feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är män diskriminerade?


Gå till senaste inlägget#1  Är män diskriminerade? Miarmaria
2015-06-25 17:03:54

Innan jag skrev till TT och påtalade att pojkar är diskriminerade i skolan lärde Institutionen för lärarutbildning vid Uppsala universitet ut till lärarstudenterna att flickorna var diskriminerade i skolan. Detta påstående underbyggdes av en undersökning som påstod att pojkarna fick betydligt mer talartid i klassrummet än flickorna. I bästa fall var påståendet att flickorna var diskriminerade i skolan en felaktig slutsats i annat fall var det helt enkelt en lögn som passade lärarutbildarna. Intressant är att någon nyligen sa att det troligtvis alltid varit så att pojkarna varit diskriminerade i (enhets-)skolan fast ingen tänkt på det. Jag hade ju tänkt på det och antagligen någon annan också.

Kanske råder samma mönster när det gäller ojämställdhet även i resten av samhället. Kvinnor tjänar och äger mindre än män, men det är ju inte säkert att de för den skull konsumerar mindre än män och får sina behov tillgodosedda i mindre utsträckning än män. Det finns faktiskt en sak som tyder på att det egentligen är män som är diskriminerade i samhället, nämligen genomsnittslivslängden som är kortare för män än för kvinnor. När det gäller socioekonomiska grupper som har kortare livslängd än andra socioekonomiska grupper pratar samhället om sämre levnadsvillkor. Kanske beror mäns kortar medellivslängd också på sämre levnadsvillkor.

#2  Ang: #1 av Miarmaria Miarmaria
2015-07-05 15:16:54

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artikla… styrker min åsikt att män kan vara diskriminerade i flera avseenden.

#3  Ang: #2 av Miarmaria Miarmaria
2015-07-05 15:23:05

Nej förlåt, jag glömde bort att när kvinnorna är missgynnade är det männens fel och när männen är missgynnade så är det också männens fel, enligt feministerna.

#4  Ang: #3 av Miarmaria Miarmaria
2015-07-05 15:25:03

Det är ju den maskulina könsrollen som det är fel på till skillnad från den feministiska könsrollen som det inte är fel på, enligt feministerna.

#5  Ang: #4 av Miarmaria Henrik
2015-07-06 12:44:12

Det finns ingen feministisk könsroll.

#6  Ang: #5 av Henrik Miarmaria
2015-07-06 14:27:43

Det är möjligen bättre att kalla den feministiska könsrollen för kvinnlig könsroll. Hur som helst så behöver denna könsroll förbättras och det är enklare för kvinnor att förändra den kvinnliga könsrollen än den manliga.

#7  Sv: Är män diskriminerade? samusaran
2016-05-19 04:41:00

Det som många ofta missar är att patriarkala könsroller också i vissa avseenden kan missgynna män. Jag vet inte om ordet diskriminering är rätt att använda i sammanhanget, men det är helt klart så att manliga "plugghästar" är mindre accepterade än kvinnliga. Killarna saboterar sig själva genom att socialt bestraffa flit bland de egna, så att säga. Killarna kanske talar mer i klassrummet, men det handlar inte så sällan om rent blaj och clownfasoner. I alla fall när jag gick i skolan var det så. Inget som höjda betygen direkt.

Paradoxen är sen kanske att det trots att tjejer presterar bättre i skolan ändå är mestadels män som sitter på ledande poster i samhället. Om det kommer att förändras när dagens 20-åringar blir medelålders vet jag inte.

#8  Sv: Är män diskriminerade? JemyM
2016-05-20 09:01:37

"Detta påstående underbyggdes av en undersökning som påstod att pojkarna fick betydligt mer talartid i klassrummet än flickorna."

Jag tror inte så många är varse om hur detta orskar problemet.

Strukturen kallas för hegemonisk maskulinitet. Det är en konstruktion av "män" som bygger på utmärkande individer och sammanbakade siffror snarare än en studie av gruppskillnader. Genom att göra talande män till representativa för "män" formar det både en bild av hur män skall vara och därmed en struktur, ett socialt tryck.

Det socialpsykologiska fenomenet kallas "social proof" och är en av de mest kraftfullaste inflytelsemekanismerna. Det är samma som används för att sälja smör med kändisar.

#9  Sv: Är män diskriminerade? Eric
2016-12-14 18:00:59

Jag har inte läst hela tråden.

Jag blev medlem för att bli upplyst i min feminism men herre jistanes vad folk slänger sig med generaliseringar ;) "Enligt feministerna.."

Självklart förekommer det diskriminering mot pojkar. Alla utsätts för diskriminering. Individen kommer alltid att stå i konflikt med samhället. Det är därför som kampen för jämlikhet är så oerhört viktig.

#10  Sv: Är män diskriminerade? Henrik
2016-12-15 21:22:26

Hej, Eric! Det är väldigt otypiskt med såna generaliseringar. På ett forum med flera hundra feminister kan förstås dom uddaste föreställningar dyka upp.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?