Det finns också anonyma proxies för dem som inte vill skylta med sitt IP. Ej heller går det avgöra om surfning sker från ett delat IP nummer. Återstår alltså endast indicier, dvs godtycke!

#31  bjornsdotter default
2008-04-04 06:53:40

Ett par saker. Vi får dubbla budskap om vad som gäller för tidigare raderad medlemmar. Du totalraderar en förmodad tidigare raderad medlems inlägg helt och hållet. Corona tar på normelt vis bort en annan förmodad tidigare raderad medlems inlägg, men säger i inlägget efter att det var ett misstag och klipper in den texten igen. Vad gäller?

En annan sak. Hur kan man egentligen veta att det verkligen är en tidigare raderad medlem som återkommer?

Slutligen vill jag bara säga att öppenhet och transparans brukar vara den bästa vägen till förståelse. Slutenhet och mörkande av uppgifter leder till misstänksamhet och dåligt förtroende. Vill man ha en bra stämning på forumet så sätts förutsättningarna för det av de som har makten och som sköter siten.

#32  Minnie default
2008-04-04 06:55:58

Låter som en bra ide tycker jag!

#33  Bjornsdotter RasmusS
2008-04-04 14:27:20

Tack för ditt svar. Misstänker att det inte är helt roligt att behöva motivera sina beslut inför hela Feminetik.se:s läsarkrets vareviga gång ni känner er nödgade att radera inlägg eller banna någon. Jag tror att ert arbete skulle underlättas om ni hade stöd av fler moderatorer, som någon sorts bollplank. En spontan tanke (byggd på total okunskap om hur ni arbetar idag)… Kanske skulle det vara lättare om en banning aldrig genomfördes av en moderator. Låt oss tex. säga att Sjodin känner sig nödgad att banna mig efter att jag fått ett antal varningar men negligerat dem. I stället för att lägga fullt ansvar på Sjodin skulle man kanske kunna ha det som policy att denna banning ska godkännas av en feminetist-moderator, tex. du i det här fallet. Dvs. att det krävs en moderator från båda sidor för att kunna genomföra en banning. På så sätt skulle ni slippa bära ansvaret helt själva och kanske, i bästa fall, skulle fler acceptera banningarna.

Men som sagt, jag har ingen större insyn i hur ni arbetar, hur mycket ni samarbetar över gränserna och så. Jag kanske inte borde yttra mig om sådant jag inte vet något om. *hehe*

Jag skulle verkligen uppskatta om ansvariga på Feminetik.se kom fram till att tidsbegränsa banningar. Personligen saknar jag några bannade skribenter (Human inräknad) som jag önskar tillbaka men inser samtidigt att jag inte har sett allt och vet därmed inte alltid de bakomliggande orsakerna till en banning.

#34  default bjornsdotter
2008-04-04 20:07:54

Trollstav "Ett par saker. Vi får dubbla budskap om vad som gäller för tidigare raderad medlemmar. Du totalraderar en förmodad tidigare raderad medlems inlägg helt och hållet. Corona tar på normelt vis bort en annan förmodad tidigare raderad medlems inlägg, men säger i inlägget efter att det var ett misstag och klipper in den texten igen. Vad gäller?"
________

Ett meddelande brukar totalraderas om det är en tidigare bannad medlem som kommit tillbaka. Om det är en befintlig medlem står istället: "Detta meddelande raderas för att reglerna inte följdes"...

Om jag och Corona har gjort lite olika så får vi prata ihop oss om det. Corona är dock i första hand sk medlemsvärd, jag moderator.
________

"En annan sak. Hur kan man egentligen veta att det verkligen är en tidigare raderad medlem som återkommer?"

Vi har våra metoder.

________

"Slutligen vill jag bara säga att öppenhet och transparans brukar vara den bästa vägen till förståelse. Slutenhet och mörkande av uppgifter leder till misstänksamhet och dåligt förtroende. Vill man ha en bra stämning på forumet så sätts förutsättningarna för det av de som har makten och som sköter siten."

Håller med dig i stort. Ju öppnare forum och positivare stämning, desto bättre naturligtvis! Faktum är att Feminetik inte alls har speciellt "dålig" stämning, jämfört med många andra forum. Tyvärr har forumet några gånger råkat ut för allvarliga attacker och intrång som är värre än bara enstaka troll eller lite allmän pajkastning. Därför har vi tvingats bli mer försiktiga för att inte paja forumet helt. Målet är dock ett öppet och tolerant forum (inom vissa ramar) med så hög och seriös nivå på debatten som möjligt.

#35  RasmusS bjornsdotter
2008-04-04 20:15:15

Trollstav Tack för dina synpunkter!

Vi skulle nog egentligen behöva vara fler i crew. Men ett av problemen är att det väl inte direkt duggar tätt med medlemmar som vill bli moderatorer...
:-/

(Vad säger du själv? Tror att du skulle kunna göra ett bra jobb i Jäif och som bollplank till oss andra!)

