feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Sådana är män"


Gå till senaste inlägget#1  "Sådana är män" Sibilla
2005-06-16 23:47:10

Blev bara så förbannad nyss.
Satt framför TV:n och tittade på en gullig film. Sen dundrade reklamen igång, och det är man ju van vid...men sen kommer den sjukaste reklamen på länge (på kanal 5):

En kvinna med silikonbröst och djup urringning visas i närbild. Hon ska se förförisk ut och putar med munnen. Sen visas bilder på olika män som kollat in henne...sen kommer speakerrösten..."Sådana ÄR män"...
Män kollar in sådana här kvinnor...de kan inte låta bli...eller vad?
Sen fortsätter speakerrösten berätta om unika, sexiga bilder på systrarna Graf. (Jag som trodde att den epoken var över...)

Detta är reklam för en ny man- och killtidning.

Hade jag varit man, så hade jag blivit j-ligt irriterad över detta!
Nu är jag visserligen kvinna...men minst lika uppjagad och ledsen.

Funderar på att skriva ett klagobrev...och förklara hur en sådan reklam bidrar till att öka sexmissbruket i media...ja, ni vet jag menar!

Är det någon kille/man här som sett reklamen? Hur reagerade ni, om ni reagerade? :)
Och tjejer/kvinnor...nån som sett denna absurda reklam???

Jag blev arg och frågade min kille hur fan de kunde sända något sånt och frågade om han inte blev arg han också...han tyckte bara att jag skulle lugna ner mig och inte fundera så mycket.

Jag kan säga att det hade varit bättre om han sagt: "Jag håller med, fy fan vad sjukt" ;)

#2  Sv: "Sådana är män" missModesty
2005-06-17 00:00:55

Tidningen Moore lyckades komma över registret över alla registrerade fotbollsspelare i Sverige och gjorde ett massutskick med gratistidning till dem. För det vet väl alla att fotbollsspelare gillar herrtidningar...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&…

#3  Sv: "Sådana är män" Xenu
2005-06-17 00:08:48

Tja, som kille nöjer jag mig mest med att glädja mig över att jag slipper bli påprackad en massa fjantiga damtidningar. Utbudet av herrtidningar är förvisso lika fjantigt, men åtminstone inte lika brett.

Och i motsats till damtidningarna så håller herrtidningarna inte på med att publicera smygfotograferade nakenbilder och till råga på eländet skryta med den begågna integritetskränkningen. Så vitt jag vet alltså. Jag läser ytterst sällan damtidningar och herrtidningar, men damtidningarna och kvällstidningarna har allt som oftast dessa vidriga rubriker om "Sexbilderna som [den smygfotograferade] försökte stoppa".

Men jag håller med dig om att det finns på tok för djävla mycket fördomsfull skit i reklam och annat. Både mot män och mot kvinnor. För min del slängde jag min teve (min dators tevekort, för att vara exakt) för över ett år sedan, och jag har fan inte saknat det sedan dess...

#4  missModesty, det var nog till och med den... Sibilla
2005-06-17 00:13:23

tidningen som reklamen handlade om. Bingo Remér...när ska den mannen lämna Sverige...jag bara undrar!!!!!???

#5  Sv: "Sådana är män" missModesty
2005-06-17 00:19:49

Min systers man är väldigt irriterad över att all reklam som är riktad till dem som småbarnsföräldrar är riktad till hans fru. Som om han inte har med saken att göra. Ringer någon försäljare om barnböcker, blöjor eller vad det nu kan vara och hon inte är hemma så lägger de hellre på luren än försöker sälja till honom. Han gillar inte telefonförsäljare, men han gillar inte heller att bli avsnoppad.

#6  Xenu... Sibilla
2005-06-17 00:21:14

Förstår vad du menar och varför du tycker så.
Jag blir dessutom arg på damtidningar var och varannan dag.

Jag vet inte om det kan hugga på samam sätt...rakt in i hjärtat på en man...om han ser en reklam för kvinnor där man visar bilder på en kvinna och talar om snygga accesoarer och dyl?

Om man vänder på det och hade sett ex en annan myt (än bimbomyten)..tex en svart man med vältrimmad kropp, välutrustad och med tajta boxershorts som visade allt...och speakertexten sagt..."Sådana här är kvinnor"...när ett stort gäng kvinnor kollat bedjande efter honom...
Jag vet inte...det känns som att det aldrig skulle hända.
Inte utan att det var humor eller ironi inblandat, för kvinnors sexualiet framställs aldrig så. Vi ska behaga, som bekant...inte bli sugna på något.

Jag blev uppriktigt ledsen av att sse den här reklamen, sittandes bredvid min pojkvän. Kolla rakt in mellan två bröst, mot min vilja och sedan höra en röst påpeka att min kille och min pappa osv...är på ett visst sätt...opch att INGEN kille någonsin kan motstå ett par stora bröst och en porrig blick...från en blond kvinna med rosa topp.

*mår illa*

#7  Miss modesty Sibilla
2005-06-17 00:26:02

Det är märkligt.

Så konservativt.

Jag är så förbannad just nu över det där påståendet att män skulle vara likadana allihop!
Precis lika arg är jag över att kvinnan alltid är den som "har ont i huvudet" och inte vill ha sex...i filmer och reklam osv...

Välkomna till verkligheten säger jag bara...där killar älskar tjejer med små bröst och tjejer vill ha sex var och varannan kväll...men inte får det för att killen inte har lust!

*suckar*

#8  Sv: "Sådana är män" Nettan
2005-06-17 00:27:21

Jo. Jag har sett. Jag har reagerat.Här följer de uppstötningar jag fick och som jag i ren ilska stötte upp i snabbchatten igår;Nettan (21:29 15/6)

Någon som såg reklamen för [namnet på magasinet jag fan inte tänker göra reklam för] på Ztv nyss???Nettan (21:31 15/6)

OMG! Kvinnobröst, dreglande män, och så det klassiska \"Såna är män - köp vår blaska\"!!! fy fan, om jag vore man hade jag dött i hjärtinfarkt!Nettan (21:41 15/6)

alltså, det spelar fan ingen roll vad reklamen handlade om men när orden \"såna är män\" uttalades så är det fan sexism, oavsett vad det rör sig om. tror inte bögar gillar att dras över den kammen t.ex.

Jag satt länge igår och funderade på om jag skulle sätta mig ner och plita ner något till ERK. Men sen slog det mig att Visst är det sexism i dess allra fulaste form, men varför ser jag inga reaktioner från män? Ser de sig själva sådär? Ser de sig som dreglande mähän? Om inte så borde det ju komma en massiv motreaktion från män. Så jag lägger min ERK-anmälan på is och låter män reagera på reklamen först. Jag kan skicka i en anmälan för att öka trycket men jag vill se lite manlig reaktion och aktivism först.Sen frågade jag mig vad jag vill se. Jag vill se män lika upprörda över att bli utmålade på detta sätt som de blir när ROKS ordförande säger att män är djur. Jag frågar mig om det bara är när män tjänar på det som de ser sig själva som djur, men att de samtidigt tar sig rätten att blir grymt förnärmade när kvinnsen kallar dem djur? Så jag vill se lika starka motreaktioner mot denna reklam som jag har sett mot IvW's uttalande. Jag frågar mig också, OM, märk ordet om, OM det är såhär män är, att de tappar all kontroll vid åsynen av en djup uringning och genast förvandlas till dreglande testosteronmonster - bör de då inte fråntas alla ansvarspositioner i samhället? Kan vi ha en statsminister som skulle kunna slås ut helt om en alltför attraktiv kvinna anställdes på hans arbetsplats? Jag anser inte det. Min pojkvän och jag diskuterade reklamen igår kväll och han kände sig kränkt. Han menade dessutom att vi nu kan upphöra med alla sorters krigsföring som vi håller oss med idag. Istället skickar vi in nån schysst donna (typ Linda Rosing, Silvstedt, Graaf-systrarna, etc) i fiendeland för då är ju hela deras försvar utslaget! Mycket praktiskt att använda vackra kvinnor inom terroristbranschen... Så som jag ser det har vi egentligen bara två alternativ. Antingen börjar män säga ifrån och protestera mot att bli sedda och utmålade på det här sättet - eller så accepterar vi att män faktiskt "ÄR" såhär och så bör de genast omyndigförklaras och tas ifrån alla ansvarspositioner. Så jag sätter mig ner och väntar. Väntar på männens reaktion. Jag hoppas att den kommer.

#9  Sv: Sibilla missModesty
2005-06-17 00:35:25

Ja, låt oss avliva myten om att killar alltid vill ha sex, snälla!!! Visserligen har jag manliga vänner som klagat över att deras kvinnor inte vill ha sex lika ofta. Men jag har minst lika många kvinnliga vänner som klagar över samma sak. Jag har själv råkat ut för ett par stycken män som inte var direkt intresserade av sex. Inte alls kanske ligger närmare sanningen.

Sådana där e-postlistor är ju så populära idag med namninsamlingar. Jag kan tänka mig att en till kvinnor som haft män med mindre sexlust än dem bara skulle växa.... och växa.... och växa...

#10  Sv: Nettan missModesty
2005-06-17 00:42:34

Jag tror inte vi kan vänta oss något ramaskri från män. Jag misstänker att för män är deras sexualitet lika känslig som vikten är för kvinnor. Nu skriver jag utan att tänka så jag ångrar mig säkert efter jag tryckt på skicka-inläggsknappen.

