feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Kvinnor nöjda med sitt utseende"


Gå till senaste inlägget#1  "Kvinnor nöjda med sitt utseende" micke
2005-03-08 16:03:33

http://aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789…

"Norsk undersökning: 77 procent struntar i skönhetsidealen

De struntar i bantningshysteri och utseendefixering,
Tre av fyra norska flickor och kvinnor mellan 15 och 24 år är nöjda med hur de ser ut, visar en ny undersökning."

Men... vänta lite nu här? Hur skall vi kunna har en kamp mot skönhetsidealen om kvinnor inte lider av dem?! Nej, usch och fy! Falsk medvenatdne, falsk medvetande! Kvinnen är ett offer!!!

/Micke, överdrivet sarkastisk

#2   micke
2005-03-08 16:04:17

Åh fy fan vad dåligt jag stavar. :( [rodnar upp över öronen/]

/J

#3   Ylva
2005-03-08 16:06:51

"Norsk undersökning: 77 procent struntar i skönhetsidealen

De struntar i bantningshysteri och utseendefixering,
Tre av fyra norska flickor och kvinnor mellan 15 och 24 år är nöjda med hur de ser ut, visar en ny undersökning."

Hurra!!! =)

#4  Nåja Karra
2005-03-08 16:07:10

Nu finns det väl en hel del kvinnor som faktiskt mår dåligt av skönhetsidealen och pressen att vara snygg. Är det verkligen nödvändigt att hålla på och raljera och vara överdrivet sarkastisk?

#5  100-77 = 23 Johanna
2005-03-08 16:10:51

Så nästan en fjärdedel av norska kvinnor är missnöjda med hur de ser ut? Jag förstår inte vad som är så bra med det?

#6  Karra micke
2005-03-08 16:11:21

Skämt åsido: ja, det är det. Även debatten om skönhetsidealen har varit så väldigt enkeltriktad att det är löjeväckande. Till och med det du just sade - att skönhetsidealen får människor att må dåligt - är något som skulle kunna diskuteras länge och väl. Det är definitivt inget konstaterat faktum att skönhetsidealens innehåll är den avgörande faktorn som får människorna att må dåligt utan det är ett antagande - en truism - i denna debatt.

/Micke

#7  Johanna micke
2005-03-08 16:13:35

Se det som en motvikt till alla de undersökningar som säger att 77% eller mer är missnöjda med sitt utseende. Om vi kan få sådan här stor spännvidd på undersökningarna, är dte itne då läge att stanna upp och fråga sig hur det egentligen står till så att man är någorlunda säker på att man diksuterar verkligheten istället för någons uppdiktade offerbild som denne skapat bara för att muta in lite mark i den allmäna debatten?

/Micke

#8  Ordningslänk jonb
2005-03-08 16:23:07

Undersökningen är beställd av norska VG: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=103143

#9  Förmodligen Karra
2005-03-08 16:29:02

mår folk dåligt av djupare orsaker än reklambilder och bantningstips. Men det *är* jävligt jobbigt att alltid känna att man inte riktigt duger för att man inte är "snygg" nog. Att skönhet hos kvinnor hyllas som om det vore lösningen på cancerns gåta gör inte saken lättare.
Och jag fattar fortfarande inte varför du Micke tycker det är nödvändigt att ha en otrevlig och sarkastisk ton bara för att du råkar tycka att debatten om skönhetsideal varit ensidig.

#10   micke
2005-03-08 16:35:33

Karra: Därför att jag sitter på jobbet och jag helt enkelt inte hade tid att skriva en lång, nyanserad och välformulerad postning om varför jag tycker att skönhetsdebatten är urspårad (den också)! Om inte annat däför att en undersökning som rpesenteras i Verdens Gang på unka 500 personer *knappast* utgör ett hållbart statistiskt underlag för att omkullkasta den debatten på.

Jag kan hålla med om att sarkasm är ett dåligt debattargument. Men i just det här fallet så var syftet inte så mycket att väcka debatt som att göra en snabbt inslängd kommentar. Jag kunde ha varit tydligare på den punkten, ja. Men nu vet du vad jag menade och vad jag villa med postningen. Ta den inte på alltför stort allvar, ok? :)

/Micke

#11  micke. Malmstig
2005-03-08 16:47:56

såklart är problemet djupare än vad som märks i denna typ av enkätundersökningar. Att vara nöjd eller inte nöjd med sin kropp tror jag är en djupt komplex fråga. Personer som lider av anorexi kan ha en förälskelseliknanade relation till sin kropp där de samtidigt eller omvartannat hatar och älskar sin avmagrade kropp.

