feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Manssedlar värda mer än kvinnosedlar?


Gå till senaste inlägget#1  Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? Joakim00
2011-04-07 15:29:26

Ordförande i Liberala kvinnor går ut på Newsmill och anklagar de nya sedlarna för att vara ojämställda:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/07/rik…

Tydligen är sedlarna med män värda sammanlagt 1250 kr och sedlarna med kvinnor 620 kr.

Jag tycker hennes resonemang är så tramsigt att jag har svårt att avgöra om hon verkligen är seriös. Men eftersom hon signerat detta för världen att beskåda på Newsmill så utgår jag ifrån att hon är allvarlig.

Hon menar alltså att jämställdhet vore att ha en tusenlapp med en kvinna på och låta resten av sedlarna föreställa män. Det är för mig ett väldigt konstigt resonemang. Vitsen med varannan kvinna/man på sedlarna är för att synliggöra kvinnor lika mycket som män. Att placera kvinnan på 1000-lappen (som är den minst förekommande sedeln efter 50-lappen) vore att osynliggöra kvinnan.

I Svenssons plånbok är antagligen 500-lapparna den valör som har högst sammanlagt värde. Alltså borde kvinnor enligt resonemanget vara värde mer än män då det är tänkt att den sedeln ska prydas av Birgit Nilsson. 500-lappen är den vanligaste sedeln och den sedeln som tveklöst har störst sammanlagt nominellt värde.

Det finns heller inget som talar för att värdet på en sedel symboliserar hierarki. Tittar man på den amerikanska dollarn så placerar sig på Washington och Lincoln lägre än personer som Hamilton och Franklin. Att Sverige idag har en så kallad landsfader på den högsta valören är ganska unikt och inte något som är standard.
Personligen anser jag att 100-lappen är mest prestigefylld.

Jag tycker att det är mycket gott att man valt varannan man/kvinna och att det är synd att vissa vill förstöra det.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#2  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? SGTallentyre
2011-04-07 17:30:00

Kungen kommer vara kvar på mynten, som har lägre valör än sedlarna. Vad säger det om riksbankens värdering av honom?

#3  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? KK2
2011-04-08 07:14:15

Man kan ju se det som att kvinnorna genom att finnas på de lägre valörerna, blir mer synliga än männen. De flesta personer använder väl 20-lappar oftare än 500-lappar?

Jag tycker också att resonemanget är otroligt tramsigt och tyder på för mycket fritid.

#4  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? fem2
2011-04-08 10:30:46

I artikel står bl a:
” Kvinnors löner är 85 procent av mäns. Kvinnors pensioner är i snitt 68 procent av mäns pensioner. Nettotillgångarna är likaså ojämnt fördelade. Kvinnor äger 76 procent netto i jämförelse med män. Den ekonomiska underordningen är både tydlig och välkänd i den politiska debatten. Och underordningen återspeglas i Riksbankens beslut.”
och
” En annan aspekt. Riksbankens val av personer är gott. Men just 1000-kronors sedeln hade kunna prydas av de första fem kvinnorna som valdes in i Riksdagen. I år är det exakt 90 år sedan den kvinnliga rösträtten infördes. Det är värt att fira och det hade varit en hälsning till alla dagens kvinnor och män att fortsätta kämpa på.”

Inte så väldigt ”tramsigt” att lyfta fram, tycker jag, som också skriver på min ”fritid”.
Kanske skrivet lite för att elda upp till kvinnlig ekonomisk kamp?
Synd bara att hon sätter det liberala före det feministiska, det ger ju 90 år efteråt att vi fortfarande dras med problemet.:)

#5  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? KK2
2011-04-08 13:09:37

Rösträtten och skillnad i inkomst är såklart inte tramsigt att lyfta fram - men det är tramsigt att påstå att kvinnors ekonomiska underordning speglas i Riksbankens beslut att sätta kvinnor på lägre valörer.
Inlägget uppskattas av SGTallentyre

#6  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? SGTallentyre
2011-04-08 14:14:34

Det fanns två talrika önskemål från folkopinionen: Det skulle vara jämn fördelning mellan kvinnor och män, och Astrid Lingren skulle vara med.

Att begränsa urvalet till kulturpersoner på 1900-talet, var nog ett sätt att uppfylla båda krav, med en trovärdig, okrystad kollektion.

Om det hade handlat om att ta in de 6 viktigaste svenskarna i världshistorien, så hade det bara blivit pinsamt att ta in Astrid Lindgren i sammanhanget, och det är över huvud taget svårt att hitta svenska kvinnor vars livsgärningar kan mäta sig med till exempel Alfred Nobel eller Raoul Wallenberg. Sveriges historia har varit väldigt ojämställd. Om vi börjar revidera Sveriges historia för att framställa den som något annat än den var, så kommer vi lura oss själva.

