feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminismens tre vågor - vadå?


Gå till senaste inlägget#1  Feminismens tre vågor - vadå? feministTM
2011-03-25 16:01:48

Det pratas/skrivs ofta om feminismens tre vågor; första vågen, andra vågen och tredje vågen. Samtidigt beskrivs de tre vågorna som att de fokuserat på olika frågor, trots att feministerna i verkligheten drivit ungefär samma politik hela tiden, med ungefär samma fokus.

Dessutom framställs det i det sammanhanget oftast som att 1980-talet var en nedgång för feminismen, eller som att feminismen dog ut då, trots att det i själva verket var den tid då feminismen engagerade fler aktivistiskt organiserade kvinnor än någonsin tidigare i Sveriges historia.

Eftersom hela vågsnacket verkar lite som en patriarkal vandringssägen, har det fått mig att undra vem som hittat på det, och ffa varför? Nån som vet? Och om du inte vet, varifrån har du själv hört om feminismens tre vågor?

#2  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 16:14:49

vagsnacket ar vekrligen inte alls en "patriarkal vandringssagen", var har du fatt det ifran? tvartom. vagkategorierna, som en ar fri att anvanda, ar ett satt att hjalpa formulera och bekrafta de olika kamper ,forandringar och forbattringar olika feministiska rorelser gjort i historien. om man inte formulerar sant ar det lite som att ignorera eller kasta skit pa de forkampar som har astadkommit saker i historien for att vi skulle kunna fa de rattviseprinciper och den frihet och mojlighet vi har idag..det ar ocksa ett satt att formulera feminismens olika inre strukturer sa att det blir svarare att forminska och avfarda de kamper som faktiskt gjorts! ( forsta vagen manskliga rattigheter, rostratt, valfardspolitik, egna rum etc, andra den fundamentalt viktiga principen den "privata" sfaren " det privata ar politiskt" osv. den som nu tafsas sa pa..)
det var en bra artikel i dn for ett tag sen om detta, om hur vi tackar grupp 8 och det tidiga nittonhundratalets forkampar alldeles for litet, det ar for komplicerat att skriva om pa ett vettigt satt for tillfallet, men aterkommer.. tror du har last fel saker pa fel stallen kanske? :/

#3  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 16:16:01

om man inte respekterar/formulerar sant kan dessutom folk som inte alls ar feminister latt "kidnappa" feminismen och vad som faktiskt har hant inom den, och fabulera hit och dit.

#4  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 16:18:44

(precis som vilken annan historieskrivning som helst sa vill man pranta ner vad som har kampats for, vad som har gjorts och uppnatts, vad folk stred for to get the facts straight och visa vilka forandringar som gjorts. resten av historieskrivningen funkar ju ocksa sa, bara det att den handlar om typ manliga makthavare och krig och kapitalister och dylikt.)

#5  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 16:19:11

tvartom mot att tysta och ignorera.

#6  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 17:37:31

for att krangla till annu mer ; http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

och detta var en (_hogst_ autodidaktisk, slarvigt uppskattande och ovetenskaplig! alltsa bara som en parentes i den har traden, far redogora battre for vagorna har nedan sen!) liten perosnlig sammanfattning jag gjorde :/ ; http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#7  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 17:38:24

och detta da alltsa nittonhundratalet, grunderna lades ju langt tidigare. alltsa, stort amne. :/

#8  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? feministTM
2011-03-25 19:42:01

Eller är det tvärtom, Blindalina? Att föreställningen om feminismens tre vågor osynliggör feminismens historia: dels osynliggör all kamp utanför den vita, ffa amerikanska medelklassfeminismen, dels osynliggör tom vad de feministerna gjorde (för att det förenklas till nån enstaka fråga av vad de hållit på med, som t ex ”första vågen jobbade för rösträtt”)?

#9  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 19:50:40

varfor skulle det ena utesluta allt det andra? fattar inte.
det ar val bara att bygga pa pa alla olika fronter/brodera ut, inte riva ner..

#10  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-25 19:52:28

*det hande saker pa ett stalle-det formuleras och skrivs ner och pa prant.
* det hander saker innan, efter och pa helt andra stallen _ocksa_- se till att skriva ner och pa prant.
forminska det bara inte, och tysta det inte, och braka inte inbordes.

#11  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-28 13:45:20

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/nar-…

#12  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? udd
2011-03-28 22:01:40

Intressant! Jag brukar själv prata om olika vågor ibland, utan att tänka så mycket närmare på det. Jag vet tyvärr inte varifrån det kommer men jag själv hart hört det från flera olika håll. Både i akademiska sammanhang (som genusvetenskap och litteratur) och bland aktivister.

Jag har nog aldrig tänkt på det som att det osynliggör feminismen här. Det är förstås en förenkling, men å andra sidan kanske det är bra att kunna ha någon struktur på historien och det här kanske är det bästa alternativet. Eller det kanske finns något bättre? Det är värt att klura på i alla fall.

Att det utgår från en ganska egocentrisk världsbild är förstås en poäng!