Men visst problemet med att gynnas att leva efter normen - att få credit för att se ut som skönhetsidealen och därmed bli "nöjd" med sin kropp - finns även på andra områden...

#12  Och Aftonblaskans underbara nyhetssållning... Lemur
2005-03-08 17:46:24

...visade i går detta: http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082… om sexåringar som bantar.

Ja, de har 77% nöjda norskor i dag.

#13  Jaha, skall vi luta oss tillbaka nu eller? Anna
2005-03-08 21:37:04

Betyder det här att vi skall sluta kämpa mot de snedvridna skönhetsidealen nu eller vad är poängen med tråden?Skall vi luta oss tillbaka och vara nöjda?Medans tusentals unga svenska tjejer svälter sig till dödsranden.

Medans tusentals killar tränar sönder sina muskler i jakten på den perfekta kroppen?

Medans tioåriga mellanstadieflickor kommer fram till en nästan dagligen på jobbet och frågar om de är tjocka och borde gå ner i vikt, trots att de är helt normala tioåringar och inte alls tjocka?

Medans unga tjejer och killar kräks upp sin mat för att de får ångest av att äta, av rädsla för att bli tjocka?

Medans vi möts av 6000 reklambilder varje vecka som berättar för oss hur vi skall vara och se ut?

Medans elvaåriga flickor har stringtrosor och femtonåriga flickor's största fråga om sex är hur de suger av en kille korrekt?

Medans fjortonåriga pojkar känner ångest och duga-panik över att de inte är så muskulösa och hingst-aktiga som männen i porrfilmerna?Skall vi luta oss tillbaka nu och lämna våra barn/ungdomar i sticket eller, vad menas?

#14  Anna micke
2005-03-09 11:33:44

"Skall vi luta oss tillbaka och vara nöjda?"

Har jag sagt det?

Svar: Nej. Det har jag inte sagt.

Det jag däremot menade att vi skall göra är att ta det lugnt med alla de där påståendena som du kommer med som vore de gudagivna sanningar ristade i sten iustället för att vara en hop obekräftade truismer hastigt ihopslöängda för efrfekt i debatten men som i bästa fall endast kan ses som obekräftade och i sämsta fall målar en fullständigt falsk bild av verkligheten.

Som du visat i konfersationen på klotterplanket så är du så sanslöst övertygad om att du har rätt att du inte ens bekymrat dig att fundera på om du verkligen har det eller inte. Du är så inställd på att det bara finns ett enda sätt att se saken på att du inte tänkt på att det faktistk finns fler. Därför är det helt "ofarligt" för dig att rabbla upp sådana påståenden som du just gjorde utan att ens skänka en tanke på om de verkligen är sanna eller inte.

Men det VG artikeln visar är att din svart-vita värld inte är så enkel som du tycks tro. Det är kanske inte så att alla ungdomar är neurotiska viljelösa vrak som bara har sex sex sex reklam sex i skallen. Artikeln är en stor fet larmklockka som skriker till dig "TÄNK EFTER FÖRE"... *innan* du börjar rabbla upp dessa floskler.

/Micke

#15   Anna
2005-03-09 12:42:12

Mycket, mycket tråkigt! *Sörjer*

#16  micke Anna
2005-03-09 13:02:04

Du nedvärderar ju tusentals kvinnors/mäns livsberättelser/erfarenheter genom att kalla dem för "påståenden". Vad ger dig rätt att nedvärdera på det sättet?

Det är ett väldigt nervärderande uttryck gentemot alla de tjejer och killar som lever under jobbiga förhållanden p ga påverkan av samhällets alla krav och ideal. Du skriver ju ner en väldigt grundläggande feministisk grund-iakttagelse; nämligen att det finns ett kvinnoförtryck som hämmar både kvinnor och män, killar och tjejer i sin utveckling till självständiga individer.

Dessutom har jag aldrig påtalat att detta skall vara en gudagiven sanning. Jag tror inte på gud/gudinnor eller någon annan auktoritet.

Däremot tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma den Gudinnedyrkan som faktiskt funnits i gamla samhällen men som blivit förbisedda i historieskrivningen.

Sedan skriver du: "Som du visat i konfersationen på klotterplanket så är du så sanslöst övertygad om att du har rätt att du inte ens bekymrat dig att fundera på om du verkligen har det eller inte."

För det första uppfattar jag detta som ett mindre påhopp eller baktalan. Sedan så kan jag försäkra dig om att ifrågasättande av migsjälv är en ständig, daglig pågående handling. Att ständigt ifrågasägga sig själv är en stark del i att vara kvinna i detta samhälle. Men feminismen har dock gett mig styrka att vara nöjd med mig själv i betydligt större utsträckning än jag var innan jag "blev" feminist.


