feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skilda toaletter?


Gå till senaste inlägget#1  Skilda toaletter? EnEm
2005-01-21 09:37:51

Är det inte så att förekomsten av "Herr"- och "Damtoalett" besfäster könsrollerna? Eller är det så att vissa praktiska faktorer står över könsrollstänkandet?

#2  bort med könsdelade toaletter! ap4che
2005-01-21 09:56:14

Tycker inte att några praktiska faktorer kan försvara könsuppdelade toaletter. Jag har åtminstone aldrig föredragit en äcklig pissoar utan möjlighet att torka sig, framför en vanlig toalett. Och förresten, i första raderna i första kapitlet av "Under det rosa täcket" exemplifieras befästandet av könsrollerna med att en människa går in den toalett med den symbol som representerar "kvinna" respektive "man": http://www.prezzybox.com/data/media/4828.jpg

#3   Ylva
2005-01-21 09:58:16

Jag fattar det inte riktigt. Pissoarer har väl sina poänger, det går väl fortare att expidera fler och kanske inte är helt lämpliga för tjejer. Men när det är vanliga sitttoaletter det handlar om? Vad är då grejen?

Jag gick en gång på Herrarnas (som var likadan som damernas) eftersom den var ledig för tillfället. När jag kom ut stod några ganska surmulna gubbar utanför. Ett litet barn fnissade. Allt detta för att det var en liten blå gubbe på dörren...

#4  #3 Ylva Bengt Eurenius
2005-01-21 12:23:44

Min fru gjorde samma sak eftersom det var kö framför damernas men inte herrarnas toalett. Först tittade de andra i kön, sedan gjorde rätt många likadant. Det verkar som dom fick en tankeställare när dom insåg att kö framför den ena, men inte den andra bara var följden av en konvention (det var nog uppenbart att det innanför herrarnas inte var en pissoar utan en precis likadan toa). Det är till och med så ibland att en del toasymboler har blivit så stiliserade att vissa människor har svårt att se vad de betyder (man har testat äldre ifråga om dessa och andra symboler).

#5   Jon B
2005-01-21 12:34:54

Jag gjorde samma sak av misstag en gång på en konferens, gick in på damavdelnigen. Det var tomt där när jag gick in men sen blev det kö medan jag var där inne. Så rått utskrattad som jag blev då när jag vågade mej ut ur mitt bås har jag aldrig blivit, vare sig förr eller senare.

#6   UppåtEmma
2005-01-21 12:38:44

jag tar första bästa toa som är ledig, såvida det inte är sån stor toa med bås och el. pissoar.

jag tycker det verkar som om fler ställen skippar könsuppdelningen, i alla fall krogar i Gbg som bara har en radda små toaletter istället.

#7   Hanna_B
2005-01-21 12:41:49

Vad tycker du är praktiskt med skilda dam- och herrtoaletter, EnEm?

Själv tycker jag frågan är oviktig, mest för att jag glatt tar herrtoan om det är kö till tjejernas. Detta så länge det inte finns en pissoar där iofs. Jag bodde på billigaste hotellet i Tokyo, som nog egentligen borde kallas vandrarhem. Där fanns det toaletter bara på ett ställe, och man var tvungen att gå förbi pissoaren för att nå ett toabås. En karl blev rätt generad när jag kom ut från toabåset... (jag tror inte att detta är en vanlig konstruktion i Japan, hela anläggningen såg ut att vara ett omgjort gammalt häkte eller nåt)

#8  Hit och dit fredriktomte
2005-01-21 13:12:06

Å ena sidan tycker jag det är löjligt och att det borde avskaffas (varför inte ha urinoarer för både män och kvinnor på samma toalett? Vad är det egentligen som säger att två män ska kunna se varandra halvnakna, men inte en man och en kvinna?). Å andra sidan brukar jag vara ganska glad över uppdelningen när jag ser hur lång kö det är till damtoaletten ute på krogar och nationer (något som ofta stämmer ÄVEN när det inte finns några urinoarer på herrtoaletten).

#9  Till Bengt fredriktomte
2005-01-21 13:14:26

"Det verkar som dom fick en tankeställare när dom insåg att kö framför den ena, men inte den andra bara var följden av en konvention (det var nog uppenbart att det innanför herrarnas inte var en pissoar utan en precis likadan toa)."

Om det var lång kö till den ena och inte till den andra kanske det inte enbart var följden av en konvention, utan snarare följden av det faktum att kvinnor ofta tar längre tid på toaletten än vad män gör. Fast det är klart, det kanske bara var väldigt många fler kvinnor på stället?