#13  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? fem2
2011-03-29 10:22:51

Jag är böjd att instämma med fministTM att det finns en, för feminismen, negativ tendens i ’vågteorin’.
Själv upplever jag den vågindelade historieskrivningen som en poängtering av generationsmotsättningar i ”medelklassfeminismen”, en slags modersfrigörelse om uttrycket är tillåtet.

Det visar sig ju ganska tydligt att en sådana ’sprickor’ mellan feminster som vågsnacket handlar om kan underlätta för ”folk som inte alls ar feminister {att} latt "kidnappa" feminismen och vad som faktiskt har hant inom den”, som Blindalina säger.
Jag som är fostrad i den det som kallas den 2:a vågen, vill peka på Mariann Anderssons bok Det grymma manssamhället, 1971.

Feminister har väl i alla tider haft det manliga överordnandet för ögonen.
Motståndet mot att feminister ens påpekar att det finns är ju livligt t.o.m. idag här på feminetik.se.
Ännu under inrullandet av den ’4:e vågens’ feminister kämpar manligheten på mot bättre vetande.;)

#14  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Ephemeer
2011-03-29 10:59:41

Alla historiska indelningar är med nödvändighet förenklingar, och dessutom barn av sin tid.

#15  Världens viktigaste feministiska bok? Henrik
2011-03-29 11:06:13

Mariann Andersson sa:
Denna urspårning av kvinnorörelsen beror på en fruktansvärd förljugenhet i den feministiska rörelsen. Så gott som alla av de drivande krafterna har fått sin medvetenhet ur boken Vägen ut eller Det grymma manssamhället av Mariann Andersson, den enda bok som väcker människan till fullt mänskligt självmedvetande. Men de vill inte erkänna varifrån de fått denna nya medvetenhet eftersom det skulle avslöja dem som osjälvständiga offer för könsdiskrimineringen.
Om alla feminister rekommenderade den bok som gett dem själva medvetenhet i stället för att bojkotta och förtiga den, skulle man mycket snabbt kunna rycka upp Sverige och den svenska feministiska rörelsen samt komma tillrätta med många av de problem Sverige har i dag. Inte minst det ökande våldet mot kvinnor.
Men dessa så kallade feminister är inte särskilt intresserade av att sprida jämställdhet och fred. De är i grund och botten svikare och förrädare mot kvinnosaken och tänker mest på att värna om sin egen prestige.

Våra svenska feminister går över ån efter vatten och fiskar i grumliga källor. De spottar i regel på det som gett dem själva medvetenhet, d v s boken Vägen ut eller Det grymma manssamhället, och behandlar det som något långt under deras egen värdighet. Ändå är denna bok troligen världens viktigaste (feministiska) bok. Men det behövs troligen ännu en generation feminister för att detta skall bli erkänt.


Boken kostar 69 kr och kan beställas här:
http://alidabok.net/formvurea.php

#16  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? fem2
2011-03-29 11:16:26

Ephemeer,
”barn av sin tid” – javisst du har rätt i det
och som vi historiematerialistiska säger: vem tjänar på att nuläget beskrivs som en vågrörelse?
Som feminist kan man ju ha sina misstankar;/

#17  fem2 Ephemeer
2011-03-29 12:06:46

Jag tänker att det var sjuttiotalets radikalfeministiska rörelse (där begreppet myntades) som tjänade genom att dels legitimera sig genom associationen till suffragetterna och dels genom att mindre omfattande feministiska strömningar osynliggjordes.

#18  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-29 12:46:41

"de tre vagorna" handlar ju inte om att bara exklusivt rakna in ett par senare stromningar, eller att vara vastvarlds-centrisk, (vilket jag tycker ar ett ganska dumt argument, det ar det dar att feminister ska vara sa breda att de raderar ut sig sjalva, medan alla andra historieskrivningar som utesluter kvinnors historia fokuserar pa varenda liten detalj, i patriarkal historieskrivning alltsa. vill verkligen forsoka halla den har traden pa en proff. niva men manga tankar dyker upp..

varfor ska man alltid gora allt till en (j-a) tavling nar det handlar om sa har viktiga, fundamentala saker som manniskoratt osv?
givetvis ar de tre (? och forhandlingsbart) nittonhundratalsstromningarna inte "mer" varda props for kvinnorattigheternas utveckling an typ det mary wollstonecraft skrev eller det de otroligt nedskrivna, mkt beundransvarda suffragetterna gjorde och liksom over tusen andra kvinnor med inflytande att paverka situationen eller rorelser mellan medeltiden och artonhundratalet. ngn borde saklart skriva in dem i historien med, samt saklart over hela varlden av kampande kvinnor. en sak utesluter inte en annan, jag kan itne forsta det dar argumentet som ar ganska vanligt att det ar ngn typ av tavling och det enda puttar ner det andra fran piedestalen istallet for att se respektive handelse for vad just _det_ ar och bidragit till.. det om ngt ar val forminskande av kvinnosaken.
det finns sa otroligt manga exempel genom historien pa kvinnor som forsoker forandra kvinnors situation pa de mest renlarigt politiska vis, och hur de far erhall, och aven de som pa ett offentligt ( blir accepterade och upptagna i det patriarkala politiska manssamhallet, med skrifter, artiklar, krav pa forandring etc) vis skrivs in i historien for att de lyckas paverka den "manliga " (myndiga) historien och tas upp i deras historieskrivning for att de far erhall.

det ar bara det att det manlige historieskrivningen knappt tagit upp kvinnokampens lobbying och kamp for erkannande, for manskliga rattigheter, myndighet osv. jag laste en stor "varldshistorisk uppslagningsbok " fran bonniers haromdan och det stod inte _ett ord_ om kvinnornas kamp. inte en strof. bara om socialism och kungar och krig.

det ar val _det_ som ar det storsta problemet.

