feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Manshaterskor...


Gå till senaste inlägget#1  Manshaterskor... Josefine Alvunger
2003-11-07 19:03:09

Igår snackade jag med en kille och berättade att jag läser genusvetenskap. Det tog inte många minuter innan han frågade om jag var manshaterska. Och nu mina frågor till er andra om detta, för det har verkligen besvärat mig.

1. Händer det er ofta, att ni blir anklagade för att hata män för att ni är feminister?
2. Varför tror ni att folk tycker att feminister är manshatare?
3. Vad ingår i begreppet manshatare?
4. Och vad i h-vete skall vi göra åt det? Har vi gjort något fel, är feminister för hårda, el är manshaterskestämplingen bara en nedvärderande motstrategi? Jag gissar på det senare. Men iaf. Vad skall man svara när någon säger så, vad svarar ni?

Jag tycker det är så trist att om och om igen bli förlöjligad och faktiskt kränkt på det viset. Varför skulle jag hata män? Vem har satt likhetstecken mellan feminism och manshat? Detta är verkligen ett problem!

#2  Jaaa Margita
2003-11-08 08:14:16

Jag tycker också att det är ett problem. Har varit tillsammans med en kille som var hur trevlig, smart och jämställd som helst, men som blev hysterisk så fort jag nämnde något om feminism. Han krossade effektivt alla försök till diskussion med "alla feminister hatar män" och tyckte att män var oerhört förtryckta av "äckliga feministjävlar". Hm. Det känns faktiskt som om man knappt vågar nämna att man är feminist.

Jag tror att den eminenta kvällspressen spelar en stor roll i detta sammanhang, eftersom det antas implicit att allt som kvinnor(enskilda eller i grupp) anser om män är feminism. Jag tror också att många reagerar på att det är tillåtet att skriva en massa skit om män medan motsvarande för kvinnor inte är tillåtet.Kvällspressen rider på någon sorts falsk vulgofeminism och göder könskriget, det är min åsikt.

#3  Det... JoeHill
2003-11-08 15:05:42

...är in programmerat i mansrollen att alltid hata/smutskasta en potentiell motståndare från det andra lägret.

Ni har helt enkelt fått smaka på den behandling killar har mot varandra. Grattis.
Ni har blivit jämställda.

#4  det besvarar inte frågan Josefine Alvunger
2003-11-08 17:55:38

.. för frågan är ju varför feminister anses vara potentiella motståndare?

Och hur menar du med "inprogrammerat" i mansrollen, till skillnad från kvinnorollen? Intressant att du skriver så, för vanligtvis får vi ju höra om kvinnors avundsjuka och oförmåga att samarbeta. Kolla t ex Roberts långa förklaringar om manlighet. Men till ursprungsfrågan. Varför är isåfall en feminist en motståndare? Det är intressant att du svarar på det eftersom du är feminist och man (så nåt har ju uppenbarligen gått fel i dig enligt din logik) samt att du då borde bemötas av andra män som manshatare eftersom du är lika mkt motståndare. Vilket jag hittills inte sett dig göra.

#5  Allt är vi och dom. JoeHill
2003-11-10 11:31:33

En stor del av det manliga orienteringsmönstret utgår från "vi och dom". Det är en bra strategi ibland tex när man skall vinna en fotbollsmatch eller driva ett företag med aggresiv säljningstartegi.

Att sedan kvällspressen utmålar kvinliga feminister som "antagonister" till allt vad manlighet är, gör att de sållas till "motståndar laget" i många pojkars hjärnor. Därav kommentaren du fick.

Angående mig, så kanske något är fel. Jag har aldrig gillat att delta i lagsporter trots att jag är ganska duktig. Men det bekymrar mig inte särskilt mycket.

Och varför får jag då inte frågan "är du manshatare"? Well, det får du väl fråga någon annan om. Jag hatar ingen.

#6  Jojo... Josefine Alvunger
2003-11-10 11:33:51

men du har alltså ingen tanke om varför du som manlig feminist inte kallas manshatare? Du borde ju ses som en än värre förrädare i så fall.