Vill förtydliga att det absolut inte blir tjafs VARJE gång jag raderar ett inlägg eller bannar någon. Men de gånger det BLIR det, kan det bli långdraget... Det räcker liksom sällan med EN kort förklaring till varför det inlägget raderades men inte det, till varför feminister/icke-feminister/män/kvinnor behandlas bättre/sämre/annorlunda, till varför modereringen är politisk, till varför modereringen _inte_ är politisk... etc etc (Listan kan göras lång).

#36  Blindalina #24 bjornsdotter
2008-04-04 20:17:30

Trollstav "(En massa cred och respekt till moderator Bjornsdotter vill jag ge här som faktiskt är helt grym på att moderera. )"

Tack!

Nu tror jag inte att jag är "helt grym" alla gånger, även om jag gör mitt bästa. Men det är skönt med lite uppskattning :-D

#37  björnsdotter 34 KjellAke
2008-04-04 20:24:50

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#38  bjornsdotter KjellAke
2008-04-05 09:31:14

Inlägget ovan som du tog bort innehöll inget regelbrott. Jag diskuterar webplatsen på "om webplatsen", precis som det är tänkt.

Vad är förklaringen till att inlägget togs bort?

#39  KjellAke bjornsdotter
2008-04-05 10:02:43

Trollstav "Inlägget ovan som du tog bort innehöll inget regelbrott."

Ja, det avgör förstås du.

"Vad är förklaringen till att inlägget togs bort?"

Formulera dig annorlunda så ska du nog se att inlägget får stå kvar.

#40  Sv: Varför raderas medlemmar? KjellAke
2008-04-05 11:12:30

OK, nytt försök då...

**********************

"En annan sak. Hur kan man egentligen veta att det verkligen är en tidigare raderad medlem som återkommer?"

Vi har våra metoder.

*************************

Det finns inga metoder. Ni anar, antar och bedömer. Jag förstår att det är känsligt att detta blir avslöjat men varför inte erkänna detta faktum.

#41  bjornsdotter default
2008-04-06 22:17:23

Vilka är dessa troll som du refererar till så mycket?

Vad är det för attacker du talar om?

Vad är det för metoder du hänvisar till? På KjellAke låter det ju som att det inte existerar några sådana metoder. Om det inte finns några metoder så finns ju risken att hänvisandet till 'återkommande' bara är ett svepskäl för att göra sig av med meningsmotståndare. Vad stämmer?

#42  default MarianneK
2008-04-07 17:06:06

Känner du inte till att det kommer en hel del troll hit ibland? De håller sig iofs nästan bara på feministsidan, så därför kanske du inte märker dem.

Att metoderna inte kan förklaras är väl självklart? Berättar man hur man gör är det ju lättare att slinka igenom, eller hur?

#43  Sv: Varför raderas medlemmar? KKiernan
2008-04-07 17:20:41

Jag förstår inte var denna konspiratoriska inställning kommer ifrån.

#44  MarianneK KjellAke
2008-04-07 17:28:19

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#45  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-07 19:03:16

Hela feminetik verkar väldigt stillsamt med en allmänt låg aktivitet (ibland under 50 inlägg per dygn).
Antalet aktiva medlemmar som verkligen diskuterar borde därför vara väldigt lågt för tillfället.

Är det säkert att de där sk attackerna inte skedde för några år sedan?

Vad är det förresten som säger att vissa feminister inte registrerar sk troll och härjar på JÄIF-delen (alt. diskussion) för att öka upp aktiviteten, försämra/elda upp stämningen och för att styrka sina egna teorier om hur "den andra sidan" resonerar m.m.?

#46  Sv: Varför raderas medlemmar? udd
2008-04-07 20:21:27

Vad det gäller spårning kan vi inte gå in på några detaljer, men KjellAke har rätt i att det inte går att med absolut säkerhet känna igen en användare. Det gäller inte bara oss utan även exempelvis Internetbanker. I regel brukar system dock vara uppbyggda så att "rätt" sorts fel föredras: det händer oftare att du besöker din Internetbank utan att banken vet att det är du, än att någon annan besöker din Internetbank och banken tror att det är.

Jag är ganska säker på att de "återkommande" vi raderar verkligen är återkommande.

#47  Sv: Varför raderas medlemmar? default
2008-04-07 23:07:51

Hepp, hepp! Ytterligare en raderade medlem, och ingen förklaring varför eller vilka regelbrott som begåtts. Hur svårt hade det varit att skriva en kort förklaring?

#48  MarianneK default
2008-04-07 23:15:00

Nej, jag känner inte till det. Jag läser dock på den andra sidan, men vet trots detta inte vad som menas med att det finns troll där eller att det förekommer attacker. Vad karakteriserar troll resp attacker?

