feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Förändra debattstilen och världen!


Gå till senaste inlägget#1  Förändra debattstilen och världen! Henrik
2009-11-12 00:03:35

En fortsättning av "Få som skriver här, varför, del 2" men utan ickefeministiska debattförstörare. Jag föreslår att alla inlägg här görs i vänskaplig, varm och konstruktiv anda.

#2  Sv: Förändra debattstilen och världen! SGTallentyre
2009-11-12 09:50:39

Det skulle vara intressant om fler diskussioner här handlade om verkliga problem i den verkliga världen. De känns som att de flesta trådar nu är meta-meta-debatter, där användare diskuterar en diskussion om en diskussion om något samhällsfenomen.

#3  Sv: Förändra debattstilen och världen! najs
2009-11-12 11:51:36

Fast allt hör väl ihop? Som jag tänker mig det är tråden menad som en öppen fråga om hur vi skulle kunna få en sån stämning att fler feminister vill skriva. Idag är det få som skriver, och diskussionerna förs sällan i ”vänskaplig, varm och konstruktiv anda”, vilket gör att ännu fler lägger av. Men om vi kan förändra debattklimatet, kan vi kanske tvärtom få fler att vilja vara med, vilket skulle göra diskussionerna om hur vi vill förändra hela världen både roligare, intressantare och mer utvecklande.

#4  Sv: Förändra debattstilen och världen! fredriktomte
2009-11-12 13:07:41

Vill man förbättra diskussionsklimatet är en bra början att se till sitt eget hus och lyfta ur sådant som uppenbarligen är dålig debattstil, t.ex. direkta förolämpningar, beskyllningar, osv.

#5  Sv: Förändra debattstilen och världen! najs
2009-11-12 14:07:29

Nje, om vi ser till hur det brukar vara, så räcker det nog inte på långa vägar. Tyvärr är ju självinsikten inte heller alltid vad den kunde vara. Så jag tror att vi alla skulle behöva fundera en stund över orden ”vänlig, varm och konstruktiv”. Jag tror det är nåt vi skapar tillsammans, precis som det motsatta debattklimatet.

#6  Sv: Förändra debattstilen och världen! fredriktomte
2009-11-12 14:35:01

Min poäng var inte att det räckte. Min poäng var att man måste börja där. Klarar man inte det (utan fortsätter att förolämpa, beskylla, osv) så är det ganska meningslöst att försöka sig på de mer svåridentifierade problemen.

Klarar man inte av att avhålla sig från direkta förolämpningar o.dyl. får man även ett svårartat trovärdighetsproblem om man vill uppmana andra att hyfsa sin debattstil, särskilt om hyfsande man kräver av de andra ligger på en mycket högre nivå än det man själv förmår leva upp till. Extra problematiskt blir det om de man riktar sig till dessutom ”råkar” vara sådana som man ofta hamnar i konflikt med.

Då framstår uppmaningen, åtminstone i mina ögon, inte längre som ett försök att skapa ett bättre debattklimat utan bara som ytterligare ett sätt att slänga skit på de man inte kommer överens med.

Därför tycker jag som sagt att en bra början är att fundera över sitt eget sätt att diskutera.

#7  Sv: Förändra debattstilen och världen! najs
2009-11-12 14:51:24

fredriktomte:

Men tror du ändå inte att debattklimat är nåt som skapas av flera? Menar du att det är ensidigt som ”förolämpningar o.dyl.” sprids? Jag tänker snarare att det är en negativ spiral, som många deltar i, och att en på motsvarande sätt kan skapa en positiv utveckling – om alla vill, och gör det tillsammans.

#8  Sv: Förändra debattstilen och världen! fredriktomte
2009-11-12 15:06:35

Nej, jag tror inte att det är någonting ensidigt. Men jag tror att det är betydligt lättare att åtgärda sitt eget beteende än att få någon annan att åtgärda sitt, särskilt inte om man själv också har tydliga svårigheter med att hålla sig den smala vägen. Jag tror vidare att det är ganska svårt att åstadkomma någonting tillsammans när klimatet redan är väldigt infekterat. Då är det betydligt enklare att själv sluta med de värsta utfallen och påhoppen. Ju fler som försöker med detta, desto större är möjligheten att i ett senare skede kunna sätta sig ner och diskutera hur klimatet ska bli bättre utan att det behöver sluta i sandlådan igen.

