feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

ROKS och de andra


Gå till senaste inlägget#1  ROKS och de andra Hanna_B
2005-01-21 15:45:02

SKR hette de visst.

Kännar någon till skillnaden mellan de två förbunden för kvinnojourer? Är det nåt ideologiskt, eller blev folket i toppen bara osams?

#2  Nej... fredriktomte
2005-01-21 16:51:20

...men det vore ju onekligen intressant att veta vad som är skillnaden. Inte helt sällan brukar det ju vara så att den utbrytande gruppen är extremare eller radikalare än den ursprungliga gruppen. Men det behöver ju inte vara så. Kanske borde man mejla dem och fråga helt enkelt? Gärna fråga båda för att se om svaren skiljer sig något (det är ju inte helt säkert att de har exakt samma uppfattning om vad som egentligen hände...)

#3   Hanna_B
2005-01-21 16:56:23

Gjort. Återstår att se om jag får svar.

#4  så bra... fredriktomte
2005-01-21 17:07:37

Funderade på att göra det själv. Men förmodligen är chansen att få ett bra och seriöst svar större för dig.

#5  Och ja... fredriktomte
2005-01-21 17:07:52

Berätta gärna om resultatet.

#6   pixie
2005-01-21 17:34:52

Under utbildningen på ROks pratade dom om skillnaden mellan Roks och SKR. De berättade om , om jag minns rätt, att SKR hade för mycket betoning på sociopsykologiska förklaringar av mäns våld vilket ledde till att misshandlade kvinnor tvingades försöka ha "familjeterapi" med de män som misshandlat och våldtagit dem, som att männen var lika mycket offer. Att det är dåligt behöver jag nog inte förklara, det är inte den misshandlade kvinnans ansvar att mannen ska "bli frisk".. vad "frisk" nu innebär eftersom vi alla bär på trauman men bara vissa tar ut dem med våld..

Tror också Roks har ett starkare könsmaktsperspektiv.
Det verkar som att SKR har få anhängare, kankse är det så att efter att man upplevt och hört de misshandlade kvinnornas berättelse är det svårt att ha offerperspektivet av männen kvar.

Helt förståligt, jag tror också det handlar om medvetena handlingar styrda av ett kontroll och maktbegär.

#7   Hanna_B
2005-01-21 17:54:02

SKR är mindre, och om jag fattat rätt är SKR en utbrytning ur ROKS.

#8   Tomas
2005-01-23 11:01:03

Vid första anblicken låter det för mig som om SKR är den del av ROKS som inte drivs av manshat.
Jag tycker det är vidrigt att en så uppenbart hatiskt organisation som ROKS skall få slå klorna i andra kvinnor när de är som svagast och behöver hjälp.
Det ironiska (svårt att inte ha galghumor när världen ser ut som den gör) är att de mest rabiata "feministerna" bara är kvinnliga versioner av de misshandlande männen: grymma, korkade jävlar som tar ut frustrationen över sitt eget misslyckade liv på en annan grupp. Skillnaden är att kvinnor inte använder våld utan istället använder sociala metoder mot sina hatobjekt.

#9   Erik Rodenborg
2005-01-23 18:58:46

Jag trodde det här var en sida för feminister. I Tomas inlägg får vi ”veta” att det är "vidrigt att en så uppenbart hatiskt organisation som ROKS skall få slå klorna i andra kvinnor när de är som svagast och behöver hjälp". Ungefär som 1800-tals konservativa tyckte att det var "vidrigt" att "hatiska" socialistiska organisationer skulle "slå korna" i stackars dumma, okunniga arbetare. När samma pseudonym fortsätter med ett utbrott som implicerar att ROKS består av "grymma, korkade jävlar som tar ut frustrationen över sitt eget misslyckade liv på en annan grupp” mår jag direkt illa.
Jag känner kvinnor som varit mycket aktiva i ROKS under många år. (Och en av dem har blivit offentligt anklagad för att vara "häxjägare", "feministisk fundamentalist" och annat dumt). De är fina människor och faktiskt inte manshatare alls. Men de har tvingats inse hur rå verkligheten kan vara.
Vad är det för mening med bisarra utfall typ "Tomas"?