Det enda helt jämlika och jämställda alternativet skulle vara att sluta ha personporträtt på sedlarna.

#7  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? fem2
2011-04-08 14:15:48

#5
Jag vet inte det,
det är väl lite samma manliga norm i farten som när man naturligt(?) ser kvinnoyrken som mindre värda lönemässigt, som när man ser det naturligt(?) att kvinnor platsar på lägre sedelvalörer?

#8  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? Joakim00
2011-04-08 15:39:07

fem2 sa:
Jag vet inte det,
det är väl lite samma manliga norm i farten som när man naturligt(?) ser kvinnoyrken som mindre värda lönemässigt, som när man ser det naturligt(?) att kvinnor platsar på lägre sedelvalörer?


Fast då kan man lika gärna hävda att den totala summan av alla sedlar i omlopp eller det att kvinnor förekommer på mer populära sedlar skulle spegla manlig underordning. Ska man hålla på sådär så kan man ju få det till nästan vad som helst.

Sedan har du fel när du påstår att valören på något sätt är tänkt att avspegla den avbildade personens värde. Det är inte helt ovanligt i andra länder att man har viktiga personer på låga valörer och mindre viktiga på högre valörer.

#9  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? Blindalina
2011-04-08 16:09:58

haller med om att eftersom de popularaste (mest frekventa) sedlarna ar 20-50 och 100-lappen, och sen tycker jag att vi ska vara glada att sverige vagar ha kulturpersonligheter och mjuka varden pa pengarna istallet for milis, ekonomie- och emblem-personligheter. det ar moget och valdigt modernt av sverige, medan andra lander ar fast i det gammelhierarkiska (varde-patriarkala) tanket.

#10  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? Joakim00
2011-04-08 16:44:39

Den sedel det finns mest av är faktiskt 500-lappen (kommer i framtiden prydas av Birgit Nilsson).
Den ovanligaste är 50-lappen (kommer i framtiden prydas av Evert Taube).

http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id…

#11  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? fem2
2011-04-08 17:55:18

#8
Joakim00,
Du har rätt i att det kan ligga något i att "viktiga personer" kan finnas på vanligt förkommande valörer och att ”Ska man hålla på sådär så kan man ju få det till nästan vad som helst.”

Vad vi kan vara överens om, hoppas jag, är att gubbarna på sedlarna är som historien: det kan vara bra att fundera på hur självklar framställningen är.

Kan hända har du rätt i att ”varannan damernas” är lösningen
men jag tycker det går långsamt med verklig förändring, sedlarna – ekonomi; riksdagen – politiken; styrelserna – arbetsvärderingen.

Men Bonnie Bernström visade ju fram lite feministnyttig fakta genom sin artikel. Det tyckte jag var bra.

#12  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? SGTallentyre
2011-04-08 18:32:36

Om det fanns någon levande feminism kvar i Sverige, så dog den igår.

Om de värsta problemen i Sverige är att den högsta sedelvalören avbildar en man, och att en annan sedel avbildar en man som 1922 skrev en sång som är positiv till sexarbete, så är inte feminism särskilt behövligt i Sverige.

#13  Sv: SGTallentyre FumikoFem
2011-04-08 18:36:49

Ignorerar du allt annat som feminister tar upp? Lönediskrimineringen av kvinnor? Mäns våld mot kvinnor? Sexualiserat våld? Män innehar flest höga positioner inom företag? Objektifieringen av kvinnor? Etc etc etc.

Eller är det att du tror att ingen klarar av att hålla mer än en tanke i huvudet åt gången?

#14  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? SGTallentyre
2011-04-08 19:09:50

Om lönediskriminering förekommer, så är det ett fall för domstol. Misshandel och andra våldsbrott är också olagliga. Inget öppet samhälle kan utplåna brott eller andra olagliga handlingar, bara beivra dem.

Det är framför allt män som är offer för våld. Att de flesta förövare är män, gör inte män till vinnare, lika lite som att arbetarklass eller invandrare är några vinnare för att de är överrepresenterade i vissa former av brottslighet. De män som begår våldsbrott mot kvinnor har den lägsta statusen även bland brottslingar.

Objektifiering riktar sig även mot män, så det är mer av ett samhällsproblem i allmänhet.

Med tanke på att de flesta organisationer som anser sig vara feministiska (bland annat Vänsterpartiet och andra socialistiska partier) arbetar för att företag inte ska finnas över huvud taget, så lär väl inte könsfördelningen i företag vara något problem i sammanhanget.