Det är en så manlig grej det där höhö-kolla-pattarna-beteendet. Eller att drömma ihop om fantasikvinnan som ständigt vill ha sex med en öl i handen. Det är omanligt att erkänna att frugan hemma vill ha sex oftare än jag vill trots att hon bara vill ha sex en gång i veckan.

#11  Sv: "Sådana är män" Karra
2005-06-17 01:57:02

Nettan, jag känner samma som du, angående männens rektion... men jag tror många skulle vifta bort det med "äh, det är ju bara på skämt... IvW menar ju allvar..."

#12  Sv: "Sådana är män" nikder
2005-06-17 02:04:08

Eh. Vi har gett upp. Här har jag den sista veckan eller så sett att alla män skulle simma genom en flod av snor för att nå en villig fitta. Att månresorna skedde för att killar skulle få knulla. Att mäns sexualitet... ja, jag kommer inte ens ihåg vad det var men kontentan var att vi borde bli rituellt penetrerade med jämna mellanrum. Och utsättas för smärta på månatlig basis som utjämning för att vi inte hade mens.

Jag orkar inte ens bry mig längre. Försök inse faktum: pojkar mellan 15 och 22 är vandrande hormonbomber i de allra flesta fall. De är frustrerade, förvirrade och vet inte om de ska slå ihjäl det, sätta på det eller både och. Därefter blir vi faktiskt tämligen normala, problemet är att många män skapar sina relationer till andra män i den åldern och fastnar i den jargongen. Punkt slut.

#13  Sv: "Sådana är män" nikder
2005-06-17 02:04:39

Jag vet inte ens vem jag egentligen pratade med. Förmodligen pratar jag för mig själv.

#14  Sv: "Sådana är män" Karra
2005-06-17 02:15:17

"Försök inse faktum: pojkar mellan 15 och 22 är vandrande hormonbomber i de allra flesta fall. De är frustrerade, förvirrade och vet inte om de ska slå ihjäl det, sätta på det eller både och."

Oj. Då kanske man borde medicinera eller spärra in pojkar mellan 15 och 22, de verkar ju farliga.
Jag fattar inte hur så många gossar klarar skola och universitet och jobb med alla dessa hormoner och all mord- och sexlusta som härjar inom dem.

#15  Sv: "Sådana är män" Xenu
2005-06-17 02:27:26

Jag vet inte hur jag hade reagerat. Har inte sett skiten (har som sagt ingen teve) och vill inte se den heller.

Men rent generellt blir vi killar ju hela tiden matade med att vi är infantila idioter som i bästa fall är värda en nedlåtande klapp på huvudet. Starkt jobbat pe-ge.

Jag vet inte vilket som är värst egentligen. Att ständigt bli förlöjligad som hopplös, eller att ständigt bli satt på pidestal för ett ideal som dels är helt omöjligt att leva upp till och dels är totalt meningslöst.

"Alla män är hjärndöda heterosexuella bröstfetishister", respektive "alla kvinnor borde ha självsvältsmidja och silikontuttar, och sen spelar det ingen roll om de är supersmarta eller hjärndöda".

Som sagt, jag känner inte precis någon längtan efter att skaffa teve igen. :-(

(Dock störde jag mig ännu mer på SVT än på reklamkanalerna. Jag vill FAN inte sponsra expedition mobbingson med mina licensengar, tack för kaffet. Expressen får gärna kalla mig elitist för detta, om de har lust.)

Var för sig är ett sådant här teveprogram, reklaminslag, tidning eller reklamafisch helt harmlöst. Det är bara att njuta av det man tycker är snyggt, sexigt eller kul, och ignorera allt som inte faller en i smaken. Men den mediala störtfloden av enkelspårig bullshit blir djävligt störande i längden. :-/

Tyvärr så blir jag också mer och mer cynisk och skeptisk, inte bara till censur utan även till krav på självsanering. Det landar alltför ofta bara i hjärndöd moralism som helt missar poängen.

Typexemplet torde vara när MTV "självasanerade" en smula. Det hade blivit för sexuellt, gubevars. Så, vad händer? Jo, rapvideos och dylikt fortsätter att ha rumpskakande som den genomsnittliga kvinnans enda existensberättigande - medan däremot Björks underbara videos blir censurerade för att de är för oanständiga!

Däremot har Björks videos inte väckt någon större debatt - hon är ju gubevars finkultur. Däremot väckte Christina A. hur mycket ramaskri som helst... men givetvis INTE när hon var en plastig endimensionell kommersiell ofarlig djävla barbiedocka, utan när hon blev självständig och gjorde ett djupt och djävligt coolt album där hon räckte upp ett smutsigt långfinger mot patriarkatets sjuka djävla horstigma.

På samma sätt åkte affisherna för Ken Park ner direkt, inte går det för sig att antyda att en kille ger en kvinna oralsex, inte. Medan hjärndöda reklambudskap fortsätter att välla fram i det offentliga rummet. Med eller utan sexuella anspelningar. I en aldrig sinande ström. Medan kulturgrupper numera kotas med stränga fängelsstraff om de har mage att sätta upp en liten affish för en teaterföreställning med nollbudget.

Nog fan blir man trött, alltid. :-/

#16  #12 nikder Xenu
2005-06-17 02:39:04

Hoppas verkligen att det där var en ironi över hur reklambranschen framställer oss killar. Från verkligheten känner jag då inte igen beskrivningen. Eller, visst. Den stämmer på enstaka gubbar jag har stött på. Vad gäller 15-åriga killar så är det väldigt väldigt överreklamerade.

I min högstadieklass ar det en tjej som gick på fester, hade provat hasch, och eventuellt hade haft sex. Ingen annan tjej höll på sådär, så vitt jag vet, och att killarna skulle bete sig så var utanför skalan. Vi var ju för fan småpojkar. I massmedia framställs fjortisar av vuxna skådespelare som framför manus skrivna av vuxna. Det har inte så värst djävla mycket med verkligheten att göra.

I min närmiljö inskränkte sig "sexfixeringen" till lite förstulet gloende i porrtidningar någon gång ibland. En av grabbarna brukade gömma sina blaskor hemma hos mig eftesrom han inte vågade ha dem hemma. Så kom han ner med sin bandspelare, rev ut en sida och knycklade ner den i batterifacket, i hopp om att hans morsa inte skulle hitta den där.

Fjortisar tänker alltid på sex.. BULLSHIT! Jag brukade småflörta lite med en klasskamrat som hette Viktoria. Hon och jag brukade ha dueller i skuggboxningskarate. Längre än så gick det aldrig.

#17  Sv: "Sådana är män" Nettan
2005-06-17 02:41:10

Jag vet inte, du säger själv att du inte har sett denna reklam för att du inte har någon TV, Xenu, och jag vet inte om det har framgått tillräckligt tydligt, men vad gäller denna reklam så är det alltså inte vi tittare som har tolkat budskapet att "Såna är män" utan detta är alltså något som sägs i reklamen. Man får se en rad dreglande män samtidigt som kommentaren "Såna är män" fälls. Det tycker jag är bra mycket värre än de antydningar som man matas med annars. Ungefär som att reklam för smink/kläder/bantning eller whatever för tjejer skulle bli så rättfram att speakerrösten skulle säga rakt ut att "Såhär ska en tjej se ut för att räknas". Hade jag varit man hade jag varit grymt kränkt över denna behandling.

Den som vill se reklam för samma tidning fast i tryckt form kan bege sig till sisyfos klotterplank där jag postat en länk. Jag vägrar av princip att posta den länken här i forumet. I den reklamen hävdar samma tidning att "Vi vet hur män tänker".

#18  Sv: "Sådana är män" sisyfos
2005-06-17 13:21:44

Jag har inte sett reklamen ifråga, men av det som sägs här verkar det vara fett med ERK-läge. Om det som sägs här stämmer, är budskapet i reklamen att män är djur, och kan det budskapet få ROKS-ledningen på fall eller åtminstone till ett gatlopp, borde det väl också få konsekvenser för en skittidning.

Men uppenbarligen finns det en marknad för eländet, eftersom det bara blir värre. Jag har läst den brittiska upplagan av FHM, och jag kan lugnt säga att Slitz ligger i lä.

#19  Sv: "Sådana är män" wintermute
2005-06-17 13:26:09

Är inte det lite så att det handlar om att skjuta på budbäraren? När IvW säger rakt ut att män är djur så rycker arkebuseringspatrullen ut, men när det bara "antyds" (iofs en grov underdrift i sammanhanget) så stannar den hemma...

#20  Sv: "Sådana är män" missModesty
2005-06-17 14:08:48

Vi får inte glömma bort att reklambyråer är bara ute efter att sälja. Så länge den där typen av reklam säljer bättre så kommer den finnas oavsett vad vi tycker om den.

#21  Sv: "Sådana är män" udd
2005-06-17 14:27:54

Jag läste det här inlägget i går, men skulle gå att lägga mig så jag svarade inte. Jag tänkte att säkert en massa andra killar skulle klaga och föra min talan bättre. Men så jättemassiva reaktionerna från män blev det ju inte.

