feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hedersmord


Gå till senaste inlägget#1  Hedersmord Anna
2004-02-03 16:17:54

Jag ska precis påbörja mitt arbete, en C-uppsats om Hedersmord i Sverige, och behöver lite hjälp, både med litteraturtips och annat nyttigt!

Jag vet ganska lite om det här ämnet, är inte så påläst, så mitt utgångsläge är inte så lysande. Jag vet knappt vart jag ska börja någonstans..
Jag vet också att jag borde specifiera mig, eftersom Hedersmord kan bli ett ganska brett ämne. Men vad ska jag rikta in mig på?

Någon som känner att den kan bidra med något, stort eller smått, välkommen! Länkar, böcker, personliga erfarenheter eller andra tips, så blir jag jätteglad! :)

Lite diskussioner om detta vore också trevligt..

#2  Drastisk ändring i planerna.. Anna
2004-02-03 17:18:39

Hej och hå.. Om det fanns en 'radera' knapp för redan skrivna inlägg hade jag använt den nu..

Jag har beslutat att lägga ämnet 'Hedersmord' på hyllan, och skriva om något annat istället.
Visst finns det en hel uppjö av information att ösa ur om man väljer just hedersmord, men jag tar istället ett ämne som jag känner mig mer redo att battla med just nu. Istället ska jag skriva om könsroller och hur vi identifierar oss med dem. Det är också ett ämne jag känner mig mer motiverad att skriva just nu. Hela hedersmord-debatten har dränerat mitt sinne på vettiga saker at ta upp.. Allting är ju redan sagt!

Uppsatsen ska orientera sig både inom samhällskunskap, religion och psykologi och jag tror nog det går att hitta dessa aspekter även när man talar om könsroller.

Så.. är nu någon som istället har bra tips vad gäller att skriva om könsroller så mottages även detta tacksamt! ;)

(Det finns iofs väldigt mycket om detta här på feminetik redan, så jag lär inte lida någon brist på information..)

/

#3  har du... Josefine Alvunger
2004-02-05 23:18:57

kommit fram till syfte el frågeställning än? Det är lättare att tipsa då för könsroller är ju väldigt brett. Och vilket är ditt huvudämne?

#4  Ptja Anna
2004-02-07 10:55:02

Jag har inte riktigt kommit fram till någon frågeställning än. Ja, könsroller är väldigt brett så jag vet inte riktigt än vad jag ska inrikta mig på.. Just nu är jag smått förvirrad :)

Det enda jag vet är att jag måste få in en religions-aspekt, och en psykologi-aspekt på arbetet. jag ska skriva samma arbete för flera ämnen nämligen..

Men typ, hur vi identifierar oss med könsrollen, hur vi försonas med den. Hur lätt det blir en del av ens personliga identitet för de som inte har några problem med den, och hur lätt det skapas motsättning och identitets-förvirring, till könsrollen för de som har problem med den(t.ex homosexuella, eller tjejer med ett utpräglat intresse för "fel"(dvs "manliga) saker...

Och så tänkte jag kanske även få in något om hur olika religioner/kulturer förhåller sig till könsrollerna, hur de många gånger framhåller dem som levnadsideal(eller inte?). I synnerhet tar jag då upp den islamiska kulturen och kristendomen.

Hmm, ja det är svårt det här..

#5  Mina funderingar... Anna
2004-02-07 11:33:48

Kanske kan berätta om bl.a vad det var som fick mig intresserad av att skriva om just det här, just nu.

Häromdagen satt jag i soffan med pojkvännen och var lite uppgiven, var lite på världen-är-skit-och-det-finns-inget-jag-kan-göra-åt-det-humöret.
Jag: "Vad ska jag göra för att visa världen att jag skiter i deras jävla ideal?"

