feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Femdefence


Gå till senaste inlägget#1  Femdefence Alvunger
2005-02-03 18:05:39

Tror att en hel del har hört talas om den här kampanjen, men hur ställer ni er till den?

Realiserbart? Vettigt? Horribelt?

http://www.femdefence.info/

#2   Erik Rodenborg
2005-02-03 18:08:59

Rent känslomässigt reagerar jag positivt. Hoppas det är effektivt och funkar som det är tänkt.

#3   Hanna_B
2005-02-03 18:18:10

Jag har hemskt svårt att tro att någon skulle gå omkring med nåt sånt till vardags. Risken för att råka ut för något är ju liksom inte så stor.

Bleve det vanligt, vore väl första åtgärden för en våldtäktsman att hålla kvinnan i chack medan man plockar ut den.

Jag undrar om inte den här typen av idéer är ganska ångestskapande för en del män? Det finns en del gamla myter ända sen medeltiden tror jag, om kvinnor som har tänder i vaginan...

#4   elinlite
2005-02-03 18:20:50

Min första reaktion blir euforisk skadeglädje, men två sekunder senare byts den ut mot:

1. att jag inte tycker om vapen
2. att den skulle med lätthet kunna användas mot kvinnor
3. det ändå inte överhuvudtaget hjälper mot det tankesätt som gör att kvinnor blir våldtagna.

#5   Kerstin
2005-02-03 18:24:16

Som konstprojekt är det intressant, eftersom syftet med konst oftast är att väcka tankar och frågor, och det gör ju detta.

Som verklig produkt skulle den nog inte bli någon succé tror jag. För egen del skulle jag ha svårt att stoppa in ett stickvapen i min egen vagina. Tänk om jag själv skulle skadas av den?

En tanke som nämndes på hemsidan var att många män kanske skulle se den som mer aggressiv än vad en våldtäkt är. Spännande frågeställning...

#6   Anna
2005-02-03 18:29:42

Så länge män fortsätter våldta så varför inte?

Synden straffar sig själv, hehehe.

#7   Maria
2005-02-03 18:33:55

Varför inte? Ju fler kvinnor som använder en, desto troligare att killar börjar fråga om kvinnor verkligen vill innan de går till attack.

#8  #5 elinlite
2005-02-03 18:36:55

Ja det är faktiskt mycket intressant. Man skulle kunna skruva till tanken ännu mer. Vad skulle vi tycka om en kvinna som gick ut och ligger med män endast för att skada dem med ett sådant vapen?
Skulle det vara jämförbart med våldtäkt?
Det verkar som att ganska många (både män och kvinnor) har svårt att förställa sig skadan som sker vid våldtäkt, att det inte endast är en fysisk händelse, utan även att det är en mental koppling som sker mellan ngt som borde vara en av livets största njutningar och extrem ångest och smärta(inte minst pga av att vi benämner förövarens brott på det sätt vi gör - som vi diskuterat på andra trådar).

#9  #8 Maria
2005-02-03 18:53:54

Bra påpekande!
Jag hade verkligen inte tänkt på den vinkeln.

Kerstin, eftersom grejen är utformad i samråd med gynekologer så borde den vara säker. Tror heller inte att piggen sticker ut hela tiden.

Hursomhelst så är det bara spekulationer alltihop eftersom den inte tillverkas för komersiellt bruk.

#10  Jag tror.. Fredrik
2005-02-03 19:13:02

att risken är att kvinnan råkar än värre ut med detta vapnet än utan, en våldtäktsman som skadar sig på det kan tänkas antingen hämnas genom att misshandla henne fysiskt som en hämndaktion, eller för att skada henne såpass mycket att hon inte gör motstånd när han försöker plocka ut den för att sedan fullborda våldtäkten, kanske beroende på _hur_ skadad han blir av den i första skedet.
Jag vet inte om det är vad det skulle leda till, men jag har svårt att tro att vapen är rätt sak att ta till för att inte råka illa ut, det blir oftast snarare tvärtom.

#11   Johanna
2005-02-03 19:17:57

Nu skulle inte det där fungera som ett skydd mot våldtäkt som de hävdar, utan snarare ett straff för våldtäktsmannen. Han måste ju in för att bli skadad, och då är det ju redan våldtäkt.

Men, om kvinnor gick omkring med en sån skulle kanske våldtäktsmännen tänka efter innan.

Det där med att mannen skulle hämnas på kvinnan... jag vet inte, men jag kan tänka mig den första tanken för en man som just fått en x cm lång pigg in i kuken inte direkt är att slå någon?

#12  Johanna Fredrik
2005-02-03 19:33:42

Jag medger att jag har svårt att sätta mig in i situationen, men många anser att våldtäkt handlar primärt om makt, inte kåthet, och om så är fallet kan mannen i fråga tänkas försöka utöva makt över kvinnan på ett annat sätt om våldtäkten misslyckas (om man nu kan formulera sig så), särskilt om hon har "fräckheten" att försöka hindra hans maktutövande på ett sånt sätt.
Som alla vapen så kan säkert även detta vändas mot personen som använder det, och om någon försöker skada kvinnan själv med detta vapen så kan denne säkert lyckas ställa till ganska svåra skador.