Så. Jag stör mig i alla fall sjukt på den där reklamen. Tjejen objektifieras och killarna framställs som djur. Jag vet inte riktigt vad som är värst, men tillsammans förstärker de ju i alla fall de där härliga klassiska könsrollerna på ett gulligt sett. (Jag tycker inte att detta säger emot allt jag sa i reklamdiskussionen tidigare förresten, men säg till om ni tycker det.)

När jag först såg reklamen var jag övertygad om att det var en parodi på reklam av den typen det verkligen var. Jag trodde verkligen att det var reklam för något helt otippat och väntade på "poängen". Men men, så fel man kan ha.

#22  Sv: "Sådana är män" udd
2005-06-17 14:34:22

Nettan: "Mycket praktiskt att använda vackra kvinnor inom terroristbranschen..."

Jag tror faktiskt att såväl terrorister som underrättelsetjänster faktiskt använder sig av den taktiken, förresten. Som distraktion och för att sänka försvarsnivåer tror jag att vackra kvinnor kan fungera.

...eller så har jag sett för mycket på film.

#23  Sv: "Sådana är män" Nettan
2005-06-17 14:37:46

Det bär mig emot att att kallla reklammakare smarta, men kanske...sluga är ett bättre ord. För det är de. Jag tror, och det kommer vara svårt att övertala mig om att det INTE ligger till såhär, att det faktiskt är "män är djur"-uttalandet som ligger bakom idén till den här reklamsnutten. För mig känns det som ett alldeles för stort sammanträffande att denna reklam sänds just nu, mitt i denna feministiska kaos. För hur ska de kunna kritiseras från feministiskt håll när det finns de som säger samma sak inom de feministiska leden? Och om de ska gå med på att de har gjort ett fel som har fällt ett sådant uttalande om män så måste även feminister medge att IvW har felat. Det är banne mig genialiskt. Nej förlåt, slugt.

Men sen är det intressant just vad gäller mängden av kritik mot IvW kontra den ickeexisterande kritik som riktas mot reklamen. Visst kan det handla om att skjuta på budbäraren, men jag tror även kontexten spelar in. Där män tjänar på det (där de vill ha kvar rätten att köpa bilder på nakna kvinnor eller vill kunna fortsätta stirra och tafsa) där är det ok att försvara den manliga sexdriften med att den är djurisk, okontrollerbar, biologisk och djupt rotad och oföränderlig. Men där män förlorar på det (när "vanliga" män jämställs med våldtäktsmän och kvinnomisshandlare) så är det helt plötsligt dödsstraff på att yttra ett ord om det där djuriska och biologiska som annars hålls så kärt.

Ungefär som skillnaden mellan att slå sig själv på bröstet för att man är en tiger i sängen men bli skitförnärmad om man får höra att man beter sig som en gris mot andra.

Vad gäller budbärargrejen så är det ju tydligt att om detta budskap framförs av någon ur den egna gruppen så är det en obestridlig sanning som kvinnor borde förlika sig med och anpassa sig efter. Men om samma sak framförs av någon som ej tillhör gruppen så är det en förolämpning och grovt förtal. Jag hade förstått den logiken om det vore så att det sågs som en kärleksfull ironiserande humor att inom gruppen säga att man är djur. Men om det sägs av en man så är det så det är. Och kvinnor bör klä sig efter detta. Det är en sanning, anpassa dig.

Nä fy bövelsen...

#24  Nettan! Sibilla
2005-06-20 13:49:18

Jag håller med dig!!!!!

PRECIS så jag satt och tänkte!

Ska printa ut din text och be min pojkvän läsa när han kommer hem från jobbet.
Han blev upprörd över ROKS uttalande...men tyckte att reklamen var "fånig"...blen inte arg på samma sätt.

Jag tror att det sitter djupt rotat i hetrosexuella män, att de "ska" vara på detta sätt. Så därför känns det värre att bli kallad "djur" än att bli framställd på det sätt som män brukar bli, även om de inte gillar det.
Som macho-bimbo-älskare...

#25  Tror inte på det sista... Sibilla
2005-06-20 14:05:48

...att det är en parodi eller ironiskapad reklam. Tänk på att det är BINGO Rémer (Eller hur det nu stavas)...som har ansvar för tidningen!!!!!!

Han är ju hjärndöd om någon...

#26  Sibilla svar 1 TonyTall
2005-06-20 14:08:23

Jag har inte sett den där reklamen, men jag misstänker att jag nog inte skulle bli så upprörd om jag gjorde det.

Den enkla anledningen är, som det verkar, att jag faktiskt är stolt över att vara man och över mina sexuella drifter, må de vara kulturella eller biologiska. Att bli upphetsad av en vacker kvinna är någonting fint, enligt mig. "Sådana ÄR män" tolkar jag alltså inte som något negativt utan som en komplimang, även om påståendet är väldigt generaliserande. Hela jag är inte så, men en del av mig som jag tycker om är så.

#27  OK... Sibilla
2005-06-20 14:14:04

Du bör nog se reklamen innan du fortsätter förklara. Det är nog inte riktigt som du tror.

Hoppas jag inte i alla fall....

#28  TonyTall Nettan
2005-06-20 14:18:46

Ja, sexdrift och sexuell attraktion är nånting jävligt häftigt och definitivt nåt man ska vara stolt över. Att bli utmålad som ett dreglande mähä så fort man får syn på en vacker kvinna är dock...en helt annan femma.

#29  Sv: "Sådana är män" TonyTall
2005-06-20 14:24:24

Ja, kanske det. Vad jag ville anmärka var bara att jag inte uppfattar mitt intresse för vackra (och ibland sexualiserade) kvinnor som något ont. Många kvinnor verkar tro att män ser på kvinnor med sadism (eller värderande) i blicken men det är fel. Män blir glada av att se vackra kvinnor, och om någon säger att män fungerar så, blir man glad. Jag tror inte att kvinnor vet hur män fungerar.

#30  Nettan svar 28 TonyTall
2005-06-20 14:27:49

Fast det är ju lite så det känns när man ser en vacker kvinna. Kanske reklamen uttryckte en psykisk realism istället för en konkret? :) Jag är nog stolt över att innerst inne vara ett dräglande mähä när jag ser en snygg tjej, även om jag naturligtvis inte agerar som i en animerad film.

#31  Sv: "Sådana är män" Nettan
2005-06-20 14:29:52

Anser du att det finns ett specifikt sätt som män funkar på?

#32  Nettan svar 31 TonyTall
2005-06-20 14:36:59

En mycket intressant fråga! Jag tror att det finns vissa företeelser och fenomen som alla män (och människor) kan känna igen sig i. Att säga "sådana är män" medför att alla män kommer att känna igen sig på något plan, kanske olika mycket men ändå någonstans. Detta är ju tolkningsprocessen, som jag tror är medfödd och automatisk. När man ser, hör eller läser något, jämför man och inrättar man det på sig själv. Det är det man strävar efter.

#33  #29 kilgore_trout
2005-06-20 15:25:37

Jag tror inte jag vet hur "män fungerar" heller i så fall. FHM-reklamen är ju helt sjuk.

#34  Sv: "Sådana är män" Alex
2005-06-20 20:09:45

Jag såg reklamen och reagerade som någon skrev ovanför med uppgivenhet. Jag tycker att den är förjävlig och nedvärderande och allmänt smaklös. Men tyvärr så tycker jag att mycket i media ser likadant ut, musikvideor, tidningar osv. Det här är bara ett väldigt explicit exempel ur mängden.
Uppgivenhet kommer väl ur att det uppenbarligen är många män som inte blir upprörda utan faller för sån här reklam. Så länge det gör det så kommer vi aldrig bli av med skiten.

#35  Sv: "Sådana är män" Tilda
2005-06-22 20:31:57

Eftersom jag med jämna mellanrum hänfaller mig åt att bli blassé och inte orka reagera, har jag inte ilsknat nämnvärt på reklamen. Den reaktion jag spontant fick var: - jaha, ja är det Bingo som är i farten igen, detta ska säkert verka tillspetsat och roligt, en pik åt "de där djävla feministerna" och ett försök att verka smart och medveten, men egentligen är det idiotiskt.Reklam handlar om att spela på känslor och djupt liggande drifter för att få oss att omedvetet bli sugna på en specifik produkt. Det sänder ofta ut fel signaler och blir förnedrande mot män eller kvinnor, men bara det säljer är man nöjd. Samtidigt vet vi att pressfriheten är helig och ingenting man ruckar på bara sådär.

Nu i efterhand ser jag både hur nedsättande reklaminslaget är för män, man säger ju faktiskt rakt ut att män blir drägglande idioter av blonda bombnedslag med silikon, men också hur lågt reklammänniskorna kan gå utan att vi reagerar. Vi (vår samtid) är så bombarderad med yta, kravlistor och mallar att många skulle behöva bli avprogrammerare för att förstå vad de ser på tv'n och att det faktiskt påverkar dem.Å andra sidan.Visst ska man vara stolt över sin sexualitet och kanske är det inte fel att säga rakt ut "män är tänder på kvinnor med stora bröst och kåt blick" eftersom många män faktiskt gör det. Dock inte alla. Reklamen är dessutom så övertydlig att det är svårt att missa att det är ironi och en "kul lek med överdrifter" som säkert Bingo skulle kalla det, att man inte kan annat än hoppas att människor är så smarta att de inte köper den bilden de målar upp rakt av.Kontentan: Reklamen är inte värre än mycket annat skräp som finns på tv dagligen och om jag skulle skrika högre över detta än över allt annat så skulle jag känna mig hycklande. Två fel gör inte ett rätt och det är precis lika fel att män blir idiotförklarade och som när kvinnor blir det.Svammel....Mitt första inlägg här så ha överseende..

