feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Män som våldtas saknar stöd


Gå till senaste inlägget#1  Män som våldtas saknar stöd Marta
2009-09-09 13:03:38

Jag läste den här artikeln idag och tyckte den var läsvärd:
http://www.qx.se/samhalle/11556/man-som-valdt…

Hur tänker ni kring ämnet?

"– Du säger att män enbart ses som förövare av våldtäkt, men inte som utsatta för det. Är det en kritik av bilden av manlig hegemoni som samhällsföreteelse du levererar?
– Ja, eftersom den bilden har blivit så dominerande. Den har blivit en del av svenskheten så att man inte kan se att mannen även kan vara offer. Men en våldtäkt är en våldtäkt."

#2  Sv: Män som våldtas saknar stöd feman
2009-09-09 15:25:16

Jag håller med om att det är en intressant artikel.
Men jag blir provocerad:
Egentligen är detta inte ett problem för feminister utan för män, tycker jag.

Artikeln problematiserar främst samhällsinstitutioners hantering av män som utsatts för våldtäkt av män, om jag förstår rätt.
Det gäller alltså att ge ett samhällsstöd till en man(s manlighet) i ett läge där en annan mans uttryck för manlig sexualitet egentligen gör den våldtagne till ett offer för sig själv.
Varför detta skulle vara ett problem för feminister att lösa kan jag undra.

Jag är medveten om att det kan tyckas vara tillspetsat att säga så.
Troligen (min fördom) är ingen av de inblandade ens feminist.
Ytterligare tillspetsat menar jag att grunden till mannens ’övergivenhet’ är samhällets patriarkala struktur där sexuell underordning av kvinnor har en viktig roll och manlighetens innehåll hålls dolt.

Våldtäktens betydelse för (mans)samhället (tex dess offentliga rum) har feminister skrivit mycket om.
Så länge det överväldigande flertalet män inte vill problematisera manligheten och de ifrågasätter att feminism beskriver verklighet kommer våldtagna män att fortsätta vara osynliga i samhällsinstitutionerna men lyftas fram i feministiska sammanhang.

Men kanske kan artikeln i QX vara ett första steg mot att få män att fundera över skillnaden på sexuellt våld och ’vanlig misshandel’.
Att ge (samhälleligt) stöd till utsatta män är en angelägen fråga men ingen kvinnofråga.

#3  Sv: Män som våldtas saknar stöd Marulken
2009-09-09 16:45:30

Instämmer med ovan inlägg, det är alltid feminister som får ta all skit när det kommer till brister i samhället, det är feministernas fel att män inte får vårdnaden, feministernas fel att män inte kan ses som offer, feministernas fel att män hatar kvinnor.

Man blir helt utmattad, feminismen är en slagpåse för män som har misslyckats i sin mansroll, men det är inte rollen han skyller på, eller de patriarkala värderingarna som gör honom misslyckad, utan det är _feministerna_.

Det är bara så osannolikt småaktigt, ologiskt och litet att beskylla feminismen för den samhällsstrukturen som patriarkatet är.

Jag hör aldrig någon man vilja göra upp med de patriarkala värderingarna, de vill inte framåt, de vill bakåt - bakåt till en tid då det var lättare att spela _man_, men svårare att var den människa man är.

#4  till feman och Marulken fredriktomte
2009-09-09 17:34:20

Vem är det ni kritiserar egentligen? Marta, för att h*n valt att länka till artikeln här på feminetik?

För Hans Knutagård kritiserar inte feminismen, möjligtvis en ger han en försiktig kritik av "bilden av manlig hegemoni som samhällsföreteelse" (fast det är ju snarare journalisten som lägger orden i hans mun). Inte heller kräver han att just feminismen ska ta upp frågan.

Och eftersom ingen beklagat sig över att feminister inte tar upp sådana här frågor tillräckligt mycket, betyder det att ni tycker att det är fel att sådana här frågor överhuvudtaget diskuteras i feministiska sammanhang och/eller av feminister?

