fem2 sa:
jag tycker hennes kritik av den ståndpunkt du brukar förespråka är tydlig – att du avfärdar den som ”löjlig” är inte konstruktivt. Det är ju så den ståndpunkten ser ut, tycker jag.
OK, jag ska vara lite tydligare med varför hennes kritik är löjlig:
Madeleine Leijonhufvud sa:
"Det finns ingen gud, så det så! Det vet vi, ni har fel!”
Det är hennes sammanfattning av ateismens ståndpunkt och argument, vilket förstås är intellektuellt ohederlig, missvisande och förlöjligande i sin barnsliga och simplistiska dogmatism. Ingen framträdande ateist, minst av allt Richard Dawkins som hon nämner, argumenterar så. Du kan själv tänka dig en liknande sammanfattning av en feministisk ståndpunkt. Det hade knappast varit acceptabelt.
Uppmaningen att inte ifrågasätta religiös tro framstår som konservativ och reaktionär. Om dem nverkligen hade varit att slå in öppna dörrar hade ifrågasättandet aldrig fått den reaktion det fått från Leijonhufvud eller kyrkan.
fem2 sa:
Det gör att jag gärna tar till mig din beskrivning av mig som ”naiv” på ett positivt sätt...
Hoppas den varma naiva känslan känns som en tröst när du har storasysters känga i ansiktet.
fem2 sa:
...men också att ditt val av beskrivningen ”auktoritärt lagd” blir som något som jag låter slå tillbaka på dig själv.
Vad betyder det? Leijonhufvud är uppenbart auktoritär i många av sina förslag om kontroll, övervakning och förbud. Stödjer du hennes förslag är du också auktoritärt lagd. Jag är stark motståndare till sådant statligt förtryck och kan inte på något menignsfultl sätt kallas auktoritär.
fem2 sa:
Jag tycker Madeleine Leijonhufvud intar en konsekvent feministisk ståndpunkt inom samhällsdebatten och juridiken. Det är områden där synsättet ännu är förhärskande manligt normerat.
Brist på konsekvens har jag inte anklagat henne för. Men hur ett auktoritärt och moralistiskt övervakningssamhälle skulle vara feministiskt är det ingen som har förklarat. Alla verkar utgå från att allt som görs av en kvinna med feministiska förtecken måste vara av godo.