#49  udd default
2008-04-07 23:19:47

Tack för förklaringen. Vet inte om det gjorde mig så mycket klokare, men det beror nog mer på min okunskap i ämnet än ditt sätt att förklara. Bra att du tog dig tid i alla fall.

#50  Sv: Varför raderas medlemmar? Corona
2008-04-07 23:24:20

Trollstav Ett troll kan regga sig som feminist och spamma trådarna med meningslösheter - av någon anledning oftast av sexuell natur.

Det är ett ganska typiskt troll.

Andra troll reggar sig bara för att tjafsa och förolämpa folk.

Eftersom deras inlägg håller en mycket låg kvalitet blir ofta alla inlägg raderade - ibland hela trådar - så sannolikeheten att en feminist skulle regga sig som troll är rätt liten - eftersom detta bara sänker kvaliteten på debatten - och trådarna raderas.

#51  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-07 23:43:59

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#52  Sv: Varför raderas medlemmar? Par
2008-04-08 00:39:23

Jag förstår inte detta smusslande här på feminetik med att spåra tidigare medlemmar. Det syns ju på ip-nummret vilken det är som gör ett inlägg. Detta har alla moderatorer tillgång till, vilket alla borde vara medvetna om. Gå in på vilket annat forum som helst så ser ni att moderatorerna upplyser medlemmarna att de kan spåras via ip.numrerna. På sätt så slipper man lycksökare som gör om samma misstag.

#53  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-08 16:13:33

"så sannolikeheten att en feminist skulle regga sig som troll är rätt liten - eftersom detta bara sänker kvaliteten på debatten"

Forumet feminetik.se lär knappast vara förskonat från feminister med (t ex) fejkade manschauvinistiska användare. YouTube-länken, i kommentaren som blev raderad, var tänkt att illustrera detta genom att visa hur några fanatiska feminister faktiskt kunde tänka sig att gå ganska långt (över gränsen) i syfte att försöka få sina mål uppfyllda. Med det i åtanke ökar sannolikheten att vissa feminister även här skulle kunna tänka sig att (t ex) sänka kvaliteten på (alt. avleda uppmärksamheten från) debatter som (enligt deras uppfattning) styrt åt fel håll (mha sk troll).

#54  Sv: Varför raderas medlemmar? udd
2008-04-09 18:44:40

De som (på riktigt) hänger på feminetik.se är uppenbarligen intresserade av att diskutera på en seriös nivå. Avarter finns det förstås alltid men det är nog ganska ovanligt både att feminetister registrerar troll-jäif-användare och att jäifare registrerar troll-feminetist-användare. Det tjänar ingen seriös medlem, oavsett medlemskapstyp, på.

Däremot finns det en annan grupp människor som ser som sitt livs mening att irritera feminister. Ett sätt att bedriva denna mission är genom att registrera sig här för att irritera feministerna här, och det görs effektivast som feminetist-användare.

Det där tror jag är huvudanledning till det finns fler feminetist-troll än jäif-troll.

#55  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-09 21:33:33

Om det visade sig att t ex användaren Dan (helt hypotetiskt naturligtvis) hade samma IP-nummer (eller något annat samband) som någon feminetist, skulle det isf klassas som trollande?

#56  Corona default
2008-04-09 23:13:58

Om du menar att en person som skriver en massa meningslösheter resp tjafsar och förolämpar andra är definitionen på ett troll, så måste jag få säga att det finns ett och annat exempel på feminetister som verkar vara lite trolliga också.

#57  Udd default
2008-04-09 23:17:40

Vad är det dessa troll gör som är så irriterande för feminister?

#58  Bjornsdotter RasmusS
2008-04-10 10:58:21

Vet inte om frågan är ställd som en retorisk fråga eller om du efterfrågar ett bollplank :)

Oavsett vilket så har jag flertalet gånger funderat på hur man kan hjälpa till med Feminetik.se. När moderatorer efterlysts har jag varit ganska nära att erbjuda hjälp men måste samtidigt erkänna att jag tvivlar lite på min förmåga att göra ett bra arbete som moderator. Tror det lätt skulle kunna bli så att jag går brutalt fram med lien och tar bort alla inlägg som bryter mot regelverket bara det minsta eller att det blir åt andra hållet, en för stor tolerans mot regelbrott. Därför kritiserar jag inte moderatorerna för inkonsekvent modererande, jag tror nämligen inte att jag skulle göra arbetet bättre själv :)

Men vore det så att Feminetik.se behöver hjälp och ingen vill hjälpa så var öppen med det så ska jag ta mig en ny funderare. För en sak är säkert i alla fall, jag tycker om platsen Feminetik.se och inser att den inte finns av sig själv utan pga. engagerade medlemmar som är generösa med sin tid. För det vill jag tacka er. Tack! :)

#59  Sv: Varför raderas medlemmar? udd
2008-04-10 21:30:13

texo: Att vara både feminetist och jäif:are är emot reglerna. Att begå regelbrott är egentligen inte detsamma som att trolla, men det är ju bara terminologi. Eller vad var det du egentligen ville veta?


default: De brukar registrera sig som feminetister, skriva "analsex" överallt de kan och allmänt försöka förstöra. Deras agerande skulle (för)störa de flesta sammanslutningar, men nu är de just feministiska den här sorten har en försmak för. Det finns andra sorter också. Exempelvis har blatte.se haft liknande problem.