Sedan skriver du: "Du är så inställd på att det bara finns ett enda sätt att se saken på att du inte tänkt på att det faktistk finns fler. Därför är det helt "ofarligt" för dig att rabbla upp sådana påståenden som du just gjorde utan att ens skänka en tanke på om de verkligen är sanna eller inte."

För det första så har jag jobbat med en mängd olika grupper av feminister och även i andra politiska grupper på en massa olika nivåer. Kultur-grupper, politiska grupper, olika feministiska grupper osv under drygt sex års tid. Så jo, jag vet faktiskt att det finns många olika sätt att se på saker och ting! Och jag har aldrig påstått att ett sätt är det enda rätta, för det är bara att anamma ett patriarkalt beteende. Jag ändrar ställning i olika frågor ständigt och jämt, fram och tillbaka allteftersom jag läser och diskuterar, utvecklas och lyssnar på andra.

Sedan skriver du också: "Men det VG artikeln visar är att din svart-vita värld inte är så enkel som du tycks tro. Det är kanske inte så att alla ungdomar är neurotiska viljelösa vrak som bara har sex sex sex reklam sex i skallen. Artikeln är en stor fet larmklockka som skriker till dig "TÄNK EFTER FÖRE"... *innan* du börjar rabbla upp dessa floskler."

Min värld är långt ifrån svart-vit utan betydligt mer regnbågsfärgad än många världar. Som jag skrev ovan ändrar jag ofta ställning i många frågor, allteftersom jag utvecklas och läser tidningar/böcker, pratar med andra personer och lär mig mer, lyssnar på radioprogram, går på föreläsningar osv... Och som pedagog tror jag att kunskap innebär att ständigt utvecklas.

Jag vet att inte alla unga tjejer och killar är neurotiska, viljelösa vrak, och det ger ju en hopp, verkligen! Igår var jag på ett seminarium som handlade just om tonåringars reaktioner och anpassning i den alltmer sexualiserade ungdomskulturen. Det var ett väldigt inspirerande och bra seminarium som hölls av en kvinna från BILDA som jobbat med dessa frågor med tonåringar i många år runt om i landet.

Men det är viktigt att komma ihåg att även om tonåringar är väldigt kloka och smarta så är de också marknadens starkaste köp-grupp/målgrupp. Det är inte inte utan anledning som de flesta reklambudskap vänder sig främst till ungdomar.

#17   Ylva
2005-03-09 13:22:28

Jag kan tycka att faran med alla dessa undersökningar är att man blir matad med ett budskap som blir självuppfyllande.

Ju fler gånger tonåringar läser om hur dåligt tonåringar mår, desto fler kanske börjar tycka att de själva, som mår bra, är onormala, och börjar leta felen. Tjejer och killar som till en början är nöjda med sig själva och sin kropp får budskapet : Hur kan du vara det, ingen annan är ju det? Jag menar verkligen inte att förminska någon, personligen står mig skönhetsidealen och utseendekraven upp i halsen och jag har full förståelse för de som mår dåligt av dem, men samtidigt tycker jag att det viktigare att fokusera på positiva budskap än alla dessa domedagsrapporter om hur dåligt vi mår. Klart man inte mår bättre av det.

Det är en fördjävlig värld vi lever i ibland, men löser vi problemen bara genom att påtala dem om och om igen? Sätter man inte bara griller i huvudet på folk genom att skriva dem på näsan: "så här mår svenska folket/femtonåriga tjejer/just DU"?

#18   Anna
2005-03-09 13:31:18

Självklart skall man inte låta det hela bli en självuppfyllande profetia. Jag vet att det kan bli så, men jag tror ändå att den största orsaken till att många ungdomar mår dåligt är att vi lever i det samhälle vi tyvärr gör med alla krav och ideal.

Men då är det ju skitbra om man kan få bort de idealen och uppmuntra ungdomarna till att vara sig själva. Och för att lösa ett problem måste man ju uppmärksamma det så att fler tonåringar kan bli medvetna om att det inte är dem det är fel på utan idealen..

Det har ju startats massor av tjej och kill grupper i högstaideskolor runtom i landet. Hon jag var å lyssnade på igår, som jag skriver om i mitt förra inlägg, har gjort massor av bra saker för ungdomar.

Det finns massor av positiv kraft ute i landet, men man skall inte underskatta marknadskrafterna. Det behövs en kontintuerlig arbete från båda håll; dels att kritisera de ideal som finns och dels att uppmuntra och stödja de grupper som jobbar för en positiv utveckling.