#13  nä... josephine
2005-02-03 20:13:27

Jag gillar den inte av samma anledningar som jag inte bär kniv i handväskan.
* Ett vapen innebär ofta en större risk för den som blir angripen, då det kan användas mot denne själv.
* Smärta kan utlösa extra agression vilket går ut över offret.
* Om jag blev våldtagen skulle jag inte vilja ha hans penis blödande i mig. Smittorisk.
* Jag skulle känna mig som ett förtryckt offer om jag skulle beväpna min vagina. Detta vägrar jag göra idag.

Men, jag säger som Kerstin - som konstprojekt är det intressant och kan förhoppningsvis väcka frågor.

#14  Frågor väckta! Lemur
2005-02-03 20:36:30

Ja, jag inser att det är ett konstprojekt, avsett att väcka debatt och tankar. Ihop med några diskussioner här på Tycka senaste tiden, har tankar och frågor väckts. Jag har filosoferat lite över begreppet "kollektiv skuld" och "kollektivt straff".

Och kvinnor är både kollektivt skuldbelagda och kollektivt straffade när det handlar om våldtäkt. Hur vi än gör, så gör vi fel.

Det är vi kvinnor som ska se till att vi inte blir våldtagna, genom att undvika mörka parker, undvika svarttaxi, undvika ONS, undvika korta kjolar och sexiga underkläder, undvika berusning och nu - skaffa "fittvapen" för att ge den jäveln på nöten (nästan i alla fall) om han trots alla försiktighetsmått ändå skulle lyckas ta sig dit.

Jag vill inte vara kollektivt skuldbelagd, kollektivt straffad, för något som orimligen skulle kunna vara mitt eller någon medsysters skuld!

Våldtäkt sägs handla om makt. Maktlöshet gör människor desperata. Är läget så desperat, är vi så maktlösa, att vårt enda vapen är ett vapen i vår stolthet? Hur långt har maktlösheten tagit oss? Vore vi lyckligare helt utan makt än med låtsas-makt som nu?

Jag förväntar mig inga svar på frågorna, men de är väckta.

#15   Ell
2005-02-03 20:39:44

det är bara att konstatera ide'n och konstverket i sig är lyckat. Det får en att fundera och väcker debatt helt klart. förhoppningsvis kan denna kampanj få in en lite jävla gnutta av insikt. (kommer ihåg en demonstration förrra året mot våldtäkt, en tjej har just hållit ett tal om att hon har blivit våldtagen. Hon apploderas för att hon vågat gått upp och sagt sitt inför en mängd människor varpå en man ur publiken säger _Ni vill ju bli våldtagna. Ni apploderar ju och hyllar henne.Vissa gubbar är tämeligen tjockskalliga.)

Gratulerar till en bra ide' men tror inte att de skulle funka i verkligheten då det säkert skulle förvärra situationen. Ett sting i framsnabeln får ett redan ilsket bi att bli argare.

#16  hmmm... JoeHill
2005-02-03 21:14:39

...vad händer om man sätter in den åt fel håll??

Aj..

#17   Hanna_B
2005-02-03 22:28:11

De som pratar om att han blir argare tror jag har missförstått något. Vad man ska göra är att bryta rollspelet, och inte vara ett offer så inte han kan spela sin förövarroll. Verkar väl vara ett funktionabelt medel för att bryta skeendet. OK jag är Petra Östergren-indoktrinerad, men jag tror _inte_ man behöver vara rädd för att göra honom arg. Tvärtom.

Sen undrar man ju hur man gör när man sätter in den?

Som sagt, ett konstverk...

#18   Maj
2005-02-03 22:53:38

Tveksamt om man mår så himla mycket bättre efter en misslyckad våldtäkt än efter en fullbordad. Skadan är nog redan skedd när den där nålen sätter in.

Dessutom, muttan är inget hårt, oföränderligt rör. Den där skulle glida och hamna i olika lägen beroden på om man satt eller stod, och sticka en.

Tummen ner.

#19  Smittorisk Johanna
2005-02-04 00:09:51

Jag funderade lite på det också... t.ex. hiv.. Är det större smittorisk om man får blod i slidan än om man får sperma?

#20   Johannes Jakobsson
2005-02-04 00:16:09

Jag tror nog inte att det där är en så bra idé. För det första tror jag inte att det skulle minska traumat av att bli överfallen. Fast det är mycket möjligt att jag har fel i det fallet.

Dessutom spear det på myten att de flesta våldtäkter sker genom överfall och inte äger rum i hemmet mellan parter som känner varandra sen tidigare. I det sistnämnda fallet skulle det inte hjälpa speciellt mycket eftersom det skulle gå att kontrollera ifall vapnet var i bruk eller inte.

Tror mer på självförsvar. Krav Maga eller Ju Jutsu. Alternativt en legalisering av pepparspray för tjejer. Men som sagt, problemet sitter oftast inte i överfallen utan i hemmen. Och då hjälper troligtvis bara strukturförändringar i samhället.

#21  Smittorisk elinlite
2005-02-04 00:33:42

Tror inte det är större smittorisk om det är blod eller sperma *men* obs! om man har ett vasst föremål i slidan finns det ju ökad risk att man själv får små sår och det ökar definitivt smittorisken.

#22   Maria
2005-02-04 11:22:17

Måste bara påpeka att taggen inte kommer fram om man inte blir attackerad - se den lilla bilden.

#23  Vidareutveckling Lemur
2005-02-04 17:31:17

Inbyggd vibrator! Då skulle man gå omkring och se nöjd ut i stället för rädd.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?