#9  Sv: Förändra debattstilen och världen! Corona
2009-11-12 16:05:19

Jag hoppas att jag inte kapar tråden nu, vill att den ska peka på vad som är ”vänligt, varmt och konstruktivt”.
Inte motsatsen.
Mitt inlägg ligger kanske på gränsen, men jag ska försöka styra upp det tillbaks i rätt riktning igen.
-

Man kan ju förolämpa och vara otrevlig på flera sätt.
Antingen genom att direkt säga: Du är dum i huvudet!
Detta blir bortmodererat.
Eller så kan man hacka på sina mot/meddebattörer tills de inte orkar längre.
Det är sublimt. Något som inte moderatorn tar bort, men som skrämmer många till tystnad.
-
Och trots att jag tillhör crew och följer reglerna så kan jag ibland känna att ett "du är dum i huvudet" är mindre otrevligt än ett hacka, hacka, hacka...
-
Hur kan vi då blir bättre?
Finns det råd som inte innehåller ordet "inte"?

Alltså konkreta råd som talar om vad som känns bra.

#10  till Corona fredriktomte
2009-11-12 16:26:18

Corona sa:
Detta blir bortmodererat.


Det är inte min erfarenhet. Många sådana inlägg ligger kvar. Jag brukar inte anmäla inlägg, men jag provade att göra det för någon månad sedan i ett par fall där jag tyckte att inläggen innehöll personangrepp (och de riktade sig inte mot mig), men fick svaret att det inte rörde sig om brott mot reglementet.

Därtill går det att uttrycka saker som "du är dum i huvudet" (eller snarare "du är en vidrig och ond människa som står på förtryckarens sida") på mer subtila sätt också. Sådana inlägg blir nästan garanterat inte raderade (t.ex. när de handlar om personer med en viss övertygelse snarare än ett direkt utpekande av en person).

Slutligen är det en klen tröst att inlägget raderats. För det mesta har personen inlägget riktades till redan läst det och budskapet har gått fram. Jämförelse: En misshandel blir inte mer okej bara för att den som misshandlade åkte dit.

Corona sa:
Eller så kan man hacka på sina mot/meddebattörer tills de inte orkar längre.


Vad menar du med hacka?

Normalt när man säger att någon hackar på någon annan så innefattar det ett element av "du är dum", "du är lat", "du gör fel" eller liknande. Att t.ex. envist företräda en viss åsikt skulle jag inte kalla att hacka, men det kanske är det du syftar på?

Corona sa:
Hur kan vi då blir bättre?


Jag har gett förslag i #4. Börja med dig själv (inte just du alltså, utan som allmän tumregel).

Till detta kan läggas:

2. Behandla andra som du vill bli behandlad själv (mycket enkel regel väldigt många har svårt att leva upp till i praktiken).

3. Om du vill påpeka för någon annan vad denne gör fel, försök att hålla dig till sådana personer som du tror hyser respekt för din egen debattstil. Gärna sådana personer som åsiktsmässigt ligger nära dig själv. Chansen att de ska lyssna då är så mycket större, dessutom inger det förtroende när det är uppenbart att det inte handlar om att gräva ännu djupare skyttegravar (väldigt mycket debattstilskritik följer åsiktskyttegravarna till punkt och pricka, dvs man kritiserar motståndarsidan men inte sina egna).

#11  Sv: Förändra debattstilen och världen! FumikoFem
2009-11-12 16:39:42

Ja jag tänker att för att kunna skapa ett bättre klimat där spontan och positiv diskussion är möjligt så behöver en såklart tänka på vad en skriver, samt att det en skriver kanske inte alltid verkar så negativt men kan tolkas så av andra, osv.

Sen så behöver en också förstå att när det under flera år har blivit ett sämre klimat här så kan då andra reagera på det och bli så trötta att dom helt enkelt väljer att synliggöra och kritisera dom som hen anser har bidragit till det sämre klimatet.

