feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Piedestal sättande av kvinnan i samhället.


Gå till senaste inlägget#1  Piedestal sättande av kvinnan i samhället. FumikoFem
2009-09-28 13:36:07

Okej, fick en fundering från en annan tråd på jäif och då några inlägg där. Nämligen dom som handlar om ytlighet och kroppsideal.
Tänkte på det Truthseeker skrev: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Och sen tänkte jag på detta med hur kvinnan i samhället och just bilden av henne sätts på en piedestal. Det finns flera äldre trådar som tar upp detta dock, det är när en kvinna förväntas ha en högre moral, och att hon förväntas bära upp detta inte bara för sig själv utan även för mannen.

Jag tänkte på detta redan igår när jag läste en tråd på feministings community del: http://community.feministing.com/2009/09/peni…

Min poäng är alltså inte att diskutera just det som tråden handlar om utan det som skrivs i kommentarerna. För jag tycker kommentarerna kan fungera som insikt om detta piedestal sättande, det finns alltså en förväntan i sådana här diskussioner på kvinnan. Samt att kommentarerna tar upp detta med ideal och ytlighet.

Den förväntan som tas upp i tråden på feministing kan sägas vara: Kvinnan förväntas hålla uppe mannens idealiserande av kuken, och förväntas att inte uttrycka att hon bryr sig om storleken på samma gång. Lägg till detta att i samhället finns mycket symbolik som glorifierar kuken och dess storlek. Ta exempelvis något som porren, den görs generellt för och av män där det som får det msta av all sexuell tillfredsställning är just penis, och det är mycket kring att den ska vara just stor. Den vanliga symboliken kring penis finns alltså med här. Detta gäller både mainstream porr av och för heterosexuella män samt porr av och för homosexuella män.

En annan sak är också, varför diskuteras kvinnans bröst och mannens kuk i samma mening? Brösten är inget könsorgan. Ja jag retar mig på det, för det är inte jämförbart.
I andra debatter som den om Bara Bröst så förstår dom flesta detta, att det inte går att jämföra så för det bygger bara på iden att kvinnans bröst är något sexuellt som ska skylas, och skylas som personer skyler könsorganet. Men i sådana här diskussioner så fortsätter alltså dom flesta med samma jämförande.

Sen tycker jag personligen att det är så mycket glorifierande kring just penetrering, och att sex i sig själv anses vara just penetrering eller med det att göra på något sätt, att det är det "normala". För sex behöver inte på något sätt ha med penetrerande att göra. Samt att diskussioner om detta kan bli så väldans heternormativ.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?