feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap?


Gå till senaste inlägget#1  förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? nnn
2011-01-12 20:20:08

jag ska skriva min kandidatuppsats i genusvetenskap nu i vår och ska komma med ett första utkast ganska snart. jag har inte lyckats formulera nånting exakt än, så därför tar jag tacksamt emot tips från er. några förslag har jag dock kommit på;

- Jämföra olika riksdagspartiers feministiska mål/tankar (hur konstrueras män/kvinnor, etnicitet osv, vem är kvinnan som skall få jämställdhet, finns något hot mot jämställdheten, är jämställdheten för alla?)
- Analysera hur olika medier för kampanjer för feminismen (t.ex. Veckorevyns kampanj mot ätstörningar/skeva ideala. Hjälper kampanjerna eller motverkar de sitt eget syfte?
- Nåt om identitetsskapande och begreppet ”invandrare”? Hur??
- Analysera bilderna/texterna i Julia Skotts projekt ”Kroppsbild”?
- Om hur ojämställdheten i Sverige konstrueras (konstrueras t. ex. Hotet mot jämställdheten som en utländsk man? En viss religion? Osv)

ps. jag är tyvärr för lat för att redigera mina anteckningar om ämne, så ha överseende med för många frågetecken osv. tack! :)

#2  Bra ämne: Feministiska män Henrik
2011-01-12 20:49:58

Gör några intervjuer, en politiker (Westerberg, Borgström), en yrkesman (lärare, byggare), en ungdom (gymnasist, student) och kolla några välbesökta genusintresserade bloggare. Frågorna kan vara hur man ser på sej själv, hur man bemöts av feminister och motståndare, vad som är ens drivkraft.

Be sedan ickefeminister på feminetik eller Flashback om deras uppfattningar om feministiska män. Sen har du bara att tillämpa dina genuskunskaper på det du fått fram.

#3  Sv: förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? nnn
2011-01-13 15:30:15

det låter intressant men jag tror att jag helst vill välja något där jag har ett konkret material att titta på och alltså inte måste leta intervjumänniskor. annars en intressant tanke! på tal om bloggar hade ju den där bloggen genusnytt kunnat vara intressant att analysera på något vis.

#4  Sv: förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? feministTM
2011-01-14 01:26:10

Åh, jag tycker det skulle vara jättespännande att läsa en uppsats som analyserade GenusNytt!

#5  Sv: förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? JemyM
2011-01-14 17:11:59

Finns en del jag själv velat analysera.
- Berättelsen om Adam och Eva bland unga barn och undervisning för unga barn (hur stor andel barn får höra den och hur tolkas den? Bidrar den till att cementera kön i tidig ålder?). Stickspår; Guds kön, skapade en man universum? Jesus och genus, avgudandet av en manlig ledare, hur står sig NT mot Genus?
- "Jämställdhet" som vapen mot invandrare
- "Invandrarmannen" som stereotyp (flykting eller förtryckare?)
- Kön som analysenhet, styrkor och svagheter?
- Genusförändring mellan 60, 70, 80 och 90-talister
- Asperger Syndrom och Genderqueer, vad kronisk normblindhet innebär för genus
- Tävlingsintresse, stämmer det att kvinnor generellt inte tävlar och män generellt gör det? Hur bemöts undantagen?

#6  Sv: förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? nnn
2011-01-25 17:10:34

TACK! vilka intressanta förslag ni har. Blir själv sugen på att läsa om allting ni tipsat om... Åh. Jag tror dock att jag har fastnat för att skriva om invandrarbegreppet på något vis, vad det ens är osv. Jag funderar på att intervjua ungdomar (eller vuxna, som ni märker är jag på planeringsstadiet än) som är andra generations invandrare (avskyr begreppet) och diskutera hur dom ser på sig själva och hur dom upplever att andra ser på dom osv, men vet liksom inte riktigt vilken ingång jag ska ha eller mer specifik frågeställning. Mycket klurigt.

Kom gärna med förslag...

#7  Sv: förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? udd
2011-02-13 01:03:40

Intressant område gällande invandrarbegreppet tycker jag! Har du hunnit bestämma ingången ännu?

Jag har tyvärr för dålig koll för att veta vad som kan vara bra ämnen att skriva om, men en frågeställning jag tycker är intressant är det här med SD:s älskade assimilation. Jag diskuterar en del med SD:are och där kommer det ibland upp tankar om att hemspråksundervisning, kulturella föreningar och liknande skapar ett utanförskap. Alltså de barn som exempelvis får hemspråksundervisning bildar en "icke-svensk" identitet istället för en "svensk" identitet. Det där tycker jag är intressant att klura vidare på (och, tänker jag mig, såga). Det som då kan bli frågor är ifall alla har en identitet eller om det går att ha flera, om identiteter tränger undan varandra, osv.

#8  Sv: förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? nnn
2011-02-18 14:28:42

åh, spännande det lät med identiteterna. jag bestämde mig dock till slut för att göra en kritisk diskursanalys på riksdagspartiernas jämställdhetsprogram. det känns bra, men finns ju verkligen hur mycket spännande som helst att skriva om, känns det som.

TACK återigen! himla snällt att komma med tips.

#9  Sv: förslag på kandidatuppsats i genusvetenskap? udd
2011-02-18 22:44:27

Den analysen låter superintressant! Det vore väldigt kul att läsa din uppsats sen när den är klar. Om du vill får du gärna posta en länk till den här.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?