feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminint Företagande


Gå till senaste inlägget#1  Feminint Företagande SGTallentyre
2011-03-20 12:31:17

Det stats- och EU-styrda projektet Feminint Företagande föreslår att kvinnor på landsbygden ska följa särskilda "feminina principer" i sitt företagande.

http://www.feminint-foretagande.se/

Principerna är

* En levande planet - balans i allt givande och tagande
* Långsiktigt ekologiskt hållbart - produkt, process, omvärld
* Alltid skapa win-win
* Respekt för individens kreativa uttryck
* Intuition och logik i samarbete
* Hjärtat - våga lyssna och följa
* Skapa en harmonisk helhet av livets alla delar
* Lekfullhet - skratta ofta
* Modet att vara öppen för nya och okända vägar
* Känslan av förundran
* Vara en gåva till världen
* Kompomisslös med sin innersta sanning
* Vi är andliga varelser på en mänsklig resa

Enligt min ringa mening är det tragiskt att ett skattefinansierat projekt stoppar in kvinnor i ett fack, och utgår från att deras företag ska följa religiösa och irrationella principer. Vad tycker ni?
Inlägget uppskattas av Ephemeer

#2  Sv: Feminint Företagande Escapist
2011-03-20 18:04:03

Jag undrar också vilken bild de har av män med företag, om den är någon slags motsats till det här.

#3  #1 Blindalina
2011-03-20 19:07:50

det ar val hogst vasentliga principer det dar, inte ett dugg "irrationella", problemet ar val isf att de harleder de egenskaperna till kvinnor. ar det en typ av ledande och metodik som vi brukar se i foretagande tycker du?

#4  Sv: Feminint Företagande Blindalina
2011-03-20 19:09:30

"vi ar andliga varelser pa en mansklig resa" var val det enda man kan ifragasatta pga att det ar lite vagt vad en "andlig manniska pa en mansklig resa " skulle vara. det andra fattade jag klart vitsen med. mer sant i foretagandet.

#5  Sv: Feminint Företagande fem2
2011-03-20 19:25:45

”feminina principer” verkar i deras fall vara ganska ’heteronormativa’ liksom också deltagarnas affärsverksamheter.
Huruvida det är mer ”tragiskt” att utnyttja EU-bidrag till sin försörjning genom detta EU-projekt än t ex till jordbruksproduktion på Skånes slätter är jag ganska osäker på.
Att på feministiska grunder kritisera dessa kvinnors nätverksbyggande tycker jag är ’snålt’.
Inte heller att nätverksbyggarna utnyttjar patriarkala strukturer för sin utkomst tycker jag är särskilt negativt för feministers förändringsarbete.
Lycka till i Järna säger jag – var det inte där i närheten den burleska showen – tråden utspelade sig?

#6  fem2 Escapist
2011-03-20 20:11:23

Jag kritiserar inte kvinnligt företagande och nätverksbyggande. Det är förstås jättebra med sådant generellt, och ur feministisk synvinkel extra bra att kvinnor bidrar till utvecklingen och inte gör sig beroende av staten.

Det jag kritiserar (och förmodligen de andra också) var hela den feminina (inte feministiska) vinklingen på det. Det var ett steg ifrån att uppmuntra till att kvinnor skulle ägna sig åt kvinnliga sysslor i sitt företagande, och lämna allt som inte passar dem till männen.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#7  Sv: Feminint Företagande fem2
2011-03-21 09:41:20

Escapist,
Jo, det är nog så att det finns en tendens till separatism i EU-projektet och det vet jag ju att du inte gillar men det stör inte mig lika mycket som SGTallentyre: ”Enligt min ringa mening är det tragiskt…”

Du har säkert rätt i att upplägget är ”bara ett steg ifrån att uppmuntra till att kvinnor skulle ägna sig åt kvinnliga sysslor i sitt företagande, och lämna allt som inte passar dem till männen.”
Men det är väl främst anslagsgivaren som har att tolka hur ojämställt projektet är? Och jag tycker inte att det verkar som det, ännu iaf, har tagit steget över någon gräns. Jag har inte heller hittat något som direkt avvisar intresserade män eller fungerar negativt för en feministisk utveckling.

#8  Sv: Feminint Företagande fredriktomte
2011-03-21 10:21:50

Suck. Det är inte bara EU som är inblandade i denna soppa, även Länsstyrelsen i Stockholms län finansierar projektet.

Vare sig jämställdhet eller kvinnligt företagande gynnas av att kvinnors företagande konstrueras som någonting väsenskillt mäns företagande. Den typen av konstruktioner tenderar att gynna den överordnade och normbärande, vilket inom egenföretagarområdet tveklöst är männen.

Inte heller blir det bättre av att man försöker knyta den förmodat kvinnliga särarten till new age-tramserier...

#9  Sv: Feminint Företagande Blindalina
2011-03-21 15:51:42

a andra sidan finns det poanger i biologist-tramset. man kan t ex valja att styra strukturen i ett foretag mindre teknokratiskt/hierarkiskt, utan att det behover vara ngt "newagigt" med det.

#10  till Blindalina fredriktomte
2011-03-21 15:56:15

Javisst, men som du själv påpekar måste man inte knyta det till en massa new-age tänkande (hierarki som organisationsform kan t.ex. bytas ut mot platt organisation med stor egen frihet och stort eget ansvarstagande). Jag ser inte heller någon poäng att knyta värden, vare sig de är positiva eller negativa, till ett visst kön.

