feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnlig rösträtt


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnlig rösträtt udd
2011-03-14 00:13:07

Ibland kommer det mejl till feminetik.se med olika frågor. Vi har sällan möjlighet att svara på såna när de kräver lite längre svar. Dessutom kan det finnas olika syn bland olika feminister, och det är till stor det just för att lyfta fram alla feminister som den här sidan finns. Alltså bollar jag den här frågan som kom in idag vidare till er för att se ifall några är intresserade av att svara på mejlskrivarens frågor.

Hej! Nyfiken som jag är undrar jag varför kvinnor fick rösträtt i Sverige just 1919 och inte tidigare? Vilka faktorer kan ha påverkat detta? Var det för det uppkom nya ideologier vid denna tid(vilka?) eller att andra länder fick kvinnlig rösträtt(och varför fick dom det?). Varför fick kvinnor inte rösträtt under Franska Revolutionen när dom slogs för det? Och varför stödde kvinnor själva inte motionen som kom 1884 i Sverige angående kvinnlig rösträtt? Hade kvinnlig rösträtt gått igenom om de inte hade haft män på sin sida? Hade varit intressant med era teorier och tankar kring alla mina frågor om detta intressanta ämne!

#2  Sv: Kvinnlig rösträtt Blindalina
2011-03-14 12:47:48

det ar kul att folk ar nyfikna och en bra och intr. fraga men det ar ju minst lika komplicerat att svara pa, och i behov av akademisk djupanalys, som typ "varfor forlorade churchill det och det argumentet vid det och det fordraget samtidigt som det engelska folket drogs at den eller den stromningen". och betydligt mer komplicerat eftersom de hade mycken konsensus att kampa emot.
storpolitik helt enkelt.

#3  Sv: Kvinnlig rösträtt feministTM
2011-03-14 14:23:56

Jag förstår inte riktigt frågan ”Och varför stödde kvinnor själva inte motionen som kom 1884 i Sverige angående kvinnlig rösträtt?”

Gjorde inte kvinnor det, det trodde jag? Eftersom de själva inte kunde rösta om det – gifta kvinnor var inte ens myndiga! – så kunde de väl bara stödja det via sina organisationer, men det trodde jag att de gjorde. Så den frågan måste nog förtydligas?

Läget i Europa var väl ganska revolutionärt i början av det seklet om jag förstått det hela rätt, särskilt efter kriget, och inte minst i Sverige, med bröduppror m m. Flera andra reformer gick igenom samtidigt, t ex blev gifta kvinnor myndiga och fick ta jobb utan mannens godkännande. Det berodde väl bl a på att många kvinnor då struntade i att gifta sig, de ville hellre fortsätta bestämma över sig själva. Antalet barn som föddes utom äktenskapet blev bara fler. Att ge kvinnor lite rättigheter var kanske ett försök att få in dem i den äktenskapliga fållan igen.

Nåt som jag själv gärna skulle vilja veta om kvinnor och rösträtt, det är annars hur kvinnor i Sverige kunde gå med på att FRÅNTAS den partiella rösträtten 1771? Är det nån som vet nåt om det så skriv!

#4  Sv: Kvinnlig rösträtt drowsy
2011-03-18 18:13:43

För det första så hade alla män inte heller rösträtt innan 1919. Rösträtten var starkt sammankopplad till militärtjänst/värnplikt (Fia Sundevall, 2011).

Frågan som således bör ställas är varför den allmänna rösträtten infördes först 1919.

Dessutom är det ett misstag att tro att alla kvinnor alltid är kvinnokämpar.

#5  Kvinnliga rösträttens historia Henrik
2011-03-18 20:12:26

Kvinnorna fick rösträtt under franska revolutionen men hann inte utnyttja den innan Napoleon grep makten och tog i från kvinnorna alla rättigheter.

Liberalen Fredrik Borg motionerade 1884 om kvinnlig rösträtt. På den tiden bestod riksdagen av två kamrar och i andra kammaren fick motionen starkt stöd men första kammaren avslog den utan votering. Andra gången det togs ett initiativ i riksdagen var 1902 då liberalen Carl Lindhagen (som senare blev socialdemokrat) hemställde om utredning. Det avslogs i båda kamrarna. När han återkom med en motion 1904 röstade i alla fall socialdemokraterna för den. Upprepade motioner fram till 1907 undertecknades av liberaler, socialdemokrater och högermän men alla avslogs.

Finlands kvinnor fick rösträtt 1906 och då kunde inte utredningskravet skjutas undan längre. Utredningen arbetade i tysthet i sex år och under tiden genomfördes allmän rösträtt för män.
Regeringen under Karl Staaff lade 1912 en proposition om kvinnlig rösträtt men första kammaren fällde den. I trontalet vid riksdagens öppnande 1914 utlovades en ny proposition men världskriget kom emellan.Andrakammarvalen 1917 gav en klar vänsterseger och i februari 1918 lade Nils Edéns regering en ny proposition på riksdagens bord. Nu var bara högern emot men eftersom första kammaren speglade opinionen sex år tidigare kunde den åter fälla förslaget. Men i november 1918 hade högern svängt! Det var nog världsläget och behovet av ett enat folk som låg bakom. Eftersom det var en ändring i grundlagen måste den bekräftas efter nästa riksdagsval 1921 och det var hela historien.

Uppgifterna har jag hämtat ur "Kvinnors röst och rätt" som gavs ut till femtioårsminnet 1969 av första grundlagsbeslutet, som fattades 24 maj 1919. Den handlar till största delen om kvinnorna i rikspolitiken under dessa femtio år och min mor Nancy Eriksson har skrivit delen om kvinnorna och det socialdemokratiska partiet.
Inlägget uppskattas av udd

#6  Sv: Kvinnlig rösträtt udd
2011-03-24 22:50:53

Tack feministTM för tipset om den kvinnliga rösträtten som fanns på 1700-talet. Den hade jag faktiskt ingen aning om sen tidigare. Mycket intressant!

Jag hittade lite mer information på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_r%C3%B6…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?