feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skönhetsbubblan


Gå till senaste inlägget#1  Skönhetsbubblan Miarmaria
2014-06-23 17:56:25

Spana in det här:

http://www.svtplay.se/video/2137847/skonhetsb…

Rätt långt i från feminism tycker jag, men det kanske finns feminister som anser att kvinnor ska få göra som de vill med sina egna kroppar och som fördömer min kritik.

#2  Ang: #1 av Miarmaria Henrik
2014-06-23 23:39:21

Att änniskor ska få göra vad dom vill med sina kroppar är väl en lämplig grundinställning. Men lika klart tycker jag det är att det bör finnas en motkraft till dom som satsar enorma belopp på att tala om för tjejer att deras utseenden inte duger. Konstigt nog är inte alla feminister helt med mej i det kravet. Läs till exempel tråden om Generation plastik.

#3  Sv: Skönhetsbubblan Miarmaria
2014-07-07 19:36:37

Att människor ska få göra vad dom vill med sina kroppar är inte en lämplig grundinställning.

I programmet ovan förekommer en kvinna som opererat sin näsa för att hon ansåg att den var för stor. Hon ångrar efteråt att hon gjort det. För mig förefaller det som om kraven för att få utföra skönhetsoperationer bör vara lika hårda som kraven för att få byta kön. Det bör inte vara den enskilda kvinnans ansvar att ensam stå emot dessa enorma kommersiella krafter.

Enligt svensk lagstiftning är könsstympning av kvinnor olaglig. Det förekommer enligt programmet trots detta att svenska läkare könstympar svenska kvinnor som vill därför att de upplever att könstympning är fel enbart när det sker som en del av en annan kultur. När det gäller könsstympning anser jag att det vore lämpligt att socialstyrelsen drog in läkarlegitimationen för de läkare som utför sådana på kvinnor eftersom det är olagligt i sverige och eftersom uppenbarligen även svenska kvinnor behöver detta skydd.

Vilken typ av motkrafter syftar du på? Eftersom det satsas enorma belopp på att tala om för tjejer att deras utseenden inte duger, är det osannolikt att de motkrafter som finns idag har någon chans att räcka till.

#4  Ang: #3 av Miarmaria Henrik
2014-07-08 00:55:45

Vem är motkraften? Det är du och jag, andra feminister och andra medmänniskor. Tillsammans kan vi åstadkomma underverk, i alla fall ska vi inte ge upp utan att försöka!

#5  Ang: #4 av Henrik Miarmaria
2014-07-08 21:04:19

Om man anser att "Att änniskor ska få göra vad dom vill med sina kroppar är väl en lämplig grundinställning", så är man inte en motkraft mot att kvinnor gör saker som skadar dem själva, på dessa sätt.

#6  Ang: #3 av Miarmaria Sinderella
2014-07-09 21:32:36

Men vem ska avgöra vad som ska räknas som skönhetsoperation och inte, med ditt förslag?

Jag tycker inte att gränsen är glasklar.
Du tar upp ett exempel med en kvinna som ville operera sin näsa för att den var för stor. Men om det hade varit en kvinna som velat operera sin näsa för att den vuxit ihop på ett sätt som hon tyckte var fult och inte såg ut som förut efter ett brott på näsbenet?

Eller en kvinna som vill göra en bröstrekonstruktion efter att ha opererat bort det ena bröstet på grund av bröstcancer?

Eller en kvinna som fått vanprydande ärr vid en trafikolycka eller brännskada?

Stora födelsemärken i ansiktet som är ofarliga men som en kvinna upplever som ett som ett stort problem rent estetiskt?

Själv skulle jag aldrig vilja leva i ett samhälle där människor var tvungna att be om tillstånd av staten för att få göra något av ovanstående ingrepp. Dessutom skulle ju ett krav på utredning innan någon fick tillstånd att göra något ingrepp som skulle kunna klassas som skönhetsoperation enbart leda till att människor åkte utomlands och gjorde ingreppet .

Och vad menar du med att svenska läkare utför könsstympning i Sverige?

Likställer du all intimkirurgi med könsstympning?!

Att en kvinna som får sådana skavsår att hon inte ens klarar av att cykla eller ha på sig vanliga jeans på grund av sina långa inre blygdläppar har möjlighet att få dem opererade (även om hon får betala själv) ser jag knappast som ett bakslag för feminismen utan snarare tvärtom.

Det är snarare Inställningen att kvinnor måste lära sig att älska sina kroppar till varje pris, skit samma hur mycket smärta och obehag vissa kroppsdelar vållar dem som jag anser är antifeministisk. Har sett flera exempel på hur kvinnor som haft rejäla obehag av långa inre blygdläppar skrivit till frågespalter och fått fullkomligt idiotiska svar, som att "blygdläppar kan se ut på så många olika sätt, det gäller att acceptera sin kropp som den är."

Jag har väldigt svårt att tro att en kille som led av trång förhud och på grund av det hade svårt att sköta sin hygien på ett tillfredsställande sätt, för att inte tala om att ha sex och onanera skulle få ett svar som gick ut på att "alla kroppar är olika, försök att lära dig älska och acceptera din kropp" om han skrev till en frågespalt.Förmodligen skulle han istället uppmanas att kontakta en läkare.

Nu valde jag ett vanligt exempel på intimkirurgi. (könsstympning?)

