feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Var försiktig med vad du skriver


Gå till senaste inlägget#1  Var försiktig med vad du skriver Henrik
2006-02-23 01:24:39

Smaskiga löpsedlar om en avslöjad "kändissekt" som ägnar sej åt oseriöst skvaller - ja, har man inga riktiga nyheter är det lätt att samla ihop lösa uttalanden på nätet. Tänker alla feminetister på det? Jag tror inte det. Man får lätt känslan att man är bland vänner och så skriver man sånt som ens ovänner en dag kan utnyttja emot en.

Det du skriver idag om känsliga ämnen kanske används om sjutton år och du kan aldrig göra det oskrivet. Dina barn, dina föräldrar, din partner, ditt ex, alla kommer att kunna läsa det. Om du blir lärare kan du en dag finna ditt intima ungdomsliv uppklistrat på klassrumsväggen!

Öppenhet är underbart och jag beundrar dom som vågar skriva öppet. Men tänk igenom det först så att det inte kommer surt efter!

#2  Sv: Var försiktig med vad du skriver Alvunger
2006-02-23 09:52:45

Ja, åtminstone de som inte är anonyma bör tänka igenom detta ett par gånger.

Och så kanske en generell påminnelse till alla när vi ändå är inne på temat. Att vara (anonym) på nätet är inte en ursäkt till att bete sig illa mot andra. Jag är tveksam till att det som många gånger skrivs här i trådarna någonsin skulle sägas till någons ansikte. Så försök att ha i åtanke att det är människor som läser orden här också, och ord kan göra väldigt ont.

#3  Sv: Var försiktig med vad du skriver Johanna
2006-02-25 16:51:58

Det där är så intressant, hur människor upplever sig vara "trygga" på en webbsajt som är öppen för läsning av alla. Något förrädisk är nog även känslan att "varför i hela fridens namn skulle någon vara intresserad av vad jag pysslar med?".

Jag tycker inte att scenariot att en lärare får saker uppklistrade i klassrummet verkar så farligt, värre är väl om någon planerar att bli höjdare inom politik och/eller näringsliv och har en image som bryter kraftigt mot saker som kan hittas på nätet. Där finns det ju en skandalfaktor liksom. Sen tror jag inte att detta är ett särskilt stort problem för män, de kommer ju undan med långt grövre saker än kvinnor vad gäller pressuppmärksamhet.

Men nej, skriv inte saker ni inte kan tänka er att vem som helst får reda på, så blir det inte fel!

#4  Förtal som slår tillbaka Henrik
2006-02-26 14:42:59

Hanne Kjöller skriver idag i DN om nätskvallret från en journalist på SvDs kultursida:
" Det som Jan Söderqvist avsläjar när han kallar mig 'en dum jävla tjockis' handlar inte om mig utan om honom själv. För medan övervikt syns utanpå är det något annat med den torftiga möbleringen inne i huvudet..."

Har jag förresten berättat att jag blev orsak till den första (och till för något år sedan den enda) rättegången om förtal via nätet? Det var 1985 som en forskare på FOA i ett diskussionsforum antydde att den vänstervridna filmaren Maj Wechselmann var sovjetisk spion. Jag skrev ut hans inlägg på papper och skickade till Maj för att hon skulle kunna försvara sej. Hon stämde forskaren för förtal och han fälldes. Ett vinklat teveprogram framställde nätet som ett ont medium (folk i allmänhet visste inte vad det var), en dramatisk artikelserie i DN likaså (där jag anonymiserades som "datadocenten" och det antyddes att jag blivit utmobbad av hela datavärlden).

#5  Sv: Var försiktig med vad du skriver kezo
2006-02-27 20:08:07

Jag har tänkt på det här ibland. Även om en del andra här har skrivit betydligt mer personliga saker än jag, har jag lämnat ut mig själv mer än jag någonsin trodde att jag skulle göra på nätet.
Och visst är det som flera av er skriver: den relativa anonymitetsfaktorn gör att man känner sig "safe". Plus det som Johanna tar upp: "vem 17 borde bry sig?"

Well, så länge man förblir en någorlunda medioker person, tror jag inte att man löper risk att se privata avslöjanden uppfläkta på löpsedlar eller dylikt. Det värsta som kan hända är väl att någon störd före detta partner eller bekant får för sig att jävlas. Men sånt händer ju då och då.

#6  Sv: Var försiktig med vad du skriver Kaiser
2006-03-08 00:06:52

All publicitet är bra publicitet. Med förhoppning om en 'karriär' inom författande kanske jag skulle börja samla på mig lite skandaler ;o) ?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?