#10  En lösning... fredriktomte
2005-01-21 13:18:06

...på tidsproblemet kan för övrigt vara tidsinställda toaletter. Där dörren automatiskt låses upp och öppnas när en viss tid förflutit (t.ex. 2 min). En toalett utrustad med den sortens funktioner skulle jag nog kunna tänka mig att dela med kvinnor till och med ute på krogen...

#11   Ylva
2005-01-21 13:19:01

På KTH i korridoren där jag sitter finns det fem toaletter, varav en är märkt med en kvinnosymbol. Alla toaletter är precis likadana. Det är absolut ingen som bryr sig, man går där det är ledigt, men jag funderar lite på vad som var tanken med detta. Om nu tjejtoan är upptagen men det står fyra lediga herrtoaletter, ska man vänta då? Försökte de spegla någon sorts könsuppdelning på skolan? Den är rätt mycket större än 20%, skulle jag vilja påstå.

#12   UppåtEmma
2005-01-21 13:19:28

och nergrävda eltrådar över hela stan så man slipper karlar som står och kissar precis överallt...

#13  fredriktomte Ylva
2005-01-21 13:20:49

*ser mig själv stå med byxorna nere inför en hoper människor*

Skräck...

#14  Till UppåtEmma fredriktomte
2005-01-21 13:26:08

Fick förklarat för mig för inte särskilt länge sedan att även kvinnor har en tendens att "kissa utanför" eller snarare droppa på stolsitsen. Men okej, en herrtoalett inne på en krog eller dylikt brukar ju knappast vara ett under av renlighet. Vilket som jag förstått det som inte helt sällan är en anledning till varför kvinnor inte vill dela toalett med män (reaktionerna på en man som råkat irra sig in på en damtoalett brukar inte heller bli nådiga). Men som jag ser det så tar jag hellre snusket än att behöva kissa på mig i en löjligt lång kö.

#15  Till Ylva fredriktomte
2005-01-21 13:27:32

"Skräck... "

Hehe. Tror att det där är precis den eftersträvade effekten som de som uppfann de tidsinställda var ute efter. Den som känner skräck inför tanken på att plötsligt befinna sig naken framför en skock främmande människor lär vinnlägga sig om att bli klar i tid...

#16  Till UppåtEmma fredriktomte
2005-01-21 13:29:57

Tror jag missförstod vad du menade. Var fortfarande väldigt inne på toaletter. Men visst, eltrådar låter inte helt fel. Kanske inte i parker och andra naturområden som kan "absorbera" eventuell urinering, men gärna i byggnader så att man slipper alla miffon som står och kissar i gränder och dylikt (fast vad händer när det regnar? Elektrifierade hus? Kanske inte någon vidare idé...).

#17   Hanna_B
2005-01-21 13:30:48

När de enda speglar och handfat som finns, finns inne på själva toaletten är det inte så konstigt att det blir kö på tjejtoan... bra tjejtoaletter har handfat inne på själva toan (annars är det klart okul vid mens) samt handfat och spegel utanför.

ft, Emma syftade nog på att det är rätt många män som kissar utomhus, även inne i stan där det blir rätt snuskigt.

#18   Linda
2005-01-21 14:39:08

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#19  #7 EnEm
2005-01-21 14:41:30

"Vad tycker du är praktiskt med skilda dam- och herrtoaletter, EnEm?".

-Jag ser inga praktiska effekter för min eget vidkommande. Möjligen då att det oftast är väsentligt lättare att komma in på "herrarnas" i de lokaler som väljer att ha skilda toaletter. Jag kan vidare tänka mig att det kan vara en eller annan kvinna som av olika skäl (vad vet jag) inte vill ha in herrar i damavdelningen? - Jag borde kanske ha skrivit 'eller finns det praktiska faktorer som står över könsrollstänkandet?'.

Jag vill ha könsobundna toaletter.

#20  fredriktomte UppåtEmma
2005-01-21 14:50:04

jag har städat pubtoaletter. det är ingen skillnad i grisighet på de för kvinnor och de för män.

hade du arbetat som parkarbetare så hade du inte tyckt det var så kul att varje morgon mötas av den otroligt fräna stanken. jorden suger åt sig kisset, men den gör inte av med stanken.

#21  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-21 15:42:44

"När de enda speglar och handfat som finns, finns inne på själva toaletten är det inte så konstigt att det blir kö på tjejtoan..."