Sen tänker jag på det Corona skrev om att hacka, vilker inte är särdeles ovanligt här tyvärr. Det hänger ihop med ett kallare och hårdare klimat där personer, som jag själv, som när jag var ny här gärna talade också med mina känslor och erafarenheter men nu för tiden så är det mindre av det, till mycket mindre av det skulle jag säga.
Det akademiska och kalla/hårda debatt stilen gör det svårt eller omöjligt att diskutera på detta sätt. Ett sätt som för mig är vanligare irl.

#12  Sv: Förändra debattstilen och världen! Escapist
2009-11-12 18:33:16

Ska vi inte skilja på diskussion och samtal här? Ett samtal är väl mer ett utbyte av känslor och erfarenheter mellan personer som har någorlunda lika åsikter eller värderingar, eller iaf förståelse för varandras åsiktsskiljaktigheter.

En diskussion är mer än ett meningsutbyte. Om man inte delar åsikter eller värderingar kan man inte förvänta sig att enbart erfarenheter och känslor baserade på dem kan övertyga någon. Då återstår klassisk argumentation, som jag ser det. Det behöver förstås inte vara hårt i betydelsen okänsligt och respektlöst, men det bygger till stor del på hård, rationell argumention och hårda fakta.

Vad är det som gör att vi inte kan ha uppdelningen diskussion och samtal, som i har nu med Diskussion och Känsligt? De verkar passa rätt bra. Jag värderar inte dem olika genom att skilja på dem. De har bara delvis olika tillvägagångssätt och syften - samtal är mer för att förstå, diskussion mer för att övertyga.

#13  Hur förändrar vi debattstilen? Henrik
2009-11-12 21:07:34

Vi är alla ense om att en bra början är att fundera över sitt eget sätt att diskutera. Det finns förstås många olika sätt som har sitt berättigande men frågan är nu om vi gemensamt kan komma på några bättre sätt än dom som nu är vanliga. Gärna med inspiration från vår feministiska utgångspunkt.

Förnuft och fakta uppskattar alla men äkta känsla, fina formuleringar, oväntade liknelser och egna upplevelser kan vara ännu mer givande. Jag har aldrig sett feminetik som ett forum där feminister ska övertyga varandra utan som en mötesplats för idealister med ett gemensamt intresse. Det är för mej mer fråga om att hjälpa varandra att hålla idén levande och kanske att visa världen att vi finns.

#14  Escapist Corona
2009-11-12 21:08:48

Jag förstår inte varför inte erfarenheter och känslor skulle passa i en diskussion.

Att ta upp egna erfareheter av sexuella övergrepp och de känslor man drabbades av är väl alldeles utmärkt i en diskussion?
Om det nu inte var så att man blir hackad på för att man tagit upp sin alldeles egna erfarehet.

För det ska ifrågasättas om det verkligen gick till på det viset och begäran om länkar och bevis i all oändlighet.

#15  fredriktomte Corona
2009-11-12 21:13:24

Svaret på din fråga om hackande finns inbakat i svaret till Escapist.

Det är ett sätt man kan bli hackad på.
Man blir misstrodd, ifrågasatt, nermals, analyserad i minsta beståndsdel.
Ofta av medlemmar med akademisk bakgrund, som vet att formulera sig.

Har kompisar som är medlemmar på feminetik, men som aldrig diskuterar, de känner att deras utbildnings- eller bildningsnivå inte passar diskussionerna här.

#16  Sv: Förändra debattstilen och världen! udd
2009-11-12 23:01:14

Trollstav Jag är ledsen att behöva avbryta en intressant diskussion men det här är fel forum. Diskussioner om webbplatsen ska ligga i Om webbplatsen. Anledningen är att det ska bli lättare att hitta rätt och att Diskussion (med flera) ska vara så fokuserade som möjligt. I Om webbplatsen däremot går det utmärkt att samarbeta för att hitta konstruktiva sätt att förbättra diskussionsklimatet.

Trådstarten innehåller dessutom ett regelbrott. Det är inte okej att döma ut alla jäifare som debattförstörare.

Den ursprungliga tråden innehåller ingen önskan i trådstarten om vilka som får skriva i den och inget inlägg skrivet av en jäifare har blivit raderat (vilket inte går att säga om feminetister). Lösningen borde således inte (i det här skedet) vara att byta forum för att blockera jäifare. Tråden låses.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?