#10  #9 Jojje
2005-01-24 10:14:30

"Men de har tvingats inse hur rå verkligheten kan vara.".

Precis världen är ett råtthål. Män och kvinnor som individer kan bete sig som rovdjur mot varandra.

I en värld skapas sjukdom av olika slag. Vissa individer har större benägenhet än andra att ta till sig detta.

#11   pixie
2005-01-24 11:14:18

jojje var ett litet troll... litet troll litet troll

#12  Thomas pixie
2005-01-24 11:18:21

Thomas tycker alltså, i enlighet med SKR, att kvinnorna bör offra sin hälsa och integritet och gå på "familjeterapi" med samma män som våldtagit och torterat dem i flera år?

Gäller detta synsätt även andra former av våldsbrott när män är inblandade? Ex, att män som blivit våldtagna måste ha terapi tillsammans med sin våldtäktsman, för våldtäktsmannens skull?

Ibland undrar jag hur tröga i huvet folk är... hör ni inte hur det låter? Fattar ni inte vad det innebär? Vad i helvete har det med manshat att göra, det handlar ju om vanligt jävla förnuft...

#13   Hanna_B
2005-01-24 11:50:33

Det ser ut om om motsättningarna mellan SKR och ROKS är rätt stora - i alla fall verkar SKR inte vara särskilt populärt i ROKS-leden.

pixie, jag kan tänka mig tillfällen där gemensam terapi är det rätta. Dock knappast om det gäller våldtäkter i flera år. Men det tror jag inte att SKS menar heller. Tror du verkligen det själv?

#14  Rätt om SKR Elisebeht Markström
2005-01-24 12:24:38

Har med intresse följt er diskussion om SKR. Rätt är att SKR bildades 1996 av kvinnojourer som tidigare varit med i ROKS. En av anledningarna var att de vill ha ett förbund som parallellt med kvinnornas situation prioriterade frågan om barn som lever med våldet. En majoritet inom ROKS (årsmötet 1996) ville ha kvar ROKS som renodlad kvinnokampsorganisation. Frågan om att arbeta lika medvetet med barn-frågan röstades ned. I det läget valde de med annan uppfattning att bilda ett nytt förbund. Så fungerar demokratin.
SKR eller deras medlemsjourer har mig veterligt aldrig förordat att kvinnor ska delta i terapi eller samtal tillsammans med sin förövare.
En SKR-jour, den i Nyköping annonserar just nu efter personal, de har signalerat att de kan tänka sig en man i verksamheten.
På kvinnojouren i Nyköping bor det 30-40 barn om året tillsammans med sin mamma. Det är önskvärt att barnen och kvinnorna får möta bra män som motvikt till det de varit med om. Självklart kommer de hjälpsökande kvinnornas eventuella önskemål att få tala med en kvinna att respekteras. Möjligheten att få tala med en man,vare sig för kvinnorna eller barnen har hitills inte getts förrän nu - om rätt man för tjänsten dyker upp.

Elisebeht Markström ordförande i Kvinnojuren Nyköping MIRA medlem i SKR.

#15   pixie
2005-01-24 12:31:17

Jag tycker att mannen ska kunna få behandling utan att kvinnan är inblandad. Jag kan sätta mig in i hur obehagligt det måste vara. De misshandlande männen är ofta väldigt bra på att verka charmiga och trevliga och bra på att övertala och hur kul är det för kvinnan att sitta i terapi med någon som får det att framstå som att hon själv förtjänade att bli våltagen och slagen med en hammare?