#19  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-29 12:48:36

"en sak utesluter inte en annan, jag kan itne forsta det dar argumentet som ar ganska vanligt att det ar ngn typ av tavling och det enda puttar ner det andra fran piedestalen istallet for att se respektive handelse for vad just _det_ ar och bidragit till.. det om ngt ar val forminskande av kvinnosaken"

och _det_ om ngt ar val en patriarkal rest pa en kvinnlig kamp som vill ha uppmarksamhet for att kanna sig vard? "se pa mig pappa, jag ar mera belyst an mina systrar"
:/

#20  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-29 12:50:06

men ni har givetvis ratt, alla borde vara sa oerhort mkt mer utbildade i feministisk historia. eftersom det ar lika mkt manniskohistoria som allt annat.

#21  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-29 12:53:14

det vore fo bra om nagon proffsig person som faktiskt last feministisk historia och liknande kunde skriva i den har traden, for jag har det inte. :/ daremot kvinnlig feministisk _ litteraturhistoria_ , och det ar nagot av det mest fascinerande jag last och det borde alla gora! jag kan komma med exempel darifran om traden far mer kott pa benen for det ar ett viktigt amne att ha lite klarhet i och jag ar nog inte ratt person.

#22  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-29 12:54:40

(har inte last akademiskt alltsa, privat har jag last vad som har hant, for flertalet ar sen . :) )

#23  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? feministTM
2011-03-30 00:21:57

Men det låter ju inte klokt, det där som Henrik citerar i #15, vad är det för nåt? Citatet låter som nån slags självförhärligande religiös fanatism, tycker jag - "den enda bok som väcker människan till fullt mänskligt självmedvetande", "så gott som alla av de drivande krafterna har fått sin medvetenhet ur boken", "troligen världens viktigaste (feministiska) bok" - men ni menar alltså att det ska föreställa en SERIÖS bok? Allvar?
Inlägget uppskattas av Ephemeer

#24  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? fem2
2011-03-30 15:38:03

Seriös och seriös? – den är rätt så ’retro’-kul och lite ’Egalia’ redan sent 60tal.
Mannen har inte mer skuld än kvinnan. Men den här boken riktar sig kanske främst mot ”manlighetens” största olater och brister
Mariann brinner för sin tes och har lite att ge tom till likhetsfeminister mm.;)

Henrik har 'slagit till'(?) mot otillåten kvinnlig självöverskattning men jag tycker det bara förstärkte nöjet av omläsningen (s.128) av kvinnosakskvinnans erfarenheter av "ovidkommande kritik och grymt förtal" som hon skriver i 3:e uppl. 2002; härligt tidstypisk beskrivning av kvinnorollens slav-status under 2:a vågens tid.

#25  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-30 23:59:17

sen finns det sa mkt sant har ocksa; http://news.bbc.co.uk/local/bradford/hi/peopl…
personligheter som pa olika satt direkt eller indirekt arbetat for kvinnororelser och astadkommit mkt forandringar, alternativt genom sitt satt att leva, eller bade och. de far knappt en rad i historiebockerna, jamfort med annan historisk lobbyism och olika tankestromningar och ide- schismer.

"Mary Tailor; She became a friend and inspiration to Charlotte Brontë and attracted international attention for her unusually independent lifestyle.

Challenging the strictures of the time she taught boys in Germany, she emigrated alone to New Zealand in 1845, and she wrote three books.

When she returned to West Yorkshire in 1860, Mary contributed to the history of the women's movement by writing articles for a magazine called The Victoria.

In her articles Mary outlined her feminist views, for instance calling on women to earn money to look after themselves so they were not dependent on men. "

#26  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? Blindalina
2011-03-31 00:01:09

"During her life, Mary ran a business, led mountain climbing expeditions and advocated feminist views."
osv. finns tusen och ater tusen sana berattelser om kvinnor som paverkat historien pa olika vis, om en val letar langre an historieboken.

#27  Mariann Andersson Henrik
2011-03-31 00:19:25

fem2 sa:
Henrik har 'slagit till'(?) mot otillåten kvinnlig självöverskattning
Inte alls, jag gillar Marianns totala brist på ödmjukhet. Någon som minns Cassius Clay? Jag gillade honom också.

#28  Sv: Feminismens tre vågor - vadå? fem2
2011-03-31 10:24:35

Henrik,
Det var obetänksamt av mig att tillskriva ditt okommenterade citat en könsnegativ avsikt.
Jag ber om ursäkt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?