I vilket fall är problemet inte större än att stockholmare, heterosexuella, etniska svenskar eller personer utan funktionshinder är överrepresenterade på chefspositioner. Det vore kanske bättre för samhället med en bredare rekryteringsbas, men själva idén med företag är att de styrs av ägarna.

Politik och aktivism handlar också om att välja sina strider. Det ska förstås finnas utrymme att engagera sig i mindre viktiga frågor. Men den som ger sig in på småsaker som sedelvalörer, eller en sångtext skriven 1922, gör sig lätt till åtlöje.

#15  Sv: SGTallentyre #14 FumikoFem
2011-04-08 20:00:36

"Om lönediskriminering förekommer, så är det ett fall för domstol. Misshandel och andra våldsbrott är också olagliga. Inget öppet samhälle kan utplåna brott eller andra olagliga handlingar, bara beivra dem."

Det enda problem som finns för dig handlar alltså om lag och inget annat? Varför ignorerar du allt annat? Att exempelvis så väldigt få fall anmäls, få går upp i rätten och få får fällande dom. Inget problem eller tecken på något? Har du ens tänkte så långt som det sociala och kulturella gällande sexualiserat våld?

"Det är framför allt män som är offer för våld. Att de flesta förövare är män, gör inte män till vinnare, lika lite som att arbetarklass eller invandrare är några vinnare för att de är överrepresenterade i vissa former av brottslighet. De män som begår våldsbrott mot kvinnor har den lägsta statusen även bland brottslingar."

Så du väljer alltså att därmed avfärda mäns våld mot kvinnor?

"Objektifiering riktar sig även mot män, så det är mer av ett samhällsproblem i allmänhet."

Jag vet inte vilket samhället du lever i men så ser det inte ut i verkligheten. Undantag är ingen norm.

"Med tanke på att de flesta organisationer som anser sig vara feministiska (bland annat Vänsterpartiet och andra socialistiska partier) arbetar för att företag inte ska finnas över huvud taget, så lär väl inte könsfördelningen i företag vara något problem i sammanhanget."

Men så slipp då tala om den informella kvotering som sker av män till höga poster. Så kan vi andra som är intresserad av förändring syssla med det så kan du sitta och beklaga dig.

"I vilket fall är problemet inte större än att stockholmare, heterosexuella, etniska svenskar eller personer utan funktionshinder är överrepresenterade på chefspositioner. Det vore kanske bättre för samhället med en bredare rekryteringsbas, men själva idén med företag är att de styrs av ägarna."

Nej inget är problem för dig, jag märker det. Jämställdhet verkar vara en icke-fråga för dig.

"Politik och aktivism handlar också om att välja sina strider. Det ska förstås finnas utrymme att engagera sig i mindre viktiga frågor. Men den som ger sig in på småsaker som sedelvalörer, eller en sångtext skriven 1922, gör sig lätt till åtlöje."

Det går alldeles utmärkt att syssla med "stora" som "små" frågor samtidigt. Vad andra gör är upp till dom och inget som du har bestämmande rätt över.
Inlägget uppskattas av MarianneK

#16  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? SGTallentyre
2011-04-08 20:20:20

FumikoFem sa:
Det enda problem som finns för dig handlar alltså om lag och inget annat? Varför ignorerar du allt annat? Att exempelvis så väldigt få fall anmäls, få går upp i rätten och få får fällande dom. Inget problem eller tecken på något? Har du ens tänkte så långt som det sociala och kulturella gällande sexualiserat våld?


Antalet anmälningar har ökat tydligt de senaste åren. De flesta rättegångar över huvud taget leder till fällande dom, även rättegångar för sexualbrott. Domarkåren som inte tror på våldtagna kvinnor är en massmediemyt som möjligen stämde förr men knappast idag.

FumikoFem sa:
Så du väljer alltså att därmed avfärda mäns våld mot kvinnor?


Ja, på ungefär samma sätt som jag väljer att avfärda invandrares våld mot svenskar, arbetares våld mot tjänstemän och tatuerades våld mot icke-tatuerade.

Problemet är våld, i vissa fall våld i nära relationer. Det är irrelevant vilka kategorier förövaren och offret tillhör.

FumikoFem sa:
Men så slipp då tala om den informella kvotering som sker av män till höga poster. Så kan vi andra som är intresserad av förändring syssla med det så kan du sitta och beklaga dig.