Med respekt för kvinnors hälsa och integritet och vilka risker en terapi kan innebära bör det undvikas i största möjliga mån. Jag tycker att kvinnan har rätt att rehabilitera sig själv efter sina hemska upplevelser i första hand och inte utnyttjas för att mannen ska bli bättre. För hur mycket tjänar kvinnan på det ärligt talat? Mannen bör få rehabilitering men detta utan kvinnan. När en relation har blivit så osund är det bäst för samtliga parter att bryta och därmed bryta det beteendet.

Om kvinnan ber om att få ha terapi med mannen ska det självklart finnas också tilllhands, men det ska vara om kvinnan ber om det självmant. Inget som ska uppmuntras till.

På samma sätt anser jag inte att offer för pedofilers handlingar bör utnyttjas för att rehabilitera pedofiler och sitta i "terapier" ihop.

#16  #14 pixie
2005-01-24 12:35:34

Ja, fast Roks prioriterar också barn, så den uppfattningen stämmer inte alltså. Utbildningen innehöll kunskap om barn som levde i närheten av våldet och själva utsattes.

Tydligt är att det finns en splittring, vad den beror på verkar vara svårt att veta exakt eftersom uppgifterna går isär. Men så är det väl när två kivas.

#17  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-24 17:13:59

Kanske är skr en mer moderat (inte moderat som i högerpolitisk) kvinnojoursorganisation än ROKS? Det är det intryck jag fått än så länge av det som skrivits ovan.

Om inget annat verkar det på Pixies beskrivning som att ROKS i alla fall inte har något problem med att smutskasta SKR. Men det kan ju varit enskilda inom ROKS som hyste agg mot systerorganisationen.

Hursomhelst vore det kul att se vad de själva har att säga. Du postar väl deras svar när du får dem?

#18   Hanna_B
2005-01-24 17:20:31

Jag postar inte ordagrant då jag inte bett om lov att offentliggöra svaren. Däremot ska jag skriva en sammanfattning - om jag får svar.

Jag kan säga att även jag träffat på en grupp kvinnojourskvinnor som var en smula... för mycket för mig. Som såg kränkningar precis överallt. Jag kan förstå om kvinnor som själva varit illa ute kan bli sådana ett tag, men jag kan inte se att den livsinställningen ska vara bra att hålla upp som ideal. Sen har jag även träffat ett gäng jourkvinnor som verkade mycket trevliga och sunda. Jag är inte alls säker på att skiljelinjen går mellan ROKS och SKR här, troligen tillhörde bägge gängen ROKS-jourer (de är ju större). Jag måste beundra kvinnorna på jourerna som gör ett stort jobb, men en del personers inställning gör mig lite... skeptisk.

#19  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-24 17:39:09

Jo, det är ju förmodligen en svår balansgång det där. Om jag in te missförstått saker och ting så är väl många av de som jobbar med jourarbetet själva tidigare offer för misshandel och förföljelse. Dessutom får man nog se mycket, mycket skit i ett sådant jobb (även många andra yrkesgrupper som jobbar med samhällets undersida har en tendens att påverkas av det negativt, t.ex. poliser, kriminalvårdare, osv).

Jag tror ganska mycket på idén om att låta det offentliga stå för den primära jourverksamheten. Dvs, å ena sidan avkräva detta av samhället (kommuner eller i vart fall landsting bör ha en skyldighet att upprätta dylika institutioner för människor som utsatts för partnerrelaterad misshandel). Men samtidigt å andra sidan också avkräva rättsäkerhet, neutralitet och ge samhället insyn i verksamheten.

#20  pixie Jon B
2005-01-25 08:36:14

I #16 skriver du "Ja, fast Roks prioriterar också barn, så den uppfattningen stämmer inte alltså." Är det ett svar på vad Elisebeht Markström skriver i #14 från ROKS årsmöte 1996, "Frågan om att arbeta lika medvetet med barn-frågan röstades ned."? Jag hänger inte med här. Vad är det för uppfattning som inte stämmer? Menar du att omröstningen inte gick som Elisebeht säger? Eller menar du att ROKS har ändrat uppfattning?