Du vet, ibland känns det som om man bara har lust att göra något riktigt radikalt, som att klippa av sig allt hår på huvudet, gå ut i linne och visa håret under armarna, klä sig i kjol med gummistövlar utan att bry sig om att folk kan se att man inte rakat benen, och bara gå tvärt emot den smala och motsägelsefulla mall det är meningen en ung tjej ska följa. "Var sexig, men inte slampig. Ha urringat, men visa inte brösten. Var dig själv, men var såhär. Sminka dig - så att det ser naturligt ut." och så vidare...
Jag trivs inte i den rollen jag har blivit tilldelad, eftersom den inte erbjuder någon rörelsefrihet.

F tyckte inte att jag skulle göra någonting "bara-för-att", utan isåfall för att jag själv ville det. Detta förvirrade mig något kolossalt.
För vad är min egen vilja, och vad är samhällets? -Och om jag känner att jag faktiskt VILL göra någonting "bara för att" provocera? Hur gör jag då?

Det är som att välja mellan pest eller kolera. Damned if I do, and damned if I don't.

Alternativ 1 är: Conform, obey the rules, axla din sociala könsroll och du belönas genom en smula falskt självförtroende som räcker en liten stund(tills du inser att du inte gjort tillräckligt ändå - tills du inser att det inte finns något ände - att du aldrig kan bli den perfekta kvinnan de vill ha dig till, eller tills du inser dubbelmoralen i att en kvinna som opererar brösten för att uppnå idealet - i slutändan inte får någon respekt för den hon är ändå - trots att hon gjort allting "rätt")

Alternativ 2 är: Gå efter dina egna principer, fullkomligt SKIT i vad "alla andra" tycker om det, låtsas som om de inte de där "andra" finns - som om du bodde på en öde ö, och bara var tvungen att behaga dig själv och dig själv endast. Gör det du vill - klipp håret om du tycker det är mer praktiskt, sluta sminka dig (varför sminka sig på en öde ö, om ingen ändå kommer se dig?) Intressera dig för det du vill oavsett vad alla andra tycker. - Men. Gör du såhär så kommer du få ta en massa skit för det. Du kommer känna att ditt värde/status som objekt sjunker som en sten ner i vattnet. Kanske är du rädd för det, eftersom du lärt dig att ditt törsta värde ligger i ditt värde som objekt?

Dessutom har jag funderat en hel del på vad som är MIN vilja, och vad som är inprogrammerat i mig av kulturen. Har jag egentligen en egen personlig uppfattning om vad som är "snyggt" och inte?
Visa mig en bild på en kvinna med tofsar under armarna och håriga ben, där bilden inte är tagen efter det "manliga perspektivet".
Visa mig sedan en bild på en mer stereotyp kvinna som kulturens ideal hyllar som ett vackert objekt, en smal, lång, vit kvinna med stora bröst och långt svallande hår och ett inställsamt leende på läpparna - och fråga mig: Vem är snyggast/vackrast?
Be mig att svara fort, innan jag hunnit tänka efter, och jag kommer troligen svara att den senare kvinnan är snyggast/vackrast.
Är det rätt?

Om jag inte VILL tycka så, kan jag väl ändra mig? Går det att hitta sin personliga smak och tycke, eller är jag för evigt dömd att vara en produkt av samhällets ideal?

Kanske går det att "hitta sig själv" undangömd bakom en massa formler och inprogrammerade budskap någonstans långt därinne, och försöka träna på att "tänka själv" lite oftare? Kanske är jag som en person som blivit tillsagd vad hon ska tycka och tänka i hela sitt liv, och först nu inser att det varit falskt och att hon faktiskt har en egen vilja som ännu är outvecklad eftersom den sällan använts, och nu måste hon utveckla den på nytt - som ett litet barn som just upptäckt världen?

Ja, detta var tankarna som födde idén till att vilja läsa på om det här. Kanske bara fullt av massa dravel, vad vet jag..
Det är inte det lättaste att greppa dessa tankar när man bara har dem i huvudet, och ännu svårare är det nog att få dem till en utvecklad och genomarbetat konkret uppsats som ska hamna i händerna på en lärare.

Hjälp. :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?