RasmusS: Vi vill och ska egentligen ha två jäif-moderatorer, men sen Fosfolipid slutade har vi inte lyckats hitta en ersättare. Det skulle vara mycket bra att kunna tillsätta den posten.

Precis som med mycket annat kan nog moderering vara lite knepigt i början, men jag tror att det ganska snabbt börjar flyta på. Det finns instruktioner och så. Dessutom är övriga crew aldrig långt borta och det går alltid att diskutera tveksamma fall med någon.

Jag tycker absolut att du ska ta dig en funderare! Om du vill ställa frågor eller lämna en intresseanmälan kan du mejla info@feminetik.se (skicka gärna en kopia till webmaster-adressen också).

Välkommen med en ansökan!

#60  udd default
2008-04-12 10:05:29

Då förstår jag vad som menas. Det låter ju oerhört omoget. Jag har full förståelse att sånt radera och att den typen personer raderas utan större förklaringar!

#61  Sv: Varför raderas medlemmar? PerEdman
2008-04-12 11:17:21

Jag stödjer RasmusS kandidatur!

#62  Sv: Varför raderas medlemmar? Tass
2008-04-12 12:02:24

Yes. RasmusS for mod!

#63  udd texo
2008-04-12 22:40:31

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time."

- Abraham Lincoln


Håller för övrigt med Tass: "RasmusS for mod!"

#64  Sv: Varför raderas medlemmar? TheCarolinch
2008-04-12 23:28:21

go rasmuss! go rasmuss! : )

#65  Rasmus, Rasmus, Rasmus! remerb
2008-04-12 23:29:40

*skanderar*

#66  udd default
2008-04-14 23:03:21

Jag kom att tänka på att det är väl inte på grund av sånt som de senaste medlemmarna har raderats?

#67  moderatorkanditatur default
2008-04-14 23:07:28

Oj vilken uppslutning det var bakom RasmusS som moderator, t.o.m. flera feminister som vill se just RasmusS som moderator. Varför denna support från feministsidan?

#68  default remerb
2008-04-14 23:20:23

därför att det verkar vara en klok, balanserad och sympatisk skribent?

#69  default MarianneK
2008-04-14 23:20:52

Vi kanske vill vara trevliga och uppmuntra en person som erbjuder sig att hjälpa till med arbetet med sajten? Är det dåligt av oss?

Varför "t.o.m." - varför skulle feminister inte vara trevliga?

#70  default (troll, spammare och regelbrytande medlemmar) udd
2008-04-15 17:35:12

Det finns ju dels troll och dels medlemmar som bryter mot reglerna. Dessa är egentligen väldigt olika (även om det finns en sorts gråzon). Utöver det finns det spammare och kanske även fler kategorier som jag inte kommer på nu på rak arm.

Troll: polpot
"Tar du förresten den i tvåan?"

Spammare: verababy
"i saw your profile and it sound well.I will like us to exchange good relationship.I am vera by name,No kid and never marriage."

Medlem: Dragonfly, Divad, human, osv.

Troll och spammare kommer lite då och då, men om de inte ens märks är det naturligtvis bara bra. Det är vårt mål att hålla sajten fri från sånt. Av förklarliga skäl är det svårare att ta bort riktiga medlemmar och det väcker ibland debatt. Ingen saknar polpot och verababy, medan de andra däremot kan saknas av andra medlemmar.

#71  Sv: Varför raderas medlemmar? victoria
2008-04-15 22:03:59

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#72  #71 victoria Corona
2008-04-15 23:11:31

Trollstav Det är inte okej att uttala sig negativt om övriga medlemmar på feminetik.

Huruvida RasmusS blir medmoderator på JÄIF eller inte är en fråga mellan RasmusS och crew.
Om du har invändningar kan du maila oss - så tar vi det privat.

#73  remerb default
2008-04-15 23:41:52

Oki, låter som en god förklaring. Men det är väl inte genom någon form av medlemsomröstning eller popularitetstävling som moderatorerna utses, utan genom att crew gör någon form av lämplighetsanalys? Hur den nu går till? Speciellt vad gäller jäif-moderatorerna som tydligen inte ska vara feminister (men är underställda feministerna i crew).

