feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är Dolly Parton feminist?


Gå till senaste inlägget#1  Är Dolly Parton feminist? aufhebung
2011-02-24 07:12:26

Den legendariska Dolly Parton spelar i Globen den 27 augusti. Hon uppskattas numera även i de finkulturella salongerna. Och hyllas ibland som feminist. Jag vill inte vara ledande genom att gå in på anledningarna till det utan frågar helt enkelt: är Dolly Parton feminist?

#2  Sv: Är Dolly Parton feminist? fem2
2011-02-24 11:55:15

Dolly P är inte feminist,
mitt stenåldersorgan skrev redan 2007 att:
”Kd-ledaren Göran Hägglund älskar henne, USA:s kristna höger älskar henne, bögarna älskar henne (trots att hon inte är ett pillerpoppande fyllo, vilket annars är grundkravet för att någon ska bli gayikon), amerikanska armén älskar henne (särskilt efter den patriotiska skivan "For God and country" som släpptes lagom till Irakkriget) och gothbandet Sisters Of Mercy älskar henne. Expressen.se älskar henne så mycket att de satte den helt omotiverade rubriken "Dolly Parton har blivit stilikon" över en text om biljettförsäljningen till Sverigekonserterna. Även människor som inte vet ett smack om någonting alls men vill framstå som alerta konstaterar att Dolly Parton "har blivit kult".” http://www.dn.se/kultur-noje/musik/om-dolly-p…
Men jag tror att även feminister är välkomna ”att se mig vara dem", som hon säger i Michael Joseph Gross bok "Starstruck".

#3  Sv: Är Dolly Parton feminist? SGTallentyre
2011-02-24 13:26:46

Som vanligt tycker jag att det är ganska ointressant att definiera någon som feminist eller inte. Det intressanta är innehållet.

#4  Sv: Är Dolly Parton feminist? fem2
2011-02-25 19:21:02

SGTallentyre,
Jo, men visst är ”innehållet” intressant när det gäller DP!
Hur ser du på hennes innehåll?
Har det någon effekt i feministisk riktning? "9 to 5" t ex
Eller ville du säga att hon bara är ointressant yta, eftersom du skrev så kort.

#5  Sv: Är Dolly Parton feminist? Blindalina
2011-02-26 16:26:49

intr. fraga. spontant na, men for trettio ar sen kanske.
var ngt liknande i debatt, att maria montazani vunnit "arets hetero" och hela det dar med att en filial av homo-rorelsen alltid gillat och extotiserat/identifierat sig med kvinnliga divor, marlene dietrich, mae , dolly parton osv. att det skulle folja i den traditionen. vilket jag tycker ar helt befangt, for mig ar marlene dietrich en stark kvinna att se upp till, medan maria montazani ar som ngn vem som helst med intr. jag inte delar, ngt som en del bogar och heteroman tycker ar rolig att exotisera for att hon ar sa glammig, ingenting som har med mig som varken manniska eller kvinna att gora, inget som jag identifierar mig med ovh.
det ar typ som om jag skulle ha en idol i august strindberg och borja kla mig som han, uttrycka mig likadant osv.
jag forstar att man som te x gay ung kille skulle kunna vilja glamma till sig och bryta normer, men for det behover det inte vara empowering for alla andra. och att ikonisera typ maria montazani ar snarare att skamtsamt se ner pa kvinnlighet, en objektifierad typ av kvinnlighet, an att hylla den typen av uttryck. konservera saker.

#6  Sv: Är Dolly Parton feminist? Blindalina
2011-02-26 16:28:07

/honom? grammatik

#7  Sv: Är Dolly Parton feminist? Blindalina
2011-02-26 16:30:00

men det ar klart att man kan vilja forsvara glammighet. tycker dock att det blir ganska kontraproduktivt nar bogar alltid ska imitera glammiga _kvinnor_ som att det skulle ligga ngt permanent kvinnligt i att vara kokett och glammig och att man ska reclaima alla barbietyper som hojden av all kvinnlighet, som glambog.

#8  Sv: Är Dolly Parton feminist? Blindalina
2011-02-26 16:31:11

som om alla kvinnor skulle vara glammiga och som maria montazani.