#21  # 19 Fredriktomte och Jon B pixie
2005-01-25 09:28:11

Jo, fast det blir ju ett problem om samhället får för mycket insyn också ( beroende på vad du menar med det), många av kvinnorna på jourerna söker anonymt, och det är viktigt att de kan göra det, och det finns inget anmälningstvång även om det såklart uppmuntras. Att det inte är kommunerna än som har hand om det än är ju helt befängt, nu försöker istället många kommuner att det ska drivas genom sponsring och allmosor från företag, som om det inte var samhällets ansvar, sjuk höger politik..

Du verkar väldigt skeptisk mot kvinnojourer, har du nån dålig erfarenhet själv? De erfarenheter jag har visar på rättsäkerhet från jourernas sida, däremot att samhället runtomkring i mötet med många institutioner ibland brister, även om samarbetet förbättras.
Vad menar du med neutralitet, att jourerna är lika mycket på den misshandlade mannen som den misshandlade kvinnans sida? Det förstår du väl att det inte kan vara så? Jourerna är till för att lyssna på de misshandlade kvinnorna och vara ett stöd för dem när de ska igenom alla instanser i rättsprocesser, ifrågasättas i stil med; vad hade du för kjol på dig..


# 20 Jon B: Ja, jag tyckte Elisebteh gav intrycket att Roks struntar i barnen och så har det inte varit på den jour där jag varit eller under utbildningen. :)

#22   pixie
2005-01-25 09:30:09

misshandlaNde mannens sida menar jag såklart..

#23  #21 Tudor
2005-01-25 10:14:46

*Du verkar väldigt skeptisk mot kvinnojourer, har du nån dålig erfarenhet själv?*

Inte för att jag blivit tillfrågad. Men jag undrar över en sak och det är det stora ansvar som Kvinnojourerna tar på sig i och med sin verksamhet.

För det första spänner man över alla möjliga frågor som kan sägas röra kvinnans roll i en relation. Det kan gälla allt från att kvinnan behöver någon att prata med till att kvinnan blivit verkligt misshandlad.

Hur ska man kunna ta hand om hela denna breda skara av behov? Finns det inte risk för att man låser upp resurser för de "mindre behövande" till nackdel för de "akut behövande".

Eller tror ni att alla som söker sig till en Kvinnojour har samma behovsnivå?

#24   Hanna_B
2005-01-25 10:19:49

Kvinnojourerna gör väl så gott de kan... med frivilliga krafter, inom ett område som kanske borde skötas av samhället.

Samtidigt finns det ett värde i att få hjälp av människor som vill hjälpa, istället för av professionella. Det blir en annan typ av hjälp. Bäst vore nog om bägge fanns parallellt.

#25  Hanna_B EnEm
2005-01-25 10:31:16

Jag tycker definitivt att Kvinnojourernas verksamhet borde skötas av samhället och där omformas till Människojourer med särskilt fokus på personer som misstänks ha utsatts för misshandel.

Sen är ju detta med hur problem uppkommer och utvecklas i nära relationer ett mycket svårt område. Vi vet ju att våld, hot om våld och våldstendenser inte endast är förbehållet den heterosexuella relationen. Det finns således en mekanism sluten i människan och därmed sluten i de nära relationerna som inte lätt låter sig studeras, analyseras eller beskrivas.

Jag är skeptisk till att vi någonsin ska få bukt med våld och i särskild grad gällande den nära relationen. Ju mer man vistas med en människa desto större är risken att man ska "upptäcka" svagheter i sitt eget beteeende som man inte kan kontrollera. Ett av gränssnitten till upplevd utebliven kontroll är bruket av våld eller hot om våld.

#26   Hanna_B
2005-01-25 10:34:05

Samhället kan väl ha människojourer, och de som vill driva kvinnojourer får göra det... kvinnojourerna uppstod ju ur ett behov som samhället inte kunde uppfylla. Den dagen de inte längre behövs, antar jag att de läggs ner.