#74  MarianneK default
2008-04-15 23:54:07

Vem har talat om att feminister inte skulle kunna vara trevliga i den här tråden mer än du själv? Inte jag i alla fall. Jag har inte ens nämnt ordet 'trevlig'. Du verkar läsa in saker i mitt inlägg som överhuvudtaget inte står där.

Om du inte förstår något jag skrivit så har du större chans att få ett svar om du på ett ödmjukt och vänligt sätt ber mig förtydliga mig, istället för att göra en egen (miss)tolkning och fråga om den stämmer!

#75  Sv: Varför raderas medlemmar? PerEdman
2008-04-15 23:57:31

Jag ville peppa RasmusS att ansöka. Hur det går sedan är kanske inte min sak, men det var inte heller en faktor i varför jag valde att peppa (och inte heller en anledning för mig att låta bli).

Precis som det brukar vara vid nominering av kandidater valde jag att promotera min kandidat hellre än att snacka skit om andra kandidater.

/ Per

#76  udd default
2008-04-16 00:10:25

Tack för ditt svar. Du är nog den ende som fortfarande är helt on topic i den här tråden. Heder till dig och ditt tålamod!

Det som du beskriver som troll och spammare har jag full förståelse att ni i crew gör allt för att hålla rent från. Jag har inte noterat speciellt mycket sådant här. Alla forum verkas drabbas av den typen av förstörelse. Vissa mer och vissa mindre. Jag har sett de som verkar vara långt mer drabbade än feminetik. Så ni verkar göra ett bra jobb på den punkten!

Vad gäller medlemmar som bryter mot reglerna och blir raderade så tycker jag, som jag sagt tidigare, att det vore bra om det motiverades vilka regler de brutit mot och på vilket sätt. Som det är nu så försvinner bara någon helt plötsligt, utan att man förstår vad brottet bestått i. Jag tror att det skulle bli mindre debatter om ett raderande följdes av en bra motivering och en förklaring av vilka regler medlemmen brutit mot. Eventuell saknad går det däremot knappast att göra något åt. :)

#77  ang victoria nr 71. raindog
2008-04-16 11:07:24

Jag håller öht inte med om den analysen av RasmusS. Jag tycker egentligen inte att detta hör hemma att diskuteras på forumet men eftersom din text inte tas bort vill jag uttrycka min mening med.
Jag tycker det är en felaktig slutsats att bara för att man är ödmjuk och lyssnande antas vara nedtryckt. Jag tycker helt tvärt om. Det visar på ett öppet sinne och diplomatisk förmåga. Nåt jag ser som väldigt goda egenskaper för en eventuell framtida moderator.
Jag har aldrig uppfattat R som att be om ursäkt för sina åsikter men däremot är han försiktig för att inte provocera i onödan vilket är en bra teknik för att uppmuntra till diskussion och inte bara munhuggande. Detta tycker jag går alldeles utmärkt ihop med feminetiks profil som en plattform för diskussioner mellan människor med olika infallsvinklar på feminism och jämställdhetspolitik.
Jag tycker att diskussionen på senare tid blivit allt mer infekterad otrevlig och denna stämning späs på av vissa skribenter som jag får känslan av bara är här för att provocera.

#78  Sv: Varför raderas medlemmar? Blindalina
2008-04-16 11:26:35

gud, håller på alla sätt med Raindog här ovan.

" kuvad" och "nedtryckt"? själv blir jag skeptisk mot personer som tillskriver lyssnande och toleranta personer sådana egenskaper.

jeez.. vad olika man kan uppfatta saker.

#79  Sv: Varför raderas medlemmar? Tass
2008-04-16 12:11:03

Jag skulle nog hellre säga "oändligt tålmodig" än "kuvad och nertryckt"

#80  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-16 12:40:55

För säkerställning av att varningar verkligen delas ut (och varför) borde kanske en tråd: "Utfärdade varningar" (jfr "Raderade medlemmar") skapas. Önskvärt vore isf att samtidigt även dela ut varning (inkl förklaring) i aktuell tråd mha "trollspö". Den medlem som läser aktuell tråd får då omedelbar återkoppling och den som, vid senare tillfälle, läser i uppsamlingstråden bildar sig snabbt en uppfattning om önskat debattklimat på feminetik.se.


Fördelar: Både den varnade samt övriga medlemmar får en indikator på forumets toleransnivå, godtyckligheten minskas och framtida diskussioner liknande denna undviks förhoppningsvis.

#81  #72 Kalle
2008-04-16 13:18:53

(Generell reflektion som inte har någonting med RasmusS personligt att göra)

Jag kan förstå motivet bakom en generell regel att inte tillåta negativ kritik och sktisnack om övriga medlemmar på feminetik.
Men när det gäller specifikt rollen som eventuell moderator eller annan funktion på feminetik, så tycker jag det känns lite märkligt att tillåta positiva kommentarer och åsikter men inte negativa.