#11  New Age är en affärsidé Henrik
2011-03-21 16:28:31

Jag har läst alla deltagares presentationer. Dom verkar vara väldigt snälla och medmänskliga och pyssliga och sympatiska. New Age är en affärsidé och om nu många är villiga att betala för livscoachning kan pengarna lika gärna gå till dessa företagsamma kvinnor som till någon skrupelfriare skojare.

(Jag tycker verkligen illa om att kvinnor framställs som ologiska. Men här menar dom förstås att logik inte är lika fint som intuition.)

#12  Sv: Feminint Företagande Blindalina
2011-03-21 17:02:48

#10 exakt, men ni gor julite likadant nar ni kopplar meningarna i #1 till newage per automatik. en del av formuleringarna aminner om det, yep, men de skulle lika garna kunna betyda ngt som inte ar newage utan bara nu anvander "mjukare" formuleringar an typ ("macho??")"vi ar ett företag som vill vara spjutspetskompetenta, attackera vara konkurrenter och ser pa Wall Street och rambo på fikarasterna." om du forstar hur jag menar, de sager juinte sa ordagrant men med andra formuleringar, hela den kulturen finns speciellt inom finansvarlden. horde en intervju på p1 om klimatet pa en saljar-/finans/bors (sorry jag ar helt off med de har termerna), byrå i sthlm dar alla omfamnade den har livsstilen och jargongen totalt, allt var krigstema, manliga teman etc. mkt av strukturen i den varlden och foretagarvarlden ar jusa. det ar inte heller speciellt neutralt , utan biologistiskt macho, precis som detta ar biologistiskt femmo(?) a ka newage. det beror ju pa vilka varderingar man pushar for och vilken foretagarkultur det leder till. inget ar battre an det andra men det ar olika former av jargong, kultur etc som man kan ifragasatta om det maste vara pa det ena eller andra sattet. det finns inget som sager att det andra skulle vara mer rationellt an det ena.

#13  till Blindalina fredriktomte
2011-03-21 17:33:03

Jag tycker varken att krigsjargong eller machoinställning är bättre än new age-trams. Det är dåligt alltihop. Och detta även om det inte kopplas till kön (när det kopplas till stereotypa föreställningar om kön är det förstås ännu värre).
Inlägget uppskattas av Blindalina

#14  Sv: Feminint Företagande KK2
2011-03-21 17:37:38

Alltså, en del av det där var väl jättebra idéer, som miljömedvetenhet och så. Men alltså, "Vara en gåva till världen"? Eller "Kompromisslös med sin innersta sanning"? Vad ÄR detta för fjanterier?

Att driva företag handlar till mycket stor del om att tjäna pengar. Förmedla nyttiga (och onyttiga) varor och tjänster, som andra har glädje av, visst. Men alltså, varför kan inte kvinnor få slappna av lite och känna att städföretaget/bemanningskontoret/frilansskrivandet eller vad det nu är de har för företag, främst handlar om att försörja sig och ha kul på jobbet? Det är ju en oerhörd börda att bära, om man inte bara kan starta eget utan samtidigt ska vara "en gåva till världen" och "skapa en harmonisk helhet av livets alla delar". Och varför läggs denna börda just på kvinnor?
Inlägget uppskattas av udd och Blindalina

#15  Sv: Feminint Företagande Blindalina
2011-03-21 20:04:37

sant men ser ingen anledning till att inte anvanda sana uttryck heller, om man tanker bort det biologistiska. only saying. man far val anvanda sana uttryck om en nu vill.

#16  #15 KK2
2011-03-21 21:10:11

det är klart att man får, precis som jag får säga att jag tycker att det är fjanterier som dels understryker "kvinnligt företagande" som något väsensskilt från "manligt företagande", dels ställer ytterligare krav på kvinnliga företagare som några som måste ha en altrustisk, högre mening med sitt företagande.

#17  Sv: Feminint Företagande Blindalina
2011-03-21 21:42:01

mm.

#18  Sv: Feminint Företagande Escapist
2011-03-21 22:11:31

Det stör mig också att det underföstått antas att manligt företagande inte är så här. Jag kan lätt hitta exempel på manligt företagande för alla punkter.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#19  Sv: Feminint Företagande KK2
2011-03-22 07:57:01

Javisst, det också.

#20  Sv: Feminint Företagande Joakim00
2011-04-06 13:33:40

Givetvis var detta ingen höjdare.

Dock vet man att kvinnor är mycket mindre benägna än män att starta företag och att de även att könen generellt startar olika typer av företag.

Så att tänka lite målgruppsinriktat är nog inte helt fel om man vill få fler kvinnor att starta företag. Ta reda på vad som saknas för att kvinnor vill starta etc.

#21  Sv: Feminint Företagande JemyM
2011-04-06 13:53:31

Låter som man har en bild av kvinnor som obildade flummare.

#22  Sv: Feminint Företagande Joakim00
2011-04-06 13:55:08

Finns en intressant publikation från Tillväxtverket som kan laddas ner här: http://publikationer.tillvaxtverket.se/Produc…

Innehåller en del intressanta siffror.
Bland annat vänder sig kvinnors företagande i större utsträckning än män till lokala marknader. Män anser i mycket större utsträckning än kvinnor att brist på lämplig arbetskraft är ett hinder för tillväxt, kvinnor ser i större utsträckning än män konkurrens som ett hinder. Båda könen anser att den egna tiden är det största hindret.

Andra siffror visar att rikare kommuner tenderar att vara mer jämställda i företagandet än fattigare kommuner.

#23  Sv: Feminint Företagande Escapist
2011-04-06 14:58:29

Det hade varit intressant att veta vad som är så dåligt med konkurrens för kvinnor. Det är ju i princip att vara emot att andra gör det du gillar göra.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?