Fast det blir ju inte det till killtoan när de enda speglarna och handfaten finns inne på själva toaletten. Skillnaden ligger inte i hur toaletterna utformas utan i att män och kvinnor har olika beteende vad gäller toalettbesök/bestyr. Det är väl också skillnaden här vi vill åt. Om inget har jag ett par (kvinnliga) vänner som brukar störa sig något fruktansvärt på alla andra tjejer som ska in två och två och sminka sig och diskutera eventuella "killprospekt" inne på toan.

"ft, Emma syftade nog på att det är rätt många män som kissar utomhus, även inne i stan där det blir rätt snuskigt."

Jo, jag märkte det sedan. Se 16#.

#22  Till UppåtEmma fredriktomte
2005-01-21 15:45:23

Jag har varken städat pubtoaletter eller offentliga parker. Att tjejtoaletterna i pubar inte är så värst superfräscha kan jag tänka mig. Men är de verkligen lika illa däran som killtoaletterna? Säger du det så så tror jag dig. Men jag måste säga att jag blir förvånad.

Angående parker och grönområden så har jag som sagt inte jobbat med det. Men säger du det så tror jag dig.

#23  fredriktomte UppåtEmma
2005-01-21 15:48:28

bland toalettstädare sägs det även att tjejtoaletterna är värre grisiga. jag har inte observerat nån märkbar skillnad men det finns ju de med mer erfarenhet än jag.

kanske därför det tar längre tid för tjejer, om de tillbringar tiden med att grisa ner menar jag :-)

#24  ft Hanna_B
2005-01-21 15:50:56

Det trodde jag var självklart - få killar står inne på toan och bättrar på mascaran. Varför är det intressant att påpeka? Varför vill du ("vi") åt just den skillnaden?

Jag tycker det är mycket mera intressant att en del av problemet till tjejtoalett-köer är ren logistik. Behövliga ytor för förbättrande av smink och frisyr utanför själva toaletten saknas ofta.

#25  På Kvarnen Kerstin
2005-01-21 16:04:16

i Stockholm finns det ett toalettbås (på tjejavdelningen) med två toalettstolar bredvid varandra. Då kan man gå in två och två och kissa och snacka strunt samtidigt. Jag vet inte om det finns en likadan dubbeltoalett inne på killarnas. Jag antar att det inte gör det...

Tidlås på toaletten tycker jag verkar väldigt obehagligt. Tänk när man står där och försöker lirka ut sin menskopp och så går dörren upp... Nä, så frigjord är jag inte. Än. Tyvärr.

#26  Till UppåtEmma fredriktomte
2005-01-21 16:32:01

"kanske därför det tar längre tid för tjejer, om de tillbringar tiden med att grisa ner menar jag :-)"

Heh. Ja, kanske det. Hmm. Men man undrar ju ändå hur tjejer lyckas grisa ner lika mycket. För en berusad man som t.ex. kissar lika mycket utanför som han lyckas träffa i skålen är det ju inte svårt att räkna ut hur det blir skitigt. Men även om en berusad kvinna skulle kunna tänkas träffa mer utanför så har jag svårt att se hur hon ska lyckas få lika mycket urin utanför själva toaletten såvida hon inte av någon anledning sätter sig i ett hörn och kissar där istället. Fast kvinnor kanske skräpar ner och skitar ner på något annat sätt som män inte gör? Vad vet jag? Men det vore intressant att veta vad det faktiskt består av.

#27   Hanna_B
2005-01-21 16:40:34

Pratar vi om urin utanför toan?

Oerhört många kvinnor sitter aldrig ner på offenliga toaletter, för de tycker det är snuskigt.

#28  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-21 16:44:16

"Varför är det intressant att påpeka? Varför vill du ("vi") åt just den skillnaden?"

Om vi t.ex. pratar om huruvida vi ska ha könsneutrala toaletter eller inte tycker jag absolut att det är intressant. På samma sätt som mäns eventuellt större grisighet (även om det nu verkar som att män i alla fall på pubar inte är grisigare än kvinnor). För min del känns det ju inte särskilt attraktivt att behöva dela toalett med en grupp människor som har en tendens att proppa till toaletterna så att jag får svårare att komma åt dem. Dessutom anser jag att skillnader i beteende mellan män och kvinnor överhuvudtaget är intressanta och därtill ett uttryck för att samhället ställer olika krav på oss. Kvinnors meckande med smink och dylikt i tid och otid är ju utan tvekan ett uttryck för hur samhället har helt olika utseende ideal för män och kvinnor.