#82  Sv: Varför raderas medlemmar? KKiernan
2008-04-16 17:25:54

Positiva kommentarer är mycket trevligare än negativa.

#83  default och texo udd
2008-04-16 21:11:21

Att hänvisa till specifika regler när en medlem tas bort tror jag i grunden är bra. Problemet som jag ser är att våra regler i dagsläget är ganska flytande. En punkt är exempelvis att visa god debattsed. Vad som är det och vad som inte är det är ganska subjektivt och, kanske i synnerhet, inte antingen eller. Än värre är kanske att vissa punkter faktiskt handlar om definitioner. Det är inte tillåtet att uttrycka sexistiska åsikter, men det finns ingen definition om vad sexism innefattar.

Att lista varning är jag lite mer tveksam till. I och för sig ser förstår jag poängen, men samtidigt känns det dumt att hänga ut folk. Tanken med varningarna är ju att ge folk en andra chans. I synnerhet är jag skeptisk till att skriva ut varningar i trådar. Dels sker sällan alla regelövertramp i samma tråd och dels är risken att fokus i tråden flyttas och att det blir en tråd om moderering istället.

Jag tror, som jag var inne på tidigare, att problemet ligger ganska djupt och att systemet skulle behöva ses över. Problemet är nog väldigt sällan att varningar inte kommer fram, men däremot kanske det är lite otydligt hur de ska tolkas. I synnerhet finns det inget "bäst före-datum".

Eventuellt kanske tråden om raderade medlemmar kan kompletteras med dels en motivering och dels ifall varning har gått ut och i så fall när.

#84  udd default
2008-04-16 22:32:56

Det kan nog ligga mycket i det du skriver om att reglerna i sig är ganska flytande. Som du skriver så är varken 'god debattsed' eller 'sexistiska åsikter' något som är entydigt definierat. Alla har sin personliga syn på vad som menas med uttrycken.

Vad gäller registrering av varningar i en speciell tråd eller direkt i den aktuella tråden så håller jag med dig. Det blir nog både svåradministrerat och riskerar att leda debatt om enskilda varningar i tråden.

Jag tycker att Minnies ide om tidsbegränsade varningstrianglar verkar intressant. Då kan både den varnade och övriga se att moderatorerna har ögonen på den varnade. Om det kompletteras med ett mail från moderatorn till den varnade med en förklaring vilket brott som begåtts och vilken regel som man brutit samt hur länge varningen gäller så tror jag det kunde vara ett bra system för att lugna ned debatterna.

#85  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-16 23:51:29

Ett konkret regelverk är alltid bra att kunna hänvisa till. Vill man undvika debatt i en uppsamlingstråd är det enkelt att låsa den. I regelverket kan ingå att diskussioner runt varningar endast får pågå i "om webbplatsen" eller via mejl så att aktuella trådar ej drabbas mer än att en varning placeras som en fingervisning även åt övriga.

"Problemet är nog väldigt sällan att varningar inte kommer fram,"
En gång kan vara en gång för mycket för den som drabbas.

Rent tekniskt borde det inte vara några större problem att utveckla ett tillägg/verktyg (för att underlätta administrationen) som vid tillsägelse i aktuell tråd även skapade en automagisk kopia i uppsamlingstråden samt skickade e-post till berörd medlem, men å andra sidan så är min gissning att det inte direkt regnar varningar varav tydliga instruktioner om tillvägagångssätt vid utfärdande av varningar antagligen skulle räcka. Personligen är jag lite skeptisk till varningar endast via mejl då alla inte regelbundet läser av sina konton.


Aktuell tråd:
X har fått en varning pga regelbrott §7, för mer info se [länk - (uppsamlingstråden)]
Diskussion runt varningen är ej tillåten i denna tråd.

Uppsamlingstråd:
X har fått en varning i tråd [länk - (aktuell tråd)] pga regelbrott §7.
Expiration date 2008-09-10.
Om ytterligare överträdelser sker under denna period renderar det i etc etc.

E-post:
Autogenererat mejl med relevant info.

#86  Sv: Varför raderas medlemmar? Sjodin
2008-04-17 07:43:34

Att skapa en tråd där varningar publiceras vore förödande för siten enligt min mening. Det har provats på t.ex. passagen och fått som resultat att all debatt till slut handlar om moderering.

texo

Det står redan i regelverket att all diskussion som siten ska tas i "om webbplatsen".

#87  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-17 08:47:36

bjornsdotter sa:
Dragonfly är bannad pga upprepade regelbrott mm.


Dragonfly2 sa:
I mitt fall ex, vad ligger egentligen bakom min avstängning? Det hela känns mycket märkligt. Jag har inte fått upprepade varningar, utan endast en av bjornsdotter.