#36  MEN... Sibilla
2005-06-22 21:52:53

Om man aldrig går emot strömmen...då kan man lika gärna slänga sig i floden och flyta med...

Jag blir alltid upprörd när jag ser diskriminerade saker på TV, video, dvd, reklampelare, tidningar osv osv.

Det ser jag som ett hälsotecken för min del. Den dagen jag slutar reagera...då kommer jag heller inte att ha några förhoppningar kvar.

Så det så.

#37  Sibilla Tilda
2005-06-22 23:07:35

Visst är det ett hälsotecken att se och uppfatta diskriminering på TV, reklam osv och det gör jag i allra högsta grad. Däremot orkar jag inte bli upprörd och reagera vid varje tillfälle jag ser något som spär på könsrollerna vi alla möts av. Då skulle jag gå omkring förbannad hela tiden och det vill jag inte förspilla mitt liv med.

Det är inget fel på att bli arg och upprörd däremot. Det är fullständigt förståeligt.

#38  Sv: "Sådana är män" Alex
2005-06-23 13:33:04

tycker det är extra fånigt när man försöker med ironi och humor när det gäller sånt här. Det här påminner om låtsastysken Jürgen (?) som hade storbystade kvinnor och en mustaschprydd man i sina videos. Då tyckte folk att det var okay för att "det var ju humor". Men faktum är ju fortfarande att ingen köper skivan för att det är roligt utan för att det är tuttar med i videon. smaklöst och cynisk marknadsföring.

#39   micke
2005-06-23 13:43:16

Reklamen är helpuckad... det står i mitt tycke utan tvivle att kampanjen "konserverar en otidsenlig syn på könsroller och därigenom framställer män på ett kränkande sätt" som det så vackert heter på EtiskaRådetska.

Det kommer inte att bli ett ramaskri från mig därför att reklamen är så uppenbart kass att jag helt enkelt förväntar mig att det kommer att bli anmälningar till ERK av detta och att ERK kommer att fälla den.

Det är inte ofta reklam fälls för att den kränker män och enbart män... men det händer: http://www.etiskaradet.org/fallningar/2004/sa…

/Micke

#40  Sv: "Sådana är män" El_Trolldego
2005-06-25 14:20:36

Läste att tv4 slutat visa den efter alla protester.

#41  Haha... Sibilla
2005-06-26 23:11:55

Är det sant? Jag trodde att det var något sånt, eftersom jag inte sett eller hört den på hela helgen.
:)
Inte för att TV:n varit på så mycket, men ändå.

Jag ska maila till etiska rådet i alla fall...bara för att.

Om reklamen med köttbullarna blev fälld, så kommer inte denna undan.

*hoppas hoppas*

#42  Sv: "Sådana är män" Johanna
2005-06-27 00:20:09

Tyvärr gör det ju ingen som helst skillnad att den kommer bli fälld i ERK. Tror de räknar med det... Det blir ju extra reklam för dem också om medierna snappar upp det.

#43  Sv: "Sådana är män" Michea
2005-06-30 00:32:49

Det äckligaste tycker jag är hur Män man pratar med om reklamen liksom sträcker på ryggen och säger "jo höhöhö, men såna där är vi ju", precis som om det skulle vara en bedrift att vara en vandrande, dreglande k*k som tappar allt vad omdöme heter så snart de får syn på ett par stora silikonklumpar och en plutande mun.

Om Män är som Män säger sig vara så borde Männen omyndigförklaras.

Disclaimer: Jag litar på att ni förstår vilken sorts människor jag menar med Män med stort M.

#44  Michea svar 43 TonyTall
2005-06-30 12:10:15

Måste bara påpeka att inte tycker att kvinnor har rätt att omyndigförklara män bara för att de inte förstår deras sexualitet. Det är inte en bedrift att vara en vandrande dreglande kuk, men man är iaf ärlig om man erkänner att man ibland känner sig som en sådan. Jag tror inte det finns många heterosexuella män som inte tappar en smula omdöme när de får syn på ett par framhävda tuttar, silikon eller ej bara de är framhävda.

#45  TonyTall Michea
2005-06-30 13:05:43

Det som är värst ur min synvinkel är att man istället för att erkänna denna brist på omdöme som en svaghet upphöjer den till något fint och eftertraktansvärt (Maskulinitet, En Riktig Man unt so weiter).

Jag vet inte vad det är med mäns sexualitet som är så unikt och speciellt att jag som kvinna inte skulle kunna förstå mig på den, du kanske kan upplysa mig?

#46  TonyTall kezo
2005-06-30 14:05:26

Det är en sak att bli attraherad av en snygg kropp eller kroppsdel, det blir nog kvinnor också ibland. Men på vilket sätt "tappar män omdöme?"

Det är trots allt en viss skillnad på att för sig själv tänka "wow" och sedan gå vidare, och att förlora kontrollen och glömma allt och alla i omgivningen. Som reklamen i fråga verkar anspela på (?)

#47  Sv: "Sådana är män" android
2005-06-30 14:14:42

Det är verkligen helt fantastiskt. Varelser som blir hypnotiserade av bröst styr vår värld. Jag tror jag måste byta planet snart.

#48  Sv: "Sådana är män" svanerik
2005-06-30 14:26:55

Jag har inte sett reklamen, tycker den verkar rätt puckad. Har skrivit om det i min blogg. Det har publicerats ett svar på det hela i Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,…

Personligen blir jag inte så upprörd. Det är lite skillnad än då på IvW och en vrålpuckad gubbtidning, IvW är ordförande för Sveriges störska kvinnojoursorganisation och FHM är en vrålpuckad gubbtidning. Med IvW blev jag mer förvånad än uppretad efter att ha följt SCUMtråden här bland annat klarar man det mesta.

Jag blir inte så upprörd men jag ger mig inte på att uttala mig om vad andra Män tycker. Det får stå för dom helt enkelt. Men om nån skickar in till ERK skriver jag under!

#49  Sv: "Sådana är män" missModesty
2005-06-30 16:13:24

En vän till mig jobbar på någon typ av interimplats för människor som kommer till Sverige utan pass och uppehållstillstånd. Där får de sitta tills de blir tillbaksskickade igen.

Hon berättade om en man som kommit från ett land i centralafrika om jag inte minns fel. Han var uppvuxen på landet och hade aldrig varit någon annan stans. Så bestämde han sig att försöka komma till Sverige. Utan vare sig pass eller uppehållstillstånd fångade de upp honom på flygplatsen och placerade honom på interimplatsen. Han hade alltså inte hunnit se något annat än samhället där han vuxit upp och flygplatsen i Sverige. Sen fick han lära sig att surfa på nätet och fick helt plötsligt tillgång till allt som finns där.

Han kom till henne för att diskutera lite saker han inte förstod med kulturen här. Vilken konstig relation ni har till era djur här konstaterade han. Hon undrade vad han menade. Det visade sig att han råkat hamna på en sida med djurporr. Men det är bara porr försökte hon förklara. Egentligen har vi inte den relationen till djur. Porr??? Han förstod inte mer för det. Du vet porr, män köper tidningar med nakna kvinnor för att bli sexuellt upphetsade. Inte ens den förklaringen fick honom att förstå. Varför skulle man vilja köpa en tidning med nakna kvinnor för? Och varför skulle kvinnor vilja vara nakna i tidningar? Ju mer hon försökte förklara om reklam som säljer om det är en lättklädd kvinna med osv. desto underligare tyckte han att vi var. Till slut kände hon sig totalt insnärjd och bytte samtalsämne.

Så frågan är om män per automatik är sådana att de köper tidningar med nakna kvinnor i eller hur mycket kulturen påverkar?

#50  Sv: "Sådana är män" android
2005-06-30 16:31:52

Klart kulturen påverkar.

På många ställen, t.ex. i vissa afrikanska länder, är inte kvinnobröst sexuellt laddade. Brösten är till för barnen helt enkelt. Där kan kvinnor gå omkring barbröstade utan att det är ett enda dugg uppeggande (möjligtvis blir ungarna kanske hungriga av att kolla på dem).

#51  Precis... Sibilla
2005-06-30 17:01:15

självklart är det kultur-relaterat.
Att män i grupp ska vara på ett visst sätt...är också kultur-relaterat.

(finns det något som är värre???)

#52  Män och kvinnor tillfrisknande
2005-07-01 10:29:16

Jag går på SLAA (Sex and Love Addicts Anonymous) www.slaa.nu, eftersom jag är en tillfrisknande sex och kärleksmissbrukare.

Jag har haft svårt att hantera kvinnlig nakenhet och varit styrd av "behovet" av sex, dvs egentligen underliggande behov av trygghet och bekräftelse som tagit sig starka sexuella uttryck.

På de SLAA möten jag går på är det just nu ofta fler kvinnor än män och under de år jag gått här så har det i snitt varit 50-50.

