feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför namn och inte en användarroll som moderator


Gå till senaste inlägget#1  Varför namn och inte en användarroll som moderator bengtboman
2005-10-28 12:36:57

Ibland kommer det upp frågor kring vilken "frihet" den som är moderator har att diskutera i eget namn. Här är tanken att moderatorn agerar som moderator när ett "trollspö" sätts in i sammanhanget.

Kunde det inte istället vara så att det finns en användare som heter "moderator" och som samtliga moderatorer går under? Dvs att avpersonifiera moderatorn (som väl i sig just ska handla mer om att upprätthålla gemensamma värderingar än ha personliga åsikter). De som är moderatorer kan sedan naturligtvis "fritt" (inom värderingarna) verka med sin personliga signatur som en användare vilken som helst.

Kanske är detta att "slå in öppna dörrar", men ändå en synpunkt.

#2  Sv: Varför namn och inte en användarroll som moderator Johanna
2005-10-28 12:42:12

ojojoj.... vilka anklagelser vi skulle får för att feminister i hemlighet moddade jäif... men ja, tanken har slagit oss.

#3  Sv: Varför namn och inte en användarroll som moderator billie
2005-10-30 15:34:04

Klart vi måste veta vem som modererar. Hur skulle det annars se ut. Otänkbart.

billie

#4  billie bengtboman
2005-10-31 12:27:44

Varför måste vi veta det? För att vi ska kunna....ja vad då?

Hur är det publiken skanderar när något domslut gått emot hemmalaget. "Vi vet var du bor!".

Min avsikt är självklart inte att vare sig "mörka" vilka som modererar eller skapa utrymme för fåvälde.

Nåja. Ingen stor sak i sig och absolut inget som berör eller kommer att beröra mig eftersom jag aldrig kommer att åta mig ett modereringsuppdrag på nätet.

#5  bengtbohman olaberg
2005-11-05 23:31:00

personligt ansvar?

#6  olabergh bengtboman
2005-11-09 12:22:29

"personligt ansvar?".

Har jag och behöver därför förhoppningsvis inte modereras.

#7  Sv: Varför namn och inte en användarroll som moderator PerEdman
2005-11-09 13:43:44

Det hade varit skönt, faktiskt.

Jag har själv varit moderator för länge sedan på Fidonet, och har inte velat göra om det sedan dess, oavsett hur många gånger jag blivit tillfrågad, i forum jag har älskat. Just för att jag har älskat dem vill jag inte hamna på en motvillig piedestal med människor som antingen ser upp eller ner till mig på grund av en titel eller hatt.

Om användaren "moderator" fanns istället, och på annat ställe en lista över vilka dessa moderatorer var, samt tydliga anvisningar till att det finns ett speciellt forum för att diskutera moderatorns dömmande, skulle det nog vara en bättre lösning.

Det behöver inte ens hemlighållas vilken moderator som gjorde vad - ta det helt öppet i diskussionerna i Om Webbplatsen - men det hör inte hemma i diskussionen som sådan.

/ Per

#8  PerEdman bengtboman
2005-11-10 09:26:35

Vi har uppenbarligen samma erfarenheter.

#9  Sv: Varför namn och inte en användarroll som moderator Johanna
2005-11-10 10:20:18

Det här är en mycket intressant fråga. feminetik.se är ett växande forum, så det är inte säkert att det som var bäst för ett år sen är bäst nu. När vi från början lämnade över moderatorrollen till frivilliga medlemmar så var feminetik inte alls så här stort. Det var en mer familjär stämning och inte lika många medlemmar. I det läget tror jag att det hade känts rätt konstigt med halvanonyma moderatorer (dessutom var det bara två från början, en i tycka och en i JÄIF). Just nu har vi en moderator i Tycka och två i JÄIF, så jag vet inte hur stor skillnad det skulle göra att anonymisera JÄIF-modsens crew-inlägg. Men självklart har vi märkt att det är svårt för moderatorerna att delta i debatten, vilket är väldigt synd.

Frågan är om det skulle bli lättare för dem att vara med om moderatorinläggen anonymiserades. Det är ju inte som att alla inte vet att det är Nettan som modererar Tycka och Elu och Fiji som har JÄIF. Skulle det bli någon större skillnad egentligen?

Något jag finner intressant är att många medlemmar verkar ha problem med faktumet att Nettan modererar Tycka när hon diskuterar i JÄIF. Detta trots att hon inte ens har modereringsrättigheter i det forumet. Och om DET nu är ett sånt problem, frågan är som sagt vad en anonymisering skulle hjälpa...

#10  bengtboman PerEdman
2005-11-10 14:37:33

> "Vi har uppenbarligen samma erfarenheter."

Bengt Boman? Var inte du en av R20s hattar under 1995-1997 något? Jag var någonsin bara punkt, moderator och debattör, aldrig involverad i nätverkets styrning.

/ Per

#11  Sv: Varför namn och inte en användarroll som moderator PerEdman
2005-11-10 14:41:24

> "Skulle det bli någon större skillnad egentligen?"

Förhoppningsvis skulle det lätta upp kopplingen mellan namnet /personen, och rollen som moderator. Nu när Nettan redan är känd som moderator är det inte säkert att det blir någon förbättring alls, ens om Nettan slutade moderera helt, men för nytillkomna och för människor med kort minne borde förändringen var snabbare.

Problemet är inte var Nettan modererar och var Nettan uttalar sig, utan sammanblandningen mellan person-som-uttrycker-åsikt och person-som-signifierar-myndighet. Det är något som sker i läsarens tolkning, inte något som Nettan kan ändra på genom sitt beteende.

Jag tror för övrigt att en liknande effekt kan ses på hur JÄIFare kan behandla Feminetister, bara på grund av feminetisters symbol.

/ Per

#12  Sv: Varför namn och inte en användarroll som moderator billie
2005-11-10 20:37:11

anonymisering skulle nog stjälpa mer än hjälpa?

Nu när man vet vilka som är moderatorer så förstår man bättre varför de är så som de är i debatter. Det påverkar nog en människa negativt att få så mycket makt att avgöra vilka som får vara med eller inte.

Billie

#13  Sv: Varför namn och inte en användarroll som moderator PerEdman
2005-11-10 21:33:01

Det där var bannemig ett toppenexempel på hur SYNEN på dessa människor förändras. Du tror att det påverkar en människa negativt att få "så mycket makt". Bara där, bara den uppfattningen som du får om moderatorn, är redan det en del av problemet.

/ Per

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?