feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsnormer inom sporten.


Gå till senaste inlägget#1  Könsnormer inom sporten. FumikoFem
2009-10-15 17:00:25

Ett blogginlägg som jag läste nyligen: http://fiavg.wordpress.com/2009/10/12/kon-spe…
Bra skriver tycker jag och den tar upp flera poänger. Har tänkt på detta förut då andra har skrivit trådar om sport här på diskussion, och även om jag själv inte har ett intresse för sport så vill jag ändå diskutera detta med hur könsnormativ sporten är idag, och hur konservativa biologister håller hårt på vad dom anser vara "naturligt", samt hur machoidealet inom sporten glorifieras.

Två länkar från bloggen: http://www.dn.se/sport/fotboll/esks-val-svenn…
samt: http://www.dn.se/sport/fotboll/lilie-persson-…

Min poäng här är alltså inte att diskutera just sporten i sig utan könsrollsnormer och den konservativa attityd som en bland annat kan se i kommentarerna till artiklarna ovan. Det skylls på "inte tillräckligt kompetens!", hört det förut? Och det visas ett förakt mot damfotboll, för herrfotboll anses ju vara normen, vilket är kopplat till mannen som norm. En tränare anses alltså av flera att hon inte har någon som helst kompetens bara för att hon tränar lag i damfotboll, samt det finns både fördomar och en öppen sexism mot att hon är just kvinna. Ändå så försöker flera intyga att det inte är hennes kön som avgör, fast det är uppenbart att det reageras just på grund utav hennes kön.

#2  Sv: Könsnormer inom sporten. Alfabet
2009-10-15 22:57:19

Machoideal finns inte inom sporten, sporten är bara elitistisk som så mycket annat och i vissa fall grabbig.

Sporten är säkert mycket könskonservativ, just för att få utövare/funktionärer/publik ser några problem. Jag tror ytterst få sportande kvinnor går omkring och känner sig missgynnade pga kön, tvärtom är de nog upptagna av att ha kul och köra sitt race.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?