Ett annat rätt vanligt exempel är kvinnor som tidigare njutit fysiskt av vaginala samlag men som efter en svår förlossning inte längre känner någonting fysiskt
vid samlag trots att underlivet är ihopläkt sedan länge. Det här problemet kan ganska ofta lösas med intimkirurgi men ändå kan kvinnor få rådet att göra knipövningar (trots att det är precis det de har gjort varje dag i ett år utan någon förbättring) eller helt enkelt att strunta i att de inte längre känner något vid samlag och istället varva med andra typer av sex (!)

Det verkar finnas en djupt rotad, patriarkal attityd i samhället om att kvinnor ska bita ihop, tiga och lida , att det ska lära sig att leva med kroppsliga obehag och problem som rör deras könsorgan och reproduktion helt enkelt.
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#7  Sv: Skönhetsbubblan Miarmaria
2014-07-09 22:26:17

För mig förefaller det som om kraven för att få utföra skönhetsoperationer bör vara lika hårda som kraven för att få byta kön, skrev jag. Jag tog inte ställning till vem som skulle göra bedömningen, men när det gäller könsbyten är det väl sjukvården som gör det. Det alternativ jag kommer på är att man utser människor specifikt för detta uppdrag. Jag har inte tagit ställning till vilket, jag anser bara att det vore bra om man kunde förhindra att kvinnor ensamma måste stå emot pressen att förändra sig på ett sätt som de senare kanske ångrar i likhet med denna kvinna. På vilket sätt är det ett problem om folk åker utomlands och gör det jämfört med om de gör det i sverige?

Jag utgår från att den svenka lagstiftningen om könsstympning är adekvat tills någon har övertygat mig om en bättre formulering. Den svenska lagstiftningen handlar enbart om könsstympning av kvinnor. Det kan eventuellt vara bra med möjligheter till undantag. Dessa undantag bör i så fall enligt min uppfattning inte ske på grund av etnicitet. Anser du att lagen mot könsstympning av kvinnor helt borde tas bort eller att den borde formuleras om och i så fall hur?

#8  Sv: Skönhetsbubblan Sinderella
2014-07-09 23:07:48

Jag är absolut inte emot lagen om kvinnlig omskärelse, om det är den du menar. Eftersom det inte (åtminstone inte officiellt och med stöd av svensk lag) existerar några läkare som utför kvinnlig omskärelse på sjukhus i Sverige så antog jag att du menade något annat med begreppet könsstympning, såsom intimkirurgi i allmänhet.

Om det inte var så du menade får du gärna förtydliga vad det var du syftade på. För mig är det helt främmande att kalla all kirurgi (eller all kirurgi som inte är absolut livsnödvändig) som utförs på en viss del av kroppen för stympning enbart för att det rör sig om en viss del av kroppen.
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#9  Ang: #7 av Miarmaria Sinderella
2014-07-09 23:35:46

När det gäller könsbyten , eller könskorrigering som är ett mer korrekt uttryck krävs först en remiss från en psykiatriker för att det överhuvudtaget ska bli en utredning. De som håller i utredningen är psykiatriker/allmänläkare kurator och psykolog och en utredning brukar ta minst två år.

Jag tycker inte alls att det vore realistiskt att ha samma krav för att människor ska få tillstånd att göra en "skönhetsoperation" , använder citattecken för att definitionen på vad som ska klassas som skönhetsoperation som sagt är ganska godtycklig.
Inte minst för att det handlar om cirka 50 personer årligen som begår könskorrigering. När det gäller skönhetsoperationer får man lägga till en, två eller rentav tre nollor till den siffran beroende på exakt vad som räknas som skönhetsoperation.

Sjukvården går på knäna och är underbemannad redan idag, jag tycker inte att det finns tillräckligt starka skäl för att tvinga en enorm mängd människor att mot sin vilja göra kostsamma utredningar för att röna ut om de ska få tillstånd att göra ett ingrepp de i uppskattningsvis minst 9 fall av 10 betalar själva.

Jag tycker inte att det behöver vara ett problem i sig att människor åker utomlands för att göra skönhetsoperationer, jag menar mest att ett utredningskrav med syfte att "hjälpa kvinnor att stå emot pressen" fyller ju ingen funktion när de enkelt kan göra samma operationer utomlands hur enkelt som helst. Redan idag är det t.e.x rätt vanligt att kvinnor i Sverige gör bröstförstoringar i Thailand eftersom det är mycket billigare där.

Ett utredningskrav löser ju inte heller grundproblemet, att kvinnor bedöms och värderas efter sitt yttre och sina kroppar på ett helt annat sätt än vad män gör.
Det är ju på grund av detta som bröstförstoringar, en av de vanligaste skönhetsoperationerna har blivit så otroligt vanligt också bland tjejer och kvinnor som har genomsnittliga och inte på något sätt avvikande bröst.
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#10  Medmänsklighet Henrik
2014-07-10 10:52:38

Jag tar tillbaka vad jag skrev om att en lämplig grundinställning är att människor ska få göra vad dom vill med sina kroppar. Bra att du klandrade den formuleringen, Miarmaria!

Grundinställningen är medmänsklighet. Att rycka på axlarna åt vad en pressad medmänniska gör med sin kropp är inte alltid ett uttryck för medmänsklighet.

#11  Ang: #10 av Henrik Miarmaria
2014-07-18 03:32:51

Bra att du kan ändra dig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?