Jag hatar inte heller någon, men jag anklagas ändå för att vara manshaterska, av både män och kvinnor, oavsett om männen el kvinnorna diggar lagsport.

#7  Sedan... JoeHill
2003-11-10 15:40:05

...när kallas alla feminister oavsett kön för manshatare. Bara för du har varit med om det någon gång betyder inte att alla har stött på samma idiot/idioter.

Jag skulle tex aldrig bo eller leva på ett ställe som Lund, det verkar krylla av idioter där. No offense!

#8  Josefine JoeHill
2003-11-10 17:10:26

Du kanske inte är "Manshatare" men väl "Mansrollshatare". ;-)

#9  Nej Josefine Alvunger
2003-11-10 22:13:55

Jag hoppas verkligen att inte alla stött på samma idiot/er. Men jag misstänker att många gör det och har gjort det. Jag misstänker att det är en vanlig syn på feminister.


Jag hatar inte mansrollen i sig.
Jag tycker bara att det är förkastligt att de element som ingår i mansroll/kvinnoroll med nödvändighet måste knytas med de genitalier som vederbörande har, och om de inte gör det utsätts personen för sociala sanktioner och hindras i sina levnadsval. Jag tycker också det är fruktansvärt att den manliga rollen fylls med så mkt konkurrens, våld och distansiering.

#10  ¿ JoeHill
2003-11-11 10:07:03

Vilken mansroll pratar du om?
Konkureens måhända, men "våld" och "distansering"? Tror inte det.

Det är inte speciellt manligt att skövla slåss och våldta. Personer som gör detta är oftast på samhällets botten. Det är ett socialt problem inte ett könsrollproblem.


Personer som kallar dig manshatare har nog bilden av att du hatar mansrollen, trots att du inte gör det. Problemet uppstår då om personen ifråga bygger sin identitet på just den manliga könsrollen, vilket är ganska torftigt men dock ett faktum. Eftersom du vill reformera könsrollerna uppfattar personen det som du vill förändra / ta "hans" identitet. Vem som helst hamnar i försvarsställning vid ett sådant hot. Anfall är bästa försvar. Därav kallades du "manshatare".

Samma fenomen kan ses hos kvinnor som anser sig trygga i sin "kvinnoroll", när de möter feminister.

Det är torftigt. ja. Men ett faktum. Majoriteten av svenska folket bygger sin identitet på sin könsroll. Detta är inte speciellt konstruktivt utan bakåtsträvande. Individen låser sig. Inom Psykologin pratar man om "androgyna" människor som bygger sin identitet lite mer flytande både på mans och kvinnorollen samt saker. Dessa personer är oftast lyckligare och lyckas bättre i livet.

#11  . JoeHill
2003-11-11 10:08:30

samt saker = samt andra saker

#12  Margita och Joe Hill monica
2003-11-14 19:50:10

Har också varit tillsammans med en kille som var hur gullig som helst tills jag sa att jag är feminist. Han såg bara RÖTT och så var den kvällen förstörd... Jag har många gånger försökt på ett lugnt och sansat sätt diskutera feminism med honom, men det går inte. Vi är alla manshatare. Men jag då? sa jag. Jag är ju med dig, jag har många manliga vänner, jag hatar inte alls män. Så var har du fått den uppfattningen ifrån? Svar: Så är det bara och du är inte feminist. Du rakar ju för fan benen till och med. Så var det med den saken...

Joe Hill: Jag tycker du ger mycket intressanta svar!

#13  Ja, det är det. Josefine Alvunger
2003-11-27 09:07:05

Säg en vetenskap som granskas mer än genusvetenskapen?

Om du var student på kursen och förvägrades ställa frågor skall det anmälas till Studentombudsman el Jämo el studierektorn el lämplig instans. Det är ren och skär diskriminering, men det står för läraren som utsatte dig för det och inte för hela genusvetenskapen som ämne. Om du var nyfiken och kom utifrån var det helt rätt att du inte skall få uppta studenternas tid (då de betalar för sin utbildning och har rätt till det utrymmet som ges på föreläsningar) oavsett om du är man eller inte.

