feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Varken hora eller kuvad"?!


Gå till senaste inlägget#1  "Varken hora eller kuvad"?! eldmantra
2016-04-15 15:25:44

Lite kort info om denna organisation:
"Varken hora eller kuvad (VHEK) bildades som ideell förening år 2005 och är en avdelning av den internationella organisationen, Ni Putes Ni Soumises, som bildades i Paris 2003."

Denna organisation har alltså funnits i 11 år och medlemmar har antagligen kommit och gått men det som jag upplever vara allt annat än friskt är deras organisationsnamn som jag dessutom har ringt för att kritisera dom för.

Vilket inte togs emot seriöst nånstans, vilket gör det hela ännu mer oroväckande.

Hur organiserade feminister fortsätter sig att använda sig att det fruktansvärt dåliga namnet är för mig väldigt svårt att förstå.

Min personliga åsikt är att feminister bör sätta press på att denna org. att byta namn till något mer lämpligt och passande med tanke på vad dom säger sig stå bl a för att "Förebygga och motverka kvinnoförtryck och alla former av våld mot kvinnor".

Ordet hora vars definition är av nedsättande karaktär och kan betyda prostituerad. Varför spotta på det kvinnor bland lägst status i samhället när man säger sig stå för feministiska värderingar?

Totalt idiotiskt! Vilka människor håller i den här organisationen egentligen och hur fan tänker dom?!


Hur tänker du och vad tycker du?

Är "varken hora eller kuvad" ett bra namn för deras organisation?


.

#2  Sv: "Varken hora eller kuvad"?! Ghost
2016-05-13 14:40:07

Hora är enligt min erfarenhet ett nedsättande ord som kan användas på både kvinnor och män. Exempelvis invandrare från väldigt patriarkala länder använder det systematiskt för båda könen när de vill förolämpa någon väldigt mycket.

Med tanke på att många av de som prostituerar sig i Sverige och andra länder också är män så tror jag termen börjar bli väldigt urvattnad som ord för specifikt kvinnor i sig. Jag vet hur jag använt det och det har varit uteslutande emot män.

Organisationen du talar om hänvisar med stor sannolikhet till det s k hora/madonna-komplexet som är väldigt vanligt bland individer (av båda könen) inom den moralkonservativa sfären. Hora i det här fallet skall troligen tolkas inom det sammanhanget, som "lösaktig" och inte prostituerad. Som de flesta av oss säkert vet så har personer med djup fixering kring just hora/madonna-komplex en speciell kvinnosyn att de som definieras som lösaktiga är tillgängliga för alla. De vanligaste förekomsterna av våldtäkter visar att de män som genomför sådana handlingar ofta har en extrem konservativ syn på män och kvinnors roller i samhället.

Så i teorin tror jag namnet är ok utifrån min uppfattning av saken. Hora = prostituerad är inte det som avses utan hora = tillgänglig för alla är det som menas, då den attityden leder till att vissa individer får för sig att en sådan kvinna kan man göra vad man vill med och nej betyder inte nej utan det är i deras förvrängda verklighet kan en kvinna som de stämplar som en hora inte säga nej.

#3  Sv: "Varken hora eller kuvad"?! samusaran
2016-05-19 04:23:32

Jag tror ju själv på att "reclaima" ordet hora liksom homosexuella män gjort med "bög", och tycker helt klart att namnet är problematiskt.

Förstår den goda intentionen bakom, att tjejer/kvinnor inte gör nåt dåligt om dom vägrar leva som familjen har bestämt, men det riskerar att slå fel. Man medger på nåt vis stigmats makt och hur kvinnor hela tiden tvingas förhålla sig till det ("jag är ingen hora" osv). Ska man bli kvitt ordets makt så måste dess sårande effekt på nåt sätt neutraliseras.

Så tänker jag i alla fall.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?