feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Redan antikens kvinnor...


Gå till senaste inlägget#1  Redan antikens kvinnor... feministTM
2010-07-03 17:25:13

Jag såg på Feminetiks förstasida en länk till Lisbeth Larssons artikel ”Konsten att tysta en kvinna som törs tala om män”. http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kons…

Jag tyckte att artikeln var bra och fick en att fundera, men jag skulle också kunna föreställa mig ännu fler vinklingar i analysen. T ex skulle myten kunna tolkas utifrån feministiskt systerskap, dvs att kvinnor just genom det feministiska systerskapet får möjlighet att trots allt förmedla de tystade sanningar som behöver sägas, även sanningarna om vad män faktiskt gör. En skulle kunna säga att myten kan tolkas som en uppmaning från antikens kvinnor att vi ska gå samman. Eller?

#2  Sv: Redan antikens kvinnor... MarianneK
2010-07-05 15:27:35

Lisbeth Larsson är underbar. Mycket bra och tänkvärd text.

Myten kan säkert kopplas till feministiskt systerskap, som du skriver, men också mer allmänt om solidaritet med den i situationen svagare, genom att en del av ansvaret läggs på mottagaren - som i Sonja Åkessons dikt om tjejer som uppmanas att prata högre, där en kvinna att "om ni bara håller tyst och lyssnar, så hör ni nog vad jag säger!" ungefär.

Som att man inte kan skylla mobbningen på den mobbade, och på att det inte finns några hopplösa situationer.

Det största med Larssons text tycker jag annars är att hon så tydligt, med genomgången av hur myten har tolkats genom århundradena, visar på hur mannens/männens våld och övergrepp mot kvinnorna osynliggjorts.

När man frågar sig vad myten handlar om borde det första svaret inte vara "kvinnors tystnad" utan "mäns våld och övergrepp mot kvinnor".

(Det "roliga" är att ingen skulle reagera mot att "kvinnor" i det första fallet är generellt skrivet, medan en hel del skulle ha invändningar mot att jag inte skrivit "vissa män" i det andra fallet.)

#3  Sv: Redan antikens kvinnor... Claudiaa
2010-07-09 22:04:11

Jag har efter att ha föreslagit ett separatistiskt forum för män och undrat om det inte vore bra att killar diskuterade mansrollen med varandra utan att vi tjejer avbröt samtalet totalt ändrat uppfattning i den här frågan.

De kunde lika gärna ha rutit "håll käften!" åt mig.

#4  Sv: Redan antikens kvinnor... Claudiaa
2010-07-09 22:05:58

Så iaf... Hej tjejer! :D

#5  Sv: Redan antikens kvinnor... feministTM
2010-07-10 01:21:34

Hej och välkommen, Claudiaa, vad tycker du om artikeln i trådstarten?

#6  Sv: Redan antikens kvinnor... Claudiaa
2010-07-10 07:19:54

Jag tycker den belyser precis vad problemet handlar om.
Män kan inte ta kritik som grupp utan att spåra ur helt.

Det går inte att diskutera dem som grupp utan att 200 försvarmekanismer går igång. Det slutar alltid med att det är den våldtagnes fel att hon blivit våldtagen. Det finns inget fel på mansrollen, bara enskilda män och nåde den som kritiserar detta.

Berättar man om 4000 års förtryck viftas det bort för det ser inte ut så idag menar vissa, och har inte män som grupp visat hur goda de är som låter oss tala fritt alls?

Bara när vi pratar i den egna gruppen, solidariserar oss och formulerar oss kan vi erövra en röst och berätta historierna invävda i ett mönster om den sorgliga historia våran lott är.

Men den kvinna som öppnar truten på egen hand och berättar sin historia får finna sig i att hennes ord plockas sönder oavsett vad hon råkat ut för. Och nåde henne om hon pratar om hur männen i hennes liv behandlat henne, då diskvalificerar hon sig från att tas på allvar.

#7  Claudiaa MarianneK
2010-07-18 02:10:13

"Men den kvinna som öppnar truten på egen hand och berättar sin historia får finna sig i att hennes ord plockas sönder oavsett vad hon råkat ut för. Och nåde henne om hon pratar om hur männen i hennes liv behandlat henne, då diskvalificerar hon sig från att tas på allvar."


