feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Någon som vet?


Gå till senaste inlägget#1  Någon som vet? Shakti
2005-01-24 17:29:23

Jag funderar lite över följande.

Det är fler män än kvinnor som sitter i fängelse.

Varför?

Är det för att de brott som kvinnor begår inte leder till fängelsestraff?
Är det för att de brott som kvinnor bestraffas för är brott som samhället anser att man begår om man är sjuk, vilket innebär att påföljden blir vård.

Vad tror ni att det beror på?

Jag har inga åsikter själv i frågan just nu men tycker att det är facinerande.

En sak jag funderat på är följande:

Döms kvinnor oftare till psykvård? Och om så är fallet, är kvinnor mer sjuka än män eller har vi olika syn på kvinnors och mäns förhållande till brott?

Kanske är det snarare så att en kvinna som mår dåligt låter bli att äta...vänder oron innåt. En man riktar den utåt? Hur som helst så är jag intresserad av vad ni tror.

Vet nån om det finns avhandlingar i ämnet?

S

#2  Vad det beror på fredriktomte
2005-01-24 17:35:01

Män begår mycket oftare brott än kvinnor. Därtill döms de oftare, får hårdare straff och nekas oftare psykvård. Det första tror jag huvudsakligen hör samman med könsroller i samhället och hur vi behandlar män (speciellt hur vi behandlar pojkar), och de skyddsnäten som finns uppspända för respektive kön. Det andra tror jag har att göra med föreställningar, där många nog har lättare att betrakta en kvinna som oskuldsfull eller själv ett offer för andras brott eller omständigheter. Ergo vill man inte lika gärna döma kvinnor, och om när man gör det finner man i vilket fall oftare förmildrande omständigheter (eller förklarar henne helt enkelt för psykiskt sjuk. Alltså ett offer även hon. Ondska är ju något som vi huvudsakligen förbehåller män).

#3  Varför då? Shakti
2005-01-24 17:59:17

Du säger att "Män begår mycket oftare brott än kvinnor.". Så kan det ju uppfattas, eftersom männen är så pass överrepresenterade som de är.

Men stämmer det verkligen? Antingen så begår de brott "mycket oftare" eller så nekas de psykvård, döms hårdare och oftare. Vilket är det?

Begår oftare brott.

eller

Straffas oftar och hårdare utan samma möjlighet till vård.

Det är ju stor skillnad på de två utsagorna. Är de mer brottsbenägna eller tycker samhället att det är så?

Mina frågor verkar kanske simpla...men är de så lätta att besvara.

Ondska...tänker på filmen Lida...

Tack för ditt svar förresten.

S

#4  Det finns massor att läsa Sigrun
2005-01-24 18:06:04

Om detta.

Jag har för mig at Brottsförebygganderådet har en hel rapport om kvinnors brottslighet.

Kvinnor begår ungefär 10% av alla mord. Kvinnor misshandlar sällan. De begår mindre än 1% av alla sexualbrott. Kvinnor är sällan ute och rånar eller begår inbrott.

Kvinnor snattar ganska mycket och kvinnor begår mycket bedrägerier. Kvinnor smugglar och begår narkotikabrott i viss utsträckning.

Kort sagt. Kvinnors brottslighet är av en annan karaktär på det hela taget. Eftersom samhället ser allvarligare på våldsbrott än på egendomsbrott är det inte så konstigt att det är fler män än kvinnor i fängelserna.

#5  Aha... Shakti
2005-01-24 18:16:27

...mmm tack.

Kvinnors brottslighet är av en annan karaktär...och visst kanske man inte behöver spärras in för sin brottslighet. Det finns ju andra påföljder...som böter...

Facinerande...detta med vad vi anser är brottsligt. Känner en svensk kvinna som utsattes för ett våldtäktsförsök i Saudi Arabien (det var länge sen nu). Hennes arbetskollega som tog emot henne när hon kom hem fick gömma henne undan polisen eftersom man ansåg att hon genom att "förhäxa" mannen på detta sätt begått ett brott.

Tänk va...

Tack Sigrun

S

#6  Till Shakti (och Sigrun) fredriktomte
2005-01-24 19:23:12

"Antingen så begår de brott "mycket oftare" eller så nekas de psykvård, döms hårdare och oftare. Vilket är det?"

Varför måste det vara det ena eller det andra? Faktum är att båda stämmer. Det är så att män mycket oftare begår brott samt att i de fall kvinnor begår motsvarande brott så döms kvinnor i vilket fall till lägre straff.

Undersökningar om vilka som begår brott grundar sig ju inte enbart på vilka som anmäls eller fälls.

Till Sigrun:

Kvinnor döms till lägre straff ÄVEN när det rör sig om exakt samma form av brott.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?