#27  #26 EnEm
2005-01-25 10:55:34

"...och de som vill driva kvinnojourer får göra det...".

Naturligtvis!

#28  Roks Lena Carlsson
2005-01-25 10:59:36

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#29  #27 pixie
2005-01-25 11:08:25

Ja, och naturligtvis ska kvinnojourerna inte behöva oroa sig för hyror och omkostnader heller, utan det ska samhället se till finns till hands.. Det ska vara fräscha värdiga lokaler och inte rumänienbarnhemliknande som det var där jag varit. Kan man skicka iväg politiker på lyxkonferanser kan man se till att kvinnojourerna är fräscha och välutrustade.

#30  #29 EnEm
2005-01-25 11:33:58

Samhället ska hålla Människojourer och frivilliga organisationer får hålla Kvinnojourer.

Bidrag ska givetvis gå till de av samhället tillhandahållna tjänsterna. Dessa tjänster ska vara professionella och integritetsbevarande.

I min vision inrymms allt det Kvinnojourerna tillhandahåller idag plus mycket mer i Människojouren.

#31   Hanna_B
2005-01-25 15:43:56

SKR svarade mig ungefär samma sak som Elisebeth (från SKR) skrev ovan, och hänvisade mig dessutom till respektive organisations websajt vad gäller ideologi. Förutom att SKR nämner ett antal grupper man särskilt vill prioritera - såsom barn som ser/sett sin mamma misshandlas hemma - ligger väl en skillnad i formuleringarna.

ROKS:
arbetar mot mäns och pojkars sexualiserade våld mot kvinnor och flickor.
verkar för kvinnors och flickors frigörelse och jämställdhet på alla plan i samhället

SKR:
är en feministisk organisation som arbetar för ett demokratiskt och jämställt samhälle fritt från våld

Mitt urval av basfakta från hemsidorna. Om det är representativt får väl var och en döma själva.

Om det är det bästa svaret på min fråga - vet ej.

#32  Till Pixie fredriktomte
2005-01-26 02:18:50

Med insyn syftar jag på att samhället skall veta hur arbetet och verksamheten organiseras. Inte att det skall bli offentliga handlingar av t.ex. vilka som söker hjälp eller vad som sägs i terapisessioner. Detta beläggs ju självklart med sekretess.

"Att det inte är kommunerna än som har hand om det än är ju helt befängt"

Det kan jag hålla med om, men det finns också de (är de många eller få?) inom kvinnojoursverksamheten som motsätter sig ett förstatligande av kvinnojourerna, eftersom det skulle innebära en avpolitisering av arbetet, samt sannolikt krav på att även ta emot och hjälpa män (samt lesbiska kvinnor) utsatta för samma slags brott.

"Du verkar väldigt skeptisk mot kvinnojourer"

Jag är väldigt skeptisk mot radikalfeministiska förklaringsmodeller, inte mot kvinnojourer som sådana eller det praktiska arbete de utför.

"Vad menar du med neutralitet, att jourerna är lika mycket på den misshandlade mannen som den misshandlade kvinnans sida?"

Politisk neutralitet (i den mån något sådant är möjligt) samt neutralitet vad gäller vilka som behandlas. Män och pojkar har ju t.ex. svårt att få hjälp idag. En flicka som blivit våldtagen och sexuellt utnyttjad av en kvinna (t.ex. modern) ingår inte heller i målgruppen för de flesta kvinnojourer. Jouren skall väl i övrigt inte välja sida som sådan, utan vara där för att hjälpa offret.

#33  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-26 02:19:00

Tackar.

#34  Och inte desto mindre... Henry Cameron
2005-01-26 23:14:35

...är det i fria, rika och kapitalistiska samhällen som vårat som ROKS och SKR kan ha fraktionsbråk. Levde vi i ett fattigt samhälle så skulle ingen ha tid till det!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?