FemAspirant sa:

(till bjornsdotter)

Det är ju lite svårt att ha diskussioner om banningar om moderatorer beskriver processen som du gör här. Ingen utom du och möjligen Dragonfly har ju tillgång till informationen kring varför banningen skedde. Men så slutför du ju också inlägget med att berätta att du anser att fel inte har begåtts. Så då är diskussionen över?

#88  #70 FemAspirant
2008-04-17 10:47:36

Intressant inlägg udd! Mitt förslag är att sluta banna Medlemmar och i fortsättningen bara banna troll och spamare. Medlemmar som diskuterar kunde få utvisning istället. Antingen utvisningar under en fast längd, säg två månader. Eller så har man utvisningar som dubblerar sig i längd för varje gång kanske: första utvisningen är 1 vecka, nästa 2, sen 4, 8, 16, 32, 64 osv.

Det här förslaget ger jag mest för att Medlemmar verkar ryka på så infamt olika och subjektiva grunder, det är tex i mina ögon smått otroligt att ett par ur gänget som drog i ilskehysteri över sjödins grejande förra sommaren inte redan för länge sedan var bannade om nu folk som Human och Suresh förtjänar att ryka. Eller för att ta tex shaddix, han verkar ha blivit bannad mest för att han lyckades bli uppretad av PerEdmans sätt vilket verkar mer mänskligt än värt att bannas för (något jag själv har lyckats falla dit på och tagit en självpåtagen tio dagars utvisning för.).

Min grundinställning är att Medlemmar bidrar oberoende av vilken åsikt de har och oberoende av om de ibland råkar bryta regler som redan från get go är strikt subjektiva. Utvisning uppnår regelefterföljning lika väl som banning med fördelen att forumet inte bestjäls på intressanta röster.

#89  FemAspirant MarianneK
2008-04-17 18:08:44

Bra idé i det stora hela, tycker jag. En tidsbegränsad banning, så att man får tid att skärpa sig. Men jag är för en permanent baning ifall någon har blivit bannad, säg, två gånger tidigare. Tredje gången åker man ut, alltså.

Det finns nog gott om skäl till att de du nämner har blivit bannade, dock.

#90  Sv: Varför raderas medlemmar? SophieG
2008-04-18 10:46:47

Jag spelar djävulens advokat här:

Ett problem med tidsbegränsade utvisningar skulle kunna tänkas vara att de blir mycket lättare att dela ut än dagens banningar.

Och därmed än mer makt till moderatorer, än mer konflikt och tveklöst en än större can of worms.

Därmed inte sagt att jag nödvändigtvis tycker att det är en dålig idé. Men ska den införas har känner jag att det måste backas upp av ett mycket tydligt och strängt regelverk.Samt att moderatorer båda motiverar detaljerat varför någon har utvisats, samt är beredda att sakligt ta diskussionen när den väl dyker upp i "Om Webbplatsen". För diskussion lär det blir.

Det skulle alltså krävas en helt ny form av moderering än det vi har idag.

Ett konkret förslag från min sida är att man ska kunna utvisas från JÄIF eller Tycka, men att man fortfarande har rätt att argumentera för sin sak i "Om Webbplatsen" om behovet uppstår.

#91  Sv: Varför raderas medlemmar? FemAspirant
2008-04-18 11:08:06

Fast jag tycker banningar verkar vara väldigt lätta att dela ut som det redan är.

Men jag förstår din invändning. Allt som bygger på moderatorers goda vilja att förklara sin maktutövning verkar vara behäftat med vissa problem minst sagt.

Å tredje sidan, med tidsbegränsade banningar blir problemet reglertekniskt lättare. Regelutövning och praxis är ett system som i det ideala fallet ger information till dem som lyder under reglerna. Den informationsöverföringen blir problematisk när det verkar vara en pelare i argumentationen att informationen ska behållas mellan två parter där den ena inte vill ge den vidare och den andra inte kan ge den vidare. Med tidsbegränsade banningar skulle helt man helt enkelt få en klarare uppfattning av vad som gäller.

#92  Sv: Varför raderas medlemmar? SophieG
2008-04-18 11:33:40

FemAspirant skrev:
"Fast jag tycker banningar verkar vara väldigt lätta att dela ut som det redan är."

Jag håller med.

Men risken är att det blir än lättare att göra det om konsekvenserna inte är så stora.

Det kan lätt bli så att toleransen från moderatorhållet sänks ytterligare när det går att dela ut tidsbegränsade straff.

Ska den här införas betonar jag igen att regelverket bör vara stenhårt. Upplevde godtyckliga beslut kommer lätt att leda till konflikt och i slutändan kaos. En mycket öppnare dialog mellan moderatorer och debattörer är ett måste om det här ska kunna funka.

#93  Sv: Varför raderas medlemmar? Sjodin
2008-04-18 16:35:16

Trollstav Jag håller helt och hållet med SophieG här.