Kvinnorna på mötena beskriver precis samma okontrollerade sexualitet som männen. Hur bara små signaler av sexualitet kan få dem att gå igång och tappa all behärskning.

Skillnaden mellan män och kvinnor som jag upplevt det på möten är kanske snarare att kvinnor söker sig till män som behandlar dem illa, att de söker upp män som nobbar dem och som är "svåra" att få eller som är farliga på något vis (typ kriminella).

Medans männen i högre utsträckning lider av porrberoende än vad kvinnorna verkar göra.

Promiskuiteten är däremot lika vanlig och omfattande för både sexmissbrukande kvinnor som män.

Min åsikt är att sjuk sexualitet frodas i en sjuk kultur och det berör kvinnor och män lika illa.

#53  Ja, visst... Sibilla
2005-07-01 13:40:37

Nog är världen bra sjuk.

Det är vårt ansvar som kollektiv...demokratisk stat....att göra vad vi kan för att ändra på det vi anser vara sjukt i samhället.

Det är detta samhälle våra barn växer upp i.

Ibland vill man bara ge upp och flytta till en öde ö. Men om man är ett större gäng som stöttar varandra, så känns det så himla mycket bättre.

Heja oss alla som orkar engagera oss!

#54  Michea svar 45 TonyTall
2005-07-01 13:49:22

Varför borde det vara en svaghet att ibland tappa omdömet, och varför är det fel att ha svagheter? Om folk har en sådan inställning är det inte så konstigt att psykmottagningarna är överbefolkade. Att våga tappa omdömet ibland ser jag som en protest mot narcisistsamhället, storstadslivet och flörtspelet. Ibland måste man göra som man känner och häva ur sig känslorna, och det är ett faktum. Om man ser det som en svaghet eller inte får man väl avgöra själv. Men det måste vara jobbigt för dem som ser det som en svaghet.

Jag tror nog att tjejer skulle kunna förstå sig på mäns sexualitet om de bara försökte. Men det är inte så många som gör det, iaf inte högt. Nu är ju sexualitet ett rätt komplicerat begrepp, men vad jag menar är alltså känslan som kvinnan framkallar i mannen genom hennes kropps närhet. Den som får många män att vilja dregla :)

#55  kezo svar 46 TonyTall
2005-07-01 13:55:18

Ja det har du rätt i. Men det är nog många män som skulle vilja släppa loss och tappa omdömet totalt ibland (och uppföra sig som tex Jim Carrey i The Mask när han får syn på Cameron Diaz på nattklubben). Att få se det på teve kan kännas upplyftande, och om någon säger att det är fult och fel känns det taskigt.

#56  #54 TonyTall kilgore_trout
2005-07-01 14:11:08

Att häva ur sig känslor är väl på intet sätt lika med att stereotypt dregla efter stora bröst?!? Du undviker att besvara frågorna som Michea ställer - varför ska en brist ses som något naturligt/positivt och vad är det med denna mystiska manliga sexualitet som kvinnor inte förstår men jag som man uppenbarligen förstår?

Alla män är faktiskt inte betingade att sätta igång salivproduktionen så fort de ser ett par stora bröst. Tro det eller ej. Och din uppfattning om sexualitet verkar ha väldigt få beröringspunkter med min.

#57  TonyTall Michea
2005-07-01 16:04:49

Underligt, ju mer du skriver om den Manliga Sexualiteten, ju mer okomplicerad och korkad får du den att verka. Var är de spännande hemligheterna, vari ligger komplexiteten som jag som kvinna tydligen har så svårt att förstå?

Nej, jag ser absolut inget positivt i att tappa omdömet av att se ett par stora bröst, oavsett om det leder till att man kör in i en lyktstolpe eller bara helt enkelt "måste" sträcka fram en hand och klämma lite på personen i fråga. Och jag kan inte för mitt liv förstå varför denna brist på omdöme ska upplyftas och premieras som en bra Manlig egenskap.

Men det är ju också skillnaden mellan könsrollerna. Kvinnor får lära sig att dölja alla sådana mänskliga små fel och brister, eller andra "generande" företeelser, medan männen helt sonika omvandlar dem till något höhö-skämtsamt Supermanligt, och vips så är det fullt acceptabelt.

Stirra på bröst, exempelvis. Klappa någon i rumpan. Rapa. Fisa. Slåss.

Jag tror INTE FÖR ETT ÖGONBLICK att den manliga sexualiteten skulle vara så mystisk, svår att förstå och okontrollerbar. Om det inte hade varit en stor del av den Manliga kulturen, skulle män inte heller tappa omdömet vid åsynen av ett par silikonbröst. Människan har sina svagheter, men de flesta kvinnor klarar att bibehålla förnuftet om hon får syn på en snygg karl som går längs gatan och det skulle de flesta män också göra om det inte vore så förbannat accepterat och inrotat i den traditionella Manligheten.

#58  Tony Tall android
2005-07-01 16:21:05

Jag tror att du är ute på djupt vatten om du här inne på Tycka försöker påstå sådana saker som du gör nu. Modigt eller dumdristigt, jag vet inte riktigt.

Jag är i alla fall övertygad om att det inte finns någon naturgiven "manlig sexualitet" som skiljer sig från en naturgiven "kvinnlig sexualitet". Och jag är rätt säker på att de flesta här kommer att hålla med mig.

*cool och självsäker*

:)

#59  Bra Michea!!!!! Sibilla
2005-07-01 16:26:34

Precis något sånt jag själv ville skriva. Nu slapp jag det ;)

Har mina funderingar när det gäller andras inlägg:

Visst är det otäckt att inte en enda kille motsätter sig att stora bröst skulle vara en anledning till att alla män tappar kontrollen!

Skulle alla bilar krocka om en tjej med väldigt små bröst skulle gå topless genom stan?
Eller krävs det en Victoria Silverstedt för att män ska tappa fattningen?
Är det verkligen storleken det hänger på?

Tanken på att min pojkvän skulle tappa fattningen av ett par sliconbröst är för mig ofattbar.

Då skulle det innebära att en tjej med stora bröst kan förföra vem som helst av manligt kön, som är heterosexuell. Om alla män tappar omdömet...ja då skulle alltså alla killar/män vara otrogna om en snygg tjej med stora bröst försökte förföra dem när de är ute på krogen etc. ???

Fast de har flickvän. Eftersom de tappar omdömet helt...


...jag mår dåligt av dessa tankar...

*pust*

#60  Sv: "Sådana är män" android
2005-07-01 16:27:59

Det betyder också att de män som tänder på små bröst har en onaturlig manlig sexualitet.

#61  Sv: "Sådana är män" android
2005-07-01 16:28:44

För att inte tala om de män som tänder på en tjej med hjärna! :)

#62  android Michea
2005-07-01 16:41:23

I framtiden kommer små bröst och intelligenta tjejer att ses som fetischer..

#63  Michea android
2005-07-01 16:46:31

Jag hoppas innerligt att du har fel... :)

#64  android Michea
2005-07-01 16:50:12

So do I, my friend... so do I... ;)

#65  Hmmm... Sibilla
2005-07-01 20:51:11

Vad ska man tro på???


*suckar*

#66  Michea svar 57 TonyTall
2005-07-02 14:00:54

Oj, nu drar nog diskussionen lite för långt iväg. Jag anser inte att mannens sexualitet är komplicerad utan bara att de flesta kvinnor inte förstår den. Att öka förståelsen istället för att avvisa den som korkad tycker jag är bra. Men leta inte efter några spännande hemligheter, leta efter en känsla.

Det verkar tex som om många kvinnor tror att män stirrar på bröst för att upprätthålla något slags sadistiskt maktövertag. De kvinnor som tror det överskattar nog mäns självkontroll och resonemanget känns då väldigt teoretiskt. Vackra kvinnor väcker oerhört starka känslor i en man.

Nej det är kanske inte så positivt att tappa lite omdöme när man ser ett par bröst, men å andra sidan är det inte så positivt att dö heller. Men det gör vi ändå, förr eller senare :) Jag vill att människan (och hennes sexualitet) ska vara utgångspunkt och att moralen anpassas därefter, inte att ju mindre känslosam (och mänsklig) man är desto bättre. Den mänskliga faktorn är viktig och bör inte ses som något dåligt.

Sedan kanske man inte tappar omdömet så extremt som i teve, men kanske man skulle vilja göra det? Det är väl därför man ser på teve, för att se andra göra saker man själv fantiserar om?

Dessutom ska man ju inte vara dum mot andra människor heller, utan man får kompromissa lite mellan sin egen vilja och andras. Det krävs en balans.

Jag har aldrig sett någon man tappa förnuftet när han mött en snygg kvinna på gatan, men däremot har jag säkert mött flera som kände att de skulle vilja göra det. Men man tyglar sig ju, för det skulle se rätt konstigt ut att tappa förnuftet. Detsamma gäller nog kvinnor, som jag tycker stirrar precis lika mycket på snygga män som män gör på snygga kvinnor. De flesta kvinnorna ser dock snarare ut att vilja bli omfamnade av, istället för att omfamna, de snygga männen, så det är ju en skillnad. Man kan säga att vi tappar lite förnuft, men inte så mycket. Om man inte är galen förstås.