Jag har faktiskt inga problem med varken Gudruns el Winbergs uttalande.

#14  Jovisst är jag manshaterska Gabriella
2004-02-01 04:27:37

Jag råkar ständigt, och då menar jag ständigt ut för att folk sätter lika tecken mellan manshat och feminism. Jag tror att det är media som är lite utav en bov där.

En annan sak som jag ofta råkar utför är att man som feminist per automatik skulle diskriminera män vilket jag inte alls förstår.
Jag har gett otaliga exempel på att det inte är så. T ex diskriminerar man vuxna om man engagerar sig i utsatta barn el. barn ö.h.t?

Jag är faktiskt extremt trött på att vara feminist då jag ständigt blir smutskastad. Jag har börjat undvika diskussioner gällande feminism för det känns som om jag bara står och stampar på samma ställe hela tiden ändå. Och folks fördomar sitter lika fast som ett tuggummi nedtrampat i trottoaren.

Blev glad då jag hittade detta forumet då man kan diskutera feminism el. feminister istället för att ständigt sättas i försvarsposition och diskutera feminsimens vara el. icke vara.

Tack Josefine!

#15  Välkommen! Josefine Alvunger
2004-02-01 11:48:23

Ja, jag känner verkligen igen det där. Hamnade där igår kväll faktiskt, fast då var det inte manshat det gällde, fast en akademisk modofikation där herrn i fråga ansåg att han tror att det finns en risk att "vissa feminister" inte vill komma till jämställdhet, utan vill ta makten från män och ha mer makt. Och så sa han att män gjort så mkt skit historiskt och nutida - "så varför vill då kvinnor härma männen o bli lika jävliga själva?"

Intressant. han var alltså rätt vettig annars, inte otrevlig alls, men jag tänkte på det, att utan att han märkte det (när jag påpekade det sa han "nej nej nej") så hade han en defaultinställning och särartsfeministisk syn på kvinnan som fredlig, vän, vårdande, öm och mannen som krigisk kall och hård. Kvinnor skulle uppenbarligen vara kvinnor. När jag sa att kvinnor nog vill vara människor, och att de handlingar han upplever som manliga (dvs att ens ha rätt att ställa sig upp för sig själv och slåss för det, resa, ta beslut, ha inkomster, frihet att röra sig, nån som lyssnar) faktiskt är mänskliga och kvinnor försöker inte vara "manliga" utan mänskliga. Hans syn på manligheten som norm var så tydlig. Kvinnor vill vara människor, men utifrån sett uppfattar vissa män att kvinnor vill vara män - för mannen är ju som bekant människan.

Hm, mkt snurrigt. Iaf, jättekul att du gillar feminetik.Det var precis just därför som feminetik skapades, för att vi skulle få andrum och diskutera annat än om feminismen behövs. Den diskussionen bör tas anser jag, absolut. Men det måste finnas en motvikt också.

#16  Jag föredrar Niclas
2004-03-02 00:49:16

att hata alla människor lika mycket...varför begränsa sig till kön?

#17  Tjo Christopher
2004-03-02 06:08:11

Kanske finns det någon miljondel av alla kvinnliga feminister som vill ta över könsförtrycket. :) Sen finns det nog en risk att det råkar glida över till deras fördel vare sej det var avsikten från början eller inte, någon anledning/"kraft" har ju en gång lett till patriarkatet.

Hotet om krossandet av den egna könsrollen verkar vara en bra förklaring på manshatar-påhoppet.

#18  Hmm... Fredrik
2004-03-02 21:20:12

Jag måste medge att mediernas påhopp av feminister har påverkat mig också... Jag är feminist och står för det, men jag känner mig osäker på om jag ska gå och demonstrera 8:de Mars, lite avskräckad av tanken på att marchera tillsammans med ett hundratal manshatare...

föresten, nån som vet något om nån organiserad demonstration då? Jag vet att det finns men har inte hittat nån information...

