feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminister i media


Gå till senaste inlägget#1  Feminister i media Hanna_B
2005-01-25 16:09:07

Är den bild av feminismen som lyfts fram av media rättvisande tycker ni? Är de företrädare som lyfts fram representativa?

Själv hänger jag med så dåligt i vad som sägs i radio och på TV. Det låter dock som om det mest är rätt extrema åsikter som förs fram som "feminism" - eller är det bara så folk uppfattar det, för att det är de extrema åsikterna och utspelen som folk minns efteråt?

#2  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-26 03:59:30

Nej, jag tycker inte den är rättvisande. Åtminstone inte om jag jämför med de feminister jag kommer i kontakt med i mitt vardagliga liv som ofta är just mycket mindre extremistiska (och samtidigt betydligt öppnare för mer komplexa förklaringar än "allt är männens fel") än de feminister som ofta porträtteras av media. En del av felet ligger nog dock inte bara i att de feministerna som ges mediautrymme är extrema, utan även i att det sällan finns utrymme nog att ge sig in på mer komplexa och utvecklade teorier och idéer (dvs dagens mediaklimat främjar människor som har "enkla" förklaringar).

#3  #3 EnEm
2005-01-26 10:16:58

Tii viss del har du rätt. Dock skulle jag vilja lägga till att flera av de feministiska företrädarna i media redan varit mediapersonligheter och använder sin feministiska legitimation för att säkra vidare exponering.

#4  Håller med fredriktomte ap4che
2005-01-26 11:25:17

...om att feminism generellt framställs som något extremt, orimligt och manshatiskt. När jag läste genusvetenskap skrev en kursare en B-uppsats om den massmediala konstruktionen av feminism och det var en skrämmande läsning. Ungefär som begreppet "invandrare" nästan bara förekommer i sammanhang som har med problem och kriminalitet att göra, förekom feminism mest i sammanhang som hade att göra med irrationella, manshatande kvinnor som förnekade sin "naturliga kvinnlighet" och förvägrade andra kvinnor att känna sig kvinnliga. Och tyvärr så blir massmediala konstruktioner oftast de överordnade. Så det är inte konstigt att sammanslutningar som t.ex. AFS uppkommer, för visst är det lätt att vara antifeminist när feminism definieras så som massmedia definierar det.

#5   TKU
2005-01-26 19:37:08

Vilken roll har i så fall "mediefeminister" som Schyman och Skugge i mediebilden av feminism?

Är deras engagemang kontraproduktivt för jämställdheten i Sverige?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?