#9  Sv: Blindalina #7 FumikoFem
2011-02-26 16:40:16

"men det ar klart att man kan vilja forsvara glammighet. tycker dock att det blir ganska kontraproduktivt nar bogar alltid ska imitera glammiga _kvinnor_ som att det skulle ligga ngt permanent kvinnligt i att vara kokett och glammig och att man ska reclaima alla barbietyper som hojden av all kvinnlighet, som glambog. "

Samma fenomen finns bland fler inom HBTQ-rörelsen, samt även inom feminism. Typ femme idealet som växer sig allt starkare och med det allt mer spelande på könskonservatism och "pinuppa" stereotypen. Även om många bakom inte har som tanke att förstärka rådande könsstereotyper, och heteronormen och med det förväntningar på könet och bestraffningen som sker av dom som inte passar in, så är det som händer. Okcså delvis för att det är så könat.

#10  Sv: Är Dolly Parton feminist? Blindalina
2011-02-27 14:32:55

fast tycker inte att pinuppa-stereotypen nodv. maste vara negativ, att stereotyper ovh behover vara negativa sa lange en har alternativ. som jag ser det sa finns det inget "neutrum" dar alla har likadana uttryck, queerfolk brukar ibland vara minst lika stereotypiga som alla andra. det handlar mer om att man maste fa vara lite mansklig ocksa.

#11  Sv: Blindalina FumikoFem
2011-02-27 14:42:33

Den är negativ på så sätt att den är en extremt könskonservativ stereotyp, det finns inget utrymme för något annat än utseende och stereotypiskt könat beteende. Och vi lever knappast i en värld där kvinnor inte blir dömda och sedda för sitt utseende först och främst. Och dom tusentals olika fenomen och whatnot som upprätthåller detta.

Jag menar shit, tänk dig vanlig interaktion mellan icke-feminister som oss feminister, hur vanligt är det inte att en kvinnan får komplimanger för sitt utseende jämfört med en man? Mycket, mycket vanligare.

Queer eller inte, att spela på en könsstereotyp som "pinuppa" reproducerar allt detta, även bland dom som är medvetna om strukturerna och normerna. Just för att det också sker omedvetet.

#12  Sv: Är Dolly Parton feminist? Blindalina
2011-02-27 15:15:55

mm vet, men menar att bara for att en kvinna har kroppsnara klader som accentuerar kvinnliga former sa behover inte det vara negativt. sen kan en saklart lagga pa kulturella vardena pa det.

#13  Sv: Är Dolly Parton feminist? Blindalina
2011-02-27 15:16:28

inte battre att ha burkha liksom.

#14  Sv: Är Dolly Parton feminist? SGTallentyre
2011-02-28 03:48:29

fem2 sa:
Hur ser du på hennes innehåll?
Har det någon effekt i feministisk riktning? "9 to 5" t ex
Eller ville du säga att hon bara är ointressant yta, eftersom du skrev så kort.


Som jag ser det, är Partons budskap tydligt arbetarklassromantiskt, USA-nationalistiskt och konservativt protestantiskt; det är tillräckligt för att jag ska bli lite avskräckt. Vad hon säger om könsroller har jag inte riktigt koll på.

Gåtfulla kändisar som Dolly Parton brukar, mer eller mindre omotiverat, tillskrivas en massa olika egenskaper av fans och kritiker. Strage är en sorts metakritiker, och det här fenomenet är han uppenbarligen inte så förtjust i. Uppfattningen att "Dolly Parton är feminist" är bara ett av hans flera exempel; han antyder att påståendet är befängt, men gör ingen seriös bedömning av det.

Joan Smith anser att Parton är en feministisk förebild. Gör er egen bedömning utifrån hennes artikel.

http://www.independent.co.uk/arts-entertainme…

Den divakult som är vanlig bland bögar, är ett fenomen värt en egen tråd. Men jag anser mig inte vara rätt person att vare sig försvara eller ifrågasätta den.
Inlägget uppskattas av Blindalina och fem2

#15  Sv: Är Dolly Parton feminist? fem2
2011-02-28 10:29:04

SGTallentyre,
Tack för svaret, jag delar din beskrivning av var DP:s budskap har sin hemort.

#16  Sv: Är Dolly Parton feminist? aufhebung
2011-03-03 13:53:58

Jag skulle vilja hävda att den spridda användningen av ett ord som arbetarromantik säger något om hur stark medelklassnormen är i samhället. Positiva skildringar av arbetarklassen är arbetarromantik. Mer nyanserade eller negativa skildringar är socialrealism. Skildringar av medelklassen däremot är bara skildringar av människans tillvaro i största allmänhet, oavsett om de är postiviva, nyanserade eller negativa. För medelklassen är ju _normen_ i samhället.

Därmed inte sagt att det inte finns mycket att invända mot onyanserat positiva skildringar av arbetarklassens liv och leverne, precis som är fallet med onyanserat positiva skildringar av andra samhällsklassers tillvaro.
Inlägget uppskattas av fredriktomte och kx2

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?