#19  Måste inte demonstrera Josefine Alvunger
2004-03-02 21:26:49

alla sätt är bra utom de dåliga. Jag demonstrerar aldrig, det är inte just mitt sätt. Däremot anordnas det i princip alla städer seminarium o föreläsningar.Det är också att bedriva sin kamp, att förkovra sig.Förra året lyssnade jag på Nina Björk o Lena Gemzöe o Maria Edström o kollade på utställning Kärlek, makt och systerskap. På lunchen satt jag o min tjejkompis på ett centralt fik i Gbg o plötsligt hörde vi sång o skrik o musik. Då marscherade tåget precis utanför där vi satt. Skillnaden blev så tydlig där o då. Vi akademiker satt o sög på våra cafe lattes o diskuterade feministisk forskning, o där ute marscherade de o sjöng o hade banderoller. Två helt olika sätt att kämpa, men jag är övertygad om att båda behövs.

#20  Fast.. Josefine Alvunger
2004-03-02 21:27:27

.. jag tycker du just av den anledningen SKALL marschera. Då får du en egen uppfattning o behöver inte lita till medierna.

#21  Ok! Fredrik
2004-03-02 21:41:06

Jo, jag kommer nog demonstrera ändå, jag låter inte nån annan stoppa mina åsikter, men det där med seminarier och böcker är inte min grej. Jag är redan helt säker på vad jag tycker och behöver inte läsa mer för att få klarhet i det, jag kan läsa mer för att få underlag till mina argument, men då bara för att aktivt göra något åt det. Men jag håller med dig om att båda grupperna behövs...Ja, jag tror nog att jag demonstrerar ändå...

#22  Kul Josefine Alvunger
2004-03-02 22:02:03

Skriv gärna om dina upplevelser och erfarenheter efter din demonstration. Det skulle vara kul att få en insidelook, framförallt ur en mans ögon. Om du vill får du gärna skriva en längre betraktelse (jag har redan märkt att du är duktig på att skriva) o lägga ut på "berätta". Tror fel skulle tycka det vore intressant med en manlig feministists syn på en demonstration på Int. kvinnodagen. Du kan tjäna som feminetiks utsände o intervjua lite folk? Jag lägger skamlöst arbetsuppgifter på folk här, det hör till min natur.

#23  Bemötande Michael Lundahl
2004-03-05 09:29:06

Har du testat att bemöta honom i följande stil:

"Är du manshaterska?".

Höj ögonbrynen och titta på honom som om han kom från en annan planet.

"Är du go i hela skallen eller? Varför skulle jag vara det?!".

Om du svarar emot och bara säger "Nej, det är jag inte", då är du i försvarsställning. Så bolla istället tillbaks frågan till honom. Testa och se vad som händer.

/J

#24  Oops igen... Michael Lundahl
2004-03-05 09:32:04

Ja, som sagt... /J beror på att det är för tiudigt på morgonen så att jag inte håller reda på vilket forum jag är och därmed inte håller isär mina signaturer.

/Micke

#25  Ska försöka... Fredrik
2004-03-05 11:30:53

Jag kommer nog skriva nåt om jag får gå på demonstrationen... Jag är bara 17 och kan fortfarande bli hindrad av min mamma >_<
Hon tycker inte om iden, men jag jobbar på det!

#26  appropå Johanna
2004-03-05 14:42:18

det där med antifeministiska pojkvänner... jag tror inte att jag skulle kunna vara tillsammans med en sån. I och med att jag som nybliven genusvetarstudent diskuterar feministiska frågor med i stort sett alla jag träffar (i alla fall dom jag är intresserad av som personer =), så märks sånt ganska snabbt. Tror inte att jag skulle utveckla djupare känslor för en kille som inte ens ville lyssna på vad jag har att säga i frågan.

Klart att inte alla behöver dela mina åsikter... men det handlar om att respektera varandra!

Så, hädanefter kommer jag att få det svårare än innan (jag blev feminist) att hitta pojkvän. Har jag insett.

#27  Det har jag också insett... monica
2004-03-05 14:53:36

Mycket svårare. Just därför att jag inte längre blir intresserad av män som inte åtminstone delar nån slags grundsyn med mig. Som tycker allt jag säger och tycker bara är blaj. Det går ju inte!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?