Ok, det här blev lite utsvävande. Men jag tycker att det vore bra om tjejer kunde förstå killar lite bättre. Ni verkar ju tro att killar är fyllda till bredden av teoretisk manlighet ("utom de killar som just Du känner förstås" :), men det finns ingen kille som är det. Om inte tjejen tror eller förväntar sig att man är det, för då måste man ju spela med.

#67  kilgore_trout svar 56 TonyTall
2005-07-02 14:05:51

Att drägla är väl ett ganska visuellt bevis på en känsla? Därför blir drägel väldigt effektfullt i teve. Blir man inte väldigt stressad om man anser att alla ens snuskigare känsloinfall är dåliga?

#68  TonyTall Michea
2005-07-02 15:51:34

"Det verkar tex som om många kvinnor tror att män stirrar på bröst för att upprätthålla något slags sadistiskt maktövertag. De kvinnor som tror det överskattar nog mäns självkontroll och resonemanget känns då väldigt teoretiskt. Vackra kvinnor väcker oerhört starka känslor i en man."

Det är just det här jag menar. Har man inte självkontroll nog att låta bli att stirra på en persons bröst, trots att man vet att detta kan medföra obehag för bröstinnehavaren i fråga, då tycker jag att det är ytterst tveksamt om man ska få vandra fritt i samhället. Vad är det som säger att man i en allvarligare situation ska klara av att hålla sina "starka känslor" i schack?

Dessutom tror jag inte alls att manlig sexualitet är så unik och okontrollerbar att vi kvinnor måste anstränga oss för att "förstå" den. Varför är det vårt ansvar att lära oss acceptera ohyfsat beteende, varför är det inte istället mannens ansvar att lära sig kontrollera sig själv bättre? För det kan faktiskt de flesta, friska människor, det är jag övertygad om.

#69  en sak till Michea
2005-07-02 17:33:54

"Jag vill att människan (och hennes sexualitet) ska vara utgångspunkt och att moralen anpassas därefter"...

Be careful what you wish for...

#70  Sv: "Sådana är män" KalleAnka
2005-07-02 19:14:49

Först: Kräkas på Bingo Rimér.

Sedan: Det är klart att jag som man blir MER upprörd över IvW än över en sketen reklam för en tidning (som BINGO driver), på samma sätt som jag blir mer upprörd på Winbergs uttalanden än ifall Viktoria Silvstedh skulle säga något puckat i pressen.

Anledningen: Bingo och Viktoria gör det för att få uppmärksamhet. De bryter medvetet mot koden och (förhoppningsvis) så uttrycker de inte ens sina egna åsikter. Hur eller hur så gör de det bara för att synas och då kan jag ignorera dem. På sin höjd skicka en mail-anklagan till ERK.

IvW och MW däremot är företrädare för organisationer som finanseras med skattemedel. Deras lön betalar du, jag och alla andra. Jag anser inte att mina pengar ska gå till personer med liknande åsikter, och jag tycker absolut inte att de är värda de framskjutna positioner som de idag innehar. Dessutom företräder dessa personer så många fler människor (MW hela Sverige) och de borde därmed hålla inne med personliga åsikter.

Jag väljer att bli upprörd över saker som jag orkar lägga tid på...

Till sist: Det är klart att man tappar fattningen om man ser något man gillar. Gillar man stora bröst så förstår jag att man tittar på ett par halv avklädda silicontuttar.

Själv tittar jag nog en gång extra när jag ser en riktigt snygg svart kvinna gå förbi.. Det är vad jag gillar.

Men att fånstirra: Det är bara otrevligt.

#71  #67 TonyTall kilgore_trout
2005-07-03 00:12:10

Jag hävdar dock att det inte är en godtycklig "snygg" kvinnokropp som triggar min lust utan att det beror av flera faktorer, bland annnat omgivning och eget humör. Jag tror snarare att en blir stressad av att tro att en måste få kåtslag av viss visuell stimuli - och faktum kvarstår, det du kallar för "manlig sexualitet" har knappt några beröringspunkter med min. Vad ger dig rätt att uttala dig om "vår" sexualitet?

Annars: Michea säger allt vettigt i den här debatten.

#72  Michea svar 68 TonyTall
2005-07-03 17:47:01

Självklart behöver inte kvinnor anstränga sig för att förstå den manliga sexualiteten om de inte vill. Men den här tråden handlar ju om den manliga sexualiteten och då är det ju bra om alla förstår den. Man behöver ju inte tolerera ohyffsat beteende ändå.

Ohyffsat beteende är nog ganska relativt förresten. När någon uppför sig på ett sätt som man tycker är konstigt brukar det oftast finnas en bra förklaring, om man frågar. Ingen anser sig själv vara elak eller ohyffsad med vilje, om man inte är sur på någon. Den manliga blicken har snarast blivit en symbol nu för tiden (vilket gör den till en självständig elak handling) och folk börjar glömma bort orsaken till varför den finns (och därmed förståelsen). Men symbolen existerar bara i teorierna och strukturerna men inte i verkligheten och det får man inte glömma bort. För då blir man bara olycklig.

Jag är inte helt säker på om man har rätt att kräva något av andra människor, det är snudd på egocentriskt att tänka att man ska bestämma hur människor ska reagera på en. Så länge det inte blir handgripligt förstås. Män brukar få ut en helt och hållet fysisk njutning av att bara se på en kvinna, jag vet inte om detsamma gäller för kvinnor. Det verkar inte så, de brukar snarare sätta in den snygga mannen i ett scenarie och en fantasi. Att möta en vacker kvinna är en rätt allvarlig situation för de flesta männen, mycket allvarligare än vad kvinnor tror.

#73  TonyTall Michea
2005-07-03 18:28:13

"Att möta en vacker kvinna är en rätt allvarlig situation för de flesta männen, mycket allvarligare än vad kvinnor tror."

Män är djur?

#74  Sv: "Sådana är män" TonyTall
2005-07-04 11:43:12

Nja, men män är nog lite mer djuriska än kvinnor iaf :) Tänker mer på sex och så.

#75  TonyTall NoManIsAnIsland
2005-07-04 11:44:54

Kvinnor och män är biologiskt djur i lika stor mån. Det du menar med "djuriskhet" är närmast en social konstruktion: hur vi människor tänker att djur tänker.

Om djur tänker alls, på sex eller annat, är en diskussion för sig.

#76  kilgore_trout svar 71 TonyTall
2005-07-04 11:48:51

Att bli stressad är ju inte bra. Sexualiteten är inget tvång direkt och om någon får kåtslag av att möta en kvinna på stan så visar han det iaf inte så tydligt. Jag tror att skillnaden mellan våra åsikter är att vi tycker olika om teve och hur man påverkas.

Jag uttalar mig om den manliga sexualiteten och varför män inte blir så upprörda över den där reklamfilmen. Om du sedan inte känner igen dig alls, eller kanske känner igen dig litegrann i vad jag skriver vet bara du själv.

#77  NoManIsAnIsland svar 75 TonyTall
2005-07-04 11:52:39

Ja kanske det, fast nu försöker jag hålla mig till en mer verklighetsbaserad nivå och inte en massa teorer och strukturer. Kultur eller gen spelar ingen roll, det är som det är som det är.

#78  TonyTall... Sibilla
2005-07-04 12:59:11

Först och främst undrar jag hur du blev feminist?
Inget illa ment, jag bara funderar högt.
Du tror att denna tråden blev till för att jag (som startade den) ville förstå hur den manliga sexualiteten fungerar, du tror också att världen skulle se bättre ut om "kvinnor bara försökte förstå hur män fungerar i dessa sammanhang".

*suck*

Det är många män som har klagat på reklamfilem för den tidning den nu gällde. Dessutom har en del manliga journalister trätt fram med långa artiklar om deras syn på det hela.
LÄS denna artikel innan du skriver en bokstav till...

http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,…

Försök sedan förstå att ibland skiter man fullständigt i att vissa män (och kvinnor) kan sitta framför TV:n och mysa vidare när sån här skit visas.
Vi som inte kan det protesterar för att det känns åt helve...att behöva trakaseras dagligen av alla dessa "Bingo & Victora-look alike" (både mentalt och fysiskt!).
JAG VILL INTE HA DENNA SKIT PÅ MIN TV! Vi betalar faktiskt licens. Plus att jag lägger skattepengar på TV:n.

Eftersom vi lever i ett demokratiskt samhälle, så ser jag det som min plikt att utnyttja min yttrandefrihet till fullo.

Om du skulle studera den kvinnliga sexualiteten, skulle du nog förstå att alla kvinnor inte nöjer sig med att "bli omfamnade" eller vad du nu skrev?
Flytta in i ett kollektiv med 6-7 kvinnor i 25-30 års åldern...i ett par månader och återkom med ny fakta.
Det är inte bara män som bidrar till det groteska, skitiga framställandet av människokroppen som objekt. Det krävs kvinnor som ställer upp på det också.
Det är precis lika vidrigt från andra hållet, om vi vänder på det. Men eftersom kvinnan varit underordnad i samhället i urminnes tider, så blir det känsligare.
Vi är trötta på att framstå som sexobjekt. Bingo Remer gör oss lama av irritation...Victora Silverstedt får oss att kräkas....
VAR ÄR ALLA VACKRA NORMALA KVINNOR???