"Jag tycker det är mycket mera intressant att en del av problemet till tjejtoalett-köer är ren logistik. Behövliga ytor för förbättrande av smink och frisyr utanför själva toaletten saknas ofta."

Tja, detta är väl också intressant. Dock beror inte all extra köbildning på tjejtoaletter på att tjejer sminkar sig inne på själva toan. Det kan även bero på sådant som att vissa tjejer går in tillsammans för att t.ex. prata om killprospekt och dylikt. Detta problem kommer man inte åt genom att placera speglar inne på toaletterna (möjligtvis genom att låta tjejer kissa brevid varandra som det exemplet Kerstin tog upp). Vidare anser jag fortfarande att själva problemet i grund och botten ligger i män och kvinnors olika beteenden. Kvinnor MÅSTE inte sminka sig och ta lång tid på sig bara för att de är kvinnor. Män MÅSTE inte kissa på hus, gator och torg bara för att de är män. Visst kan vi omstruktuera hur tjejtoaletter utformas (eller bara bygga jättemånga tjejtoaletter) och bygga fler utomhusttoaletter för att temporärt dämpa problemens symptom, men man kommer ju för den sakens skull inte åt det som är kärnan.

Fast det är klart. Möjligtvis kan man säga att kärnan här är den samma för män och kvinnor (bara att den yttrar sig på olika sätt), nämligen en brist på hänsynstagande gentemot andra individer.

#29   Hanna_B
2005-01-21 16:46:11

Då förstår jag hur du menar.

#30  rättelse och tillägg fredriktomte
2005-01-21 16:47:46

För klarhetens skull vill jag bara ha sagt att detta:

"Kvinnors meckande med smink och dylikt i tid och otid är ju utan tvekan ett uttryck för hur samhället har helt olika utseende ideal för män och kvinnor."

Lika gärna kan uttryckas som mäns icke-meckande med (eller ointresse för) smink och dylikt är ju utan tvekan... osv

Vidare:

"Detta problem kommer man inte åt genom att placera speglar inne på toaletterna"

Skall egentligen vara

"Detta problem kommer man inte åt genom att placera speglarna utanför toaletterna"

#31  saknar absolut all sorts rubrik Bengt Eurenius
2005-01-21 21:18:36

Vad handlar den här tråden om? Jaså, toaletter? Jaha det gör det visst! Oj, så mycket synpunkter på två olika dörrar intill varandra...

#32   Karl Astrid
2005-01-21 22:20:53

När jag kom in på toan på lionbar i sthlm så stod det en tjej och kissad rakt i pissoaren. då var reaktion var typ kvällningar, men nu på efterhand så var det ganska ballt.

#33   Maria
2005-01-22 02:14:08

Och om man då håller på och byter tamponger och sedan tvättar händerna så tar det ännu längre tid...

#34  -> UppåtEmma Sinner
2005-01-23 00:17:15

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#35  Sinner UppåtEmma
2005-01-23 00:22:42

Så länge han stänger dörren om sig till båset så har jag absolut inga problem med det. Kan lika gärna höra en kvinna skvala som en man. Eller tror du att vi kissar med dörren öppen på damernas??

Filmstaden i Gbg har en toalett med flera bås - för bägge könen. Igår när jag var ute så nyttjades damtoans bås av herrar för det var stopp i herrtoan...

#36  Sinner pixie
2005-01-23 00:27:25

Skillnaden är väl den, att män kanske inte känner sig sexuellt hotade av en kvinna som kissar på herrarnas, medan jag skulle känna mig sexuellt hotad av en man som kissade och visade sitt könsorgan i närheten av mig på damernas. Man får liksom sätta in exemplen i den samhälleliga kontexten för att förstå den fulla betydelsen, ett ojämställd samhälle där kvinnor våldtas av män...

#37  pixie+ UppåtEmma Sinner
2005-01-23 00:37:44

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#38  Sinner pixie
2005-01-23 00:53:57

Nu blir jag förbannad. Hur ofta är det att kvinnor våldtar män? HUR OFTA? Hur mycket våldtar och sextrakasserar män inte kvinnor? Alltså, hur mycket bör män vara rädda för kvinnor som kissar i deras närhet? Du vet själv att det du säger är helt befängt. Jag blir uppriktigt sagt förolämpad av ditt skitsnack, det här har inget med att män också kan vara känsliga, det har att göra med att kvinnor generellt lever under ett mycket större potentiellt våldtäktshot än män gör.

Det är klart som fan det finns skillnader mellan kvinnor och män eftersom vi har fostrats till att vara olika från vi var spädbarn. Tror du på allvar att likhetsfeminismen menar att det inte finns några socialt skapade könsskillnader? Du Sorry, men nu får du fan skärpa dig.