Exakt.
Är man till exempel i en situation då något könsdiskriminerande händer en, bortförklaras det i princip alltid av närvarande män - _särskilt_ om de kallar sig/är feminister. Ett exempel: En man kommer fram till ett bord och vänder sig till de två männen och säger "har någon av er två eld/en skruvmejsel/whatever?" medan han helt ignorerar de två kvinnorna vid bordet. Vad har inträffat? Har mannen betett sig könsdiskriminerande? Otrevligt? Fördomsfullt och sexistiskt? Självklart. Men det är inte alls säkert att det ses som självklart av de två männen.

Jag har varit med om situationer där männen efter en liknande händelse sagt "jag håller med dig om principen, och det är förstås fel om det är så, men i just det här fallet var det inte så för [krystad bortförklaring]".

#8  Sv: Redan antikens kvinnor... Lili
2010-08-01 17:32:37

Hej tjejer,

Är ny här på forumet och var lite osäker på om jag skulle gå med, för jag får nästan hjärtklappning av ilska av utöver att uppleva en massa orättvisor själv, dessutom läsa om andras här på forumet. (artikeln i denna tråden)

Håller med om allt ni skrivit i ovan inlägg. Även om kvinnor får komma till tals är det bara för att dom sen ska kunna säga "ja men du har ju fått berätta vad du velat", men om dom lyssnade eller agerar på det,.... ja det är en helt annan femma.

Ett litet exempel,
På min senaste arbetsplats, där jag förresten var ensam tjej bland ett 20 tal manschauvinist gubbar i 50 års åldern, blev jag såklart diskriminerad, nedvärderad och orättvist behandlad dagligen. (dock ej fysiskt ska tilläggas)

Jag försökte lösa det på ett vuxet sätt, genom otaliga diskussioner med både kollegor och chefer. Tänket var här från deras sida; prata av dig du lilla gumma tills du lugnat ner dig - sen fortsätter det som vanligt igen, om inte värre. Ett gyllene exempel här; Jag fick komma till tals, men vad hände. När min svaga punkt blev blottad utnyttjades det bara ännu mer.

Kan ärligt säga att det var psykisk misshandel som kunde ha lett till att jag hamnat på avd 475 ;-) (psyket) om jag inte hade sagt upp mig.

Vad hade jag kunnat gjort annorlunda?
Jag fick ju prata .... men..........................

#9  Sv: feministTM Lili
2010-08-02 12:56:08

Hej,

Tack för ditt mail - jag kunde inte svara direkt till dig då du inte har den tjänsten aktiverad, men det är ok, för den boken jag vill rekommendara dig att läsa bör alla feminister ha hemma i sin bokylla.

S.C.U.M manifesto
Av; Valerie Solanas

Är svår att få tag på och kostar en fet penning, men det är värt allt besvär och varenda öre!!

Skulle vara mycket intressant att höra vad andra feminsiter tycker om den!!!

Du "feministTM kommer älska den ;-) vet jag efter att ha läst din profil med samma starka kokheta text som används i boken!! :-) Exakt så känner jag också!!

#10  Sv: Redan antikens kvinnor... FrBitterfitta
2011-04-06 18:36:17

Vilken fantastisk artikel.

Det skulle vara intressant att analysera själva myten själv (*skriver på sin kom ihåg lista*).

I övrigt tycker jag att ni tar upp jättefina poänger. Håller helt med om att systrarna kan symbolisera systerskapet.

Känner igen mig i det du skriver Lili, i att man som ensam kvinna i en större grupp dominerad av män, att man ses ned på, förlöjligas och förminskas. Ibland kanske inte ens rätt ut men den nedlåtande attityden finns där. Vilket är fruktansvärt eftersom det innebär att det ibland kan vara enklare att hålla tyst istället för att visa sig sårbar. Och vi har därmed fått vår tunga avskuren i ren symbolisk mening.

#11  Tråd flyttad udd
2012-01-06 15:39:39

Trollstav Denna tråd startades i ett kvinnoseparatistiskt forum, KS, som fanns på feminetik.se mellan 2010 och 2011. Eftersom det forumet har stängts har tråden flyttats till detta forum.

Läs mer: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?