Och framförallt...VARFÖR är det så svårt att förstå att både män och kvinnor kan vara upphetsade i sama utsträckning?
Samhällsstrukturen har format fram "en riktig man" under evigheter...vad får dig: TonyTall...att tro att det helt ungått dig att påverkas av detta. Du är självklart påverkad på ett (bevisligen) omedvetet plan (!) Och det är förvisso skönt för dig att vara omedvetet omedveten.
Men för oss som anser oss själva vara medvetet omedvetna eller tom medvetet medvetna om samhällsstrukturer och hur kultur och moral formar oss...så är detta ett problem.
Om du inte är medveten om detta, så se till att du blir det då...säg inte åt oss att slappna av och försöka förstå...för vi vet redan för mycket om allt som är fel och snedvridet i samhället.

Det finns en förklaring till att vissa yrkesgrupper, som kanske aldrig kommer i kontakt med information om feminism, genus och samhällsstrukturer osv osv...är omedvetet omedvetna om detta problem. De är kanske därför mer benägna att ta till sig "grabb-idealet", eftersom de inte har något att förlora på det.
(Som samhället ser ut idag är det snarare tvärt om).
När en kvinna låter sina känslor styra och beter sig "manligt" så fryser man ut henne direkt.
Det finns sociala koder som vi alla kommer i kontakt med, bara det att vi berörs olika mycket, beroende på hur medvetna vi är.

Du kanske är medveten ändå, vad vet jag? Men du tycker att vi ska slappna av ändå och försöka förstå oss på mäns sexualitet?
Då är mitt svar...
det kommer aldrig att hända, så sluta hoppas...
Nu är vissa av oss kvinnor och män trötta på detta och det tänker vi tala om...om och om och om igen...
tills du och alla de andra som njuter av tillvaron som den är...fattar vad vi menar!

MVH Sibilla

#79  Sv 77 NoManIsAnIsland
2005-07-04 13:52:08

Njae jag menade nog just så, att i verkligheten, om vi bortser från konstruktionen av "mannen som alltid vill" och "kvinnan som håller på sig", är nog män och kvinnor lika kåta (upptagna av tankar på sex).

#80  #76+77 TonyTall kilgore_trout
2005-07-04 16:03:18

Jag tror att skillnaden mellan våra åsikter skulle kunna användas som ordboksdefinitionen på "milsvid".Sen tycker jag faktiskt att ditt svar på 77 är löjeväckande, den enda fördelen med det är att det skjuter dina åsikter i sank lika mycket som alla andra möjliga åsikter.Jag rekommenderar istället att du tar dig tid att läsa igenom Micheas och Sibillas inlägg en extra gång och dessutom slutar inbilla dig att män helt oproblematiskt 'är'.

#81  Sibilla svar 78 TonyTall
2005-07-05 12:30:51

Oj, det verkar inte som vi tycker så lika. Begreppen struktur och omedvetenhet håller jag helt enkelt inte med dig om. Psykoanalysen tror jag inte ett dugg på (har läst för mycket om psykiatri) och strukturer ser jag som ett teoretiskt analysverktyg för forskare och inte som något som beskriver verkligheten för en levande människa. Strukturer påverkar inte, de visar bara en massa siffror som inte stämmer eftersom man omöjligt kan ta med alla faktorer som representerar ett komplett liv. Hur kan något som bara är en diffus skugga av en del av livet forma en del livet? Hur vet man vilken del av livet som formar vilken, och hur vet man att man formas? Vad vet man och vad spekulerar man i?

Strukturer är till för att sträva efter en förståelse för den abstrakta klump man har bestämt sig för att kalla "Samhälle" men som ingen vet exakt vad det är (förutom att det är en massa strukturer som alltså ingen heller riktigt vet vad det är). Hmm... rätt lurigt, om multiplikatoreffekten sätter igång kan man ju hamna vart som helst! Men det kan ju vara kul ändå, och journalister och krönikörer får ju sitt roliga. Själv ligger jag hellre på stranden och slappar :)

Och vad någon på Aftonbladet skriver bryr jag mig inte så mycket om, på den här sidan har iaf inte så många killar reagerat. Aftonbladet satsar på att ta in färgstarka skribenter med extrema åsikter.

Det sägs att män i regel tänker på sex var femte minut. (Eller var det fem var sjätte minut kanske? :) Nåväl, det stämmer. Gäller det för kvinnor också? Den klassiska liknelsen säger att när kvinnor super sig fulla vill deras kläder gärna trilla av. Så är det för en man när han är nykter :) Men visst, det varierar ju med ens livssituation, personlighet, humör och omgivning förstås, som inte är likadan hela livet. Hur som helst, kvinnor säger oftare nej än män.

Vad jag menade med "omfamna" var en längtan efter killen som innbar att han skulle ta första steget. De tjejer som stirrar på mig på stan ser iaf ut att tänka så. Sedan får det gärna gå hur långt som helst efter det, inte mig emot! :)

Den här tråden handlar ju inte direkt om feminism... men anledningen till att jag är feminist är för att jag tycker att man ska vara snäll mot tjejer och hjälpa till. Dessutom hade jag en flickvän som var feminist, det hjälpte nog till en del. Att försöka förstå är lika med kunskap, och kunskap är makt. Så det är bra att förstå. Världen kanske skulle bli lite bättre också, vad vet jag? Men å andra sidan sa ju Tolstoj att det som håller motivationen uppe för män att försöka förstå kvinnor är att de inser att de aldrig kommer att lyckas. Blir ju kanske meningslöst, men man har roligt iaf och då blir världen lite bättre.

Hur reagerar män på reklamen?, var frågan som du ställde. Hur kan man möjligt lämna mannens sexualitet utanför?

#82  NoManIsAnIsland och kilgore_trout TonyTall
2005-07-05 12:36:54

NoManIsAnIsland: Varför ska vi bortse från den konstruktionen? Om kvinnor känner att de inte vill ha sex lika mycket för att de är uppfostrade att tycka så, så vill de väl fortfarande inte ha sex? Om det är en konstruktion eller inte vet jag ej, och är inte så intresserad heller. Den nöten får någon annan ta. En genomsnittlig ung man onanerar ungefär varje dag. En genomsnittlig kvinna ungefär varannan. Har jag hört, vad tror ni?

kilgore_trout: det var ju inte så bra att du tycker att mina svar är löjeväckande. Men hoppas att du blir road då iaf :)

#83  Sv: "Sådana är män" NoManIsAnIsland
2005-07-05 13:48:20

Därför att vi genom att hela tiden upprepa konstruktionen, riskerar att befästa den än mer, och det vill vi väl inte eller?

#84  TonyTall Sibilla
2005-07-08 00:09:22

Jag tror bestämt att det är en man som är medlem i samma klubb som du på nätet, som skrivit i Aftonbladet :)

Men, till saken.

Om du inte tror på forskning och undersökningar...hur kan du veta att män tänker på sex var 5:e minut?
Jag skulle kunna räkna upp 100-tals situationer i en mans liv när han inte har en möjlighet att tänka på sex var 5:e minut.

För övrigt, hur vet du att kvinnor säger nej oftare än män?
Har du fått höra det mycket?
Jag delar verkligen inte din uppfattning där.


"anledningen till att jag är feminist är för att jag tycker att man ska vara snäll mot tjejer och hjälpa till"

Vad ska man hjälpa till med om man tänker på sex hela tiden????
Knäppa upp blusen???

#85  TonyTall mcalavera
2005-07-08 10:32:36

Hur kan du mena att moralen ska komma EFTER sexualiteten, när sexualiteten, i synnerhet så som du beskriver den, helt uppenbart är en produkt av vårt samhälle här. Exemplet med mannen från Afrika visade väl rätt tydligt att det inte är medfött. Sexualiteten påverkas av moralen - den är, åtminstone på den nivå som du pratar om, inte oförstörd och ursprunglig.

#86  Sv: "Sådana är män" TonyTall
2005-07-08 13:20:19

Jag vet att jag själv tänker på sex ungefär så mycket. Och jag har inte hört någon motsäga det påståendet heller, någonsin. (Och jag har hört mig om ska du veta!)

Jag vet att kvinnor säger nej oftaren än män eftersom jag nästan aldrig säger nej till en tjej men att tjejer ofta säger nej till mig. (Kan dock bero på att tjejer inte gillar när jag är full som ett as, medan jag är mer avspänd på det området.) Men med en flickvän har man ju FTTT (Fri tillgång till tuttar) så det är ju bra.

Nåväl, jag tillåter mig att ändra mig lite... Tjejer vill nog ha sex (med sin pojkvän) lika ofta som vice versa. Men kanske inte lika starkt? För att prata affektteori så tror jag att testosteronet i mannen är en sjujävla kåthetsförstärkare, som gör att man (nästan) kan gå över lik (eller åtminstone skämma ut sig totalt) för att få klämma på en tutte :) tragiskt men sant...

Jag gillar glada tjejer. Så jag hjälper dem. Det kan handla om att knäppa upp blusar, behåar eller att göra så att de trivs lite bättre i världen. (Fast jag gillar verkligen att knäppa upp behåar, väldigt mycket! :)

#87  mcalavera TonyTall
2005-07-08 13:28:18

När någon vet vad moral är, och vad sexualitet är, om de går att skilja på, och om någon av dem alls är kapabel att konkret komma före den andra, så kan man ju börja diskutera... Men även det blir ju en moralfråga förstås (vad det nu är)... Men det känns ju mest som ett bollande med ord.

