feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsroller och barnprogram


Gå till senaste inlägget#1  Könsroller och barnprogram Isabel Alves
2005-02-05 12:01:11

Hej!
Jag gör ett projketarbete om medias framställning av könsroller i program för barn. För att se om min åsikt att de är könsrollskonserverande och väldigt onyanserade stämmer och hur de tar sig uttryck. Jag undrar om någon har tips på bra litteratur eller undersökningar om detta. Det skulle också vara intressant att höra era åsikter om ämnet.

#2  Åh, ett favoritämne! Lemur
2005-02-05 12:11:25

Eftersom mina barn är i barnprogramsåldern är det här något som ligger mig varmt om hjärtat. SÅ varsågod, mina åsikter!

Tänker du titta på SVT enbart eller de andra kanalerna? Jag har intrycket av att Bolibompa och Barnkanalens programledare är unika i sitt slag när det gäller könsrollsutsuddning. Fast en del av själva programmen kan vara mer eller mindre könsrollskonserverade såklart, framförallt det som inte är egenproducerat utan inköpt.

Sen tycker jag det är skillnad på program riktade till små barn och barn i mellanstadieåldern.

#3  fortsättning Isabel
2005-02-05 21:09:16

Jag har redan tittat på barnprogram och fört statistik på hur många karaktärer av honkön respektive av hankön som visas. Det är helt klart fler manliga. Jag har tillgång till svt och tv4, jag funderar på att jämföra dem, jag har redan sett en skillnad: det är mer jämnt fördelat mellan könen i svt's barnprogram. Jag tror också att det stämmer att det är skillnad på svenskproducerade barnprogram och andra. tyvärr är det rätt svårt att hitta information om var programmen är gjorda och eftertexterna till barnprogram är inte speciellt bra (oftast har de ingen alls) Det blir ju svårt att hinna skriva ner alla karaktärer t.ex. när en stor grupp av barn visas samtidigt.

#4  Tips Lemur
2005-02-05 21:35:39

Ofta har programmen egna sajter. Där går det att se var de är producerade. SVT har massor av barnmaterial på sin sida, svt.se/barn heter den.

Det är nog intressant att se vad karaktärerna gör också, inte bara hur många de är.

#5   josephine
2005-02-05 23:13:22

Gender, race, and class in media : a text-reader / Gail Dines and Jean M. Humez, editors
Critical readings: media and gender / edited by Cynthia Carter and Linda Steiner
Gender in film and the media : east-west dialogues / Elzbieta H. Oleksy ...
Hollywood androgyny / Rebecca Bell-Metereau (mer om film, min anm.)
Från vagga till identitet : hur flickor blir kvinnor och pojkar blir män : [teorin bakom pedagogiken på förskolorna Björntomten och Tittmyran] / Ingemar Gens
Genus & media : om kvinnor, män och bildens betydelse / Martin Gustavsson ...
Where the girls are : growing up female with the mass media / Susan J. Douglas
Vad är mediepedagogik? : "skolpåverkan" på media! / Margareta Rönnberg
TV-reklamen - vår tids myter : men könsrollskonserverande & konsumtionsfrämjande för barn? / Margareta Rönnberg
Varför är Disney så populär? : de tecknade långfilmerna ur ett barnperspektiv / Margareta Rönnberg
TV är bra för barn / Margareta Rönnberg
Moralbilder : om medieetik, våld och debattporr / Margareta Rönnberg

Några tips. Vet inte hur seriöst du ska göra det. Jag gillar Rönnberg, för hon vänder upp och ner på traditionella åsikter om påverkan och hur barn påverkas av media. Ibland är hon lite väl positiv till allt, men det är en bra omväxling.

Försök gå in i ditt projekt med öppet sinne. Försök låta bli att ha en tes som ska bevisas. Sådan forskning finns i överflöd.

#6   Isabel Alves
2005-02-06 11:06:34

Jag har tänkt gå in med en djupare analys av karaktärerna och hur de beter sig också, men jag hinner inte göra det med alla program. Jag tyckte det skulle vara intressant att se om det var någon skillnad i antal för det är så men det finns absolut ingen anlöedning till att det skulle vara så.
Tack för tipsen, de verkar bra. Jag har redan Römmbergs TV är bra för barn, det är intressant att se det från olika perspektiv.

#7   josephine
2005-02-06 11:37:20

Mitt tips för att inte göra det för stort är att välja ut några olika program från olika kanaler. Har ingen koll på barnprogrammen, men intressantast är väl om mman försöker hitta likvärdiga program, tex ett svenskproducerat allmänt ungdomsprogram från varje kanal, en tecknad serie osv. Lycka till, skriv gärna något om det här sedan. Du har ju tex Vildmark här på feminetik.

#8  #1 Könsroller och barnprogram Erik Forsman
2005-02-07 11:42:03

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#9   Isabel
2005-02-11 17:46:07

Tack för tipsen. jag kommer att tolka programmen själv, vilket jag tycker ska bli väldigt intressant. Men jag måste ha något mer faktabaserat att gå på, jag får intte bara skriva mina egna åsikter. Någon som har några fler tips?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?