Personligen tycker jag att artikeln var ganska intressant, men särskilt mycket nytt framkom inte. Att män som utsätts för sexuella övergrepp inte får samma stöd som kvinnor i samma position är ju ingen nyhet. Inte heller att de som förgriper sig mot män ursäktas i mycket högre utsträckning än de som förgriper sig mot kvinnor (särskilt om den som begår övergreppet är en kvinna).

Det hänger samman med de könsroller vi har och är ju ingenting som feminismen har uppfunnit. Däremot har väl feminismen inte lyckats förändra dessa könsroller särskilt mycket, och jag tror att man bedrar sig om man tror att detta inte berör kvinnor. Allt hänger ihop och de könsrollsideal som gäller för män påverkar kvinnor indirekt (inte minst genom att könen hela tiden definieras i motsats till varandra).

Marulken sa:
Jag hör aldrig någon man vilja göra upp med de patriarkala värderingarna, de vill inte framåt, de vill bakåt - bakåt till en tid då det var lättare att spela _man_, men svårare att var den människa man är.


Om *ingen* man du lyssnar på vill framåt kanske problemet består i vilka män du lyssnar på?

#5  Sv: Män som våldtas saknar stöd Corona
2009-09-09 18:07:22

Faktum är att jag inte heller kune läsa in någon kritik mot feminismen i just denna artikel.
Men jag hade inte blivit förvånad om jag hittat den.
Men den finns inte där.

Jag kan nog också se att feminismen och männens kamp mot sina könsroller hänger ihop, även om det ibland leder till absurda resonemang, där kampen för kvinnor hamnar i skuggan av kampen för män.

Men skulle man kunna skapa en kamp för alla förstyckta oavsett kön, och ändå få med både kvinnor, män och transpersoner, heterosexuella och alla former av HBT och ingen hamnade i skuggan så vore det optimalt.

Tyvärr så hade troligen folk i tredje världen och folk från andra religioner kunnat kritisera rörelsen.
Så man måste kunna sätta gränser ibland.
Annars blir arbetet inte effektivt.
Men om feminismen hade en motsvarande rörelse för män och transgenderpersoner och alla kunde arbeta under ett paraply så hade det kunnat vara en lösning.
Om målet vore att tex avskaffa könsroller.
Att sluta dela upp folk i X och Y-kromosomer.
Att ge alla ett språk för de övergrepp de utsätts för.
Att lyssna på människor som blivit, eller upplevt sig ha blivit förtryckta.

Hade vi kommit dit så hade vi kommit långt.

#6  Sv: Män som våldtas saknar stöd KKiernan
2009-09-09 19:06:28

Jag tycker inte heller att det handlar om nån kritik mot feminismen eller att feminismen får oförtjänt skit i artikeln.
Frågan om våldtäkt mot män, och det bemötande dessa män får av omgivningen, tycker jag visst kan vara en fråga för feminismen. Våldtagna män ses ofta som fjantiga, som att de "blivit bögar" (enligt min iofs ganska begränsade erfarenhet). De har blivit av med sin manlighet på nåt sätt. Att försöka belysa och förändra attityden till män, så att det så att säga blir ok att vara man och offer i såna här sammanhang, är väl absolut en viktig feministik fråga.

#7  Sv: Män som våldtas saknar stöd feman
2009-09-10 11:11:45

Jag ser inte artikeln som ett angrepp på feminismens syn på maskuliniteten som ett instrument i upprätthållandet av partiarkatet.
Att feminister intresserar sig för manlig sexualitet och dess uttryck i samhällsinstitutionernas hanterande av dess effekter (för den kantiga formuleringen ber jag om ursäkt) vill jag inte alls kritisera.

Att även män blir ”offer” borde ju intressera män.
Och jag ska med intresse avvakta om det finns så stort intresse för manlig sexualitet bland män att den kommer att diskuteras män emellan genom att någon manlig jäif:are lyfter över frågan till ’sin sida’ nu när problemen med den manliga sexualiteten spiller över på män.

Jag delar Marulkens farhåga att snart kommer inläggen att handla om att kvinnor minsann också våldtar män och att den ’manliga överordningen’ bara är en obevisbar teori som feminister använder för att dölja männens utsatthet och orättvisa behandling i samhället.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?