#39  pixie Sinner
2005-01-23 01:10:58

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#40  Sinner elinlite
2005-01-23 01:27:14

Inte på något sätt skulle det falla mig in att föreslå att män inte kan bli kränkta av kvinnor, men du får för sjutton gubbar ge dig, det är inte på nåt sätt lika vanligt som att män trakasserar kvinnor.
Och det är inte biologiskt. Nej, det har att göra med makt behov och brist på impulskontroll.
Varför ser vi så sällan att människor trakasserar sina överordnade?

#41  Sinner... pixie
2005-01-23 01:28:13

eeeehhhhhhhhh.... åh herregud....."Inte för att jag bryr mig ifall nån dam kommer in på manstoaletten, men jag vet att det finns de som ogillar det. Du skriver dessutom att kvinnor lever under ett större våldtäktshot, då kanske du inte ska gå in på manstoaletten i så fall. Hotet blir knappast mindre där inne."

Det handlar inte om MIG, om att jag skulle gå in på herrtoaletten och vara rädd om jag såg en snopp då. Det handlade om en MAN SOM GICK IN PÅ KVINNOTOALETTEN, och att kvinnor känner sig hotade av det! FÖrstår du inte skillnaden beklagar jag dig djupt...

Om jag går in på herrtoaletten förstår jag väl att möjligheten att jag kan få se en snopp är rätt stor, jag har aldrig klagat på det, eller har jag det? ELLER?

#42  elinlite Sinner
2005-01-23 01:31:46

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#43  Att pissa ståendes. Balder
2005-01-23 01:41:36

Att pissa ståendes är som vi alla vet en ökänd manlig härskarteknik. Detta vill vi inte att kvinnor utsätts för. Därför är separatistiskt uträttande av behoven en nödvändighet.

#44  pixie Sinner
2005-01-23 01:42:13

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#45  Sinner Pixie
2005-01-23 01:50:50

Ja, du har dragit in mig "som individ på herrtoaletten" ->

# 39
"Du skriver dessutom att kvinnor lever under ett större våldtäktshot, då kanske du inte ska gå in på manstoaletten i så fall."

Gå och lägg dig.

#46  öh? elinlite
2005-01-23 01:51:51

"Kanske det, men det är fortfarande jobbigt för individen som råkar ut för det, man ska inte behandla folk som en stor grupp utan man måste se till individen."

Och? Poängen...?

Vore det inte betydligt mer praktiskt att behandla "folk som trakasserar andra" som en enda stor grupp?

Eller är det för att just den gruppen består av fler män som vi inte får göra det till en grupp?

#47  Pixie elinlite Sinner
2005-01-23 10:36:48

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#48  ger mig in i sandlådan UppåtEmma
2005-01-23 10:46:01

jag skulle aldrig få för mig att gå in på en herrtoalett om det fanns pissoar där. bås ok, men inte pissoar av två anledningar
1. det finns de som skulle börja hö-hö skämta
2. det finns de killar som skulle tycka att det var kränkande och pinsamt då det faktiskt står blottade. Precis som Sinner uttrycker det.

#49  Finbesök... Sinner
2005-01-23 11:05:26

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#50   Linda
2005-01-23 11:12:06

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#51  Pissränna Sinner
2005-01-23 11:20:58

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#52   Linda
2005-01-23 13:15:36

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#53  Sinner pixie
2005-01-23 13:32:59

Självklart jämförde jag:

1) man kissar med icke-stängd dörr på tjejtoan och gör inget försök att dölja sitt kön med,
tjej kissar öppet i pissrännan.

2) man kissar med stängd dörr på tjejtoan med,
tjej kissar med stängd dörr på herrtoan


I jämförelse 1) så är det upplevda våldtäktshotet större för kvinnor eftersom våldtäkter är en större risk för kvinnor.

I jämförelse 2) skulle jag inte bry mig heller. Det är alltså skillnad om mannen öppet visar sitt kön med ostängd dörr, man kan tolka det som en blottare och blottare är inte ofarliga -> våldtäktshot.

#54  Alltså Karra
2005-01-23 15:30:06

Om en man går in på en damtoalett, stänger dörren om sig och pinkar, skulle han verkligen göra sig skyldig till sexuellt ofredande då? Har det någonsin hänt?

#55  Urinoarer ... Sigrun
2005-01-23 17:20:26

Jag har alltid undrat över hur jag skulle lyckas använda dem ...

:-)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?