Flickaturnen och flickupproret är ju andra bra grupp och sen så har ju Tjejjourerna olika aktiviteter på fritidsgårdar runt om i landet. Det är jättebra och kul! Sen finns det massor av killgrupper, jag känner några vuxna män som jobbar med tonårskillar i grupper där de snackar om sex och ideal och sånt.. Mer sånt behövs!

#19  Att påtala problem.. Anna
2005-03-09 13:43:45

Sen tycker jag att det inte verkar spelar någon roll hur många gånger man påtalar att det finns problem; för det görs ju aldrig något som riktigt, riktigt ordentligt löser dem!

Nu senast lades ju Kvinnohuset i Stockholm ner, det är inte direkt
en positiv utveckling.

#20  Micke Ragnar
2005-03-09 13:51:17

"Men... vänta lite nu här? Hur skall vi kunna har en kamp mot skönhetsidealen om kvinnor inte lider av dem?! Nej, usch och fy! Falsk medvenatdne, falsk medvetande! Kvinnen är ett offer!!!"

Sarkastisk eller inte så tycker jag faktiskt inte man som du gör kan prata om detta som ett litet eller ringa problem. Om nu denna undersökning skulle stämma så kvarstår ju det faktum att en bra bit över TJUGO procent av kvinnorna fortfarande mår dåligt av rådande skönhetsideal. Inte ett så litet problem tycker jag.

#21   Maj
2005-03-09 16:41:44

Jag tror vi snackar förbi varandra i denna fråga.

Många tycks tro att vi som är kritiska till utseendehetsen menar att det är skönhetsidealen som är orsaken till t ex anorexia.

Jag tror inte man får anorexia för att man ser många smala modeller. Anorexia har varit känt åtminstone sedan medeltiden, och det förekommer i även i länder med andra skönhetsideal än det trådsmala. MEN om man har anorexia i västvärlden idag, så möts man dagligen av UPPMUNTRAN i sitt beteende, ja "thinspiration" som det kallas i pro-ana-kretsar. Och när man tillfrisknar blir denna thinspiration en ständig påminnelse.

Sen finns det vi som inte direkt har anorexia, men problem med utseende och kroppsuppfattning. Och där kan jag uttala mig av erfarenhet. Jag mår skitdåligt av alla smala modeller - trots att jag är lika smal som de. Jag mår dåligt av att läsa om bantning överallt - trots att jag inte ens behöver banta. Jag tror inte att jag är sån här pga skönhetsidealen. Men de förvärrar min situation. De är "vatten på min kvarn".

#22  Anna micke
2005-03-09 19:06:08

Ja FY på mig som inte omedelbart upphöjer precis all som någon som säger sig må dåligt säger till oemotsägbar sanning! Jag ska genast ge mig själv 10 piskrapp för att jag är så nedsättande att jag ens tänker tanken att de kanske inte per automatik har rätt.

Ylva uttrycker det bra: vi riskerar att få självuppfyllande profetior. Hur många mår dåligt - inte på grund av idealen - utan på grund av vad människor som du säger att de de skall må av dem? Existerar ens de påstådda idealen eller är det en självuppfyllande tolkning? Och existerar den påstådda påverkan eller är även det något som är självuppfyllande?

Om idealen inte är 100% drivande och styrande utan det finns människor som *utan* problem klarar av att konfronteras med dem, då finns det underliggande orsaker. Men hur skall dessa kunna utforskas då all sådan nyansering drunknar i floskelstormar av den typ du gav exempel på i #13?

Självanalys och självkritik... att undersöka hur mycket skada vi själva ställer till med i våra kampanjer är absolut nödvändigt. Men handen på hjärtat: hur ofta sker det i den här typen av debatt egentligen? Då behövs artiklar som VG-artikeln för att ge en örfil till alla de som inte ens bekymrat sig om att utvärdera den egna kampen.

/Micke

#23  Utesluter det ena det andra? kezo
2005-03-09 19:20:04

Många undersökningar tyder på att många mår dåligt och känner sig otillräckliga av alla ideal - men ingen har väl någonsin påstått att ALLA mår dåligt? Som jag har uppfattat det, ses reklamen som en av många orsaker och ibland som en utlösande faktor till anorexi eller annat självskadebeteende - men att den egentliga orsaken alltid ligger någon annanstans. T ex att just den flickan har det extra jobbigt med sig själv eller stora krav på sig hemifrån.

Det är ungefär som 80-talsdebatten om videovåld. De flesta kan se fiktivt våld utan att själva gå ut och slå ner någon. Men de som redan har problem / aggressioner inom sig, är sämre rustade för att klara våldets påverkan och blir i värsta fall våldsamma själva.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?