feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Pretentiöst?


Gå till senaste inlägget#1  Pretentiöst? Pigge
2005-03-08 21:02:42

Nu har jag läst massor av inlägg som tycks bygga på en stark misstänksamhet mot det andra könet. Värst är väl de uppenbara provokationerna som "Berätta för mej vad jag tycker", men i många diskussioner tycks den normativa sidan vara starkt närvarande. "Kan en man vara feminist?", bygger också på tankefiguren att någon äger begreppet.
För att sortera ut stridigheterna så tänker jag (främst för min egen skull) beskriva tre olika nivåer som har egna problem:
feministiskt perspektiv
feministisk teori
feministisk ideologi

Feministiskt perspektiv – ett perspektiv ser jag som en utsiktspunkt eller med ett finare ord förståelsehorisont. En kulle jag kan gå upp på för att få lite distans till det vardagliga tänkandet. (Om jag är en guldfisk så vet jag antagligen inte om det förrän jag ser skålen utifrån) Det finns andra kullar som jag kan studera mitt liv från. Om det är marxistiska, psykoanalytiska, historiska, åldersbetingade eller ironiska kan kvitta. Jag tror att det är bra för mig att springa upp på så många kullar som möjligt. En del av dem är branta och inbjuder inte till sällskapsresor. Ibland är det närmast en skyldighet att klättra upp på en backe eftersom den är så uppenbart underbemannad. Det händer att jag kan ropa till någon på en annan kulle och vi kan jämföra våra intryck. Tillsammans lyckas vi ibland beskriva något som vi kallar verklighet. Hela tiden är våra upplevelser och tolkningar filtrerade genom våra erfarenheter. Mycket irriterande , men svårt att komma ifrån.
Huvudfråga: Vilka perspektiv är möjliga att förena med det feministiska?

Feministisk teori – jag har samlat en massa intryck från olika kullar. De är osammanhängande och nu vill jag sätt ihop bilderna till något som förklarar mina erfarenheter och antyder någon form av samband mellan orsak och verkan. Alla teorier är modeller eller tankefigurer och varje dag får jag ompröva dessa provisorier. Ibland möter jag någon som vill jämföra mina teorier med sina egna. Då brukar tänkandet utvecklas.
Huvudfråga: Vilken förklaringsmodell ger mening åt mina erfarenheter?

Feministisk ideologi – ajaj - nu räcker det inte längre med att förstå och förklara världen. Kroppen är redo att gå till handling och vill organisera sig i grupper. Samtidigt ökar kraven på tydlighet och program. Alla komplikationer är besvärande och kraven ska helst kunna sammanfattas på ett plakat.
Huvudfråga: Går det att göra ideologi eller program av feminismen utan att dess självständighet förloras? Kommer det normativa att ta över? Så ska en feministisk bok se ut? Feministisk musik? Klädsel?

Min tes är att vi försöker diskutera på de tre nivåerna samtidigt – då kan det lätt bli ganska olustigt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?