Sexualiteten kan väl inte vara oförstörd eller ursprunglig? Men det kan väl inte vara förstörd och förfalskad heller? Känns inte som om de två orden går att använda tillsammans med sexualitet. Vad nu sexualitet är... Jag tror dock att man blir en lyckligare människa om man slipper skämmas över sina böjelser. Men man ska ju vara snäll också.

#88  #87 mcalavera
2005-07-08 13:40:32

Nej, eftersom jag inte tror så mycket på någon ursprunglig sexualitet kan den givetvis inte vara "falsk" heller.

Därmed känns det ju väldigt korkat att "utgå" från sexualiteten eller hur det var du sa. Det finns folk som tänder på barn, alltså kan det inte vara dåligt? Jag tycker absolut att man bör fråga sig vad för slags sexualitet vi vill ha i samhället - sådan som skadar och förtrycker eller sådan som inte gör det. Det finns ingen anledning att tro att det är medfött att tappa hakan om man ser tuttar och heller ingen anledning att ha något särskilt överseende med de, eller "förståelse" för att folk beter sig som idioter. En sådan sexualitet är värd att ifrågasätta. Moraliskt.

#89  Tony Tall android
2005-07-08 14:03:56

Men herregud alltså, nu får du väl ändå ta och skärpa till dig.

"anledningen till att jag är feminist är för att jag tycker att man ska vara snäll mot tjejer och hjälpa till"

Hjälpa till med vadå???????????????????????????????????????

"Jag gillar glada tjejer. Så jag hjälper dem."

Men de arga/ledsna/sura/osv osv tjejerna "hjälper" du inte?
Och jag undrar fortfarande: med vadå?

"Men å andra sidan sa ju Tolstoj att det som håller motivationen uppe för män att försöka förstå kvinnor är att de inser att de aldrig kommer att lyckas."

Jag är inte säker på att Tolstoj sade så. Dessutom - vad tror du Tolstoj hade för kvinnosyn?

#90  Sv: "Sådana är män" android
2005-07-08 14:05:58

Och detta:

"Jag vet att kvinnor säger nej oftaren än män eftersom jag nästan aldrig säger nej till en tjej men att tjejer ofta säger nej till mig."

Det har inte slagit dig att du kanske inte är så attraktiv? :P

#91  Sv: "Sådana är män" android
2005-07-08 14:12:24

"För att prata affektteori så tror jag att testosteronet i mannen är en sjujävla kåthetsförstärkare, som gör att man (nästan) kan gå över lik (eller åtminstone skämma ut sig totalt) för att få klämma på en tutte :)"

Läs detta så ser du att det kanske inte riktigt är så enkelt som du "tror".

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,…

Hittar tyvärr ingen bättre länk just nu än Aftonbladet, men det illustrerar i alla fall min poäng...

#92  tony tall! charlie
2005-07-08 15:14:04

jag har inte varit "feminetikare" så länge, och inte skrivit så mycket här. men tillräckligt för att uppskatta uppdelningen feminister och jäifare. båda forumen är bra, intressanta och lärorika. både feminetikare och jäifare skriver bra och tänkvärda saker. med detta sagt skulle jag vilja be dej läsa på lite om tanken bakom uppdelningen och sedan fundera över vilken del du, åtminsone tillsvidare, skulle passa bäst på. jag tror inte det finns en enda jäifare som inte tror på jämställdhet, men de kommer ofta med (mer eller mindre) konstruktiv kritik mot feminismen och dess teorier, eller så har de inte riktigt bestämt sig om de ska kalla sig feminister eller ej, osv. men att regga sig som feminist för att man "vill vara snäll mot tjejer" är faktiskt lite provocerande. troligtvis både för jäifare och feminister.

#93  Sv: "Sådana är män" charlie
2005-07-08 15:19:36

kanske för att jag ser det så här: på tycka filosoferar vi feminister om allt möjligt. ibland dyker samma tråd upp i jäif, och jäifarna ger sig in i diskussionen. ilband blir det samma typ av diskussion, men oftast tycks det bli en ny typ: man försöker få "de andra" att förstå vad man menar, och (i bästa fall) förstå var "de andra" kommer ifrån. ibland går det rätt vilt till. alltså två olika typer av diskussion, båda roliga och viktiga. denna tråden känns som en jäif-tråd (utan att lägga ngn värdering i det) och borde således höra hemma där. obs: detta är min personliga uppfattning. kom gärna med mothugg:-)

#94  Sv: "Sådana är män" charlie
2005-07-08 15:20:11

oj. lite pc;-)

#95  Sv: "Sådana är män" charlie
2005-07-08 15:21:29

hoppas jag inte gjorde mej skylldig till ett "feminetik faux pas" nu!

#96  mcalavera och charlie TonyTall
2005-07-09 12:28:15

mcalavera: Jo... fast jag tycker att teorin om att vara snäll skyddar barnen :) Sedan kan man väl inte köra det där "antingen-eller" resonemanget helt problemfritt?

charlie: fast jag anser mig vara feminist. Jag tycker dock inte att "filosofera" är rätt ordval. Snarare handlar det om att teoretisera. Och att teoretisera (på sommarlovet, när universitetskurserna är slut) behöver man väl inte alltid göra? Ett till citat, P O Enqvist denna gång: "Vi intellektuella låter väl inte våra teorier smutsas ned av verklighet?" Vad får man ut av en textbaserad medial teori förutom att någon annan svarar "ja, du har rätt", eller "bra sagt!"? Inte så upphetsande enligt mig :) Mer praktik tack!

Att göra något för att man vill vara snäll är kanske den bästa orsaken av alla. Folk som blir feminister för att de är intresserade av "politik", vill verka insatta, moderna eller smarta, är lite falska, enligt mig. Rent praktiskt är feminism att man peppar tjejer att ta samma kliv som killar gör.

#97  Jag skulle nog vilja säga Evon
2005-07-09 12:52:59

att feminism även innebär att fråga sig varför och hur killar tar de kliv som de tar, vad dessa kliv innebär, hur vi ska nå ett samhälle där alla kan ta de kliv de vill, på vilket sätt de än vill, utan att kliva på någon annan...

#98  tony charlie
2005-07-09 15:30:41

jag kanske drog mina slutsatser om din feminism lite fort, men jag tycker att evon har en point. i Fi's politiska plattform står t ex att partiet "vänder sig till kvinnor och de män som solidariserar sig med oss". för mej är det en förenklad feminism, en viktig pusselbit saknas (se evons inlägg). du får gärna utveckla hur du tänker om feminism, både praktiskt och teoretiskt:-)när man är uttalad feminist så får man ofta försvara, men framför allt FÖRKLARA varför man tycker som man gör. lite som att t ex vara vegan och alltid behöva förklara varför man inte äter kött mm. rätt tröttsamt i längden. ibland är det således rätt skönt att i lung och ro kunna diskutera feminism med feminister, utan att få sina grundvärderingar ifrågasatta. l klart att det ibland blir lite ryggdunkande och inbördes beundran, sure, och att man också måste bli ifrågasatt med jämna mellanrum. det är ju därför feminetik är så bra (och alvunger borde bli statsminister)! för mej handlar det dessutom om att utbyta erfarenheter. typ: "shit, trodde alltid att det var jag som var knäpp!" läs "tjejkalastråden" så fattar du;-)ps. erkänner villigt att jag använde ordet filosofera lite slarvigt..

men som du påpekade så är terminen slut och det får väl duga som förklaring till varför jag "filosoferar" på en mer allmänspråklig nivå. har förövrigt alltid varit en urusel representant för den akademiska världen:-)

#99  charlie och Evon TonyTall
2005-07-10 12:39:24

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#100  tony charlie
2005-07-10 12:55:04

"Jag föreslår att vi lägger ned för tillfället och sedan kanske det växer fram en förståelse för våra världsbilder av senare kommentarer :)"

deal! på återseende mao!

#101  En hemlig teori. ufpopen666
2005-07-10 14:10:31

Jag tror att den reklamfirma som skapade den film som denna tråd egentligen handlar om, omedelbart gick in och kollade på Feminetik för att se om det blev några reaktioner. Sen så, för att spä på det hela så lät de den där Zingo Diarré eller vad han heter, regga sig på samma community med nåt tramsigt namn, och sen argumentera för att män, ja precis alla män, tänder på silikonpåsar som finns inopererade lite överallt på tjejer, precis det som den där reklamfilmen ville få fram.
Syftet är för att göra den Ultimata Trollgrejen och ge maximal publicitet till sin nya fjunraggartidning.

Och, tamejfan om de inte lyckades... Grattis Zingo!

#102  Sv: "Sådana är män" allikhin
2005-07-10 17:00:03

är det verkligen bingo rimér som driver magazinet i fråga? har inte han gjort ett annat lika vidrigt magazine? inte för att det spelar nån roll iofs.

#103  Moderering Nettan
2005-07-10 17:54:23

Trollstav http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=2&a…

#104  Hmmm... Sibilla
2005-07-13 12:46:16

Synd att tråden försvann i en dum diskussion, på en 5-årings nivå.

Nåja, vi slipper reklamen på TV mer i alla fall.
Det tycker både jag och min manliga sambo är skönt!


Hej svejs...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?