feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Barn och tolkning av köns-"koder"


Gå till senaste inlägget#1  Barn och tolkning av köns-"koder" El_Trolldego
2011-04-13 19:09:26

Goder afton, får jag lov att presentera mig... en liten bakgrund först: Jag är kille, men klär mig rätt "könsöverskridande": Går i princip alltid i högklackat till vardags, sminkar mig, använder handväska. Mina kläder är ganska figurnära, etc. men jag försöker inte framställa mig som kvinna, jag transar inte allstå. Jag har rakat huvud tex.

För några veckor sen på jobbet så hade en kollega med sig sin dotter, som kanske är 4-5 år (är dålig på att avgöra barns ålder dock). Jag fick höra efteråt att dottern frågat sin mamma när de gått från jobbet om flickan med de fina klackskorna, och syftat på mig.

Jag tyckte det var intressant att hon tolkade mig som "flicka", troligtvis mest pga av vad jag hade på fötterna, trots min ganska raka kroppsform och mitt rakade huvud. Hon är ju rätt liten, så hon kanske tittade mest på det som kom i hennes synfält, skorna? Eller är högklackade skor en så stark könssignal att den väger tyngre än hur övriga könsattribut avläses av ett barn?
Inlägget uppskattas av Ephemeer och udd

#2  Sv: Barn och tolkning av köns-"koder" udd
2011-04-15 00:46:25

Det här är ett jätteintressant ämne tycker jag! Hur barn lär sig uppfatta kön började jag fundera på för en tid sedan. Alltså lika lite som ett barn föds till kvinna eller man, tänker jag att ett barn föds med vetskap om att män och kvinnor finns och vad det innebär. Någon gång måste de lära sig det där och jag undrar hur det går till. Anledningen till att jag började fundera på det var när små barn i min närhet kallade män för mamma (det omvända tror jag faktiskt inte att jag hört, men det bör ju rimligtvis hända också).

Angående det du tar upp så tänker jag att barn borde vara rätt vana vid att spana uppåt och att barnets uppfattning inte bara borde ha berott på att det såg mest av skorna. Däremot tror jag det ligger mycket i det du säger om att högklackade skor är väldigt starkt kopplade till feminitet.

Det är nog faktiskt inte så lätt att bilda sig en enkelt bild av vad som är en kvinna och vad som är en man. Exempelvis kanske ett barn inte tänker att en kvinna måste ha större bröst än en man eftersom det inte fungerar på jämnåriga... (Det fungerar i och för sig inte på vuxna till hundra procent heller, men ändå.)

Som sagt, jätteintressant ämne! Kul att du tog upp det!

#3  Sv: Barn och tolkning av köns-"koder" KK2
2011-04-17 09:58:26

Håller med om att det är ett intressant ämne!

Jag vet inte riktigt hur barn generellt funkar, men jag vet att en kompis son (som är 4) just nu är väldigt noga med många saker. Det kan röra sig om hur man uttalar ord, eller hur olika saker ska genomföras (breda smörgåsen till exempel). Mina egensnickrade teorier om detta är att det beror dels på nån slags trotsåldersfas, dels att pojken håller på att lära sig hur världen fungerar och det därför blir väldigt noga att saker och ting sorteras in i avgränsade kategorier. Kanske var det något liknande för flickan du träffade - hon hade lärt sig att flickor bär högklackat, därför måste du vara en flicka?

Å andra sidan är min erfarenhet av barn att de är väldigt öppensinnade för "olikheter". Samma pojke som blir vansinnig om man säger "grejor" istället för "grejer", har inga som helst problem med att acceptera att mammas kompis Anna ska gifta sig med sin flickvän Charlotte. Han hade tidigare en dagiskompis, en pojke, som alltid hade flickkläder på sig och det var inte heller några problem.

Barn är helt enkelt konstiga ;)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?