Jag är inte mot förändring. Men informell diskriminering är ingen ursäkt för att införa formell diskriminering. Det är också svårt att ta ställning till könskvotering, innan en vet om det innebär kvotering av andra förfördelade grupper i jämlikhetens namn.

FumikoFem sa:
Nej inget är problem för dig, jag märker det. Jämställdhet verkar vara en icke-fråga för dig.


Det verkar vara det för de flesta feminister också.

Var fanns feministerna när männen jagades ut från förskolorna, med pedofilskräck som förevändning?
Var fanns feministerna innan värnplikten för män avskaffades?
Var finns feministerna när pojkarnas skolbetyg sjunker som en sten? Invandrarflickornas betyg är bättre än de infödda svenskarnas, så det är inte fråga om att pojkarna klarade sig ändå. Och pojkarnas betyg var bättre än flickorna en generation tillbaka, när skolan var verkligt patriarkal.
Var finns feministerna när den manliga idrotten plågas av homofobi?
Var finns feministerna när kvinnliga brottslingar får lägre straff än manliga brottslingar för samma brott?

Nej, inte undra på att feminismens tid som folkrörelse är slut.

#17  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? udd
2011-04-08 20:47:20

SGTallentyre sa:
Om de värsta problemen i Sverige är att den högsta sedelvalören avbildar en man...


Om det värsta problemet i Sverige är att några diskuterar att den högsta sedelvalören avbildar en man så kan det verkligen inte finnas speciellt många problem här i världen. ;)

#18  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? udd
2011-04-08 20:50:58

OT, men jag slänger in ett snabbsvar.

SGTallentyre sa:
Antalet anmälningar har ökat tydligt de senaste åren. De flesta rättegångar över huvud taget leder till fällande dom, även rättegångar för sexualbrott.


Bara för att antalet anmälningar ökat behöver inte mörkertalet vara lågt. Tvärtom visar studier, exempelvis från Brå, att det är skyhögt.

Att jämföra hur många rättegångar som leder till dom är nog mindre intressant än att titta på antalet anmälningar som leder till dom.

#19  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? SGTallentyre
2011-04-08 21:56:01

Det finns andra brott med höga mörkertal, och liten andel anmälningar som leder till åtal. Det i sig självt är inget tecken på att samhället skulle strunta i, eller acceptera, sådana brott.

När det handlar om sexualbrott, är bevisläget av förklarliga skäl svårt.

Det senaste årtiondet har Sverige genomfört flera viktiga reformer när det gäller våld i nära relationer och sexualbrott. Det har för övrigt inte varit något rent feministiskt projekt, utan en strävan som förenar många politiska läger, även antidemokratiska krafter försöker göra frågan till sin.

Med västvärldens kanske hårdaste lagstiftning på området, har Sverige närmat oss vägs ände. Vi får nog acceptera att både kvinnor och män löper risk att drabbas av brott, så länge vi lever i ett öppet samhälle.

#20  Var fanns feministerna ... Henrik
2011-04-08 22:25:50

... när pedofilskräcken drabbade männen på dagis? Vettiga feminister
stod för vett och sans.
... innan värnplikt för män avskaffades? Vettiga feminister ville avveckla
värnplikten.
... när pojkarnas skolbetyg sjönk som en sten? Vettiga feminister sökte
orsaker och åtgärder.
... när manlig idrott plågades av homofobi? Både vettiga och ovettiga
feminister stod på den goda sidan.
... när kvinnor får lägre straff än män för samma brott. Vettigt folk tar
avstånd från idén om straffvärdet.

Feminismen har bestått genom århundradena, ibland i medvind, ibland i motvind, så den finns säkert kvar några generationer till.
Inlägget uppskattas av MarianneK

#21  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? SGTallentyre
2011-04-08 23:26:35

I så fall kanske vettiga feminister och vettiga ickefeminister har mer gemensamt med varandra än ovettiga feminister och ovettiga ickefeminister. Feminism verkar inte ha något med vettighet att göra.

Det kanske skulle behövas ett Vettig-etik. Ett community för personer med demokratisk grundsyn en viss nivå av debatt-etikett, och ett intresse för könsrollsfrågor och kanske andra samhällsfrågor.

Jag hoppas vi ses, om någon av er har en sådan plats på nätet att erbjuda.

#22  Sv: Manssedlar värda mer än kvinnosedlar? Blindalina
2011-04-09 19:14:26

#10 ok, jag brukar inte bekanta mig med den sa ofta. ;) men birgit nilsson ar lite..otippat.
ok, men vad jag sett anvander man mest 100-, 20-lappar etc, just for att sa manga anvander kort. tvahundralappen kan nog bli popular den med, tacker allt som inte gar med kortet.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?