feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Elfriede Jelinek en harmlös feminist


Gå till senaste inlägget#1  Elfriede Jelinek en harmlös feminist ALIDA BOK
2005-01-29 09:45:39

2004 års nobelpristagare i litteratur Elfriede Jelinek må vara en furie till författare, men som feminist är hon tämligen harmlös. Hon är inte någon frigjord och medveten kvinna utan genomsyrad av manssamhällets värderingar. I stället för att kämpa för det kvinnligas seger i en av "manlighet" utarmad värld går hon därför ofta vilse i "manlighet". Det visar hennes råa sexskildringar, anser Siv Idunsdotter i en recension på http://alidabok.just.nu

#2  Vad är "frigjord" och "medveten"? Sigrun
2005-01-29 09:56:52

Är inte "medveten" en person som förstår sig på hur samhället fungerar, hur kvinnor och män faktiskt gemensamt konserverar system? (Såg ni pjäsen prinsessdramer?)

Och vad är "frigjord"? Kan man överhuvudtaget VARA frigjord i ett samhälle som är präglat av könsroller och kapitalistisk exploatering av dessa? Kan man så att säga "ställa sig utanför" samhället och vara frigjord?

Som jag uppfattar det är Jellinek uppfriskande insiktsfull, men har nått till en slags insikt om att det är INOM OSS som de verkliga bojorna finns. Det är psykologin som är problemet men kanske också lösningen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?