Som det är idag så ska det till nåt rätt rejält, föregått av ett antal varningar, innan någon bannas. Jag bannar ingen utan att denne fått minst två chanser att bättra sig. Inför man nåt "utvisningssystem" så skulle ju en moderator med ett happy trigger finger kunna utvisa halva siten en stormig kväll. Det vore inte bra för debatten och siten. Dessutom skulle det bli ett evigt tjafsande om modereringen.

Ingen bra idé alltså.

Sen så är det enkelt, från utsidan, att sitta och tala om "stenhårt regelverk". Vissa tycker nog det är rätt stenhårt redan idag. Menas med ett "stenhårt regelverk" att man i princip automatmodererar så snart någon säger ett olämpligt ord? Eller menas det att man inte modererar alls?

Alla som modereras har synpunkter, oavsett sammanhanget. Det är liksom bara att inse. Jag föreslår att ni som har synpunkter på modereringen testar att vara moderator själva ett tag. Då kanske ni inser att det är lite mer komplext än ni gör det till?

Att komma med lösningen "öppnare dialog mellan moderatorer och debattörer" är att göra det för enkelt för sig. Jag tycker dialogen är rätt öppen redan idag. Vill man diskutera allmän moderering så kan man göra det på forumet. Vill man diskutera privat så är det bara att skicka ett mail.

#94  Sv: Varför raderas medlemmar? udd
2008-04-18 21:51:32

texo: Naturligtvis är en missad varning en för mycket. Jag har inte tänkt på att vissa medlemmar kanske inte läser av sin mejl, men det är ett potentiellt problem. (I och för sig står det något i reglerna om att mejladressen som anges måste kollas regelbundet, men det är ju en klen tröst.)

SophieG: Att som bannad medlem få tillgång till Om webbplatsen är en intressant punkt. Det har inte varit helt ovanligt att medlemmar har registrerat om sig bara för att skriva något här (exempelvis Dragonfly2 och namuh). Det verkar alltså finnas önskemål från flera håll. Problemet är bara om förtroendet missbrukas, men jag antar att det får lösas genom att även access till Om webbplatsen kan dras in.

Tidsbegränsade banningar är intressanta. Det tål att tänks på.

#95  Sv: Varför raderas medlemmar? Johanna
2008-04-19 08:02:24

Trollstav Anledningen att vi på feminetik inte motiverar banningar är att det inte funkar rent praktiskt. Vi försökte nog lite alldeles i början, men det visade sig att _varenda_ motivering gav upphov till precis såna här trådar.

Visserligen var det högre arbetsbelastning på moderatorerna förr, men när man har enstaka ideellt arbetande personer går det inte att förvänta sig att de ska sitta timmar varje dag och motivera sig i oändlighet. Dels tar det tid att formulera en motivering som förhoppningsvis inte kommer framkalla en lång tjafstråd och dels tar det tid att möte tjafset. Det är nämligen sällan motiveringen accepteras med ett "okej", oavsett vad där står.

Jag har full förståelse för att det verkar konstigt för medlemmar när andra försvinner och att det verkar godtyckligt, men det är det sällan. Feminetik behöver hård moderering för att hålla en hög nivå i forumen, och detta har varit ett sätt att ha en fungerande moderering.

#96  Johanna default
2008-04-20 09:42:37

I 'raderade medlemmar'-tråden så finns det ett par korta förklaringar för några av de medlemmar som blivit raderade, men de ligger någonstans mitt i tidsmässigt. Även de första medlemmarna som blivit raderade blev det utan förklaring. Kanske finns det någon äldre tråd där meddelande om radering offentliggjordes? Det hade varit intressant att få se hur dessa förklaringar såg ut.

Även om det kan vara lite jobbigt att formulera en förklaring varför en medlem raderas så tror jag det är bra för stämningen och debattklimatet i övrigt.

I övrigt tycker jag iden om tidbegränsade varningar och utvisningar är en bra ide. Gult och rött kort kanske skulle kunna delas ut av moderatorn? 2 veckors varning resp 2 veckors utvisning skulle säkert kyla ner debattklimatet när så behövs.

#97  Sv: Varför raderas medlemmar? texo
2008-04-22 00:25:11

Johanna sa:
Jag har full förståelse för att det verkar konstigt för medlemmar när andra försvinner och att det verkar godtyckligt, men det är det sällan.


Hur sällan är sällan?

#98  Sv: Varför raderas medlemmar? SophieG
2008-04-22 07:32:04

Johanna skrev:
"Jag har full förståelse för att det verkar konstigt för medlemmar när andra försvinner och att det verkar godtyckligt, men det är det sällan."

Är det här ett erkännande att folk här har bannats på godtyckliga grunder?

Stämmer det så är det inte bra....

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?